Ειδήσεις:

Το φτιάχνουμε ακόμα.. υπομονή ...

Main Menu

Οι ιδανικοί βαθμοί απόλαυσης του κρασιού

Ξεκίνησε από KostasD33, Φεβρουαρίου 27, 2010, 02:39:38 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

KostasD33

Οι ιδανικοί βαθμοί απόλαυσης του κρασιού:

Η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο για την καλλιέργεια των σταφυλιών, την παραγωγή, τη διαδικασία ωρίμανσης και τη συντήρηση του κρασιού. Είναι όμως πάνω απ' όλα καθοριστική για τη γεύση του: η θερμοκρασία στην οποία σερβίρεται ένα κρασί επηρεάζει σημαντικά τη μυρωδιά και το άρωμά του.

Ο κανόνας που επικρατεί ότι τα κόκκινα κρασιά σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου ενώ τα λευκά παγωμένα, είναι κατ' αρχήν σωστός (σε περίπτωση που δεν υπερβαίνει τους 20ο C ). Δεν ταιριάζει όμως σε πολλά κρασιά, διότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες σταφυλιού, διαφορετικές μέθοδοι παραγωγής, νέας και παλιάς σοδιάς, γλυκά και ξηρά, κρασιά που ωριμάζουν σε βαρέλια και άλλα που ωριμάζουν σε μπουκάλια. Συνεπώς δεν μπορούν να σερβιριστούν όλα στην ίδια θερμοκρασία.


KΟΚΚΙΝΑ ΚΡΑΣΙΑ
[img align=left]http://www.a33.gr/files/images/3/kokkinokrasi.jpg[/img]Ποια κρασιά σερβίρονται σε θερμοκρασία μεταξύ 14ο C και 16ο C:

Τα δροσερά, ελαφρά κόκκινα κρασιά αγαπούν τη θερμοκρασία των 14-16 βαθμών C. Σε θερμοκρασία σερβιρίσματος 14 βαθμών είναι πολύ δροσιστικά και φρουτώδη και είναι τα πιο κατάλληλα κρασιά για τις θερμές μέρες του χρόνου, τόσο με το μεσημεριανό φαγητό όσο και για τα βραδινά γεύματα.

Ποια κρασιά σερβίρονται σε θερμοκρασία μεταξύ 17ο C και 18ο C:

Η ιδανική όμως θερμοκρασία σερβιρίσματος για τα κόκκινα κρασιά είναι μεταξύ 17ο και 18ο C . Η θερμοκρασία αυτή αναδεικνύει τέλεια τα δυνατά κόκκινα κρασιά με το ξεχωριστά έντονο άρωμά τους.

Η θερμοκρασία αυτή επιτρέπει ακόμα και στα πιο λεπτά αρώματα να
ξεδιπλωθούν, ενώ ταυτόχρονα δεν αφήνει την τανίνη να κυριαρχήσει στη γεύση. Αν η θερμοκρασία όμως υπερβεί τους 20 βαθμούς, τότε ακόμα και το πιο καλό κόκκινο κρασί γίνεται δυσάρεστα αλκοολούχο.


ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

[img align=left]http://www.a33.gr/files/images/3/lefkokrasi.jpg[/img]Το λευκό κρασί αγαπάει το κρύο...

Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος για τα περισσότερα λευκά κρασιά είναι μεταξύ 8ο C και 10ο C.

Συνήθως τα λευκά κρασιά έχουν αχνό κίτρινο έως χρυσαφί κίτρινο χρώμα και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: η μια περιλαμβάνει τα φρουτώδη κρασιά με το ζωντανό φρουτώδες άρωμά τους και μια ευχάριστη υπόξινη γεύση. Η περιεκτικότητα αυτών των κρασιών σε αλκοόλ είναι συνήθως γύρω στο 12,5Vol%. Η άλλη κατηγορία
αφορά δυνατά λευκά κρασιά, που παράγονται σε μικρά δρύινα βαρέλια. Η περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ είναι από 12,5 έως 14 Vol %. Κατά την παραγωγή τους στα βαρέλια η γεύση των κρασιών αυτών επηρεάζεται από τα στοιχεία του ξύλου. Γι' αυτό το λόγο και για να μη ξεχωρίζει πολύ η τανίνη στη γεύση, η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι γύρω στους 10ο C.


ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙΑ

Tα ροζέ κρασιά αγαπούν τη δροσιά

Τα ροζέ κρασιά σερβίρονται μεταξύ 10ο C και 13ο C.

Τα ροζέ κρασιά παράγονται αποκλειστικά από σκούρες ποικιλίες σταφυλιών, που πατιούνται αμέσως. Λόγω της γρήγορης συμπίεσης των σταφυλιών καταλήγει στο κρασί μόνο λίγη από την χρωστική ουσία του φλοιού των σταφυλιών, που δίνει ένα ανοιχτό κόκκινο μούστο. Παλιότερα, το ροζέ κρασί γινόταν από σταφύλια β' διαλογής, τα οποία δεν ήταν αρκετά καλά για την παραγωγή κόκκινου κρασιού. Τότε υιοθετήθηκε και η φράση « το ροζέ είναι καλό για τον οινοπαραγωγό αλλά όχι για τον καταναλωτή». Σήμερα τα ροζέ κρασιά είναι τόσο αγαπητά, ώστε παράγονται από υγιή και καλά σταφύλια και δεν είναι πια το «παραπαίδι» της οινοπαραγωγής. Όλες οι οινοπαραγωγές χώρες έχουν τις σπεσιαλιτέ τους.


ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ

[img align=left]http://www.a33.gr/files/images/3/potiria.jpg[/img]Το σωστό ποτήρι χαρίζει στα κρασιά αξία. Είναι εντυπωσιακό το πόσο σημαντικό είναι το ποτήρι με το οποίο πίνουμε το κρασί. Με το σωστό ποτήρι προβάλλεται θετικά ο χαρακτήρας του καλού κρασιού, ενώ με λανθασμένο ποτήρι ακόμα και το καλύτερο κρασί δεν έχει καμιά πιθανότητα να αναδειχθεί. Το σημαντικό είναι να βρεθεί το κατάλληλο ποτήρι για κάθε κρασί χωρίς ωστόσο αυτό να είναι πολύ δύσκολο.

Το ποτήρι με μεγάλο στόμιο είναι κατάλληλο για τα λευκά κρασιά νέας σοδιάς, καθώς αφήνει να ελευθερωθούν εν μέρει τα επιπλέον έντονα αρώματα και οξέα.

Ένα μεγάλο ποτήρι κόκκινο κρασί με μικρό στόμιο λειτουργεί σαν απορροφητήρας, που επιτρέπει στις ευχάριστες μυρωδιές να φτάσουν στη μύτη αλλά ταυτόχρονα συγκρατεί το αλκοόλ.

Το ποτήρι της σαμπάνιας ψηλό με λεπτό οβάλ σχήμα επιτρέπει στο άρωμα να αναδυθεί, χωρίς να αφήνει το ανθρακικό να γαργαλάει τη μύτη.

Δοκιμάστε μόνοι σας το ίδιο κρασί με διαφορετικά ποτήρια. Οι διαφορές θα σας αφήσουν έκπληκτους. Και σύντομα θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ποιο ποτήρι ταιριάζει καλύτερα στο αγαπημένο σας κρασί.

ΚΑΝΑΤΕΣ

Μια πολύτιμη τέχνη

Οι κανάτες δεν βελτιώνουν μόνο την εμφάνιση αλλά και τη γεύση του κρασιού. Βοηθούν τα κρασιά νέας σοδειάς σε ένα πραγματικό «μπάνιο οξυγόνου» Ιδανική για αυτά τα κρασιά είναι μια μεγάλη κανάτα, που επιτρέπει την άνετη επαφή με τον αέρα. Κατά το σερβίρισμα το ίζημα των ώριμων κόκκινων κρασιών κατακάθεται. Γι'
αυτά τα κρασιά συνιστώνται μικρότερες κανάτες που δεν επιτρέπουν την έντονη οξείδωση. Μια καλή κανάτα πρέπει να έχει μακρύ λαιμό για να μην στάζει κατά το σερβίρισμα και να μην είναι πολύ βαριά

πηγή Κάβα  Νυχτέρι

Nasia9

Χαιρέτα μας τον πλάτανο,.....εγώ το απολαμβάνω όπως και να 'χει...


(μα τι λένε...  :roll:  :roll:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol: )