Ειδήσεις:

Το φτιάχνουμε ακόμα.. υπομονή ...

Main Menu

Μυστικά για σωστό ψήσιμο!

Ξεκίνησε από ChEf, Μαΐου 12, 2006, 01:38:08 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

ChEf

ΕΡΩΤΗΣΗ:
 
Σε πόσους βαθμούς αντιστοιχεί η «μέτρια», «δυνατή» ή «σιγανή» θερμοκρασία του φούρνου και ποιος είναι ο σωστός τρόπος που πρέπει να ψήνω τα γλυκά;
 
 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η μισή επιτυχία της συνταγής βασίζεται στο ψήσιμο. Το καλό ψήσιμο προϋποθέτει τέχνη και πείρα που θα αποκτήσετε μελετώντας και μαθαίνοντας το δικό σας φούρνο.
Πρώτα απ' όλα είναι απαραίτητο να βάλετε το γλύκισμα που πρόκειται να ψήσετε στη σωστή φόρμα ή ταψί, γεμίζοντάς το ως τα 2/3 του ύψους του. Ο χρόνος ψησίματος ποικίλει ανάλογα με τις διαστάσεις του ταψιού ή της φόρμας. Η ίδια ποσότητα ζύμης, συγκεντρωμένη σε μια βαθιά, ψηλή φόρμα, χρειάζεται περισσότερο χρόνο ψήσιμο, από εκείνον που απαιτείται, για να ψηθεί απλωμένη σ' ένα πλατύ ρηχό ταψί.

Ο φούρνος προθερμαίνεται πάντα στη θερμοκρασία που απαιτεί η συνταγή, εκτός κι αν συνιστάται αλλιώς. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του φούρνου, πρέπει να είναι ακριβώς αυτή που δείχνει ο θερμοστάτης. Μπορείτε να ελέγξετε το θερμοστάτη, βάζοντας ένα μεταλλικό θερμόμετρο μέσα στο φούρνο. Το θερμόμετρο πρέπει να δείχνει την ίδια θερμοκρασία με το θερμοστάτη, όταν το φωτάκι του σβήνει. Αν υπάρχει διαφορά προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ο θερμοστάτης δε λειτουργεί σωστά. Φρόνιμο είναι να φωνάξετε τον ειδικό, για να διορθώσει ή ν' αλλάξει το θερμοστάτη της κουζίνας. Ως τότε, ψήστε τα διάφορα παρασκευάσματα υπολογίζοντας τη διαφορά και βάζοντας το διακόπτη του φούρνου επάνω ή κάτω, όση είναι η διαφορά που έδειξε το μεταλλικό θερμόμετρο που χρησιμοποιήσατε για τον έλεγχο.
Σε κάθε συνταγή, η θερμοκρασία ψησίματος αναφέρεται με βαθμούς της κλίμακας Κελσίου (oC).

Τα κέικ, τα παντεσπάνια ή άλλα ανάλογα γλυκίσματα, τοποθετούνται συνήθως μέσα στο φούρνο χαμηλά, στο κάτω ράφι έτσι, ώστε η επιφάνειά τους να φθάνει στη μέση του φούρνου. Τα κουλουράκια, οι κουραμπιέδες ή άλλα ανάλογα γλυκίσματα, τοποθετούνται στο μεσαίο ράφι του φούρνου και τα μπισκότα στο πιο ψηλό. Το φαγητό τοποθετείται μέσα στο φούρνο χαμηλά έτσι, ώστε η επιφάνειά του να φθάνει στη μέση του φούρνου. Θα τοποθετήσετε το φαγητό λίγο ψηλότερα, μόνο όταν πρέπει να ροδίσει γρήγορα η επιφάνεια, και πολύ ψηλά κάτω από το γκριλ, όταν αυτό θα χρησιμοποιηθεί, για να ψηθεί το φαγητό.