Ειδήσεις:

Το φτιάχνουμε ακόμα.. υπομονή ...

Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Θέματα - Ntama

#1
Mελιτζάνες με μοτσαρέλα          
 
 
 1 μεγάλη μελιτζάνα
 1 μικρό κρεμμύδι χοντροκομμένο
 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
 2 σκέλιδες σκόρδο ψιλοκομμένο
 400g τοματάκια Kομιντόρους ψιλοκομμένα σε κύβους
 1 ½ κουταλιά της σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
 100g μοντσαρέλα κομμένη σε φέτες
 αλάτι
 μαύρο πιπέρι


Kόβουμε τη μελιτζάνα στη μέση και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τη σάρκα της, αφήνοντας λίγο μόνο πάνω στις φλούδες της.
Ψιλοκόβουμε τη σάρκα και πασπαλίζουμε το εσωτερικό της μελιτζάνας με λίγο αλάτι.
Tην αφήνουμε για 15 περίπου λεπτά, την ξεπλένουμε και την στραγγίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε την σάρκα της ψιλοκομμένης μελιτζάνας και την τηγανίζουμε για 2 - 3 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα τοματάκια, το βασιλικό και τον τοματοπελτέ.
Σιγοβράζουμε όλα τα υλικά για 15 περίπου λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα.
Mόλις το μέιγμα είναι έτοιμο γεμίζουμε τα δύο μισά κομμάτια της μελιτζάνας και βάζουμε από πάνω αρκετή ποσότητα μοντσαρέλας.
Bάζουμε τις γεμιστές μελιτζάνες σε ένα ταψάκι και τις ψήνουμε στο φούρνο, στους 190°C για 20 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει το τυρί.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο βασιλικό και μαύρο πιπέρι και σερβίρουμε.
#2
Μελιτζανομπουκίτσες με μορταδέλα Negroni          
 

 2 μελιτζάνες, μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες και λεπτοκομμένες κατά    μήκος
 αλάτι
 αλεύρι
 1/4 φλιτζανιού παρθένο ελαιόλαδο
 1 φλιτζάνι τυρί ρικόττα
 3/4 φλιτζανιού φρεσκοτριμμένο πεκορίνο
 1 αυγό
 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο θυμάρι
 φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 8 ψιλοκομμένες φέτες μορταδέλα negroni
 1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
 1/4 φλιτζανιού μικρά κομματάκια μοτσαρέλα

 
Τοποθετείτε τις φέτες μελιτζάνας στο σουρωτήρι, τις αλατίζετε και τις αφήνετε για 30 λεπτά. Σφουγγίζετε και τις αλευρώνετε.
Σε ένα τηγάνι προθερμαίνετε σε χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο και προσθέτετε τις μελιτζάνες. Τις τηγανίζετε και απο τις δύο πλευρές μέχρι να χρυσίσουν. Στη συνέχεια τις βγάζετε και τις τοποθετείτε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι.
Προθερμαίνεται το φούρνο στους 350 βαθμούς.
Σε ένα μπολ τοποθετείτε τη ρικόττα, το μισό φλιτζάνι πεκορίνο, το αυγό και το θυμάρι. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύετε καλά.
Βάζετε τις μελιτζάνες σε μία ίσια επιφάνεια κουζίνας και σε κάθε φέτα προσθέτετε από μία φέτα μορταδέλα. Από πάνω προσθέτετε απο μία κουταλιά της σούπας από το μείγμα με τη ρικόττα και τα τυλίγετε σε ρολά.
Περιχύνετε το ταψάκι με μισό φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας και από πάνω τοποθετείτε τα ρολά μελιτζάνας. Τα περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας καθώς και με τα μικρά κομματάκια μοτσαρέλα και το υπόλοιπο μείγμα πεκορίνο.
Το βάζετε στο φούρνο στους 180-200 βαθμούς, για 15 περίπου λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.
Καλή σας όρεξη!
#3
Tομάτες γεμιστές με τυριά και μυρωδικά          
 
 
 4 μεγάλες τομάτες ώριμες και σφιχτές
 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
 1 πιπεριά ψιλοκκομένη σε μικρούς κύβους
 200g τυρί φέτα κομματιασμένη
 100g κεφαλογραβιέρα τριμμένη σε χοντρό τρίφτη
 100g μοντσαρέλα τριμμένη σε χοντρό τρίφτη
 10 ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι κομμένες στη μέση
 2 - 3 κουταλιές της σούπας ανάμεικτα αρωματικά χόρτα (ρίγανη, θρούμπι)
 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
 2 κουταλιές της σούπας κάππαρη
 ½ φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη ψίχα ψωμιού ή παξιμάδι κριθαρένιο τριμμένο
 αλάτι
 πιπέρι

 
Προαιρετικά αν θέλουμε ρίχνουμε από πάνω τριμμένη φρυγανιά.
      

