Ειδήσεις:

Το φτιάχνουμε ακόμα.. υπομονή ...

Main Menu

Antivirus

Ξεκίνησε από Nikos Apomakros, Δεκεμβρίου 02, 2012, 01:42:27 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Nikos Apomakros

Ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα προβλήματα με το οποίο ήρθαν αντιμέτωποι όσοι είχαν την οποιαδήποτε σχέση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά και με παρεμφερείς συσκευές, ήταν οι ιοί. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σχετικά με το τι ακριβώς είναι ένας "ιός", πότε πρωτοανακαλύφθηκε, ποιοί τον δημιουργούν και τι συμφέροντα μπορεί να εξυπηρετεί κτλ, αφού εύκολα κανείς πλέον μπορεί να μπει σε κάποιο site και να διαβάσει σχετικά.

Ο λόγος που ανοίγω αυτό το thread, είναι για να προτείνω σε χρήστες που είτε δεν ασχολήθηκαν ποτέ ιδιαίτερα, είτε δεν γνωρίζουν πολλά, είτε απλά ενδιαφέρονται να διαβάσουν μια ακόμη άποψη, τα καλύτερα, κατά τη γνώμη και εμπειρία μου, προγράμματα προστασίας από ιούς και μάλιστα προγράμματα που είναι ΕΝΤΕΛΩΣ δωρεάν.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς, το οποίο να μπορεί να εγγυηθεί (και να το πραγματοποιήσει) την απόλυτη προστασία του υπολογιστή σας. Τα antivirus δεν είναι σοφά και ταχύτατα στη σκέψη και τη δράση όντα, τα οποία θα σας προστατέψουν από κάθε... σατανικό programmer, όσο σατανικός κι αν είναι αυτός. Άρα μιλάμε για πρόγραμμα antivirus το οποίο θα ανταπεξέρχεται παραπάνω από ικανοποιητικά σε διαπιστωμένες/καταγεγραμμένες/καταχωρημένες απειλές και το οποίο επίσης θα προσπαθεί να σας προστατέψει από μη καταχωρημένες απειλές, ελέγχοντας την δράση, στον δίσκο και την μνήμη του υπολογιστή σας, κάθε εφαρμογής που έχετε, εις γνώσιν σας ή εν αγνοία σας, προσπαθώντας να τις κατατάξει σε καλοπροαίρετες και κακοπροαίρετες και αναλόγως να τις αποτρέψει ή επιτρέψει να συνεχίσουν την δράση τους αυτή. Αυτή τους ακριβώς η προσπάθεια, κυρίως απέναντι σε μη καταχωρημένες/γνωστές απειλές, δεν είναι πάντα επιτυχής και γι' αυτό μερικές φορές η ύπαρξη ενός antivirus δεν σημαίνει οπωσδήποτε και ασφαλή ή "καθαρό" υπολογιστή.

Δύο είναι λοιπόν τα προγράμματα προστασίας από ιούς που μου έκαναν ιδιαίτερα καλή εντύπωση, λόγω της αναλογίας "παροχής υπηρεσίας" και... τιμής. Τα βάζω με σειρά προτεραιότητας.

1) AVG Antivirus Free 2013. Μπορείτε να το κατεβάσετε ελεύθερα από το http://download.cnet.com/AVG-AntiVirus-Free-2013/3000-2239_4-10320142.html?part=dl-avg_free_eu&subj=dl&tag=button. Είναι το antivirus το οποίο πλέον εγκαθιστώ κατά κόρον, τόσο στους υπολογιστές της εταιρείας στην οποία δουλεύω, όσο και σε υπολογιστές φίλων, γνωστών, συγγενών κτλ. Δεν είναι ιδιαίτερα βαρύ ως πρόγραμμα, δεν είναι τεράστιο και κάνει την δουλειά του κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά.

2) Microsoft Security Essentials. Μπορείτε να το κατεβάσετε ελεύθερα από το http://windows.microsoft.com/en-US/windows/security-essentials-download. Είναι το δεύτερο κατά προτίμηση antivirus που χρησιμοποιώ. Είναι ιδιαίτερα μικρό, "ελαφρύ" και όμως αποτελεσματικό. Ένα μειονέκτημά του είναι ότι αφορά κυρίως χρήστες που είτε έχουν αυθεντικά Windows, είτε ξέρουν με ποιό τρόπο να "επανενεργοποιήσουν" το πειρατικό τους λειτουργικό σύστημα σε περίπτωση που εντοπιστεί ως μη νόμιμο, αφού το συγκεκριμένο antivirus παρεμβαίνει πολλές φορές στο Windows Updates και το ενεργοποιεί αγνοώντας πχ την επιλογή του χρήστη να μην το έχει ενεργό. Και πολλές φορές αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εντοπίζεται, μέσα από τον έλεγχο για ενημερώσεις των Windows, το τυχόν παράνομο (πειρατικό) λειτουργικό σύστημα.


Αυτά προς το παρόν...

αν έχετε απορίες ή πρόβλημα με ιούς ή και με προγράμματα προστασίας από αυτούς, μπορείτε πάντα να τα αναφέρετε εδώ. Είμαι σίγουρος ότι όλο και κάποιος θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει.

larus audouinii

Το avg το δούλεψα για ένα μεγάλο διάστημα, όντως ελαφρύ και πολύ καλό. Τελευταία έχω το avast και από συνήθεια μάλλον το κράτησα αλλά και λόγω του κόστους.

pixie

Κι εγώ το είχα παλιότερα το AVG, πέρασα στο Kaspersky [πολύ καλό, αλλά το αγόρασα]... τώρα χρησιμοποιώ Symantec Endpoint Protection, χωρίς κανένα πρόβλημα επίσης.

saliara

Νίκο.... Δε πιστεύω να μιλάς κι εσύ στην αυτοψία??? :roll:  :P

Nikos Apomakros

@Larus

To Avast το έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Κι ενώ εμφάνιζε συστήματα της εταιρείας στην οποία δούλευα ως απολύτως καθαρά από ιούς, στο τέλος διαπίστωσα ότι δρούσαν ανενόχλητα ιοί στο background, τους οποίους το πρόγραμμα δεν εντόπιζε, παρόλο που και ενημερωμένο ήταν αλλά και λειτουργούσε κανονικά χωρίς προβλήματα. Και μάλιστα οι συγκεκριμένοι ιοί δεν ήταν καινούριοι, ώστε να δικαιολογείται κάτι τέτοιο, αλλά μερικών ετών. Το ίδιο μου έχει συμβεί και με το Symantec Corporate edition, το NOD και ένα ακόμη που μου διαφεύγει το όνομά του.

@Pixie

Το Kaspersky είναι καλό ως "μικροβιοκτόνο" αλλά όταν το δοκίμασα (πριν 2-3 χρόνια) είχε τα εξής δύο πολύ σημαντικά μειονεκτήματα. Δεν ήταν δωρεάν και ήταν ιδιαίτερα "βαρύ" σαν πρόγραμμα. Επίσης έχω την εντύπωση (δεν είμαι σίγουρος, γιατί μετά από τόσα χρόνια η μνήμη μπορεί και να με απατά) ότι το Kaspersky προσθέτει αρχεία και υπηρεσίες πριν την έναρξη του λειτουργικού (όπως ακριβώς και το McAfee), με αποτέλεσμα να προκαλεί πρόβλημα στα Windows αν για κάποιο λόγο σταματήσει να λειτουργεί. Δηλαδή ενδέχεται να μην είναι εφικτή η είσοδος στα Windows απλά και μόνο επειδή το antivirus "χάλασε", κάτι το ανεπίτρεπτο κατά τη γνώμη μου. Αυτό μου είχε συμβεί με McAffee.
Όσον αφορά στη Symantec, έχει βγάλει τόσες διαφορετικές εκδόσεις antivirus που ουσιαστικά θα πρέπει να τις δοκιμάσω όλες για μήνες και ανάλογα να πω τα θετικά και τα αρνητικά. Το Corporate Edition που είχε πάντως πριν καιρό, ήταν το ελαφρύτερο antivirus που είχα δει ποτέ, αλλά δεν προστάτευε ικανοποιητικά. Αρνητικό σίγουρα για την Symantec και τα Norton γενικώς, είναι το ότι κοστίζουν. Το ίδιο ισχύει και για το Kaspersky, τo McAffee, το Panda κ.α.

Κάπου εδώ θα πρέπει να αναφέρω ότι θα σας φανεί περίεργο, αλλά καλό είναι να αποφεύγονται μεγάλες και γνωστές εταιρείες στο κομμάτι των antivirus. Αυτό επειδή πολλές φορές οι programmer που σχεδιάζουν να ξαμολήσουν έναν ιό, λαμβάνουν υπόψιν το πόσο έχουν εξαπλωθεί συγκεκριμένα antivirus, τα μελετούν, εκμεταλλεύονται αδυναμίες τους και μερικές φορές εξαπολύουν ιούς που προσβάλλουν συστήματα που έχουν τα συγκεκριμένα προγράμματα. Δεν είναι δα και τόσο παρανοϊκό, αν σκεφτείτε ότι είναι πολύ πιθανό κάποιοι ιοί να προέρχονται από την βιομηχανία των antivirus, ιοί που θα προσβάλλουν ή θα αποδεικνύουν αδύναμα ή και άχρηστα τα προγράμματα των ανταγωνιστών τους.


@Saliara

Ποιά αυτοψία; Πως να μιλάω; Τι εννοείς, με μπέρδεψες !

saliara

χαχαχαχαχα Όχι καμία σχέση.. Απλά στην εκπομπή αυτοψία μίλαγαν κάτι άτομα που δεν έδειχνε το πρόσωπό τους, που έλεγαν πως σπάνε κωδικούς και πως τπτ δεν είναι ασφαλές!!  :P

Nikos Apomakros

Αααα. Δεν την ξέρω την εκπομπή. Τηλεοπτική φαντάζομαι ε; Δεν είχα τηλεόραση (από τα 16 μου) μέχρι και προχτές, που αγόρασα μια 50'' κυρίως για να βλέπω ταινίες. Μπορεί να είμαι κι ο μόνος που έχει τηλεόραση χωρίς να σκοπεύει να βάλει ποτέ κεραία... Κι αν βάλω, θα είναι για δορυφορικά κανάλια, που παίζουν ντοκιμαντέρ και διάφορα τέτοια. Να μου λείπουν τα κλασικά ελληνικά κανάλια, με τα οικτρά τους προγράμματα, τις διαφόρων ειδών προπαγάνδες και τις ασταμάτητες διαφημίσεις.

saliara

Δεν έχεις άδικο... Αλλά ευτυχώς υπάρχει η επιλογή...
Εγώ πάντως αν είχα nova μόνο το κανάλι με τις ταινίες θα έπαιζε!!! :)

katinaki

υπάρχει κάτι που να είναι δωρεάν και ασφαλές για "καθάρισμα" από κούκις?  :oops:

Nikos Apomakros

Αν κατάλαβα σωστά τι ζητάς, φαντάζομαι ότι το CCleaner θα σου φανεί πολύ χρήσιμο.

Μπορείς να κατεβάσεις τη δωρεάν έκδοσή του στο:

http://www.piriform.com/ccleaner/download/standard


Καθαρίζει από διάφορα πράγματα το λειτουργικό (προσωρινά αρχεία, διεγραμμένα,
σωσμένα passwords, ιστορικό ιστοσελίδων, cookies κτλ).

katinaki