Ειδήσεις:

Το φτιάχνουμε ακόμα.. υπομονή ...

Main Menu

Γάλα... Φρέσκο ή μακράς διαρκείας?

Ξεκίνησε από pixie, Σεπτεμβρίου 29, 2010, 03:46:58 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

Θα πρέπει να γίνει σαφές πως φρέσκο γάλα με την έννοια του νωπού, δεν κυκλοφορεί στην αγορά, διότι κάτι τέτοιο θα είχε κινδύνους από το μικροβιακό φορτίο που θα έφερε το γάλα.

Το φρέσκο γάλα λοιπόν που εμείς εννοούμε, είναι παστεριωμένο, έχει υποστεί δηλαδή μια ειδική θερμική επεξεργασία με σκοπό την καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών, χωρίς ταυτόχρονα να υποβαθμίζεται σημαντικά η βιολογική του αξία.

Με σκοπό την επιμήκυνση της διάρκειας ''ζωής'' του γάλακτος, κάποιες βιομηχανίες παρουσιάζουν σήμερα την τεχνική της υψηλής παστερίωσης, που θα λέγαμε ότι πρόκειται για πιο ''έντονη'' θερμική επεξεργασία.


 
 

Το γάλα υψηλής παστερίωσης δεν πρέπει να τιτλοδοτείται βάση νόμου ως φρέσκο γάλα.

Από την άλλη μεριά το εβαπορέ, υπόκειται σε δραστικότερη ακόμα θερμική επεξεργασία και παράλληλα συμπύκνωση με αφαίρεση νερού, ώστε να μπορεί να διατηρείται εκτός ψυγείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Όταν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στο φρέσκο γάλα (το απλά παστεριωμένο δηλαδή), είναι η καλύτερη επιλογή!


Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής

rain

Δηλαδή να μη κυνηγώ πια την κατσίκα για να την αρμέξω? Έχει μικροβιακό φορτίο!!! :x  :x  :x

black_velvet

Να την κυνηγάς.
Απλά να έχεις έτοιμο και το τσουκάλι στη φωτιά για να σιγοβράσεις το γάλα της μερικές ωρίτσες, ανακατεύοντας καλά.  :mricy:
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

katinaki

Γάλα... Φρέσκο ή μακράς διαρκείας?

Τα ίδια @@@#$ είναι!
[size=14]μην πίνετε καθόλου![/size]
εκτός αν διαθέτετε ο καθένας από μια δική του αγελάδα, την ταΐζετε, τη φροντίζετε και ξέρετε τι πίνει και τι τρώει και τι φάρμακα παιρνει  ;-)

pixie

Εντάξει, katinaki μου...

'Εγινε και η παραλαβή της αγελάδας!   :mryellow:
 Τώρα τι κάνω στη συνέχεια? :roll:

katinaki

μαζεύεις χόρτα, την ταΐζεις, φώναξε ένα κτηνίατρο, την αρμέγεις καθημερινά, ίσως να θέλει και καμια βόλτα στη λιακάδα  :mrgreen:

αλλιώς...
κόβεις το γάλα... σιγά τα ωά!
το δύσκολο μου είναι να κόψω το σιτάρι. Όχι το γάλα και τον καφέ

pixie

:mryellow:  :oops:

'Αψογη!

Οκ, και με τα σανά, στο δρόμο είναι... ευτυχώς έληξε η απεργία! ;-) :lol:  
Λοιπόν, για να σοβαρευτούμε... Ας πάρουμε πληροφορίες και από άλλη πηγή, πάμε στο focus το οποίο μας λέει για το γάλα μακράς διαρκείας:


Το γάλα υψηλής παστερίωσης, είναι επεξεργασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται περισσότερο από το παραδοσιακό φρέσκο γάλα - περίπου οχτώ με δέκα μέρες, αντί για τις τέσσερις που προβλέπονται από το νόμο. Γι' αυτό το σκοπό χρησιμοποιείται η παστερίωση σε υψηλή θερμοκρασία, στους 120°C, για μισό δευτερόλεπτο.

Από διατροφικής άποψης, στο προϊόν αυτό σημειώνεται μια μικρή απώλεια μερικών πρωτεϊνών του γάλακτος. Αντίθετα, μια άλλη τεχνική προβλέπει το συνδυασμό περισσότερων εργασιών: το μηχανικό διαχωρισμό, την επεξεργασία σε θερμότητα, το φιλτράρισμα με μεμβράνη (μικροφιλτράρισμα) και την παστερίωση. Στην πρώτη φάση το ακατέργαστο γάλα διαχωρίζεται μηχανικά στα δύο βασικά συστατικά του: πίαρ (ανθόγαλα) και άπαχο γάλα.

 
Το ανθόγαλα ζεσταίνεται σε θερμοκρασία άνω των 120°C, ενώ το άπαχο γάλα θερμαίνεται περίπου στους 50°C και κατόπιν φιλτράρεται με μια μεμβράνη που συγκρατεί τα βακτηρίδια. Ακολούθως τα δύο συστατικά ενώνονται και πάλι και παστεριώνονται σε θερμοκρασία πάνω από τους 71°C˙ έτσι ο αριθμός των μικροοργανισμών που παραμένουν είναι ελάχιστος και δε θα αλλοιώσουν το γάλα για οχτώ με δώδεκα μέρες, υπό  την προϋπόθεση ότι το προϊόν διατηρείται στο ψυγείο.

 
Η διατροφική αξία αυτού του γάλακτος είναι ίδια μ' εκείνη του φρέσκου. Η μοναδική εγκεκριμένη τεχνική για την παραγωγή γάλακτος που χαρακτηρίζεται ως φρέσκο είναι η χαμηλή παστερίωση, σε θερμοκρασίες μεταξύ 72°-78°C, για περίπου 15 δευτερόλεπτα.

jcdenton

[quote user="katinaki" post="341905"]μαζεύεις χόρτα, την ταΐζεις, φώναξε ένα κτηνίατρο, την αρμέγεις καθημερινά, ίσως να θέλει και καμια βόλτα στη λιακάδα  :mrgreen: [/quote]


Τον ταύρο ξέχασες  :oops:
Ακτιβιστής δεν είναι αυτός που λέει ότι το ποτάμι είναι βρώμικο.
Ακτιβιστής είναι αυτός που καθαρίζει το ποτάμι.
Ross Perot (1930 - ...)

katinaki

[quote user="jcdenton" post="370027"][quote user="katinaki" post="341905"]μαζεύεις χόρτα, την ταΐζεις, φώναξε ένα κτηνίατρο, την αρμέγεις καθημερινά, ίσως να θέλει και καμια βόλτα στη λιακάδα  :mrgreen: [/quote]


Τον ταύρο ξέχασες  :oops:[/quote]

εξαρτάται. Αν θες μοσχάρια ή γάλα  :mrgreen:

jcdenton

Ακτιβιστής δεν είναι αυτός που λέει ότι το ποτάμι είναι βρώμικο.
Ακτιβιστής είναι αυτός που καθαρίζει το ποτάμι.
Ross Perot (1930 - ...)

Belladona

πολύ καλή η ενημέρωση αλλά δυστυχώς δεν μου αρέσει το γάλα . ούτε το μπουκάλι δεν μπορώ να πιάσω , όχι να το πιώ.
βέβαια ξέρω τα αποτελέσματα της έλλειψης ασβεστίου γιατί τα βιώνω , αλλά ούτε να το μυρίσω μπορώ. λες να είμαι αλλεργική στη λακτόζη  :?:  :roll: