Ειδήσεις:

Το φτιάχνουμε ακόμα.. υπομονή ...

Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Θέματα - l Y k O s

#1
Σχέσεις / Λαθος εκτιμηση ......
Σεπτεμβρίου 18, 2007, 11:27:20 ΠΜ
Λαθος εκτιμηση ως προς τα λεγομενα και την συμπεριφορα καποιου . Ποσο ασχημα σας εκανε να νιωσετε ???? Δημιουργησε προβλημα στην περαιτερω σχεση  σας ????  :roll:
#2
Cafe / Πάσχα (μπλιαχ) ή Λαμπρή :
Απριλίου 12, 2006, 09:11:47 ΜΜ
Προσωπικά δεν αναφέρω τις συγκεκριμένες εορτάσιμες μέρες ως Πάσχα αλλά ως Λαμπρή . Οι πρόγονοι μας έτσι τις ονόμαζαν γιατί όχι και εμείς .
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να χρησιμοποιούμε Εβραϊκή λέξη όταν έχουμε δική μας . Άσε που οι Εβραίοι δεν μας πάνε σε τελική ανάλυση .
Ας τους την σπάσουμε λοιπόν .
ΟΧΙ στο πασχα ΝΑΙ στην ΛΑΜΠΡΗ .
Αυτά.

ΥΓ. Δεν είμαι ρατσιστής (ακόμα) .
#3
Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D.Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια-Νευροψυχολόγος (varvogli@otenet.gr)  
Οι υγιείς, χρήσιμες ενοχές είναι το συναίσθημα που έχουμε όταν κάνουμε κάτι το οποίο με τη λογική κρίνουμε ότι είναι ηθικά λανθασμένο ή άδικο. Ακόμα και η σκέψη ότι μπορεί να κάνουμε κάτι άσχημο μπορεί να προκαλέσει ενοχές. Αυτός ο ψυχολογικός μηχανισμός λειτουργεί για να αποτρέπει τόσο τα μικρά παιδιά αλλά και τους ενήλικες από το να κάνουν κάτι άσχημο. Έτσι, οι υγιείς ενοχές είναι η λογική και δίκαιη φωνή της συνείδησής μας.

Τι γίνεται όμως όταν κανείς αισθάνεται ενοχές χωρίς να έχει κάνει κάτι; Πρόκειται για την περίπτωση όταν κανείς θέτει παράλογα στάνταρντς και απαιτήσεις από τον εαυτό του. Για παράδειγμα, προσδοκεί να είναι τέλειος σε όλα, θέλει να κατορθώσει το ακατόρθωτο, αισθάνεται υπεύθυνος για τις ατυχίες άλλων και πιστεύει ότι είναι «καλός και σωστός» μόνο όταν ακολουθεί πιστά όλους τους κανόνες και κάνει κάτι παραπάνω από το καθήκον του. Πρόκειται για μια καθόλου υγιή στάση ζωής, αφού κανείς δεν επιτρέπει λάθη και έχει παράλογες απαιτήσεις από τον εαυτό του και τους άλλους.


Οι δύο όψεις των ενοχών

Υπάρχουν οι ενοχές που αισθάνεται κανείς επειδή ο περίγυρός του τον πιέζει να φερθεί με συγκεκριμένο τρόπο, κι έτσι το άτομο αυτό αισθάνεται άσχημα γιατί δεν έχει την επιβράβευση ή την επιδοκιμασία των άλλων. Κι όταν αυτή η αίσθηση εντείνεται, τότε από μια άβολη κατάσταση μετατρέπεται σε ενοχές. Με αυτή την έννοια, οι ενοχές είναι οι τύψεις και η ντροπή που νιώθει κανείς όταν αισθάνεται ότι οι πράξεις του κρίθηκαν αρνητικά από τους άλλους.

Η πίεση από το οικογενειακό και το φιλικό περιβάλλον συνήθως δημιουργεί αυτού του είδους τις ενοχές. Για να αποφύγει κανείς να αισθάνεται ένοχος για πράγματα τα οποία οι γύρω του δεν εγκρίνουν, θα πρέπει να μάθει να μην τους τα φανερώνει! Θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν σκέψεις, συναισθήματα ή και πράξεις τις οποίες κάποια άτομα, εντελώς υποκειμενικά, δε θεωρούν σωστές, οι οποίες όμως δεν είναι ανήθικες, λανθασμένες, ή βλαβερές για άλλους, απλώς τυχαίνει και ο συγκεκριμένος περίγυρος δεν τις εγκρίνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει κανείς να αποδεχτεί ότι είναι ξεχωριστή οντότητα από την οικογένειά του και να χαράξει τον προσωπικό του δρόμο, χωρίς να δίνει διαρκώς αναφορά για τα εσώψυχά του.

Η άλλη όψη των ενοχών σχετίζεται με την τάση να μην εγκρίνει και να μην αποδέχεται κανείς τον εαυτό του: πρόκειται για τη στάση ζωής όπου το άτομο αισθάνεται απείρως ανίκανο ή ακόμα και ελαττωματικό. Αυτή η βαθύτατη αίσθηση είναι ανεξάρτητη από τη γνώμη της οικογένειας και των φίλων του ατόμου αυτού κι έτσι είναι αδύνατο να ξεφύγει κανείς από αυτή την αρνητική αυτοκριτική, χωρίς να πάρει κάποια βοήθεια.


Ενοχές και κοινωνική πίεση

Τόσο οι ενοχές όσο και η κοινωνική πίεση είναι πολύ σημαντικά: βοηθάνε στο να δαμάσουμε τις «άγριες» πτυχές του εαυτού, δηλαδή τον θυμό, την υπερβολή, την απληστία. Επίσης βοηθούν στο να τακτοποιήσει κανείς τις υποχρεώσεις του, όπως σπουδές, εργασία, φορολογία κ.λπ.. Η ενοχική συνείδηση βοηθά τον άνθρωπο να τηρεί βασικούς κανόνες της κοινωνίας και της οργανωμένης ζωής, ώστε να είναι «καλός».

Από την άλλη, οι υπερβολικές ενοχές δημιουργούν τεράστια ψυχική οδύνη και μπορεί να κάνουν τη ζωή αβίωτη. Η έντονη αίσθηση ενοχών, που δε σχετίζεται με συγκεκριμένες πράξεις, αλλά με μια εσωτερική κατάσταση αδυναμίας, μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο την κοινωνική ζωή του ατόμου, τη βασική του ευχαρίστηση και να δημιουργήσει φόβους και ανησυχίες, δημιουργώντας ένα πολύ βαρύ συναισθηματικό φορτίο.


Πραγματικές και νευρωτικές ενοχές

Οι πραγματικές ενοχές διακρίνονται εύκολα, διότι πάντα υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πράξη που έχει προηγηθεί:το άτομο έκανε κάτι που πραγματικά δεν ήταν ηθικά σωστό, κι έτσι θα το έκρινε η πλειοψηφία των ανθρώπων ή οι άγραφοι κανόνες της κοινωνίας.

Οι νευρωτικές ενοχές είναι το έντονο συναίσθημα που αισθάνεται κανείς ενώ δεν έχει κάνει τίποτα λάθος ή άσχημο, ή αυτό που έκανε δεν είναι τόσο σημαντικό ώστε να δικαιολογεί την ένταση των τύψεων.

Οι νευρωτικές ενοχές και η αίσθηση ότι κανείς έκανε κάτι πολύ ανήθικο συχνά προέρχεται από «άσχημες» σκέψεις και επιθυμίες, κι όχι απλώς από συγκεκριμένες πράξεις.


Ο μηχανισμός παραγωγής των ενοχών

Οι ενοχές είναι επιθετικότητα στραμμένη προς τον εαυτό. Προέρχονται από πολύ αυστηρό περιβάλλον παιδικής ηλικίας αλλά και από λανθασμένες σκέψεις που κάνει το άτομο. Όταν από μικρή ηλικία το άτομο μάθει ότι πρέπει να είναι «τέλειο» για να το αγαπάνε οι άλλοι, και ότι οποιαδήποτε λανθασμένη πράξη (πχ ακόμα και όταν το δίχρονο παιδάκι δεν έχει μάθει να τρώει σωστά με το πιρούνι και στην προσπάθειά του να φάει λερώνει το τραπεζομάντιλο) κρίνεται αυστηρά και κατακρίνεται το ίδιο σαν άτομο, τότε αρχίζει να έχει ενοχές.

Οι ενοχές επίσης προκύπτουν από τη σύγκριση που κάνει κανείς ανάμεσα στον εαυτό του και άλλους και θεωρεί ότι δεν ανταποκρίνεται σε κάποιες προϋποθέσεις. Μερικά άτομα αισθάνονται ενοχές επειδή είναι ευτυχισμένα ή επιτυχημένα. Μπορεί ακόμα να φτάσουν στο σημείο να σαμποτάρουν τον εαυτό τους και να οδηγηθούν σε αυτοκαταστροφικές πράξεις.


Δαμάζοντας τις ενοχές

Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάνει κάποιο λάθος σε δεδομένη στιγμή ή δεν έκαναν κάτι ηθικά σωστό, που θα έπρεπε να είχαν κάνει. Επομένως, ένας βαθμός ενοχών είναι φυσιολογικός κι επιθυμητός, για να μπορεί κανείς να πορεύεται στη ζωή και να θυμάται τις υποχρεώσεις του. Όμως, όταν οι ενοχές είναι πάρα πολλές, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, νευρωτικής φύσης και γίνονται βαρύ συναισθηματικό φορτίο για να το αντέξει κανείς, τότε πρέπει το άτομο να τις δαμάσει.

Για να απαλλαγείτε από τα ενοχικά συναισθήματά σας, θα πρέπει να ξεκινήσετε διερευνώντας την πηγή τους:

τι κάνατε ή δεν κάνατε που σας δημιουργεί ενοχικά συναισθήματα;
Πρέπει να αισθάνεστε ενοχές;
Ποιες ηθικές αρχές παραβήκατε;
Είναι αυτές οι ηθικές αρχές γενικά παραδεκτές και αποδεκτές ή αποτελούν κάποιο δικό σας κριτήριο με το οποίο ελάχιστοι άλλοι θα συμφωνούσαν;
Είχατε απλώς μια σκέψη ή επιθυμία για κάτι ή πράγματι κάνατε κάποια πράξη που σας έκανε να νιώσετε ενοχές;
Έχετε λογικές απαιτήσεις από τον εαυτό σας;
Για παράδειγμα, αισθάνεστε ενοχές που βάλατε τις φωνές στο παιδί σας ή χάσατε την ψυχραιμία με τον σύντροφό σας, επειδή θεωρείται ότι η συμπεριφορά σας θα πρέπει να είναι πάντα άψογη;
Μήπως είστε τελειομανής;
Πώς εξηγείτε τη συμπεριφορά σας;
Μήπως λόγω ενοχών έχετε χάσει τη χαρά της ζωής;
Μήπως δε θεωρείται τον εαυτό σας άξιο να ευχαριστηθεί τη ζωή;
Οι παραπάνω ερωτήσεις αποτελούν μια αφετηρία για να σκεφτεί κανείς τα ζητήματα που τον απασχολούν και να εξετάσει το συναισθηματικό φορτίο των ενοχών του. Πολλές φορές είναι δύσκολο για κάποιον να ξεμπλέξει μπερδεμένα συναισθήματα και σκέψεις και χρειάζεται τη βοήθεια τρίτων για να το επιτύχει. Δεν είναι κακή ιδέα να ξεκινήσει κάπως έτσι λοιπόν!

Άρθρο από το in.gr
#4
Ε ρε φαντασία ο κόσμος .
Τουλάχιστον με έκανε και γέλασα .

_______________________________________________________
πατήστε εδώ
_______________________________________________________
#5
Σχέσεις / Σχέσεων προεκτάσεις
Φεβρουαρίου 07, 2006, 06:35:46 ΜΜ
Είναι δυνατόν άραγε να υπάρξει πραγματική φιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα χωρίς ποτέ να υπάρξει και η σκέψη από τουλάχιστον μια πλευρά να οδηγηθούν στο κρεβάτι ( ή οπουδήποτε αλλού θέλουν ) ??
Θα μπορούσε ποτέ η λογική να επικρατήσει του ενστίκτου ???
Θέστε δικά σας παραδείγματα.( Αν θετε)
#6
Για ποιο λόγο οι άνθρωποι , μια φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού , την έχουν ανάγει σε τόσο σημαντικό λόγο αιτίας χωρισμού ?
Αν απιστήσει κάποιος σεξουαλικά απέναντι στον σύντροφό του σημαίνει πως δεν τον αγαπά ? Τι είναι αυτό που μας ενδιαφέρει τελικά σε μια σχέση , η κτήση και αποκλειστικότητα του συντρόφου μας ή το δέσιμο ψυχών ?
Αναμένω τις απαντήσεις σας αρνάκια μου !!!!!!!!
#7
Χιούμορ / Πεθαίνοντας .......
Ιανουαρίου 14, 2006, 06:14:30 ΜΜ
βλέπω ένα φωτεινό τούνελ . Περπατώ μέσα του και στην εξοδό  συναντώ τον Άγιο πέτρο . "Καλέ μου λύκε καλώς ήρθες " μου λέει . Αφού αντάλλάσουμε διάφορες απόψεις στο ζητημα της μεταθανατιας εμπειριας ζητάω από τον πέτρο να με ξεναγήσει . Με πηγαίνει στην καφετέρια , στο σινεμά , στα ξενυχτάδικα , στο κοινόβιο στο παλάτι του θεού .... παντού . Στο μεταξύ σε όλες τις μετακινήσεις μας περνάμε συνεχεια μπροστα απο μια τερααααααααστια διπλη πορτα . Αφού τελειώνει η ξεναγηση ζηταω απο τον πετρο να δω τι υπαρχει πισω απο αυτη την πορτα . Ανοιγοντας την μπαινουμε σε ενα τερααααααααααστιο δωματιο που οι τοιχοι του ειναι καλυμμενοι απο το πατωμα εως το ταβανι με ρολογια που οι δεικτες τους γυριζουν με διαφορετικη ταχυτητα . "τι γινεται εδω ρε πετρο ?" τον ρωταω . "Εδω ειναι το δωματιο με τα ρολογια . Καθε ρολοι εχει ενα ονομα και η ταχυτητα με την οποια γυριζουν οι δεικτες δείχνει πόση μ........α κουβαλαει το  άτομο που γραφει " μου λεει . Κοιταζω τα ρολογια και βλεπω KOStas , aiollus , fmas , enia , black velvet και σε γενικές γραμμές όλα τα nick του a33 εκτός ενός ."πετρο το ρολοι της kurias που ειναι " λεω . " α το συγκεκριμένο μου λεει δεν θα το βρεις εδω . Γυρνουσε τοσο γρηγορα που ο Θεος το πηρε στο γραφειο του για ανεμιστηρα "

Κυρια μου μην μου παρεξηγηθεις μου χρωστας και συ ενα πισωπλατο μαχαιρωμα . χεχεχεχεεχεχεχεχε . Ελπίζω να γελάσεις τουλάχιστον αν το δεις .
#8
Κατόπιν ανάγνωσης των μηνυμάτων σας και συνομιλίας που είχαμε με τον Κώστα μετά το topic που έγραψα σε κατάσταση αλλοφροσύνης , οφείλω να ζητήσω ΔΗΜΟΣΙΑ συγγνώμη .
Ειλκρινά ευχαριστώ για την ευθύτητα των γραφομένων από όλους σας γιατί μου έδωσαν να καταλάβω πως ο εγωϊσμός μου ( για μια ακόμα φορά ) με οδηγούσε σε περίεργες ατραπούς .
Ευχαριστώ τον Κώστα για την κατανόηση και την διάθεσή του να δοθεί λύση στο πρόβλημα που ΔΕΝ δημιουργήθηκε .
Τελικά kuria μου όλα λύνονται κατόπιν συζητήσεως και διάθεσης να αλλάξεις .
Δεν ξέρω τι κακό μπορεί να προκάλεσα με το προηγούμενο topic αλλά θα προσπαθήσω να επανορθώσω .
Ευχαριστώ .
#9
Ζούμε σε μια φασιστική δημοκρατία . Έχεις δικαίωμα να φωνάξεις αρκεί να μην δημιουργείς προβλήματα στην εξουσία . Διαδηλώνεις , θέλεις να καταθέσεις ένα ψήφισμα στον εκάστοτε υπεύθυνο και μπροστά μπαίνουν τα ΜΑΤ ( και ΜΕΑ για μια Ελλάδα νέα ) . Αν πας με τα νερά τους μπορεί να την γλυτώσεις . Αυτό είναι λογικό σε μια κοινωνία με εξουσιαστικές δυνάμεις .
Και ερχόμαστε στα δικά μας . Μπαίνεις σε ένα chat room ενός ελεύθερου ( θα θέλαμε ) χώρου που ο καθείς μας έχει πλάσει στο μυαλό του ως ουτοπικό . Έχουμε δικαίωμα να εκφραστούμε όπως ακριβώς θα θέλαμε ? Πολύ απλά όχι . Δεν επιτρέπεται να βομωλοχούμε αν και όλοι μας το κάνουμε καθημερινά ή ακόμα και αν δεν το κάνουμε θα το θέλαμε . Και ποιός φταίει γι'αυτό . Ο εκάστοτε Αdmin . Ο Οποίος στην καθημερινή Του ζωή βωμολοχεί συνειδητά ( εκτός εάν είναι άξιο τέκνο της καταπιεσμένης εκκλησιαστικής κοινωνίας οπότε και πολύ θα ήθελε να το κάνει αλλά ......... δεν Τον αφήνουν τα πρέπει Του ) .
Και ερωτώ:
Έγώ ( αν και δεν πρέπει να χρησιμοποιώ την συγκεκριμένη λέξη ) για ποιο λόγο θα πρέπει να μπω σε ένα room , όπου υπάρχει ένας εξουσιαστής που δεν ευχαριστιέται με το γεγονός ότι περνάμε όλοι καλά ΜΑΖΙ - χωρίς να δημιουργούμε προβλήματα ο ένας στον άλλο  - , και το μόνο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι η δύναμη που έχει να θέτει αρχές που κανείς μας - πιστεύω - δεν δέχεται .
Απαντώ ερωτώντας:
Γιατί θέλω να 'ξεφύγω' κάποιες ώρες από αυτή την γ.μ.μ.ν. φασιστική κοινωνία στην οποία καθημερινά αντιμετωπίζω 'πρέπει' που βάζουν άλλοι και εγώ πρέπει να τηρώ;
Για χρόνια συμμετείχα σε rooms της ομογένειας ( mjourney , greektown ) και ποτέ μα ποτέ δεν είχα αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα .
Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε συζήτηση που είχαμε με διάφορα παιδιά το βράδυ της Τρίτης . Συνηθισμένος από την καθημερινότητα μου έβρισα , όχι κάποιον . Απευθείας απειλήθηκα από τον διαχειριστή leon με τιμωρία ..... ( τον οποίο παρακαλώ να δημοσιεύσει την συγκεκριμένη συζήτηση για να μην φαίνεται ότι λέω και λόγια του αέρα )
Επειδή λοιπόν δεν μπορώ να αποχωρήσω από αυτή την γ.μ.μ.ν. φασιστική κοινωνία πριν την ώρα που θα αποδημήσω στην Βαλλχάλα , επιλέγω να αποχωρήσω από την κοινωνία του Α33 .
Στην οποία είχα ευχάριστες στιγμές ( αν και λίγες , αφού δεν πρόλαβα καν να καθήσω στην καρέκλα ) και χαίρομαι πολύ γι'αυτό .
Θα ήθελα λοιπόν να στείλω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς μου στα παιδιά με τα οποία συζήτησα και να τους ευχηθώ υγεία και να παλέψουν και αυτοί για την δική τους ελευθερία ( ο καθένας με τον τρόπο του ).
Θα παραμείνω για μερικές μέρες για να διαβάσω την άποψη σας στο θέμα ( θα ήθελα ειδικά την γνώμη του energizer τον οποίο έχω εκτιμήσει ιδιαίτερα από την τετράγωνη - μη συναισθηματική - λογική που τον διακρίνει στα γραφόμενά του ) .
Επίσης θα ήθελα πληροφορίες από την διεύθυνση του καταστήματος να βγάλει τον λογαριασμό και να μου δώσει οδηγίες για το πως μπορώ να διαγράφώ .
Τελευταία παράκληση : το μήνυμα να μην λογοκριθεί ( ξέρω γω , σε φασιστική κοινωνία  ζούμε ).
Γειά σας .