Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,323
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 340
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 345
  • Total: 346
  • Leon

Κλασσική συνταγή για ψωμί.

Ξεκίνησε από larus audouinii, Ιανουαρίου 08, 2013, 10:26:43 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

larus audouinii

Η μυρωδιά και η γεύση του ψωμιού υπάρχει πλέον σε λίγους και καλούς φούρνους.
Είναι εύκολο και σήμερα να υπάρχει στο σπίτι αλεσμένο αλεύρι παραγωγής. Εύκολο είναι και η επιλογή καλής ποιότητας της πρώτης ύλης από την αγορά. Με τον καιρό μαθαίνει κανείς να χρησιμοποιεί και διάφορους τύπους απο αλεύρι.

Βασική συνταγή και μάλλον παλιά σχετικά, από την Βέφα Αλεξιάδου.

8 κούπες αλεύρι χωριάτικο.
3/4 κούπες χλιαρό νερό.
50 γρ μαγιά.
2 κούπες νερό.
1/4 κούπας γάλα.
2 κουταλιές μέλι (αν δεν υπάρχει ζάχαρη)
1/4 κούπας καλαμποκέλαιο.
1 κουταλιά αλάτι
λίγο σουσάμι



(μαγιά για ψωμί δίνουν και οι φούρνοι και ανάλογα με την ποσότητα από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε. Διατηρείται στο ψυγείο. Η ξηρή δεν θέλει διάλυση, υπάρχει στα σούπερ μάρκετ. Ένα φακελάκι ειναι για 500 γρ αλεύρι, εδώ θέλει 2)
Διαλύουμε την μαγιά στο χλιάρο νερό. (Η ξηρή μπάινει κατευθείαν στο αλεύρι) Ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό και ρίχνουμε μέσα το μέλι το λάδι και το αλάτι. Διαλύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να γίνει χλιαρό. Τότε ρίχνουμε και την μαγιά και ανακατευουμε για να διαλυθεί καλά.
Εν τω μεταξύ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Ρίχουμε μέσα στο μείγμα με το χλιαρό γάλα το μισό αλεύρι ώστε να γίνει ένας λείος χυλός.  Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλύρι και ζυμώνουμε για 10 λεπτά.
Αν υπάρχει κουζινομηχανή (πιο χρήσιμο και βολικό από αρτοπαρασκεαστή ίσως) βάζουμε στον κάδο στο χλιαρό μείγμα με το γάλα και ζυμώνουμε με τον ειδικό γάτζο ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι. Όταν είναι έτοιμη και καλά ζυμωμένη ξεκολάει από τα τοιχώματα του μεταλικού μπώλ και γίνεται μια μπάλα. Αν ζυμώνουμε με τα χέρια η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι ούτε πολύ σκληρή αλλά ούτε πολύ μαλακή. Συπληρώνουμε πολύ λίγο νερό ή πολύ λίγο αλέυρι για το απαιτούμενο αποτέλεσμα. Βάζουμε την ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ αφού έχουμε ρίξει στην βάση του καλαμποκάλευρο.Ρίχνουμε λίγο καλαμποκάλευρο και στην επιφάνεια της ζύμης.
Την σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε μια ώρα την ζύμη να φουσκώσει. (Εναλλακτικά χρησιμοποιώ και μείγμα από 7 κούπες από αλεύρι καλής ποιότητας για ψωμί και μια κίτρινο. (όχι καλαμποκάλευρο) Αλείφω την βάση της λεκάνης με λίγο ελαιόλαδο. Βάζω για μια ώρα ή όσο θέλει την λεκάνη με το υλικό στον φούρνο αφου φροντίζω να μην καίει, απλά να είναι ελάχιστα ζεστός, για ευκολία.) Θέλει περίπου μια ώρα ώστε να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης.
Αφού φουσκώσει πατάμε την ζύμη να καθήσει.Ξαναζυμώνουμε για πέντε λεπτά. Αν υπάρχουν φόρμες για ψωμί στο σπίτι, εδώ θέλει 4, ή ταψί τις αλέιφουμε με λίγο καλαμποκέλαιο. (Προτείνω ανάλογα με την διάθεση για γεύση να περαστούν με ένα πινέλο με ελαιόλαδο. Το λάδι γενικά κάνει τραγανή και πιο νόστιμη την βάση.) Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 ρολά ανάλογα με τις φόρμες. Αν δεν υπάρχουν την χωρίζουμε στα δύο. Θέλει προσοχή στο χώρισμα και στο ζύμωμα μόνο ώστε οι άκρες να ζυμώνονται και να γυρίζονται προς τα κάτω. Στο ταψί θέλει απόσταση μεταξύ τους.
Αλείψτε τις επιφάνειες από τις φρατζόλες με λίγο μέλι αραιωμένο με νερό. (Δίνει όμορφο χρώμα.Εναλλακτικά με λίγο ελαιόλαδο, κάνει το ψωμί πιο τραγανό στην επιφάνεια, στο κυριακάτικο τραπέζι δίνει άλλη γεύση) Πασπαλίστε με σουσάμι. Αφήνουμε τις φόρμες πάνω στην ηλεκτρική κουζίνα και ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς για 20-25λεπτά.
(Εναλλακτικά στο μείγμα με το γάλα μπορεί να προσθέσει κάποιος γλυκάνισο, μοσχοκάρυδο ή και σκόρδο. Προσωπικά δεν έχω χρησιμοποιήσει ως τώρα)

345 Επισκέπτες, 1 Χρήστης