Ειδήσεις:

Το φτιάχνουμε ακόμα.. υπομονή ...

Main Menu

Το πρόχειρο φαγητό αιτία Αλτσχάϊμερ...

Ξεκίνησε από pixie, Ιουλίου 02, 2009, 10:27:52 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

O σύγχρονος, ανθυγιεινός τρόπος διατροφής μας ίσως ''γεννά'' Αλτσχάϊμερ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έρχεται από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.

Ποντίκια τα οποία ακολούθησαν επί εννέα μήνες διατροφή πλούσια σε λίπος, ζάχαρη και χοληστερόλη εμφάνισαν χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο οι οποίες είναι χαρακτηριστικές της έναρξης Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τα νέα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη διδακτορική διατριβή της Σούζαν Ακτεριν, είναι πιθανόν μια σοβαρή και ανίατη σήμερα νόσος να μπορεί να προληφθεί.

Αν και η Αλτσχάϊμερ συνεχίζει να αποτελεί ''μυστήριο'' για τους ειδικούς, έχουν προκύψει ορισμένοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της. Ο πιο κοινός είναι η παραλλαγή ενός γονιδίου που ελέγχει την παραγωγή της απολιποπρωτεΐνης Ε, η οποία έχει μεταξύ των άλλων καθηκόντων της το να μεταφέρει τη χοληστερόλη. Η συγκεκριμένη παραλλαγή ονομάζεται apoΕ4 και εντοπίζεται στο 15%-20% του πληθυσμού. Στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της η Σούζαν Ακτεριν μελέτησε ποντίκια τα οποία είχαν τροποποιηθεί γενετικώς ώστε να φέρουν τη συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή.

Τα ποντίκια ακολούθησαν επί εννέα μήνες διατροφή γεμάτη λίπος, ζάχαρη και χοληστερόλη- τα κύρια συστατικά των περισσότερων πρόχειρων γευμάτων.
''Εξετάζοντας τον εγκέφαλο αυτών των ποντικών ανακαλύψαμε χημικές αλλαγές παρόμοιες με αυτές που εντοπίζονται στον εγκέφαλο ατόμων με Αλτσχάιμερ'' ανέφερε η κυρία Ακτεριν, η οποία εκπόνησε τη διατριβή της στο Ερευνητικό Κέντρο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ του Καρολίνσκα.


Ω,Θεέ μου! Νιώθω το Αλτσχάϊμερ να με πλησιάζει επικίνδυνα! :cool:  :mrgreen:
Πάω να μαγειρέψω! ;-)

Michael_Design

[quote user="pixie" post="319496"]Ποντίκια τα οποία ακολούθησαν επί εννέα μήνες διατροφή πλούσια σε λίπος, ζάχαρη και χοληστερόλη εμφάνισαν χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο οι οποίες είναι χαρακτηριστικές της έναρξης Αλτσχάιμερ.[/quote]Μάλλον έλειπε η γάτα και το ρίξαν τα ποντίκια στο φαγοπότι... τελικά ο φόβος φυλάει τα έρμα...

sevenseas

συγγνωμη
ισως αφελης
αλλα το ουισκυ να φερνει αραγε  την γεροντικη ανοια ή αλσχαιμερ κατα το κοινως λεγομενο ?

black_velvet

Μιας κα το θέμα είναι στην κατηγορία "Υγεία" και όχι στο "Χιούμορ", ας το αντιμετωπίσουμε όπως του πρέπει.


Κατ' αρχήν, η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μία από τις αμέτρητες μορφές γεροντικής άνοιας. Είναι μάλιστα αρκετά νέα μορφή. Με πολύ συγκεκριμένα συμπτώματα. Και δυστυχώς είναι εξαιρετικά δύσκολη η διάγνωσή της στην αρχή. Τα συμπτώματα θυμίζουν περισσότερο κάποια μορφή κατάθλιψης και θέλει εξειδικευμένο νευρολόγο και εξιδικευμένες εξετάσεις (μαγνητική τομογραφία που θα πρέπει να εστιάσει σε πολύ συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου) για να μπορέσει να γίνει η διάγνωση.

Από κει και μετά, η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη. Ο μόνος τρόπος να ξεφύγει κανείς είναι να πεθάνει. Συνήθως, οι πάσχοντες από τη νόσο του Alzheimer καταλήγουν από κάποιο πνευμονικό νόσημα ή μια ανεπάρκεια της καρδιάς. Διαφορετικά, θα πάψουν μία-μία όλες οι λειτουργίες ώσπου στο τέλος θα καταλήξει να είναι ένα ακίνητο κορμί (συνήθως καταπληγιασμένο απ' την κατάκλιση) που απλά αναπνέει.

Μακάρι να έβρισκαν τι είναι αυτό που προκαλεί τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων. Μακάρι να ανακάλυπταν την αιτία που τα συγκεκριμένα κύτταρα δεν αναπληρώνονται με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο ο εγκέφαλος και να σταματά να στέλνει εντολές στο υπόλοιπο σώμα. Τότε θα μπορούσαν να βρούνε και την ίαση. Δυστυχώς, αυτό δεν έχει σταθεί δυνατό μέχρι τώρα. Γι' αυτό και το μόνο που προσπαθούν μέχρι αυτή τη στιγμή είναι απλά να αντιμετωπίζουνε τα συμπτώματα με σκοπό να καθυστερήσουνε την εξέλιξη της νόσου.

Ακόμη χειρότερη είναι η ζωή των συνοδών-φροντιστών τους. Συνήθως - και μιλώντας πάντα για τα ελληνικά δεδομένα - είναι είτε ο/η σύντροφος ή τα παιδιά τους. Κι είναι εξαιρετικά δύσκολη η φροντίδα τους καθώς είναι σα να έχεις ένα μωρό αλλά στην αντίστροφη πορεία του. Δεν μαθαίνει όσο περνά ο καιρός αλλά ξεχνά. Δεν λειτουργεί αλλά αργοπεθαίνει. Φανταστείτε κάτι σαν την αντίστροφη πορεία του Μπραντ Πιτ στην πρόσφατη ταινία. Μόνο που η εικόνα του ασθενούς στην πορεία του προς αυτόν τον αργό θάνατο δεν έχει καμία σχέση μ' ένα όμορφο γαλήνιο μωρό σαν αυτό της εν λόγω ταινίας....

Έχουνε πλάκα όλες αυτές οι ηλίθιες ιστορίες που λέγονται. Λες και είχανε οι γιαγιάδες κι οι παππούδες μας, για παράδειγμα, φαστφουντάδικα!
Δυστυχώς, όσοι δεν έχουνε ζήσει την αρρώστεια, λένε ανέκδοτα σαν αυτά που λέγονται για τις ξανθιές ή και τους πόντιους. Αναρωτιέμαι όμως, γιατί άραγε δεν λέγονται και ανέκδοτα κοροϊδεύοντας τον πόνο του καρκινοπαθούς; ή τις κρίσεις ενός επιληπτικού; ή...; ή...; ή.......;

Όχι, μην ανησυχείτε. Η ερώτηση είναι ρητορική. Φυσικά και δεν χρειάζομαι καμιά απάντηση. Και είναι απόλυτα φυσικό και λογικό να κοροϊδεύει και να χλευάζει κάποιος κάτι το οποίο δεν γνωρίζει.
Και ειλικρινά σας εύχομαι είναι να μην ζήσετε ποτέ από κοντά αυτό που βιώσαμε εμείς με τον γονιό μου. Το πιο σκληρό απ' όλα είναι πως ακόμη και σήμερα πρέπει να κάνω υπερπροσπάθειες για να τον θυμηθώ έτσι όπως ήταν πριν την αρρώστεια. Λες κι έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στο μυαλό μου η εικόνα των τελευταίων δυο ετών και ρίζωσε εκεί μέσα και δε λέει να βγει. Ευτυχώς που υπάρχουν οι φωτογραφίες να μου θυμίζουν το γέλιο και τη ζωντάνια του. Και σε πείσμα των πάντων, θα καταφέρω κάποια στιγμή να έρχονται πρώτα αυτές οι εικόνες και μετά το τέλος του.


Και, ξανά, αν παραμείνει το θέμα στην "Υγεία", καλό θα ήτανε να αποφεύγονται οι αστεϊσμοί.
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

KostasD33

δεκτό ότι το πρόχειρο φαγητό μπορεί να συμβάλει στο Αλτσχάιμερ το ερώτημα το δικό μου όμως είναι άλλο σχετικά με το φαγητό.
Όταν αρχίσει κάποιος /α να έχει Αλτσχάιμερ τι διατροφή μπορεί να βοηθήσει ή να επιβραδύνει την όποια εξέλιξη?
Υπάρχει κάποια βιβλιογραφία για αυτό ή μερικές συγκεκριμένες συμβουλές?
Μη ξεχνάμε ότι Αλτσχάιμερ παθαίνουν άτομα προχωρημένης ηλικίας οπότε συντρέχουν και προβλήματα στομάχου κλπ....

black_velvet

Αυτό που σίγουρα θυμάμαι είναι η έλλειψη νατρίου. Κατάλληλες αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να το επιβεβαιώσουν (ή μη) καθώς και να δείξουν τη συνολική εικόνα του οργανισμού του πάσχοντα.
Κατά τ'άλλα, δεν υπάρχει ειδική δίαιτα για τη νόσο. Η διατροφή πρέπει να είναι πλήρης. Η γνωστή ελληνική μεσογειακή κουζίνα καλύπτει τα πάντα.

Απαιτείται όμως μεγάλη προσοχή στις παρενέργειες των φαρμάκων. Αυτά είναι που προκαλούν και τα περισσότερα "περιφερειακά" προβλήματα (στομάχου κλπ κλπ).
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

pixie

Προσπαθώ να αντιληφθώ, διαβάζοντας κάποια καυστικότατη απάντηση παραπάνω, από πού πηγάζει το συμπέρασμα ότι είμαστε λιγότερο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα υγείας και δεν σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας αλλά και τους εαυτούς μας τους ίδιους για τυχόν ασθένειες που έχουμε! :mad:

Κι εγώ έχασα τον πατέρα μου, είχε και Αλτσχάϊμερ μεταξύ των άλλων, και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει φθορά της υγείας χωρίς επιστροφή και το να έχεις χρόνια δικό σου άνθρωπο σ' αυτή την κατάσταση στο σπίτι...
Δεν είναι δυνατόν ένα άρθρο να μας οδηγεί στη λανθασμένη κρίση πως κάτι διακωμωδείται εδώ - δεν βλέπω να υπάρχει πρόθεση διακωμώδησης, αντίθετα το άρθρο είναι ενημερωτικό και δείχνει ενδιαφέρον ως προς την πρόληψη - ώστε να υπάρχει αυτή η έντονα αδικαιολόγητη αντίδραση, λες και φταίμε εμείς σε κάτι... ;-)  :cool:


Μάλιστα, ναι, πιστεύω πως όντως η σωστή διατροφή είναι σωτήρια για την υγεία, εξασφαλίζει υγεία, και μια υπενθύμιση ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τη συχνή χρήση έτοιμων ή τυποποιημένων τροφών, όχι μόνο στην περίπτωση Αλτσχάϊμερ αλλά και για την πρόληψη πολλών άλλων παθήσεων εξίσου σοβαρών, δεν είναι ποτέ άστοχη.
Εκεί κολλούσε και το δικό μου σχόλιο περί μαγειρικής, γιατί δυστυχώς ο χρόνος μου είναι ελάχιστος και τρώω πολλές φορές πρόχειρα και ό,τι νάναι. Και φυσικά υπάρχει και ο παράγοντας της κληρονομικότητας! Μάλλον φόβο και ανησυχία λοιπόν δείχνει και δεν βλέπω πουθενά την διάθεση διακωμώδησης ή την έλλειψη σοβαρότητας στην παρουσίαση του θέματος, ώστε να υπάρξει λόγος υποδείξεων ή παρατήρησης για ανύπαρκτες προθέσεις... τουλάχιστον όσον αφορά σε μένα ξεκαθαρίζω τη θέση μου!

:cool:

katinaki

[quote user="pixie" post="344776"]....


Μάλιστα, ναι, πιστεύω πως όντως η σωστή διατροφή είναι σωτήρια για την υγεία, εξασφαλίζει υγεία, και μια υπενθύμιση ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τη συχνή χρήση έτοιμων ή τυποποιημένων τροφών, όχι μόνο στην περίπτωση Αλτσχάϊμερ αλλά και για την πρόληψη πολλών άλλων παθήσεων εξίσου σοβαρών, δεν είναι ποτέ άστοχη. [/quote]

+1 :!:  

[quote user="pixie" post="344776"]Εκεί κολλούσε και το δικό μου σχόλιο περί μαγειρικής, γιατί δυστυχώς ο χρόνος μου είναι ελάχιστος και τρώω πολλές φορές πρόχειρα και ό,τι νάναι. Και φυσικά υπάρχει και ο παράγοντας της κληρονομικότητας! .....
[/quote]

Τουλάχιστον να προσθέτουν όσοι δεν έχουν χρόνο για μαγειρική, φρούτα και λαχανικά στη διατροφή τους όσες ώρες βρίσκονται σπίτι τους. Είναι πολύ καλύτερα από οτιδήποτε άλλο για την υγεία μας γενικότερα.

Ο ολιστικός γιατρός που επισκέπτομαι, συστήνει ν' αλλάξουμε όλοι τα παλιά μας σφραγίσματα τα "ασημί" με άσπρα, διότι αυτά προκαλούν αυτή την ασθένεια (alzheimer) κατά το γιατρό μου πάντα.

pixie

Γειά σου, katinaki! Σωστά, έτσι είναι... κι αυτό που αναφέρεις για το σκούρο αμάλγαμα στα δόντια, έχω ακούσει κι εγώ ότι έχει ενοχοποιηθεί αυτός ο παλιός τρόπος σφραγίσματος για πολλές ασθένειες.


Ώστε εμπιστεύεσαι κι εσύ την ολιστική ιατρική!  :grin:
Πρόσφατα πέρασα από το μηχάνημα με τα ηλεκτρόδια του βιοσυντονισμού, μια γενική επισκόπηση, και συμπληρωματικά έκανα test detox ανίχνευση για τυχόν τοξίνες στον οργανισμό, άστο καλύτερα... :lol:

katinaki

Τοξίνες πάντα έχουμε. Εκτός αν κάνουμε 1 φορά το μήνα αποτοξίνωση έστω για μία μέρα μόνο μήλα και λαχανικά.
Αν κάποιος υποφέρει από κάποια ασθένεια, αντί να στήνεται στις ουρές τώρα με τις απεργίες στα φαρμακεία, ας κάνει μια τριήμερη αποτοξίνωση και θα δει αποτελέσματα!
Πάντως χαίρομαι που τόσο λίγο με νοιάζει αν απεργούν τα φαρμακεία ή όχι! :lol: