Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,323
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 340
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 337
  • Total: 338
  • Leon

Ω! Θεέ μου...

Ξεκίνησε από pixie, Σεπτεμβρίου 21, 2009, 10:07:48 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

Για κάθε πολυδιάστατο ή ταλαντούχο άτομο ωστόσο, λένε πως το χάρισμα έρχεται από τον ''Θεό''. :grin:

Εγώ δεν το πιστεύω βέβαια... τα διαμάντια θέλουν εξαιρετικά λεπτή επεξεργασία! ;-)

Nikos Apomakros

:shock: Ύβρις! Θα σε τιμωρούσαμε παραδειγματικά, αλλά δε βαριέσαι... κι η φωτιά που θα πέσει
να σε κάψει καλή είναι...

Άσχετο, πολύ ωραία ταινία (κι αρκετά παλιά), πρωτότυπη και με μπόλικο χιούμορ (μαύρο κατά
κύριο λόγο) είναι το "Dogma".

Τι θα συνέβαινε αν η εκκλησία έδινε τη δυνατότητα σε δύο άγγελους που εκδιώχθηκαν δια παντός
από τον παράδεισο, από τον ίδιο το Θεό, να λάβουν άφεση αμαρτιών και να επιστρέψουν αποδεικνύοντας
έτσι λάθος τον Αλάνθαστο Παντοδύναμο;
Δύο προφήτες (ένας πολυλογάς κι ένας μουγγός), η τελευταία απόγονος της Παναγίας, ένας Απόστολος,
ένας Άγγελος και μια μούσα επιστρατεύονται για να εμποδίσουν τους άτακτους άγγελους πριν αυτοί
καταστρέψουν το σύμπαν με μια πράξη σαν αυτή.

Αν την αντέχει το "θρησκευτικό" σας στομάχι δείτε την.

pixie

[quote user="Nikos Apomakros" post="358305"]... κι η φωτιά που θα πέσει
να σε κάψει καλή είναι...
.........................................................................
Αν την αντέχει το "θρησκευτικό" σας στομάχι δείτε την.[/quote]

Το στομάχι μας/μου επεξεργάζεται ανάλογα τις μυθολογίες... θα έλεγα μάλιστα, και πάλι, πως η τροφή που έχει μάθει να εκτιμά προέρχεται από το ουμανιστικό ιδεώδες περισσότερο και ίσως καθόλου από το θρησκευτικό. ;-)

Αλλά, θεέ μου, δεν υπάρχει αυτό το αέναο γίγνεσθαι, δεν υπάρχουν δυνατότητες? Λες να πέσει όντως φωτιά να με κάψει επειδή υποστηρίζω την ελευθερία του πνεύματος και δεν υπηρετώ τις έτοιμες ηθικές συνταγές και τις αυταρχικές θεολογίες?

Κινδυνεύω μάλλον η θεόθεν ''αλήτισσα''... πάει κι ο ανύπαρκτος παράδεισος... κι αλοίμονο, θεέ μου, είσαι μόνο μια τυφλή αρχέγονη δύναμη, αλλά και ο κρυμμένος Θεός που έχει ο καθένας μέσα του...

Nikos Apomakros

[quote user="pixie" post="359263"]κι αλοίμονο, θεέ μου, είσαι μόνο μια τυφλή αρχέγονη δύναμη, αλλά και ο κρυμμένος Θεός που έχει ο καθένας μέσα του...[/quote]

Εγώ πάντως που δεν είχα το θεό μου... βρήκα το διάολό μου

:arrow:  :twisted:

pixie

Πολλοί πιστεύουν, όπως παλιά [περίοδοι δεσποτισμού, σκοταδισμού κλπ.]που τα πράγματα ήταν πιο δεδομένα στην ερμηνεία τους, πως και σήμερα κάθε πικραμένος και κάθε κατατρεγμένος απευθύνεται στο θρησκευτικό του συναίσθημα ζητώντας βοήθεια και δικαιοσύνη...

Αλλά... μήπως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο? Μήπως έχουν σκληρύνει τόσο οι εποχές τυλιγμένες πλέον τον μανδύα του ωμού ρεαλισμού και της καθημερινής επιβίωσης... μήπως έχουν απομυθοποιηθεί κάποιες σχετικές έννοιες ή έχουν διευρυνθεί οι ορίζοντες σε τέτοιο βαθμό ώστε άλλοι να θεωρούν τον θεό μια ανθρώπινη επινόηση και άλλοι να πιστεύουν μεν αλλά να αμφιβάλλουν πως η εκκλησία και οι ιερείς της εκπροσωπούν τον θεό?

Nikos Apomakros

[quote user="pixie" post="368922"]
Αλλά... μήπως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο? Μήπως έχουν σκληρύνει τόσο οι εποχές τυλιγμένες πλέον τον μανδύα του ωμού ρεαλισμού και της καθημερινής επιβίωσης... μήπως έχουν απομυθοποιηθεί κάποιες σχετικές έννοιες ή έχουν διευρυνθεί οι ορίζοντες σε τέτοιο βαθμό ώστε άλλοι να θεωρούν τον θεό μια ανθρώπινη επινόηση και άλλοι να πιστεύουν μεν αλλά να αμφιβάλλουν πως η εκκλησία και οι ιερείς της εκπροσωπούν τον θεό?[/quote]

Συγκριτικά η εποχή μας είναι ιδιαίτερα "μαλθακή" σε σχέση με προηγούμενες. Θεωρώ τη βιαιοπραγία
μειωμένη και ιδιαίτερα περιορισμένη σε σχέση με το παρελθόν. Το ότι έχουμε πλέον τη δυνατότητα
να μαθαίνουμε σε μηδενικό χρόνο τι το βίαιο συνέβη, όπου κι αν αυτό συνέβη, δεν θα πρέπει να το
συγχέουμε με αύξηση. Στην απομυθοποίηση των θρησκειών από ένα μεγαλούτσικο κομμάτι του
πληθυσμού της Γης, το σημαντικό ρόλο, κατά τη άποψή μου, έπαιξαν δύο και μόνο παράγοντες.

Ο πρώτος ήταν η επιστήμη και συνεπώς η τεχνολογική ανάπτυξη, που βρέθηκαν να εξηγούν ένα μέρος
φαινομένων τα οποία ο άνθρωπος αδυνατούσε να κατανοήσει όντας σε πλήρη άγνοια
και ο δεύτερος ήταν η ανάπτυξη μιας πρωτοφανούς συνεχόμενης επικοινωνίας ανάμεσα
σε ανθρώπους με τελείως διαφορετικές κουλτούρες, φιλοσοφικές θεωρίες και θρησκευτικές αντιλήψεις.

Αν και η επιστήμη είναι πιθανότατα ο καταλυτικότερος παράγοντας, ο δεύτερος τρόπος αν και δρα
ιδιαίτερα σιωπηλά, είναι ιδιαίτερα σημαντικός και δεν πρέπει να υποτιμάται η δύναμή του.

Όταν μεγαλώνεις σε μια κοινωνία που τυφλά αποδέχεται το "Άλφα" ως μοναδικό αληθινό γράμμα
της αλφαβήτου κι έπειτα έρχεσαι σε "γερή" επαφή με αρκετές άλλες κοινωνίες όπου η καθεμία τυφλά
αποδέχεται κι από ένα διαφορετικό γράμμα ως αληθινό, αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι ότι ή όλες
είναι τυφλές, ή όλες εκτός από μία, ελπίζοντας φυσικά αυτή η μία να είναι η κοινωνία που σου
μετέδωσε την δική της αντίληψη. Εκεί πλέον γεννιέται όμως όχι μόνο η αμφιβολία, αλλά και μια  
κατανόηση σχετικά με το γιατί καθένας πιστεύει αυτό που πιστεύει, συνεπώς κι εσύ ο ίδιος.
Η αμφιβολία θα γεννήσει καχυποψία και θα κρίνεις πλέον αυστηρότερα τις ατέλειες αλλά
και γενικότερα τα μελανά σημεία (αξιώματα/δόγματα) που θα συναντάς σε κάθε είδους θεωρία,
αρχίζοντας από αυτήν που γνωρίζεις καλύτερα, δηλαδή την "δική σου". Θα πείθεσαι πλέον
δυσκολότερα, θα πιστεύεις πολύ λιγότερο κι αν μη τι άλλο σίγουρα θα αρχίσεις να απομυθοποιείς.

Θα ακουστεί βαρύ αλλά για μένα οι θρησκείες και γενικότερα θεωρίες γύρω από θεότητες
είναι καταδικασμένες σε αργό θάνατο. Αυτό δεν σημαίνει ότι όταν "πεθάνουν" θα επικρατήσει αθεϊα.
Σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρξει μια από κοινού αποδοχή ότι υφίσταται ένας μοναδικά ανώτερος
νους. Αυτό που σίγουρα πάντως θα αναπτυχθεί ιδιαίτερα και ίσως και να τις αντικαταστήσει είναι
θεωρίες φιλοκοινωνικής και φυσικά φιλοπεριβαλλοντικής συμπεριφοράς. Περιμέντε 200 χρόνια
και θα με θυμηθείτε  :mricy:

ΥΓ: Αυτά τα λέει ένας άθεος..

jcdenton

[quote user="Nikos Apomakros" post="370005"]Σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρξει μια από κοινού αποδοχή ότι υφίσταται ένας μοναδικά ανώτερος νους.[/quote]

Ούτως ή άλλως υπάρχει κοινή αποδοχή πως... είμαι ανώτερος νους. Χαχαχα
Ακτιβιστής δεν είναι αυτός που λέει ότι το ποτάμι είναι βρώμικο.
Ακτιβιστής είναι αυτός που καθαρίζει το ποτάμι.
Ross Perot (1930 - ...)

pixie

Νίκο, αξιόλογες οι παρατηρήσεις σου, τις βρίσκω εντελώς σωστές.

Σέβομαι το θρησκευτικό συναίσθημα του κάθε ανθρώπου εφόσον έτσι αισθάνεται, έχω καταντήσει όμως να είμαι αρνητική στους τυφλούς κανόνες και να θεωρώ θλιβερά ηλιθιοκομεία τις εκδοχές που υπαγορεύουν κατά γράμμα ως μοναδική πραγματικότητα εκδόσεις και επανεκδόσεις παραδόσεων και παραμυθιών.

Τις στιγμές που θα ζήσει κάποιος καθώς και τον τρόπο ύπαρξης και τις διανοητικές του αξίες, θα έπρεπε ο ίδιος ο άνθρωπος να είναι σε θέση να τα ορίζει ελεύθερα και όχι να φυλακίζεται σε φόβους περί ενός θεού τιμωρού, φόβους που ουσιαστικά του στερούν τη ζωή.

pixie

337 Επισκέπτες, 1 Χρήστης