Ειδήσεις:

Το φτιάχνουμε ακόμα.. υπομονή ...

Main Menu

''Χοληστερίνη: Ένας σύγχρονος μύθος''...

Ξεκίνησε από pixie, Φεβρουαρίου 27, 2012, 04:53:52 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

Τι μας κρύβουν οι καρδιολόγοι και οι φαρμακοβιομηχανίες!


Γνωρίζετε ότι υπάρχουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία προστατεύουν την καρδιά σας και σας προφυλάσσουν από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό;
 
Έχετε ακούσει ότι η βιταμίνη Β3 στη μορφή νιασίνης ή καλύτερα inositol hexanicotinate μειώνει την LDL, αυξάνει την HDL, μειώνει τα τριγλυκερίδια, αποτρέπει μια μη θανατηφόρο καρδιακή προσβολή και μακραίνει την επιβίωση μετά από μια καρδιακή προσβολή;
 
Γνωρίζετε τι είναι η Lp(a) (λιποπρωτεΐνη α) και ποιος ο ρόλος της για την πρόκληση καρδιαγγειακών νοσημάτων;
 
Γνωρίζετε ότι η Lp(a) είναι σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά από ό, τι η χοληστερίνη και ότι η Lp(a) δεν μειώνεται με φάρμακα, αλλά μόνο με τη λήψη βιταμίνης C και νιασίνης σε υψηλές δόσεις;Έχετε ακούσει ποτέ για την ομοκυστεΐνη και για τον ρόλο της στην πρόκληση καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού;
 
Είναι φυσικό να μην την έχετε ακούσει, διότι η ομοκυστεΐνη δεν μειώνεται με φάρμακα, αλλά μόνο με τις βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύ σε υψηλές δόσεις.
 
Γνωρίζεται τίποτα για την CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη); Η CRP είναι ένας δείκτης φλεγμονής και προάγγελος καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών. Αν και μειώνεται με τις στατίνες (τα νεότερα φάρμακα μείωσης της χοληστερίνης), μειώνεται επίσης με ένα πιο φυσικό συστατικό, το ιχθυέλαιο. Γνωρίζετε ότι η βιταμίνη Ε σε υψηλές δόσεις προστατεύει την καρδιά σας;
 
Το μόνο που πιθανώς γνωρίζετε είναι ότι η υψηλή χοληστερίνη μπλοκάρει τις αρτηρίες σας και ότι, για να προστατευτείτε από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, πρέπει να τρώτε μια δίαιτα με λίγα λίπη και χοληστερίνη και, αν αυτό δεν αρκεί, θα πρέπει να λαμβάνετε στατίνες.
 


Πολλές όμως επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χοληστερίνη των τροφίμων δεν αυξάνει τη χοληστερίνη του αίματος και ότι η υψηλή χοληστερίνη του αίματος δεν προκαλεί αθηροσκλήρωση. Αυτό που επίσης σκοπίμως σας αποσιωπούν είναι ότι οι στατίνες έχουν τρομερές παρενέργειες.
 
Μπορούν να προκαλέσουν τερατογένεση, ραβδομυόλυση (που μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο σε ανθρώπους), μυοπάθεια, αμνησία, βίαιη συμπεριφορά, κατάθλιψη και αυτοκτονία, πολυνευροπάθεια, καρκίνο και καρδιακή ανεπάρκεια.
 
Είναι απίθανο κάποιος καρδιολόγος να σας συνταγογραφήσει βιταμίνη Β3 (inositol hexanicotinate), ιχθυέλαιο, βιταμίνη C, και βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύ για την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Το μόνο που θα σας συνταγογραφήσει είναι στατίνες. Αλλά γιατί, αφού αυτές οι βιταμίνες και το ιχθυέλαιο δεν έχουν παρενέργειες και μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, δεν σας τις συνταγογραφεί;

Διότι η πλειοψηφία των καρδιολόγων ενημερώνεται σε συνέδρια, που χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες παρασκευής στατινών. Ο καρδιολόγος έχει μάθει να χορηγεί μόνο στατίνες και δεν έχει ενημερωθεί για την αξία των βιταμινών και άλλων ζωτικών θρεπτικών συστατικών στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού. Ας γνωρίσουμε λοιπόν αυτά τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θέλουν να γνωρίζετε.

ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ (ΩΜΕΓΑ 3)
 


Στα πλαίσια μιας μελέτης για το Συμβούλιο Ιατρικών Μελετών 2.000 άνδρες που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ακολούθησαν μία από τρεις δίαιτες. Στο τέλος των τεσσάρων χρόνων εκείνοι των οποίων η δίαιτα περιλάμβανε ψάρια με λίπος ή κάψουλες με ιχθυέλαια είχαν λιγότερους θανάτους σε ποσοστό ένα τρίτο σε σχέση με εκείνους που ακολούθησαν τη δίαιτα με χαμηλά λιπαρά ή εκείνη με πολλές ίνες.
 
Άλλες μελέτες επιβεβαίωσαν ότι τα συμπληρώματα EPA (ιχθυέλαιο) μειώνουν τα τριγλυκερίδια και την LDL, αραιώνουν το αίμα και αυξάνουν την HDL, ενώ προστατεύουν τα λίπη του αίματος από την οξείδωση.
 
Ο Dr. Saynor από την Καρδιοθωρακική Μονάδα στο Βόρειο Νοσοκομείο του Σέφιλντ έδωσε σε εθελοντές 20 ml EPA για πέντε εβδομάδες και παρατήρησε επίσης πτώση των τριγλυκεριδίων και αύξηση της HDL. Συνέχισε τη μελέτη του παρακολουθώντας πάνω από 100 ασθενείς με καρδιακά προβλήματα για περισσότερο από ένα χρόνο. Τα συμπληρώματα EPA είχαν ως αποτέλεσμα όλα σχεδόν τα άτομα να φτάσουν σε κανονικά επίπεδα τριγλυκεριδίων και σε μεγάλη μείωση της ανάγκης για φαρμακευτική αντιμετώπιση της στηθάγχης.
 
Το EPA παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στα τοιχώματα των αρτηριών και στον έλεγχο της αντίστασης στην ινσουλίνη. Το ιχθυέλαιο μειώνει τη C-reactive protein (CRP). Η C-reactive protein είναι ένας δείκτης φλεγμονής και προάγγελος καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
 
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα ωμέγα-3 παρουσιάζουν σημαντική μείωση στους θανάτους από καρδιαγγειακά. Αυτό οφείλεται στο ότι μειώνουν τις αρρυθμίες και προλαμβάνουν τους θρόμβους.
 Γιατί λοιπόν οι γιατροί δεν συνταγογραφούν ιχθυέλαιο, αλλά μόνο στατίνες; Διότι το ιχθυέλαιο είναι μια φυσική ουσία που δεν πατεντάρεται σε αντίθεση με τις στατίνες που αποφέρουν εκατομμύρια κέρδη στις φαρμακευτικές εταιρείες.
 
ΜΑΓΝΗΣΙΟ
 


Όταν υπάρχει έλλειψη μαγνησίου συμβαίνουν σπασμοί στη στεφανιαία αρτηρία. Αυτή είναι μια πιθανή εξήγηση ενός αριθμού θυμάτων καρδιακής προσβολής, τα οποία στη νεκροψία δεν φαίνεται να έχουν ολική απόφραξη της αρτηρίας.
 Είναι γνωστή η σχέση του χαμηλού επιπέδου μαγνησίου με τον υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα θύματα καρδιακής προσβολής έχουν συνήθως 30% λιγότερο μαγνήσιο και περισσότερο ασβέστιο από το κανονικό. Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι επίσης υψηλότερος στα μέρη του κόσμου που είτε η διατροφική πρόσληψη μαγνησίου είτε η περιεκτικότητα του νερού σε μαγνήσιο είναι χαμηλή. Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων είναι χαμηλότερος σε περιοχές με σκληρό νερό, το οποίο περιέχει περισσότερο ασβέστιο και μαγνήσιο.
 
Ένας από τους βασικούς ρόλους του μαγνησίου, σε συνδυασμό με το ασβέστιο, είναι ο έλεγχος της σύσπασης και χαλάρωσης των μυών.
 
Το μαγνήσιο εξασφαλίζει την ακεραιότητα του αρτηριακού τοιχώματος ελέγχοντας την πίεση του αίματος. Κρατά τον ρυθμό της καρδιάς σταθερό, βοηθώντας κατά της αρρυθμίας και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος.
 
ΒΙΤΑΜΙΝΗ E
 
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη E, όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες, προστατεύει την καρδιά μας.
 Οι πρώτες μελέτες για την επίδραση της βιταμίνης E στα καρδιαγγειακά νοσήματα έγιναν τη δεκαετία του 40 και 50 από τους Drs. Wilfred και Evan Shute, οι οποίοι θεράπευσαν 30.000 ασθενείς με καρδιοπάθεια χορηγώντας τους βιταμίνη E με τεράστιο ποσοστό επιτυχίας.
 
Στη μελέτη Nurses Health που περιλάμβανε περισσότερες από 87.000 γυναίκες ο Dr. Meir Stampfer και οι συνάδελφοί του στην Ιατρική Σχολή του Harvard και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard ανέφεραν 41% μείωση κινδύνου για καρδιοπάθεια ανάμεσα στις νοσοκόμες που λάμβαναν βιταμίνη E (κατά μέσο όρο 200 IU) για περισσότερο από δύο χρόνια.
 
Η κατά μέσο όρο κατανάλωση βιταμίνης E στην ομάδα με τον χαμηλότερο κίνδυνο ήταν 200 IU.
 
Στη μελέτη Health Professionals Follow-up Study που περιλάμβανε 40.000 άνδρες ο Dr. Eric Rimm και οι συνάδελφοί του στην Ιατρική Σχολή του Harvard και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard βρήκαν ότι οι άνδρες που λάμβαναν βιταμίνη Ε πάνω από δύο χρόνια είχαν 37% λιγότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης E. Η κατανάλωση της βιταμίνης E στην ομάδα με τον χαμηλότερο κίνδυνο ήταν κατά μέσο όρο 400 IU.
 
