Ο Καφές αποτρέπει την κατάθλιψη λένε οι επιστήμονες

Ξεκίνησε από Belladona, Σεπτεμβρίου 27, 2011, 12:41:13 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Belladona

Οι γυναίκες που πίνουν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, σύμφωνα με έρευνα.


BBC - Δεν είναι σαφές για ποιο λόγο θα μπορούσε να έχει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ μπορεί να αλλάξει τη χημεία του εγκεφάλου. Ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο Archives of Internal Medicine, προέρχονται από μια μελέτη περισσότερων από 50.000 νοσοκόμων στις ΗΠΑ.

Οι εμπειρογνώμονες συστήνουν τώρα περισσότερη δουλειά για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση.

Και λένε, ότι είναι σίγουρα πολύ νωρίς για να αρχίσει να συνιστάται στις γυναίκες να πίνουν περισσότερο καφέ για την ενίσχυση της διάθεσης.


Η ομάδα του Harvard Medical School, παρακολούθησε την υγεία των γυναικών για πάνω από μια δεκαετία (1996 - 2006) και βασίστηκε σε ερωτηματολόγια για την καταγραφή της κατανάλωσης καφέ.

Περισσότερες από 2.600 από τις γυναίκες έπαθαν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι περισσότερα από αυτές, δεν ήταν τακτικοί καταναλωτές καφέ.


Σε σύγκριση με γυναίκες που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ με καφεΐνη ή λιγότερο την εβδομάδα, εκείνες που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 15% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Αυτοί που έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο κατά 20%.

Οι γυναίκες που έκαναν τακτική κατανάλωση καφέ είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ και ήταν λιγότερο πιθανό να συμμετέχουν στην εκκλησία ή ως εθελοντές σε κοινωνικές ομάδες. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρες και να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη.

Ακόμα και μετά τον έλεγχο για όλες αυτές τις μεταβλητές, η τάση αύξησης της κατανάλωσης καφέ και των χαμηλών επιπέδων κατάθλιψης παρέμεινε.

Αυξανόμενες αποδείξεις


Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους προσθέτουν βάρος στο έργο παλαιότερων μελετών, που βρήκαν χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στους λάτρεις του καφέ.

Υποπτεύονται ότι η καφεΐνη είναι ο βασικός παράγοντας - είναι γνωστό ότι επιτείνει τα συναισθήματα της ευημερίας και της ενέργειας.

Η καφεϊνη έχει επίσης μια φυσική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διαβίβαση, με το κλείδωμα ορισμένων υποδοχέων χημικών, όπως η αδενοσίνη. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί αν αυτό είναι χρήσιμο για να αποτρέπει την κατάθλιψη.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε να συμβαίνει, ότι τα άτομα με χαμηλή διάθεση επέλεξαν συνειδητά να μην πίνουν καφέ, διότι περιέχει καφεΐνη, επισημαίνουν οι ερευνητές. Ένα από τα κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι οι διαταραχές του ύπνου και η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει αυτή την κατάσταση γιατί είναι διεγερτική.

Πάρα πολλή καφεΐνη μπορεί επίσης να αυξήσει τα συναισθήματα του άγχους.

Ο Καθηγητής Bertil Fredholm, ειδικός στη φαρμακολογία και φυσιολογία στο Karolinska Institute της Σουηδίας, δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν καθησυχαστικά για τους λάτρεις του καφέ.

"Ταιριάζουν πολύ καλά με ένα μεγάλο μέρος προηγούμενης εργασίας και ό,τι ξέρουμε για την καφεΐνη και τον εγκέφαλο. Αναστέλλει την αδενοσίνη, η οποία παράγει παρόμοια επίδραση με την αύξηση της παραγωγής ντοπαμίνης. Και είναι ολοένα και πιο σαφές ότι η ντοπαμίνη στις περιοχές του εγκεφάλου παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη.

"Παρά τις γενναίες προσπάθειες να μας δείξουν πόσο επικίνδυνος είναι ο καφές είναι για μας, αυτό τελικά δεν αποδεικνύεται. Αυτό αφαιρεί ένα ακόμη άγχος σχετικά με την χρήση της καφεΐνης. Πίνετε με μέτρο, τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ισχυρά ότι δεν είναι ένα από τα πράγματα που κάνουμε που πρόκειται να βλάψει την υγεία σας."
 Δημοσιευμένο στο  Υγεία

saliara

Μερικές φορές απορώ που βρίσκουν τα άτομα και τι είδους άτομα βρίσκουν για τις έρευνες...
Γιατί εγώ πάλι όταν είχα κατάθλιψη μόνο καφέ έπινα όλη μέρα αλλά δεν είδα να μην έχω...
Ειλικρινά θα χτυπήσω τους ερευνητές!!!!!! :evil:  :evil:

papadia

...οσο μπορω...οταν μπορω...

Belladona

[quote user="saliara" post="355168"]Μερικές φορές απορώ που βρίσκουν τα άτομα και τι είδους άτομα βρίσκουν για τις έρευνες...
Γιατί εγώ πάλι όταν είχα κατάθλιψη μόνο καφέ έπινα όλη μέρα αλλά δεν είδα να μην έχω...
Ειλικρινά θα χτυπήσω τους ερευνητές!!!!!! :evil:  :evil:[/quote]

μια έρευνα είναι μόνο saliara μου και δεν είσαι υποχρεωμένη να την ασπαστείς . αν κάτι σου κάνει το κρατάς .... αν όχι δεν το λαβαίνεις υπόψη σου .
άλλωστε όπως λες και εσύ "όταν είχα κατάθλιψη μόνο καφέ έπινα όλη μέρα αλλά δεν είδα να μην έχω..." ενώ η έρευνα γράφει "Πάρα πολλή καφεΐνη μπορεί επίσης να αυξήσει τα συναισθήματα του άγχους. "  ........ "Και λένε, ότι είναι σίγουρα πολύ νωρίς για να αρχίσει να συνιστάται στις γυναίκες να πίνουν περισσότερο καφέ για την ενίσχυση της διάθεσης."

καλή σου μέρα και μην μου συγχύζεσαι  :smile:

saliara

χαχαχαχα σωστήηηη Απλά τη μία λένε ότι δημιουργεί νεύρα..την άλλη προστασία για τον καρκίνο και τώρα για την κατάθλιψη...Σε λίγο θα βγάζουμε και τρίτο μάτι!!!! :P

Belladona

[quote user="papadia" post="355169"].......τοτε εγω γιατι εχω??????????

       θα μου πει κανείς????????[/quote]


και εσύ φαίνεται ότι καταναλώνεις πολύ καφεΐνη παπαδιά και φέρνει αντίθετα αποτελέσματα ....

καλέ, γιατί δεν διαβάζεται ολόκληρο το κείμενο της έρευνας  ???? :cool:
θ/γ : κορίτσια για μικρές ποσότητες καφεΐνης μιλάμε , όχι για αντικαταθλιπτικά φάρμακα  :lol:
        ουφ συγχύστηκα , πάω να πιω το υπόλοιπο καφεδάκι μου να ηρεμήσω  :razz:

saliara

1.Μάλλον μας αρέσει να επιλέγουμε φράσεις του κειμένου :lol:  :lol:
2.Όλα κι όλα σε μια έρευνα πάντα υπάρχουν αντιδράσεις(ζωντανά παραδείγματα)
και 3.Καλά καλέ...Δεν είπα ότι έβαζα και το κεφάλι μέσα στην καφεϊνη... :mryellow:  :lol:  :lol:
χεχεχεχε εγώ πάντως ακόμη θέλω να πλακώσω έναν ερευνητή....

Belladona

[quote user="saliara"
3.Καλά καλέ...Δεν είπα ότι έβαζα και το κεφάλι μέσα στην καφεϊνη... :mryellow:  :lol:  :lol:
χεχεχεχε εγώ πάντως ακόμη θέλω να πλακώσω έναν ερευνητή....[/quote]


πλάκωσε  πλάκωσε , αν είναι να ξεδώσεις  :lol:  :lol:

kuria

[quote user="Belladona" post="355165"]Οι γυναίκες που πίνουν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, σύμφωνα με έρευνα.
[/quote]

οταν πινεις τα καφεδακια σου, δυο ή περισσοτερες φορες τη μερα, σε ομορφο περιβαλλον και με ευχαριστη παρεα, γιατι να παθεις καταθλιψη;

[quote user="saliara" post="355168"]
Γιατί εγώ πάλι όταν είχα κατάθλιψη μόνο καφέ έπινα όλη μέρα αλλά δεν είδα να μην έχω...
[/quote]

γιατι εσυ δεν επινες τα καφεδακια σου, δυο ή περισσοτερες φορες τη μερα, σε ομορφο περιβαλλον και με ευχαριστη παρεα...  :P
εκεί που τα θέλω εκτοπίζουν τα πρέπει...

saliara

Παρέα όντως δεν είχα...αλλά από περιβάλλον άλλο τίποτα!!!!
Λες επειδή έλειπε το ένα να έκανε όλη τη ζημιά??? :? δε βαριέσαι... :|

fortune

:roll:  :roll:  :roll:  :roll:

Γιαυτο Σαλιαριτσα,ασε τις Μπελλα και Κυρια να λενε...
Εσυ παιδι μου για να μην παθεις ποτε καταθλιψη...παντα μαζι με το καφεδακι,θα φροντισεις να εχεις και ευχαριστη παρεα μαζι!!!Η ευχαριστη παρεα,,,τον γιατρο τον κανει περα...ειναι κατι σαν το ...Μηλαρακι!!!! :grin:  :grin:  :grin:

KostasD33

[quote user="Belladona"]Οι γυναίκες που πίνουν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, σύμφωνα με έρευνα.
...
...
...
Η ομάδα του Harvard Medical School, παρακολούθησε την υγεία των γυναικών για πάνω από μια δεκαετία (1996 - 2006) και βασίστηκε σε ερωτηματολόγια για την καταγραφή της κατανάλωσης καφέ.
...
...[/quote]

Μπρίκια…

Το σεξάκι αποτρέπει την κατάθλιψη

Το λέω εγώ κι ας μη είμαι επιστήμονας.

Και μπάει δε γουέει οι γιατροί είναι παγκόσμια οι χειρότεροι ερευνητές. Μόνο όταν κάνουν κλινικές έρευνες μετραει διότι με τα στατιστικά τους ευρήματα συχνά σπάνε νεύρα και ακόμα πιο συχνά βγαίνουν αποτελέσματα ανάλογα με τις επιθυμίες του χορηγού (στα πανεπιστήμια βεβαίως βεβαίως) τους το έχει αναθέσει.


υ.γ.
το ότι πράγματι μπορεί ο καφές να βοηθάει δεν αναιρεί τον χαρακτηρισμό μου ως μπρίκια....
ας το τσεκάρουν κλινικά και όχι στατιστικά (άσε που δεν εχουν ιδέα απο μαθηματικά οι γιατροί)

saliara

οαχοαοχαχοαοχαοχοαοχαχα  :lol:  :lol:

Πώς θα κάνεις σέξ μωρέ αν έχεις κατάθλιψη...????Που σε κάθε στάση που θα παίρνεις θα είσαι κακόκεφη/ος ...Ε-Λ-Ε-Ο-Σ λέμε!!!Τι βλέπω μεσημεριάτικα...

Belladona

[quote user="saliara" post="355236"]οαχοαοχαχοαοχαοχοαοχαχα  :lol:  :lol:

Πώς θα κάνεις σέξ μωρέ αν έχεις κατάθλιψη...????Που σε κάθε στάση που θα παίρνεις θα είσαι κακόκεφη/ος ...Ε-Λ-Ε-Ο-Σ λέμε!!!Τι βλέπω μεσημεριάτικα...[/quote] κοριτσάκι μου άκου και την άποψη μιας αρκετά μεγαλύτερής σου γυναίκας και αν θέλεις την εκλαμβάνεις και σαν συμβουλή  ]
 :arrow:  θα φροντίσεις να πιεις πρώτα  ένα καφεδάκι με τον σύντροφό σου και μάλιστα από το ίδιο φλιτζάνι ,(είναι πιο τρυφερό και ερωτικό) με χαλαρή κουβεντούλα, (προαιρετική) μουσικούλα , γελάκια , φιλάκια , πειραγματάκια (μέχρι τότε θα έχει κάνει την σωστή επίδραση η μικρή δόση καφεΐνης )
και τέλος η κακοκεφιά και η κατάθλιψη . μετά προχωράς ακάθεκτη και άσε τα ΕΛΕΗ για άλλους  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:
[/color]
υ/γ ] :razz:

>
>
> είδες πόσα μπορεί να κάνει ένα φλυτζανάκι καφέ  :?:  :!:

saliara

χαχαχαχχα εσύ τώρα προσπαθείς να με πείσεις ότι η έρευνα είναι σωστή...το ξέρω εγώ... :x
Είσαι μαζί με τους ερευνητές... :x

Δεν έχω αίσθημα για να ακολουθήσω τη συμβουλή..και επειδή πρόσφατα έμεινα μόνη έχω πάρα πολλά νεύρα!!!!!(θα το'χετε διαπιστώσει) :P  :P

Αααααα ναι!!Επίσης και να ΄χω amore δεν μ'αρέσει να πίνω απ'το ίδιο φλιτζάνι..Μου τη δίνει και το βρίσκω γλυκανάλατο... :P (και σ'αυτό το σημείο νομίζω ότι θα με πούν στριμένη,αλλά δεν είμαι αλήθεια...αχαχαχαχα) :lol: