Ειδήσεις:

Το φτιάχνουμε ακόμα.. υπομονή ...

Main Menu

Μυστικά για τη σωστή παρασκευή Κέικ!

Ξεκίνησε από ChEf, Φεβρουαρίου 01, 2010, 12:26:07 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

ChEf

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Ποιά είναι τα μυστικά για τη σωστή παρασκευή ενός κέικ?
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

To βούτυρο δεν πρέπει να είναι λιωμένο. Πρέπει να είναι παγωμένο.


Για να χρησιμοποιήσουμε 3/4 βούτυρο, χωρίζουμε προσεκτικά το βούτυρο σε 4 κομμάτια και παίρνουμε τα 3.


Αν θέλουμε να βάλουμε σταφίδες ή κόντιτα στο κέικ, θα πρέπει πρώτα να τα αλευρώσουμε καλά και μετά να τα ανακατέψουμε πολύ ελαφρά με το μίγμα του κέικ, έτσι ώστε να μη χάσουν το αλεύρι τους. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε στη φόρμα ένα μέρος από το μίγμα για το κέικ σκέτο και μετά να προσθέσουμε το μίγμα που έχουμε ανακατέψει με τις σταφίδες και τα καρύδια. Πολύ βασικό, είναι να γνωρίζουμε, πως τα κέικ που έχουν ξηρούς καρπούς, ιδιαίτερα σταφίδες, είναι καλύτερο να γίνονται σε φόρμες που δεν έχουν πολλές εσοχές.


Αν κάνουμε κέικ με καφέ στιγμής, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τον καφέ με τους χοντρούς κόκκους και επίσης να γνωρίζουμε, πως για να διατηρηθεί ο καφές στο κέικ, δεν πρέπει να τον ανακατεύουμε πολύ με το μίγμα.


Θα πρέπει να ψεκάζουμε με το αντικολλητικό σπρέυ τη φόρμα πάρα πολύ καλά, ώστε να έχουμε καλύψει όλες τις πτυχές της.


Το μίγμα, όταν μπαίνει στη φόρμα δεν πρέπει να καλύπτει πάνω από τα 2/3 της φόρμας, επειδή τα κέικ φουσκώνουν.


'Οταν πλέον έχουμε βάλει τη ζύμη στη φόρμα, με μια σπάτουλα κάνουμε μια χαρακιά γύρω από το κέντρο, για να αναπνέει το κέικ όσο ψήνεται και να βγαίνει με επίπεδη βάση και όχι με "καμπούρα".


Ψήνουμε το κέικ στους 175 βαθμούς Κελσίου, όχι σε αέρα, αλλά στις αντιστάσεις πάνω κάτω και πάντα στην κάτω σχάρα, για να ψηθεί πρώτα μέσα και μετά από πάνω.


Πρέπει να γνωρίζουμε αν ο φούρνος μας αποδίδει τη θερμοκρασία που θέλουμε. Για να το τσεκάρουμε αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεταλλικό θερμόμετρο φούρνου. Αν διαπιστώσουμε πως ο φούρνος μας δεν έχει τη σωστή απόδοση θερμοκρασίας, μπορούμε να τον αλλάξουμε, να τον φτιάξουμε με τη βοήθεια ενός ειδικού ή αν δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα, θα πρέπει να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στην οποία τον βάζουμε, ανάλογα με τη διαφορά που έχουμε εντοπίσει.


Από τη Βέφα Αλεξιάδου