Η μελέτη CHAOS (Cambridge Heart Anti-Oxidant Study) βρήκε ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης E ήταν εντυπωσιακά αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Η βιταμίνη Ε μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 75%. Ο συγγραφέας αυτής της μελέτης είπε ότι αυτός θα συνιστούσε «στους ασθενείς με στηθάγχη και σε αυτούς που βρίσκονται σε κίνδυνο για καρδιοπάθεια να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης Ε σε μεγάλες δόσεις».
 
Σε μια μελέτη σε 2300 άνδρες στο Quebec οι άνδρες που λάμβαναν διατροφικά συμπληρώματα είχαν 70% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από ισχαιμική καρδιοπάθεια και σχεδόν 50% λιγότερο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η βιταμίνη που φάνηκε πιο προστατευτική ήταν η βιταμίνη E.
 
Ερευνητές στην Καλιφόρνια μελέτησαν την επίδραση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών στην εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης σε 156 άνδρες που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε εγχείρηση bypass. Αγγειογράμματα έγιναν στην αρχή και ύστερα από δυο χρόνια, για να εξακριβωθεί αν η αθηροσκλήρωση είχε εξελιχθεί. Οι άνδρες που λάμβαναν 100 IU βιταμίνης E ή περισσότερο είχαν σημαντικά λιγότερη εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης κατά τη διάρκεια της μελέτης.
 
Σε μια μελέτη σε 48 υγιείς άνδρες μη καπνιστές δόθηκαν 60, 200, 400, 800 και 1200 IU βιταμίνης E τη μέρα για οκτώ εβδομάδες. Η οξείδωση της LDL μειώθηκε στους άνδρες που λάμβαναν 400 IU ή περισσότερο βιταμίνης E, αλλά όχι σε αυτούς που λάμβαναν μικρότερες δόσεις. Από τη μελέτη αυτή φάνηκε ότι το ελάχιστο ποσοστό της βιταμίνης E που χρειάζεται για την αναχαίτιση της οξείδωσης της LDL είναι 400 IU.
 
Μη λαμβάνετε συνθετική βιταμίνη Ε, αλλά φυσική βιταμίνη Ε, που να περιέχει και τις τέσσερεις τοκοφερόλες.
 
ΝΙΑΣΙΝΗ (ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3)Η νιασίνη είναι μια βιταμίνη που η συμβατική ιατρική θεωρεί ότι είναι φάρμακο. Στην πραγματικότητα είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο μείωσης της χοληστερίνης.
 
Για τους ανθρώπους που έχουν ήδη μια καρδιακή προσβολή η νιασίνη βελτιώνει την πιθανότητα να μείνουν ζωντανοί καλύτερα από τα συνταγογραφόμενα φάρμακα. Αυτό ήταν το συμπέρασμα από μια μελέτη, το Coronary Drug Project, που έβαλαν το συστατικό αυτό να συγκριθεί με δύο φάρμακα, το clofibrate και τη cholestyramine, για να καθορίσει ποιο καλύτερα αποτρέπει μια μη θανατηφόρο καρδιακή προσβολή και μακραίνει την επιβίωση μετά από μια καρδιακή προσβολή. Μερικά χρόνια μετά που οι θεραπείες είχαν σταματήσει, το ποσοστό θανάτου ήταν χαμηλότερο μόνο σε αυτούς που είχαν πάρει νιασίνη.
 
Η νιασίνη μειώνει την LDL 10-25% και αυξάνει την χαμηλή HDL πάνω από 31%. Μειώνει την υψηλή Lp(a) (λιποπρωτεΐνη α, η οποία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά), ενώ κανένα φάρμακο δεν υπάρχει για τη μείωσή της. Μειώνει επίσης τα υψηλά τριγλυκερίδια από 20-50%. Κάνει τα κύτταρα του αίματος λιγότερο κολλώδη και άρα μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων, συνεπώς και καρδιακής προσβολής.
 
Τότε γιατί δεν τη συνταγογραφούν οι γιατροί; Διότι η νιασίνη χρησιμοποιήθηκε σαν φάρμακο, η αρμονία του σώματος αγνοήθηκε και συνταγογραφείτο αρχικά σε υψηλές δόσεις των 3 γραμμαρίων και άνω. Έτσι προκαλούσε αύξηση του σακχάρου του αίματος σαν τον διαβήτη, προβλήματα του ήπατος, αύξηση του ουρικού οξέος και κοκκίνισμα στο δέρμα. Αν χορηγείτο όμως αρχικά σε χαμηλές δόσεις και σταδιακά αυξάνονταν, τότε δεν θα υπήρχαν αυτές οι παρενέργειες. Τώρα όμως είναι διαθέσιμη στο εμπόριο μια νέα μορφή της νιασίνης, η inositol hexanicotinate, που δεν προκαλεί κοκκίνισμα και δεν έχει καμμιά παρενέργεια. Γιατί λοιπόν δεν τη συνταγογραφούν οι γιατροί; Η νιασίνη είναι μια απλή βιταμίνη που δεν πατεντάρεται. Οι φαρμακευτικές εταιρείες θέλουν να χορηγούν στατίνες που τους αποφέρουν εκατομμύρια κέρδη.
 
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
 


Η βιταμίνη C εξασφαλίζει την ακεραιότητα του αρτηριακού τοιχώματος βοηθώντας στον σχηματισμό του κολλαγόνου. Είναι αντιφλεγμονώδης, όπως φαίνεται από την ικανότητά της να μειώνει τη CRP (C-reactive protein) στο σώμα. Η CRP είναι ένας δείκτης φλεγμονής. Η βιταμίνη C προλαμβάνει τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Μμειώνει τα υψηλά επίπεδα της Lp(a) (λιποπρωτεΐνης α). Έχει θεωρηθεί ότι η Lp(a) και η χοληστερίνη παρασκευάζονται από το συκώτι, για να επισκευάσουν μικρές ρωγμές στα τοιχώματα των γερασμένων αγγείων αίματος. Και οι δύο αυτές λιποπρωτεΐνες έχουν την ικανότητα να επισκευάζουν αυτές τις ρωγμές. Ένας τρόπος να κάνουμε να μην παράγει τόσο πολύ Lp(a) και χοληστερίνη είναι να παρέχουμε το σώμα με αρκετό κολλαγόνο, το οποίο μπορεί επίσης να επισκευάσει τις ρωγμές.
 
Ένα κοκτέιλ βιταμίνης C, L-lysine και L-proline παρέχει στο σώμα μεγάλες ποσότητες κολλαγόνου, που βοηθούν να διατηρούνται τα τοιχώματα των αρτηριών καθαρά από Lp(a) και χοληστερίνη και να μειώνονται τα επίπεδα και των δύο. Η αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης περιλαμβάνει την πρόσληψη βιταμίνης C και του αμινοξέος λυσίνη, τα οποία σε συνδυασμό αποτρέπουν την προσκόλληση της Lp(a) στα τοιχώματα των αρτηριών και συντελούν επίσης στην απομάκρυνση των κατάλοιπων των αρτηριών, εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την αθηροσκλήρωση. Καθημερινή χρήση βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια 25% σε σύγκριση με αυτούς που δεν λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης C. Η βιταμίνη C μπορεί να κατεβάζει την πίεση του αίματος.
 
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6, Β12 ΚΑΙ ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ
 


Ο συνδυασμός των βιταμινών Β6, Β12 και φολικού οξέος μειώνει τα υψηλά επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα τοξικό αμινοξύ, τα υψηλά επίπεδα του οποίου προκαλούν καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Ήδη το 1969 ο Αμερικανός ερευνητής Kilmer McCully πρότεινε ότι η υπερομοκυστεϊναιμία μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση. Βάσισε την αντίληψή του σε νεκροψίες παιδιών με υπερομοκυστεϊναιμία λόγω διαφορετικών σύμφυτων προβλημάτων του μεταβολισμού. Πλην των τυπικών ευρημάτων σε αυτά τα παιδιά ο McCully παρατήρησε ότι όλες οι αρτηρίες τους ήταν τόσο αθηροσκληρωτικές όσο στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Η υπόθεσή του έχει επιβεβαιωθεί με διάφορους τρόπους από άλλους ερευνητές. Για παράδειγμα πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή ομοκυστεΐνη είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή ασθένεια και ότι οι άνθρωποι με υψηλή ομοκυστεΐνη είναι πιο αθηροσκληρωτικοί από τους ανθρώπους με χαμηλή ομοκυστεΐνη. Ένα ισχυρό επιχείρημα είναι ότι ο McCully έχει επιτύχει να παράγει αθηροσκλήρωση σε πειραματόζωα ταϊζοντάς τα ή κάνοντάς τους ένεση με ομοκυστεΐνη.
 
Στο Physicians Health Study αυτοί που ανάμεσα στους 15.000 συμμετέχοντες γιατρούς που είχαν επίπεδο ομοκυστεΐνης 15 ή περισσότερο ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν καρδιακή προσβολή από ό, τι αυτοί με τα χαμηλότερα επίπεδα. Αυτοί με επίπεδο 12 ήταν δυο φορές πιο πιθανό να έχουν καρδιακή προσβολή σύμφωνα με την έρευνα του Dr. Meir Stampfer και των συνεργατών του στο Harvard School of Public Health.
 
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και ιδιαίτερα το φολικό οξύ, η B6 και η B12 μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Αλλά οι φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν κανένα κίνητρο να χρηματοδοτήσουν έρευνα στην ομοκυστεΐνη, διότι αυτή μειώνεται με βιταμίνες και άρα με ουσίες που δεν πατεντάρονται.
 
Σε μια μελέτη του Dr. Daniel Hackam και των συνεργατών του στο Siebens-Drake/Robarts Research Institute στο Λονδίνο στο Οντάριο οι συμμετέχοντες λάμβαναν 2,5 mg φολικού οξέος, 25 mg B6 και 250 mcg B12 κάθε μέρα για ένα χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι καθυστέρησαν και ακόμα αντέστρεψαν τη θρόμβωση των καρωτίδων, που φέρνουν αίμα στον εγκέφαλο μειώνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.
 
Μια Βρετανική μελέτη του 2002 έδειξε ότι η καθημερινή πρόσληψη 800 mcg φολικού οξέος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη η καθημερινή λήψη 2,5 mg φολικού οξέος δεν βοήθησε στην μείωση της επανεμφάνισης των εγκεφαλικών σε ανθρώπους που είχαν ήδη ένα εγκεφαλικό. Αλλά ο επικεφαλής ερευνητής σε αυτή τη μελέτη, ο Dr. James Toole, διευθυντής του Stroke Research Center στο Wake Forest University στο Winston-Salem στη Βόρεια Καρολίνα, πιστεύει σε μια προληπτική στρατηγική κατά των εγκεφαλικών αρχίζοντας να παίρνουμε υψηλές δόσεις φολικού οξέος στα τριάντα μας από το να περιμένουμε ώς τα εξήντα μας.
 
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ
 


Δεν είναι στην πραγματικότητα η LDL που προκαλεί βλάβη, είναι η οξειδωμένη από τις ελεύθερες ρίζες LDL. Η οξειδωμένη LDL είναι η LDL που έχει αντιδράσει με οξυγόνο. Η υπόθεση της οξειδωμένης LDL αναπτύχθηκε, για να εξηγήσει πώς άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα LDL παθαίνουν καρδιοπάθεια.
 
Σύμφωνα με τη θεωρία της οξειδωμένης LDL δεν είναι το επίπεδο της LDL που έχει σημασία, είναι το επίπεδο της οξειδωμένης LDL στην κυκλοφορία του αίματος που είναι σημαντικό. Έτσι, αν καταναλώνουμε συστατικά που δρουν ως αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη E, βήτα-καροτίνη και βιταμίνη C, θα σταματήσουμε την LDL να γίνει οξειδωμένη και θα προλάβουμε την καρδιοπάθεια.Το παραπάνω είναι απόσπασμα από το βιβλίο του Διατροφολόγου Μάριου Δημόπουλου [Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition]''Χοληστερίνη: Ένας σύγχρονος μύθος'' [έκδ. Etra Publishing, Αθήνα, 2011].

sevenseas


pixie

Επειδή το θέμα αυτό είναι όντως πολύ ενδιαφέρον, ας δούμε τι λέει σε σχετικό άρθρο του και ο Dr. John Berardi αναγνωρισμένος συγγραφέας, εισηγητής και σύμβουλος σε κορυφαία αθλητικά και διατροφικά προγράμματα.


Το λίπος σε αδυνατίζει!Kι αν σας έλεγα ότι το ''μαγικό χάπι'' που αδυνατίζει πράγματι υπάρχει; Ότι θα μπορούσες να αλλάξεις το σώμα σου, να μειώσεις τους μυϊκούς πόνους, να βελτιώσεις την καρδιοαναπνευστική σου ικανότητα, να προστατευτείς από πιθανά καρδιακά προβλήματα, να ελαχιστοποιήσεις την πνευματική κούραση, να αυξήσεις την εγκεφαλική δραστηριότητα και λειτουργία, να μειώσεις την πιθανότητα καρκίνου αλλά και να αποκομίσεις χιλιάδες άλλα οφέλη με ένα μόνο χάπι, τι θα σκεφτόσουν; Δύσκολο να το πιστέψεις, ξέρω.


Μπες στον μαγικό κόσμο των ωφέλιμων λιπαρών οξέων, στην οικογένεια των Ω-3 οξέων.
 
Τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα είναι εκείνα που το σώμα δεν μπορεί να παράγει. Πολύ απλά λοιπόν ο μόνος τρόπος για να τα βρει το σώμα είναι να τα εισαγάγουμε εμείς οι ίδιοι στη διατροφή μας.
 
Πρακτικά υπάρχουν δύο είδη λιπαρών οξέων τα Ω-3 και Ω-6.


Σε όλα τα πράγματα υπάρχει ανισορροπία. Έτσι και στη διατροφή μας. Χρειαζόμαστε εξίσου τα Ω-3 και Ω-6 οξέα αλλά τελικά από την διατροφή μας καταλήγουμε να λαμβάνουμε πολύ περισσότερα Ω-6 παρά Ω-3.
 

Ας δούμε λοιπόν τι είναι αυτό μας λείπει περισσότερο, το Ω-3, που μπορούμε να το βρούμε και τι ωφέλειες έχει στην υγεία.
 
Το πιο γνωστό οξύ της οικογένειας είναι το 'Αλφα λιποϊκό οξύ. Το σημαντικό είναι ότι όταν λαμβάνουμε με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής το 'Αλφα λιποϊκό οξύ, το σώμα μας έχει την τάση να το μετατρέπει στα άλλα δύο οξέα της οικογένειας, το ΕΡΑ (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δεκαεξανοϊκό οξύ) τα οποία, κακά τα ψέματα, είναι η αιτία για την δράση των λιπαρών οξέων και κυρίως τη μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης.
 

Το σώμα δυστυχώς από μόνο του δεν μετατρέπει εύκολα το 'Αλφα λιποϊκό οξύ σε ΕΡΑ και DHA, λιγότερο από 0.1% στους άντρες και 9% στις γυναίκες.
 Γι' αυτούς τους λόγους η κυριότερη και βασικότερη πηγή των ωφέλιμων λιπαρών οξέων (είτε από την τροφή ή συχνότερα με ένα ανάλογο συμπλήρωμα) είναι το ιχθυέλαιο (Fish Oil).
 Όπως είπαμε και πιο πάνω τα οφέλη του ιχθυέλαιου είναι πολλά και ζωτικής σημασίας για τη μείωση του βάρους αλλά και την θεαματική βελτίωση της υγείας.
 
Μερικά από τα σημαντικότερα είναι:

>Αντιφλεγμονώδης δράση: Έχετε δερματικά προβλήματα; Πονάνε τα γόνατα και οι αγκώνες σας; Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με καρδιακά νοσήματα; Μήπως πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα; Μήπως σας έχουν πείσει ότι θα περάσετε την υπόλοιπη ζωή σας με ένα κουτί ασπιρίνη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα;
 
Δοκιμάστε  να φάτε 3 φορές την εβδομάδα ψάρι ή να λαμβάνετε καθημερινά μερικά γραμμάρια ιχθυέλαιου σε μορφή συμπληρώματος.
Το ιχθυέλαιο έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την εμφάνιση και δράση των φλεγμονών. Έτσι προληπτικά (χωρίς να παρακάμπτουμε βέβαια τις ιατρικές οδηγίες) είναι καλό να εισάγουμε στη διατροφή μας το fish oil
 

>Εγκεφαλική λειτουργία: Αναρωτηθήκατε μήπως πως γίνεται στο σχολείο να μην διαβάζατε ιδιαίτερα κι όμως οι βαθμοί σας να ήταν άριστοι; Για ρωτήστε τη μαμά σας μήπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έτρωγε αρκετά ψάρια.
 
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το ιχθυέλαιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και ικανότητας. Αυτό όμως δεν ισχύει μόνο στα έμβρυα ή στα πολύ μικρά παιδιά, οπότε μην απογοητεύεστε. Η βελτίωση από το ιχθυέλαιο μπορεί να έρθει και σε ένα πλήρως διαμορφωμένο εγκέφαλο ενός ενήλικα. Η συμπληρωματική λήψη fish oil μπορεί να βελτιώσει προβλήματα κατάθλιψης και πεσμένης διάθεσης, μειωμένης αντίληψης και προσοχής.
 
Επίσης η συμπληρωματική λήψη ιχθυέλαιου βελτιώνει την λειτουργία του νευρικού συστήματος και βέβαια στην όραση. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς;
 
Καρδιοαναπνευστική υγεία.>Τριγλυκερίδια: Τα Ω-3 οξέα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν κατά πολύ την ποσότητα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης στο αίμα. Υπάρχει ο διαχωρισμός της καλής χοληστερόλης (HDL) και κακής χοληστερόλης (LDL). Η αναλογία της καλής και της κακής χοληστερόλης είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Εννοείται πως είναι καλύτερο το να είναι ανεβασμένα τα επίπεδα καλής χοληστερόλης.
 
Στις εξετάσεις χοληστερόλης μετράμε και την ποσότητα τριγλυκεριδίων στο αίμα μας. Τα συγκεκριμένα λίπη διαφέρουν από τη χοληστερόλη, όμως από μόνη της η μείωση των τριγλυκεριδίων βοηθάει στην μείωση και της γενικής χοληστερόλης. Τα αποδεκτά επίπεδα χοληστερόλης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200mg/dl.
 

Από όλα τα οφέλη των λιπαρών οξέων η δραστική μείωση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων είναι η πιο γνωστή και διαδεδομένη. Ο,τι λέγεται είναι αλήθεια.
 
Τι άλλο κάνουν;>Εγκεφαλικά: Σήμερα αν κάποιος δεν πεθάνει από έμφραγμα ή καρκίνο θα πεθάνει από εγκεφαλικό. Αυτό λένε τα στατιστικά. Και αυτό μπορεί να συμβεί σε όλους εκτός από εκείνον που έχει προβλέψει να συμπληρώσει τη διατροφή του με Ω-3 λιπαρά οξέα.
 

Μπορεί να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτή η αλήθεια σώζει ζωές. Το ιχθυέλαιο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Κάτι που σημαίνει ότι η πιθανότητα θρόμβοσης μειώνεται. Η αντι-αρτηριοσκληρητική δράση των Ω-3 λιπαρών οξέων είναι και η αιτία για την μείωση της πιθανότητας για παθήσεις όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό.
 
Υπάρχει λοιπόν κάτι που δεν μπορεί να κάνει το Fish Oil;  Όσο διαβάζεις, τόσο θα ανακαλύπτεις, γι’ αυτό μην σταματάς να διαβάζεις. Αναφέραμε λοιπόν αντιφλεγμονώδη προστασία, προστασία από έμφραγμα και εγκεφαλικό. Τι έμεινε λοιπόν;
 


>Διαβήτης: Ναι λοιπόν και πάλι το Fish Oil παίζει πρωτεύοντα θετικό ρόλο και σε αυτή την περίπτωση. Τι κοινό έχουν όσοι πάσχουν από Διαβήτη (τύπου ΙΙ); Εκτός από καθημερινά προβλήματα στη ζωή του, έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και κακή χοληστερόλη, κάτι που οδηγεί  σε αρτηριοσκλήρυνση και υπέρταση.
 

Τι είπαμε ότι κάνει το ιχθυέλαιο; Μειώνει τα τριγλυκερίδια, την κακή χοληστερόλη και μειώνει την αρτηριοσκλήρυνση και την υπέρταση. Και πέρα από όλα τα άλλα τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι απόλυτα ασφαλές για τους διαβητικούς, αφού δεν έχει παρατηρηθεί καμία μα καμία επίπτωση στην ασφαλή για τους διαβητικούς δράση της ινσουλίνης.
 

Έχετε εντυπωσιαστεί με όλα αυτά; Ας υποθέσουμε ότι εσύ δεν ανήκεις σε καμία από τις πιο πάνω παθογόνες κατηγορίες. Βέβαια ποτέ μην αποκλείεις τίποτα για το μέλλον. Όμως όλοι θέλουν στην παραλία ή στο κρεβάτι, όταν βγάλουν τα ρούχα, να είναι στεγνοί και γραμμωμένοι. Σωστά;
 


>Απώλεια βάρους: Φάε λίπος για να χάσεις λίπος; Για περίμενε, αυτό δεν μπορεί να είναι σωστό, έτσι δεν είναι; Μπορεί εξωτερικά να είναι έτσι, όμως εσωτερικά, μέσα στο σώμα μας δηλαδή, αυτό μπορεί να γίνει. Κι αυτό γιατί η λήψη των Ω-3 λιπαρών οξέων αλλάζει δραματικά τον μεταβολικό ρυθμό του σώματος. Το πώς διαχειρίζεται δηλαδή το σώμα τους υδατάνθρακες και το λίπος.
Με πολύ απλά λόγια για να μπει το σώμα σε διαδικασία καύσης λίπους χρειάζεται να λάβει λίπος. Τι λίπος όμως; Όχι βέβαια το ζωικό και κορεσμένο λίπος. Τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα είναι η καλύτερη πηγή λίπους που υπάρχει. Και για καθαρά αθλητικούς και αισθητικούς λόγους λοιπόν τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα είναι μια άριστης πηγής ενέργεια. Ενέργεια που δημιουργείται από την καύση του ήδη συσσωρευμένου σωματικού λίπους.
 

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι όταν ένας άνθρωπος λαμβάνει με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής Fish Oil, για τρεις εβδομάδες, ο μεταβολικός του ρυθμός  ανεβαίνει (300-400 θερμίδες/μέρα), με αποτέλεσμα να χάσει 1 κιλό λίπους προσθέτοντας παράλληλα 1 κιλό καθαρής μυϊκής μάζας.
 
Επιπλέον το Fish Oil είναι υπεύθυνο  για την αύξηση της λεπτίνης ένα νευροπεπτίδιο που ευθύνεται για την μείωση της όρεξης.
 

Αν αναρωτιέστε που θα βρείτε  τα Ω-3 λιπαρά οξέα, πέρα από τα αντίστοιχα συμπληρώματα διατροφής ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα:
 


Τροφή                                        Ω-6                         Ω-3                Αναλογία 6:3  
 Έλαια

Αμύγδαλα                                  22.3                         0.1                      223:1
 
Καρύδα                                       1.3                            0                           -
 
Καλαμπόκι                                    52                            1                        52:1
 
Ψάρι                                          3.06                     15.44                     0.19:1
 
Φουντούκι                                    15                           0                           -
 
Μαργαρίνη                                 32.7                         1.9                     17.2:1
 
Ελαιόλαδο                                   7.3                          0.6                     17.2:1
 
Φυστίκι                                         25                            0                           -
 
Κολοκίθα                                      42                            0                           -
 
Ρύζι                                           33.4                          1.6                      20.9:1
 
Ηλιέλαιο                                        77                         0.2                       385:1
 
Σουσάμι                                        45                         0.6                         75:1
 
Σόγια                                         51.1                         6.8                        7.5:1
 
Καρύδι                                       52.9                       10.4                        5.1:1
 Δημητριακά  

Σιτάρι                                           2.2                         0.2                        11:1
 
Βρώμη                                           11                        1.4                        7.9:1
 
Κριθάρι                                         2.4                        0.3                           8:1
 
Ρίζα σιταριού                                5.9                        0.7                        8.4:1
 Σπόροι

Λιναρόσπορος(flax)                          6                         20                        0.3:1
 
Κολοκύθα                                      20                        8.5                       2.35:1
 
Ηλιοτρόπια                                     30                          0                             -
 
Σουσάμι                                         25                          0                             -
 
Πεύκο                                            25                          1                           25:1
 


Ξηροί καρποί

Φουντούκι                                      4                           0                               -
 
Κάιους                                             8                           0                               -
 
Αμύγδαλο                                      10                           0                               -
 
Φυστίκι                                          22                           0                              -
 
Μπραζίλ                                         23                           0                               -
 
Φουντούκι
                                     28                         5.5                        5.1:1
 
Ζωική πρωτείνη

Σολωμός                                       0.4                          1                          0.4:1
 
Τόνος                                          0.07                       0.45                      0.15:1
 
Κότατζ                                        0.10                       0.04                        2.5:1
 
Κοτόπουλο                                    -                             -                              -
 
Πέτσα κοτόπουλου                     19.9                          1                           20:1
 


Από τα παραπάνω γίνεται κάτι παραπάνω από εμφανές γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί και λαμβάνει καθημερινά μεγάλες ποσότητες Ω-6 και ελάχιστες Ω-3. Πολύ απλά γιατί την πρώτη την βρίσκεις σχεδόν σε όλες τις τροφές, ενώ αντίθετα  την δεύτερη δυσκολεύεσαι πολύ. Με αυτά στο μυαλό μας καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να διαμορφώσουμε κατά τέτοιο τρόπο τη διατροφή μας ώστε να λαμβάνουμε αρκετή ποσότητα Ω-3. Είτε με μορφή τροφής είτε με μορφή συμπληρώματος διατροφής (Fish Oil και Flaxseed Oil).
 

Όσον αφορά στις ποσότητες που πρέπει να λαμβάνουμε, αυτό έχει να κάνει με τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Πάντως γενικά μιλώντας η καλύτερη αναλογία με τα οξέα Ω-6 είναι 1:1.
 
Για παράδειγμα ένας άνθρωπος που λαμβάνει περίπου 2.700 θερμίδες την ημέρα θα πρέπει να λαμβάνει  σχεδόν 100γρ. λίπους την ημέρα. Κάντε τους υπολογισμούς σας και αν αυτό συμβαίνει έχει καλώς. Αν όχι, πρέπει να σπεύσουμε στην προμήθεια αντίστοιχων συμπληρωμάτων διατροφής.
 

Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να κάνουμε μια καλή επιλογή στο λίπος που περιλαμβάνει το καθημερινό μας διαιτολόγιο. Όπως είπαμε όλα τα λίπη δεν έχουν την ίδια αξία. Κατά προτεραιότητα λοιπόν θα πρέπει να επιλέγουμε το ιχθυέλαιο, αφού είναι μακράν η καλύτερη πηγή ωφέλιμων λιπαρών οξέων. 10-20γρ. Fish Oil είναι η ιδανική ποσότητα για βελτίωση της υγεία. Επίσης πολύ καλή πηγή είναι μια χούφτα ξηρών καρπών (φουντούκια κυρίως).
 

Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι ότι τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα είναι βασικό κομμάτι σε μια υγιεινή διατροφή και ακριβώς ότι ( με ένα απλό συμπλήρωμα Fish Oil) είναι απλό και εύκολο να το βρούμε, είναι κρίμα, σχεδόν εγκληματικό να αμελούμε τη λήψη του. Κάντε στον εαυτό σας λοιπόν τη χάρη και σε κάθε γεύμα μια κουταλιά (ή μια κάψουλα) ιχθυέλαιου  θα κάνει μεγάλη διαφορά.

black_velvet

Αχχχχχχ!!!!! Πόσο μα πόσο μα πόοοοοοοσο πολύ μ'αρέσει όταν δικαιώνομαι! Από κάθε πλευρά!!!

Και εξηγούμαι άμεσα:

Είναι κάποια χρόνια τώρα που η "κακή" χοληστερίνη μου έχει πιάσει ταβάνι. Εύκολο να δικαιολογηθεί, τόσο λόγω των διατροφικών μου συνηθειών (κρέας με λίγο κρέας, αρκετή δόση κρέας για σαλάτα και κάμποσο κρέας για γαρνιτούρα, κόκκινο κρέας φυσικά - σαλάτα; λαχανικά; φρούτα; άγνωστες λέξεις!) όσο και λόγω κληρονομικότητας (ήρθε κι έδεσε το γλυκό  :razz: ).

Αλλά από την πρώτη στιγμή αρνήθηκα πεισματικά κάθε είδους φαρμακευτική αγωγή. Η τερατογένεση ήτανε ο κυριότερος λ..... οκ, μη λέμε βλακείες: ο μοναδικός λόγος! όλα τ' άλλα δεν μ' ενδιαφέρουν. Καθόλου όμως.

Λοιπόν.....

Σ' ευχαριστώ ιδιαίτερα pixie γι' αυτό το άρθρο. Αυτό που απέδειξα τα τελευταία (πολύ λίγα) χρόνια με τις αλλαγές που έκανα στις διατροφικές μου συνήθειες, επιβεβαιώνεται και επιστημονικά/επίσημα. Κάτι που μου είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να το επιδεικνύω σε όλους αυτούς που επιμένουν στις "θαυματουργές" φαρμακευτικές/χημικές αγωγές που θα έπρεπε (και καλά) να ακολουθήσω "για το καλό μου".Σε ένα και μόνο σημείο διαφωνώ: εναντιώνομαι στα φάρμακα με τον ίδιο τρόπο που εναντιώνομαι και στα οποιασδήποτε μορφής συμπληρώματα.
Δεν ξέρω τι είδους "συμπλήρωμα" είναι (ή δεν είναι) το ιχθυέλαιο. Προτιμώ όμως τις καθαρά φυσικές τροφές. Και μόνον.

Κ.
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα