26/01/08, πριν 40 χρόνια...

Ξεκίνησε από plus_, Ιανουαρίου 26, 2008, 01:28:36 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

plus_

Όταν άρχισαν οι ταραχές στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ, κανείς δεν φανταζόταν πόσο εκκωφαντικά θα γίνονταν τα συνθήματα, πόσο μυθικά τα γεγονότα. Πριν από 40 χρόνια, σαν σήμερα, οι Γάλλοι φοιτητές άρχιζαν εξέγερση ενάντια στον καθωσπρεπισμό

«Κάτω από το πλακόστρω το υπάρχει η παραλία»

Ένας από τους πιο γνωστούς φωτογράφους του Μάη μεταφέρει στα «ΝΕΑ» τις πιο δυνατές εικόνες του
Της ΚΙΤΤΥΣ ΞΕΝΑΚΗ
 6 Μαΐου 1968, Μπουλβάρ Σεν-Ζερμέν, φοιτητές εναντίον αστυνομικών. Μία φωτογραφία-σύμβολο, και η πιο αγαπημένη του Μπρουνό Μπαρμπέ
Σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια τρύπωναν στα παριζιάνικα πλακόστρωτα οι πρώτοι σπόροι του Μάη. Το Πανεπιστήμιο της Ναντέρ ζούσε τις πρώτες μεγάλες ταραχές, οι φοιτητές εξεγείρονταν ενάντια στη δυσκαμψία και τον καθωσπρεπισμό, η αστυνομία καλούνταν να (επι)βάλει τάξη. Κανείς δεν φανταζόταν ακόμη πόσο εκκωφαντικά θα γίνονταν τα συνθήματα, πόσο μυθικά τα γεγονότα. Σαράντα χρόνια μετά, ο Νικολά Σαρκοζί ρίχνει το ανάθεμα στον Μάη του ΄68, εισηγείται τη λήθη. Οι Γάλλοι, και όχι μόνο, απαντούν με μια έκρηξη μνήμης.
«Πώς να αφηγηθείς σε αυτούς που δεν τον έζησαν, και που είναι δυστυχώς σήμερα οι περισσότεροι, έναν τρελό συλλογικό έρωτα; Ο Μάης του ΄68 ήταν σαν ένας παθιασμένος έρωτας που διήρκεσε πολλές εβδομάδες. Τρελός, γιατί οι ημέρες και οι νύχτες συχνά αντιστρέφονταν, γιατί λέγαμε πολλές ανοησίες, γιατί βλέπαμε πράγματα που δεν υπήρχαν ή δεν υπήρχαν με τη μορφή που τα βλέπαμε, αλλά που τελικά δεν είχαν και τόση σημασία σε σύγκριση με αυτό που γινόταν. Τρελό, γιατί το να θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο είναι τελικά τρελό, αλλά τόσο διεγερτικό».

Σαν ταινία του Γκοντάρ.
Τελικά, ο Σερζ Ζουλί, ένας από τους πρωταγωνιστές του Μάη, συνιδρυτής και διευθυντής επί 33 έτη της εφημερίδας «Liberation», αναζήτησε βοήθεια στην τέχνη: «Ο Μάης του ΄68 έμοιαζε με ένα φιλμ του Ζαν Λικ Γκοντάρ, είχε την προκλητική ελευθερία τού “Με κομμένη την ανάσα” και τα μεθυστικά χρώματα του “Ο τρελός Πιερό”. Απαγγέλλαμε μέρα-νύχτα Ρεμπό χωρίς να το συνειδητοποιούμε».
Αυτό που έχει μείνει στην Ιστορία ως Μάης του ΄68 ξεκίνησε στην πραγματικότητα πολύ νωρίτερα, ταξίδεψε στη Γαλλία από αλλού και μακριά, από την Καλιφόρνια, τη Βρετανία και το Βιετνάμ, από τους «προφήτες του ροκ» και το κίνημα των χίπις, από την κιθάρα του Μπομπ Ντίλαν και τον Τζιμ Μόρισον που τραγουδούσε, ήδη από το 1967, «Θέλουμε τον κόσμο και τον θέλουμε τώρα».
Ταξίδεψε και βρήκε πρόσφορο έδαφος, γιατί η Γαλλία τότε δεν «έπληττε» απλώς, όπως έγραφε ο Πιερ Βιανσόν-Ποντέ στη «Μonde» παραμονές του Μάη, πνιγόταν, ασφυκτιούσε, η δύσκολη μεταπολεμική περίοδος είχε παρέλθει, η οικονομία προόδευε, αλλά οι κοινωνικές δομές παρέμεναν αρχαϊκές, η λέξη «λαός», η λέξη «νέος» δεν ήταν παρά μια αφηρημένη έννοια.

KostasD33

Ο Μάης του 68 άλλαξε πολλά παρ όλο που το σύστημα κατάφερε μετά από χρόνια και να τον συγχωνεύσει και να μάθει από αυτόν, αφού αρκετά από τα καλύτερα στελέχη του, έγιναν στελέχη του ιδίου του συστήματος.
Ακόμα και έτσι όμως, ήταν ένα βήμα μπροστά στην ιστορία, όπως και η αστική επανάσταση στη Γαλλία το 1789 όπως και κάθε επαναστατική ανατρεπτική λογική, που στο διάβα της καθαρίζει την σαβούρα και συχνά κόβει γόρδιους δεσμούς

Rakendytos

δεν μπορουσα να μουν φοιτητης στην Γαλλια τον Μαη του 68??  :?

κι αλλη φορα το χω πει.. αν ημουν το 68 στην Γαλλια σημερα θα μουν τουλαχιστον βουλευτης του ΠΑΣΟΚ.. 8)

KostasD33

Παράθεση από: "Rakendytos"δεν μπορουσα να μουν φοιτητης στην Γαλλια τον Μαη του 68??  :?

Έως και χλωμό να ήσουν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι θα ήσουν 65άρης και κάτι ψηλά οπότε θα άρχιζες να μετράς ανάποδα

Rakendytos

να σου απαριθμησω βουλευτες του ΠΑΣΟΚ που περασαν απο Γαλλια?
 
μια χαρα θα μουν..
Βουλευτης..παχουλος..ευκαταστατος..και χωρις τασεις αυτοκτονιας.. 8)

sevenseas

οπως ειχε πει κι ενα γαλλο πολιτικος
ο Μαης του 68
εγινε για να γινει πολυ μετα Προεδρος ................ ο Μιτεραν

χαχαχαχχαχαχαχα


συντροφε Ρακ ξερω ανθρωπους, που ηταν στον Μαη του 68
και δεν εγιναν βουλευτες

ενας από αυτους ο
Θοδωρος ο Σταυροπουλος
ο πολιτικος μου πατέρας
κριτικος του Μαρξισμου, όπως θελει να τον αποκαλουν
τροτσκιστής, όπως τον αποπαλουν

δεν θελησε ποτε να βρίσκετα στον πυρήνα ή στην περιφερεια της εξουσίας

περιφέρει την ακριβή του αποψη στην αγορά των ιδεών
χωρις ανταλλαγμα

7~