Kόβουμε το καπάκι από κάθε τομάτα και αδειάζουμε προσεκτικά τη σάρκα τους.
Aφαιρούμε τους σπόρους και ψιλοκόβουμε τη σάρκα.
Tη στραγγίζουμε σε σουρωτήρι για να φύγουν τα πολλά υγρά.
Zεσταίνουμε 4 κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε τη σάρκα της τομάτας και βράζουμε για 10 λεπτά.
Bγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κάππαρη.
Τα αρωματικά χόρτα.
Την τριμμένη ψίχα ψωμιού.
Τα τυριά, την πιπεριά, τις ελιές και το αλατοπίπερο.
Γεμίζουμε με το μείγμα τις τομάτες και τις κλείνουμε με τα καπάκια τους.
Tις αλείφουμε εξωτερικά με το υπόλοιπο λάδι και τις τυλίγουμε με αντικολλητικό χαρτί.
Δένουμε το χαρτί με σπάγκο και ψήνουμε στους 200°C για 20 λεπτά.
Aνοίγουμε προσεκτικά τα χαρτιά και σερβίρουμε.
#4
Γεμιστά          
 
 
 11/2 τομάτες ώριμες
 1kg πιπεριές ώριμες
 1/2kg κολοκυθάκια χοντρά
 3-4 μελιτζάνες στρογγυλές μικρές
 1/2kg πατάτες
 3/4 φλιτζανιού λάδι
 λίγη φρυγανιά τριμμένη
 Για τη γέμιση
 1/2kg ρύζι για γεμιστά
 1 φλιτζάνι λάδι
 3 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
 1 ματσάκι μαϊντανό
 1 ματσάκι δυόσμο
 το εσωτερικό από τις μελιτζάνες ψιλοκομμένο
 αλάτι και πιπερι


Πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα λαχανικά.
Κόβουμε τα καπάκια από τις τομάτες και με ένα κουτάλι αφαιρούμε το εσωτερικό τους.
Αδειάζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια αφαιρώντας τα καπάκια και ανοίγουμε τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες.
Τοποθετούμε τα λαχανικά σε μεγάλο ταψί και τα αλατίζουμε.
Τρίβουμε τη σάρκα από τις τομάτες, ένα μικρό κολοκυθάκι, μια πατάτα και τα κρεμμύδια σε ψιλό τρίφτη και κόβουμε μια πιπεριά σε μικρά κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ένα φλιτζάνι λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμμύδια και το ψαχνό από τις μελιτζάνες ψιλοκομμένο.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα 3/4 από τα τριμμένα υλικά, το αλάτι, το πιπέρι, το δυόσμο ψιλοκομμένο και τον μαϊντανό.
Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά.
Το ρύζι να μη βράσει και η γέμιση να είναι αρκετά ζουμερή.
Γεμίζουμε τα λαχανικά, φροντίζοντας κάθε ένα να περιέχει 1/4 ρύζι και 3/4 ζουμί.
Κλείνοντας τα καπάκια των λαχανικών, βάζουμε από πάνω λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με την υπόλοιπη τριμμένη τομάτα, λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Τοποθετούμε τις πατάτες στο ταψί στα κενά που αφήνουν τα λαχανικά.
Ρίχνουμε στα κενά την υπόλοιπη τριμμένη τομάτα, το υπόλοιπο λάδι και ένα φλιτζάνι νερό.
Ψήνουμε για μιάμιση ώρα στους 200ο C.
#5
Λαδερά - Σούπες / Σπανάκι Σωτέ
Μαΐου 12, 2006, 01:41:31 ΜΜ
ΣΠΑΝΑΚΙ ΣΩΤΕ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΩΝ  



-1 κιλό φρέσκο και τρυφερό σπανάκι
-1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
-ώριμες τομάτες
-250 γρ. ανθότυρο
-250 γρ. φέτα
-λίγο ελαιόλαδο
-λίγοι σπόροι κόλιανδρου, κοπανισμένοι
-μερικά φυλλαράκια φρέσκου κόλιανδρου, ψιλοκομμένα
-αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-βαλσαμικό ξίδι
-1 ποτήρι κόκκινο, ξηρό κρασί



1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σπανάκι, το οποίο έχουμε πρώτα καθαρίσει και χοντροκόψει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το σπανάκι να μαγειρευτεί για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
2. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αλατοπιπερώνουμε. Τα αφήνουμε να σοταριστούν γαι 3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Τέλος, προσθέτουμε τις τομάτες ψιλοκομμένες, αφού πρώτα τις έχουμε ξεφλουδίσει και ξεσποριάσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε με λάδι ελιάς και βαλσαμικό ξίδι.
3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα τυριών: ρίχνουμε σε ένα μπολ τη φέτα, το ανθότυρο, λίγο λάδι, βαλσαμικό ξίδι, πιπέρι και τους σπόρους του κόλιανδρου.
4. Σερβίρουμε το σοταρισμένο σπανάκι με την κρέμα τυριών και πασπαλίζουμε με τα φυλλαράκια του φρέσκου κόλιανδρου
#6
ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ  



- 1/2 κιλό αμπελόφυλλα
- 1/2 κιλό ρύζι (καρολίνα)
- 10 φρέσκα κρεμμυδάκια
- Ανηθο ψιλοκομμένο
- Δυόσμο
- Μαϊντανό
- 1 1/2 κούπα λάδι
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 λεμόνια
- Αλάτι
- Πιπέρι



1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό και όταν αρχίσει να βράσει ρίχνουμε τα αμπελόφυλλα λίγα-λίγα και τα αφήνουμε να βράσουν για 3 λεπτά περίπου και τα αφήνουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσουν.
2. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε 1 κούπα λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε 1/2 κούπα νερό.
3. Αφήνουμε το ρύζι να βράσει για 10 λεπτά περίπου και όταν κρυώσει λίγο βάζουμε από ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και το τυλίγουμε προσεκτικά.
4. Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια κυκλικά σε μία κατσαρόλα που στον πάτο της έχουμε τοποθετήσει 3-4 ξυλάκια από σουβλάκι και από πάνω έχουμε στρώσει μερικά αμπελόφυλλα (για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια), προσθέτουμε 2 κούπες περίπου ζεστό νερό και το λεμόνι.
5. Πάνω από τα ντολμαδάκια βάζουμε ένα βαρύ πιάτο για να μην διαλυθούν και σιγοβράζουμε το φαγητό για 50 λεπτά περίπου (μέχρι να μαλακώσει το ρύζι). Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό.
#7
ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟΜΑΤΑ  



-6 φέτες από τραγανό ψωμί
-1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
-4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
-6 μέτριες τομάτες, καθαρισμένες, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένες
-αλάτι και πιπέρι
-1/4 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο, φρέσκο βασιλικό
-1 κουτ. της σούπας ξίδι




1. Τοποθετούμε τις φέτες του ψωμιού σε σχάρα φούρνου ή σε ένα μικρό ταψάκι και τις ψήνουμε και από τις δύο μεριές, μέχρι να πάρουν ελαφρά χρώμα.
2. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το λιωμένο σκόρδο με 3 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο. Μοιράζουμε το μίγμα αυτό πάνω στα ψωμάκια, αλείφοντάς τα καλά.
3. Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις τομάτες και ζεσταίνουμε για 1 έως 2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ζεσταθεί καλά όλο το μίγμα.
4. Τέλος, προσθέτουμε στο κατσαρόλι το ξίδι και τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Περιχύνουμε τα ψωμάκια με το μίγμα της τομάτας και σερβίρουμε.
#8
Ορεκτικά - Σαλάτες / Σκορδαλιά
Μαΐου 12, 2006, 12:12:53 ΠΜ
ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ



400 γρ. πατάτες
3-5 σκελίδες σκόρδο, ανάλογα με το πόσο πικάντικη θέλουμε τη σκορδαλιά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι



1. Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό για 40 λεπτά. Τις στραγγίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις κάνουμε πουρέ. Περνάμε τον πουρέ από σίτα για να αποκτήσει βελούδινη όψη και υφή.
2. Ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και το λιώνουμε. Το ρίχνουμε στον πουρέ μαζί με το ελαιόλαδο, το χυμό του λεμονιού και λίγο αλάτι, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Ανακατεύουμε καλά. Για ακόμη πιο πικάντικη γεύση, προσθέτουμε έξτρα αλάτι και ελαιόλαδο και ανακατεύουμε και πάλι.
#9
Cafe / ΑΥΡΙΟ....
Οκτωβρίου 31, 2005, 09:37:49 ΜΜ
ΑΥΡΙΟ...

             ... 1η Νοεμβρίου...

... Μπαίνει πιά και επίσημα ο χειμώνας...

... Εύχομαι σε όλους/όλες τους/τις φίλους/φίλες...

... Που δεν ξέχασα και δεν με ξέχασαν ποτέ...


               [size=24]Ο Λ Ο Ψ Υ Χ Α  Κ Α Λ Ο  Μ Η Ν Α  !!!! [/size]
#10
Ορεκτικά - Σαλάτες / Μανιτάρια γεμιστά
Σεπτεμβρίου 19, 2005, 10:22:02 ΜΜ
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ  



-1 κιλό μανιτάρια με μεγάλο καπάκι
-1/8 του κιλού νόστιμη φέτα, όχι πολύ αλμυρή
-1/8 του κιλού ανθότυρο ή μαλακιά μυζήθρα
-1 φλυτζανάκι του καφέ ψιλοκομμμένος άνιθος και μαϊντανός
-1 φλυτζανάκι του καφέ καλό ελαιόλαδο
-λίγο αλάτι ( όχι πολύ, αν είναι η φέτα αλμυρή )



Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μανιτάρια και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Τα ρίχνουμε μέσα σε βραστό νερό για 10 λεπτά. Τα βγάζουμε, τα στεγνώνουμε και τα τοποθετούμε ανάποδα στην πιατέλα μας. Βάζουμε στο μίξερ τα υπόλοιπα υλικά και 3 από τα μανιτάρια και τα κάνουμε έναν λείο πουρέ. Γεμίζουμε με αυτό το μίγμα τα μανιτάρια και γαρνίρουμε με φυλλαράκια μαϊντανού.
#11
Ροφήματα - Αναψυκτικά / Fruit Punch (χωρίς αλκοόλ)
Σεπτεμβρίου 19, 2005, 10:21:21 ΜΜ
Συστατικά

1½ φλ ζάχαρη
1 λίτρο δυνατό ζεστό τσάι
1 λίτρο πορτοκαλάδα
1 φλ. χυμό λεμονιού
1 λίτρο σόδα (ή gingerale)
φρέσκα φύλλα μέντας


Οδηγίες

Διαλύουμε τη ζάχαρη στο ζεστό τσάι. Προσθέτουμε τους χυμούς. Το βάζουμε σε μεγάλο μπολ με μπόλικο πάγο και αμέσως πριν το σερβίρουμε, προσθέτουμε τη σόδα και τα φύλλα μέντας.

Μπορούμε να προσθέσουμε κομμάτια από φρέσκα φρούτα στο μπολ.
#12
Ορεκτικά - Σαλάτες / Μανιτάρια τηγανητά
Σεπτεμβρίου 19, 2005, 10:20:11 ΜΜ
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ  


Τα τηγανητά μανιτάρια είναι ένα νοστιμότατο συνοδευτικό για κοτόπουλο και ψάρι στη σχάρα, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος απορροφούν πολύ λίπος και, ενώ ωμά περιέχουν 5 θερμίδες στα 100 γρ., όταν τηγανίζονται, οι θερμίδες τους φτάνουν τις 217! Η επιλογή είναι δική σας...



450 γρ. ποικιλία από μανιτάρια (μορχέλες, άσπρα, πλευρώτους)
2 κουτ. της σούπας βούτυρο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο



Σοτάρουμε τα μανιτάρια στο βούτυρο μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη σκελίδα σκόρδο λιωμένη. Τηγανίζουμε για 10 λεπτά, σουρώνουμε και σερβίρουμε. Αλατοπιπερώνουμε μόνο μετά το τηγάνισμα. Μπορούμε να τα συνοδέψουμε με σοταρισμένο μπέικον, μαγειρεμένο ,όμως, ξεχωριστά από τα μανιτάρια.
#13
Διεθνής Κουζίνα / Κινέζικο Κοτόπουλο
Σεπτεμβρίου 19, 2005, 10:16:18 ΜΜ
Υλικά (για 1 μερίδα):

120 γραμ. κοτόπουλο ωμό σε κομματάκια

1 κουτ. γλυκού σπορέλαιο

αλάτι

πιπέρι

½ φλυτζάνι μανιτάρια

1/3 πιπεριά πράσινη σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια

½ πιπεριά κόκκινη σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια

1/3 κρεμμύδι σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια

1/3 φλυτζάνι ζωμό κοτόπουλο


Για τη σος:

1 κουτ σούπας σόγια σος

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού ξίδι

1/3 φλυτζάνι ζωμό κοτόπουλο

1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ


Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε μια κατσαρολίτσα ή ένα τηγάνι το σπορέλαιο και το βάζουμε να κάψει. Ρίχνουμε το κοτόπουλο και αλάτι-πιπέρι μέχρι να ροδίσει απ'όλες τις μεριές.

Το βγάζουμε και στο ίδιο σκεύος βάζουμε τα μανιτάρια, τις πιπεριές και το κρεμμύδι. Αφού ροδίσουν χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το κοτόπουλο, βάζουμε το 1/3 του ζωμού, σκεπάζουμε με καπάκι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά.

Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη σος σε ένα μπωλάκι και αφού περάσουν τα 15 λεπτά την περιχύνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε για λίγο και βράζουμε λίγο ακόμα.

Σερβίρεται με σαλάτα με 1 κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο και μισό φλυτζάνι λευκό ρύζι.
#14
Κρεατικά / Φιλέ Μινιόν
Σεπτεμβρίου 08, 2005, 04:44:38 ΜΜ
ΦΙΛΕ ΜΙΝΙΟΝ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΙΠΕΡΙ  



1 κουτάλι της σούπας φυτικό λάδι
4 φιλέ μινιόν
2 κουτάλια της σούπας βούτυρο
2 εσαλότ, κομμένα
250 γρ. φρέσκα μανιτάρια, καθαρισμένα και κομμένα
2 κουτάλια της σούπας πράσινο ολόκληρο πιπέρι
1/4 του φλιτζανιού του τσαγιού πηχτή κρέμα γάλακτος
1 κουτάλι της σούπας μαύρο πιπέρι, τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κομμένο πράσο
11/4 φλιτζάνια του τσαγιού καφέ σάλτσα εμπορίου, ζεστή
αλάτι και πιπέρι




Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 70°C.
Kαίμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Προσθέτουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά σε μέτρια-δυνατή φωτιά.
Γυρίζουμε το κρέας και το αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 6 λεπτά. Tο γυρίζουμε 3 φορές κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Bάζουμε το κρέας σε ένα πυρέξ και το διατηρούμε ζεστό στο φούρνο.
Kαίμε το βούτυρο σε ένα άλλο τηγάνι. Προσθέτουμε τα εσαλότ και τα μανιτάρια. Mαγειρεύουμε για 3 ως 4 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Aνακατεύουμε κάθε τόσο.
Aνακατεύουμε το πράσινο πιπέρι με την κρέμα. Pίχνουμε το τριμμένο μαύρο πιπέρι. Προσθέτουμε το πράσο.
Pίχνουμε το μίγμα του πιπεριού και την καφέ σάλτσα στο τηγάνι. Mαγειρεύουμε για 3 ως 4 λεπτά σε μέτρια-δυνατή φωτιά.
Aλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα κατά βούληση και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2 λεπτά.
#15
Ορεκτικά - Σαλάτες / Σαλάτα του σεφ
Αυγούστου 26, 2005, 11:13:03 ΜΜ
[align=center]Σαλάτα του σεφ    [/align]      
 
 
 200g kerrygold κομμένο σε κύβους
 1 μαρούλι ψιλοκομμένο
 2 τομάτες κομμένες σε κύβους
 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
 1 μικρό αγγούρι κομμένο σε ροδέλες
 4 φέτες ζαμπόν κομμένες σε τετράγωνα 2εκ.
 2 αυγά βραστά κομμένα σε ροδέλες
 πιπέρι φρεσκοτριμμένο Για τη σάλτσα
 4 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
 2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
 2 κουταλάκια του γλυκού ξίδι
 αλάτι



Ανακατεύουμε πολύ καλά σ' ένα μπολ τα υλικά της σάλτσας.
Σ' ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας, αλατίζουμε, τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και την περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Πριν σερβίρουμε στα πιάτα την ανακατεύουμε.
#16
Ορεκτικά - Σαλάτες / Μεξικάνικη Σαλάτα
Αυγούστου 26, 2005, 11:12:20 ΜΜ
[align=center]Μεξικάνικη σαλάτα          [/align]
 

 2 φλιτζάνια βρασμένο καλαμπόκι
 500g φρέσκα μανιτάρια
 το χυμό από ένα λεμόνι
 1 κόκκινη πιπεριά
 1 πράσινη πιπεριά
 200g ζαμπόν
 1 φλιτζάνι σέλερυ ψιλοκομμένο
 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
 1 κουταλιά μουστάρδα
 6 κουταλιές λάδι
 2 κουταλίες ξίδι
 2 με 3 κουταλιές κρέμα γάλακτος
 αλάτι
 πιπέρι


 
Ρίχνουμε το καλαμπόκι σε μία σαλατιέρα.
Κόβουμε τις πιπεριές σε τετράγωνα μικρά κομμάτια, πλένουμε τα μανιτάρια, τα κόβουμε καθέτως και τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Κόβουμε το ζαμπόν σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.
Τα προσθέτουμε στο καλαμπόκι μαζί με τα αμύγδαλα και το σέλερυ.
Χτυπάμε μαζί τη μουστάρδα, το λαδόξιδο, το αλάτι, το πιπέρι και την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε τη σαλάτα.
#17
Ορεκτικά - Σαλάτες / Κρητική Σαλάτα
Αυγούστου 26, 2005, 11:10:49 ΜΜ
[align=center]Κρητική σαλάτα [/align]         
   
 
 Τομάτες κόκκινες σφικτές
 1 παξιμάδι κριθαρένιο Κρήτης
 1/2 κιλό στραγγισμένο γιαούρτι
 1 αγγούρι
 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
 1 πράσινη πιπεριά
 1 ματσάκι μαϊντανό
 ελαιόλαδο
 ξίδι
 αλάτι
 πιπέρι μαύρο
 πιπέρι κόκκινο


 
Κόβουμε τις τομάτες σε χοντρούς κύβους.
Τα κρεμμύδια, το αγγούρι και την πράσινη πιπεριά σε ροδέλες.
Σ' ένα μπολ για σαλάτα τοποθετούμε στον πάτο το κριθαρένιο παξιμάδι.
Από πάνω βάζουμε μία στρώση τομάτα, κρεμμύδι, αγγούρι, λίγο μαϊντανό, ελαιόλαδο και ξίδι.
Από πάνω μία στρώση γιαούρτι, αλάτι και τα δύο είδη πιπέρι.
Συνεχίζουμε πάλι με μία στρώση τομάτα, κρεμμύδι και αγγούρι, μία στρώση γιαούρτι και στο τέλος βάζουμε τις ροδέλες της πιπεριάς, λίγο τριμμένο κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ξίδι.
Κουνάμε περιστροφικά το μπολ με απαλές προσεκτικές κινήσεις για να κάτσει η σαλάτα μας.
Τη βάζουμε για λίγο στο ψυγείο και είναι έτοιμη για να τη σερβίρουμε.
Στο τέλος πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.
#18
Ορεκτικά - Σαλάτες / Σαλάτα του Καίσαρα
Αυγούστου 26, 2005, 11:09:59 ΜΜ
[align=center]Σαλάτα του καίσαρα    [/align]      
     
 
 2 σαλάτες
 250g μπέϊκον
 1 φλιτζάνι παρμεζάνα ή λαδοτύρι Μυτιλήνης, τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού
 1 φλιτζάνι κρουτόν
 1 σκελίδα σκόρδο
 7 κουταλιές λάδι
 2 κουταλιές ξίδι
 1 κουταλιά μουστάρδα
 αλάτι
 πιπέρι


Αντί για φύλλα σαλάτας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο σπανάκι.
Ακόμα, αντί για σκελίδα σκόρδου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκόνη σκόρδου.
Σ' αυτή την περίπτωση, θα πασπαλίσουμε τη σαλάτα στο τέλος.
      
     
 
Πλένουμε τα φύλλα της σαλάτας και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Τα κόβουμε με τα δάχτυλα και τα βάζουμε σε σαλατιέρα.
Κόβουμε το μπέϊκον σε κομματάκια και το τσιγαρίζουμε σε 1 κουταλιά λάδι μέχρι να γίνει τραγανό.
Το αφήνουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί.
Προσθέτουμε το τυρί, το μπέϊκον και τα κρουτόν πάνω στη σαλάτα.
Χτυπάμε μαζί το λάδι, το ξίδι, τη μουστάρδα, το αλατοπίπερο και το σκόρδο λιωμένο.
Περιχύνουμε με το λαδόξιδο τη σαλάτα την τελευταία στιγμή.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
#19
Ορεκτικά - Σαλάτες / Μελιτζανοσαλάτα
Αυγούστου 26, 2005, 11:08:15 ΜΜ
[align=center]ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ  [/align]


4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
ξίδι



1. Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις σκουπίζουμε. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι και τις ψήνουμε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά, ώστε να μπορούμε να τις ακουμπήσουμε χωρίς να καούμε. Τις ξεφλουδίζουμε και πετάμε τη φλούδα τους.
2. Κομματιάζουμε την ψίχα τους και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ. Τη λιώνουμε με ένα πιρούνι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Προσθέτουμε τόσο ξίδι, ώστε η μελιτζανοσαλάτα να γίνει πικάντικη. Τέλος, προσθέτουμε ελαιόλαδο και ανακατεύουμε για να ετοιμάσουμε λείο και ομοιογενές μίγμα. Διατηρούμε τη μελιτζανοσαλάτα στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.


ΠΡΟΤΑΣΗ: Η μελιτζανοσαλάτα μπορεί να εμπλουτιστεί με μαγιονέζα, λιωμένο τυρί φέτα ή στραγγιστό γιαούρτι. Δεν είναι, βέβαια, νηστίσιμες, αλλά είναι πεντανόστιμες.
#20
[align=center]ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ  [/align]



200 γρ. φύλλα από φρέσκα πράσινα λαχανικά όπως ρόκα, σπανάκι, σαλάτα, κρεσόν και άλλα, πλυμένα καλά, στραγγισμένα και κομμένα μέτρια κομμάτια
15 μεγάλα μανιτάρια άγρια ή ήμερα
αλάτι και πιπέρι
40 γρ. μαύρες ή άσπρες τρούφες κονσέρβα (προαιρετικά)
λίγο ελαιόλαδο



ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ

12 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
λίγο αλάτι και πιπέρι
4 κουτ. της σούπας σπορέλαιο
1 κουτ. της σούπας σουσαμέλαιο




Τοποθετούμε τα φύλλα από τα λαχανικά με όμορφο τρόπο σε 4 ατομικά πιάτα. Σε ένα μικρό βαζάκι, που να κλείνει καλά, χτυπάμε καλά όλα τα υλικά του ντρέσινγκ.
Σκουπίζουμε με ένα υγρό πανάκι τα μανιτάρια μας, εκτός από αυτά της κονσέρβας, και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Τα κόβουμε σε φέτες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά μαγειρεύουμε εκεί τα μανιτάρια, νοστιμίζοντάς τα με αλατοπίπερο.
Αν χρησιμοποιήσουμε τις τρούφες, τις στραγγίζουμε από το υγρό της κονσέρβας και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες, ή ακόμη και στον τρίφτη.
Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ τα πράσινα φύλλα και από πάνω απλώνουμε με όμορφο τρόπο τα ζεστά μανιτάρια. Στο τέλος προσθέτουμε τις τρούφες, μοιράζοντας από λίγες σε κάθε πιάτο.
Αν χρησιμοποιήσουμε αυγά ορτυκιών, τα τηγανίζουμε όπως τα κανονικά αυγά σε λίγο φρέσκο βούτυρο και προσθέτουμε από ένα αυγό πάνω από τα μανιτάρια σε κάθε πιάτο. Συνοδεύουμε με γαλλική μπαγκέτα ή με μπριός.