Ειδήσεις:

Το φτιάχνουμε ακόμα.. υπομονή ...

Main Menu

Ο Θεραπευτικός Τροχός!

Ξεκίνησε από pixie, Ιουλίου 31, 2010, 08:22:25 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

Ο θεραπευτικός τροχός είναι ένα ισχυρό σύμβολο της Ινδιάνικης κουλτούρας.
 
Θεραπευτικοί τροχοί ονομάζονται οι μεγάλοι κυκλικοί σχηματισμοί από πέτρες - φτάνουν και τα 30 μέτρα σε διάμετρο - που οι περισσότεροι έχουν σχήμα ρόδας με ακτίνες ή αποτελούνται από ομόκεντρους κύκλους.
Αποτελούσαν το επίκεντρο για διάφορες τελετές λατρείας ή θεραπείας, καθώς οριοθετούσαν ιερούς χώρους όπου θα μπορούσαν να εστιαστούν διάφορες δυνάμεις. Υπάρχει και η άποψη ότι ήταν ημερολόγια, ευθυγραμμισμένα με διάφορες θέσεις των άστρων στον ορίζοντα.
 

Ο θεραπευτικός τροχός, λοιπόν, λειτουργεί σημαδεύοντας μία διαδρομή και μέσα στο χώρο και μέσα στο χρόνο. Ακολουθώντας τα 4 σημεία του ορίζοντα, μπορεί κάποιος να χαράξει τη δική του προσωπική πορεία, δίνοντάς την μία κατεύθυνση.
'Ετσι, μπορούμε να φανταστούμε ότι μπαίνουμε σε έναν θεραπευτικό τροχό από την ανατολική πλευρά του και περνάμε από το Νότο, τη Δύση και το Βορρά, μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος, δίνοντας κάθε φορά βάρος σε έναν τομέα της ζωής μας.

Η Ανατολή, είναι το μέρος όπου μαθαίνουμε για τη σύνδεση όλων των πραγμάτων. Είναι η αρχή της ζωής και η αρχή κάθε ταξιδιού. Εδώ αναπτύσσεται η ατομικότητά μας αλλά μαθαίνουμε και να μοιραζόμαστε.
Εδώ συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε ποτέ μόνοι και πάντα υπάρχει μία πνευματική οντότητα για να μας καθοδηγήσει.

Ο Νότος μας μαθαίνει να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και να αντιμετωπίζουμε τις σχέσεις μας με εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια. Μας μαθαίνει επίσης τη χαρά που φέρνει η καινούργια γνώση. Με το Νότο γειωνόμαστε στο παρόν και ανακαλύπτουμε τη δύναμη να αντέχουμε τις συναισθηματικές καταιγίδες μέσα μας.

Η Δύση είναι η περιοχή του φυσικού σώματος. Εδώ μαθαίνουμε τον σεβασμό, την ευγένεια και τις δραστηριότητες μέσα από τις οποίες φροντίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Εδώ εμπεριέχονται τα πράγματα που βάζουμε μέσα στο σώμα μας και όλες οι χειροπιαστές πλευρές του να ζει κανείς.
Σημαντικό στη σοφία του θεραπευτικού τροχού είναι το να καταλάβουμε ότι χωρίς την πνευματικότητα [Ανατολή] και τη συναισθηματική συνειδητότητα [Νότος], δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το σώμα μας [Δύση]..

Τέλος, στον Βορρά αναπτύσσουμε τη νόηση και αναγνωρίζουμε τις αξίες και τις πεποιθήσεις μας. Μαθαίνουμε για τα φίλτρα αντίληψης που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο!
Εδώ, η γνώση που αποκτήσαμε μπορεί και εκφράζεται και μέσα από τη θεραπευτική πράξη.


Από μία έρευνα της Βασιλικής Τζουράκη

ramev


pixie

Ινδιάνοι!  :idea:  :smile:

Ας το αναπτύξουμε και λίγο παραπάνω το θέμα να γίνει πιο σαφές...


Από τις μελέτες του στα ιατρικά θαύματα που γίνονται στο περιβάλλον των Ινδιάνων θεραπευτών, ο δρ.Μαντρόνα, συνόψισε ορισμένα χαρακτηριστικά, κοινά στις περισσότερες περιπτώσεις. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τους έχουν εντοπιστεί και από άλλους επιστήμονες που ερευνούν τις συνιστώσες των ανεξήγητων ιάσεων στο δυτικό κόσμο.

1.- Η αναγκαιότητα της σχέσης... Οι άνθρωποι που θεραπεύτηκαν θαυματουργικά, είχαν μία στενή ουσιαστική σχέση με τον θεραπευτή τους είτε αυτός ήταν ο μάγος της φυλής, είτε ο γιατρός, είτε ακόμα και άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό.

2.- Η σημασία της αποδοχής και της παράδοσης...'Ολοι εκείνοι που θεραπεύτηκαν, δεν είχαν έμμονη ιδέα στο να γίνουν καλά. Το έβλεπαν σαν μία προοπτική, αλλά είχαν συμφιλιώσει μέσα τους την επιθυμία της ίασης με την έλλειψη κάθε εγγύησης ότι αυτή τελικά θα έρθει.
Είναι κάτι αντίστοιχο με το ''γεννηθήτω το θέλημά σου'' της Χριστιανικής προσευχής.

3.- Η εστίαση στο παρόν... Με το να κρατάμε το μυαλό μας συγκεντρωμένο στο ''τώρα'', μειώνουμε το στρες και το άγχος. Συχνά οι σκέψεις για το μέλλον φέρνουν ανησυχία, ενώ οι αναμνήσεις του παρελθόντος πικρία.
Οι απλές μέθοδοι χαλάρωσης και διαλογισμού, όπως το να συγκεντρώνεται κανείς στην αναπνοή του, βοηθούν να εστιάζεται στην παρούσα στιγμή.

4.- Η σημασία της κοινότητας... Είναι σημαντικό να ανήκει κανείς σε μία ομάδα ανθρώπων που πιστεύουν στη δυνατότητα της θεραπείας, ακόμα κι αν τα προβλήματα ή οι αρρώστιες τους διαφέρουν. Η υποστήριξη των άλλων τρέφει την ελπίδα σε στιγμές απελπισίας.
Κι ακόμα, η συμμετοχή σε μία κοινότητα προσφέρει ενέργεια υποστηρικτική για τον άνθρωπο πολύ περισσότερη από εκείνη που μπορεί να δημιουργήσει μόνος του.

5.- Το ξεπέρασμα της ενοχής... Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι φταίει ο ίδιος που τράβηξε επάνω του το κακό. Η ενοχή ξεπερνιέται αν συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ελάχιστο έλεγχο πάνω στη ζωή μας και ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό που είμαστε και ο τρόπος που αντιδρούμε δημιουργούνται από τους άλλους.

6.- Η σημασία της πνευματικής διάστασης... Η φιλοσοφία των Ινδιάνων μας μαθαίνει ότι κάθε θεραπεία είναι πάνω απ' όλα πνευματική. Ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο κάνουμε - βότανα, δίαιτα, ακτινοβολίες, εγχειρήσεις ή φάρμακα - πρέπει να ζητάμε βοήθεια από τον πνευματικό κόσμο.
Τα άτομα που ασκούν πνευματικές πρακτικές, ανταπεξέρχονται στις ασθένειες καλύτερα από εκείνους που δεν έχουν θρησκευτικές πεποιθήσεις. Κάθε πνευματικό μονοπάτι ανοίγει δρόμους.
Γιά του Ινδιάνους μπορεί να είναι οι τελετές τους, η απομόνωση για να βρουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους, ο χορός προς τιμήν του ήλιου. Για τους Χριστιανούς είναι οι προσευχές και η νηστεία. Για τους Μουσουλμάνους το προσκύνημα στη Μέκκα.

7.- Η βαθιά αλλαγή... Βαθιά αλλαγή σημαίνει να γίνει κάποιος ένας καινούργιος άνθρωπος με έναν αναγνωρίσιμο, ουσιαστικό τρόπο. Οι Ινδιάνοι Τσερόκι, φτάνουν ακόμα και να δίνουν στον άρρωστο καινούργιο όνομα, που σημαίνει μία νέα ταυτότητα, νέο ρόλο στην κοινότητα, διαφορετικές σχέσεις, διαφορετικό τρόπο ζωής.