Χόκινγκ: "Δεν υπάρχει παράδεισος¨!

Ξεκίνησε από KostasD33, Μαΐου 18, 2011, 09:42:49 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

KostasD33

Ο Στίβεν Χόκινγκ δηλώνει πως η μετά θάνατον ζωή είναι «ένα παραμύθι για όσους φοβούνται το σκοτάδι» . Παράδεισος υπάρχει μόνο στα παραμύθια.

Τις απόψεις του για τον θάνατο και τον σκοπό της ανθρώπινης ύπαρξης μοιράστηκε ο Στίβεν Χόκινγκ με τους αναγνώστες της εφημερίδας «Γκάρντιαν». Στην αποκλειστική συνέντευξη που δημοσιεύθηκε, ο διάσημος Βρετανός αστροφυσικός καταρρίπτει τη θρησκευτική παρηγοριά τής μετά θάνατον ζωής υποστηρίζοντας πως δεν είναι παρά ένα παραμύθι για όσους φοβούνται το σκοτάδι.

[img align=left]http://static.doldigital.net/webstatic/01937DBEF352B68FBE3F76B437E81CAE.jpg[/img] Η ερμηνεία που δίνει είναι κατανοητή σε κάθε άνθρωπο που διαθέτει τον κοινό νου. «Θεωρώ τον εγκέφαλο έναν υπολογιστή που θα σταματήσει να λειτουργεί όταν τα εξαρτήματά του χαλάσουν. ?εν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή για κατεστραμμένους υπολογιστές», εξηγεί. Από τα 21 του, οπότε διαγνώστηκε με μια σπάνια ασθένεια του νευρομυικού συστήματος - πλευρική αμυοτροφική σκλήρυνση ή Νόσος του Λου Γκέριγκ - ο Χόκινγκ έχει βρεθεί αρκετές φορές κοντά στον θάνατο: καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, λόγω της σχεδόν καθολικής παράλυσής του, επικοινωνεί αποκλειστικά μέσω ενός υπολογιστή κι ενός φωνητικού συστήματος.

Το 2009 ήρθε αντιμέτωπος με μία από τις πιο σοβαρές περιπέτειες της ζωής του, γεγονός που τον ανάγκασε να διακόψει την εκπαιδευτική περιοδεία του στις ΗΠΑ και να νοσηλευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αφότου το ξεπέρασε, επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ ως διευθυντής Ερευνών στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών.

«Ζω με την προοπτική του πρόωρου θανάτου τα τελευταία 49χρόνια. ?εν τον φοβάμαι, αλλά δεν βιάζομαι και να πεθάνω. Υπάρχουν τόσα πολλά που θέλω να προλάβω να κάνω», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια στη συνέντευξη την οποία παραχώρησε ενόψει της διάσκεψης Google Zeitgeist στο Λονδίνο, όπου θα θέσει επίσης το ερώτημα«Για ποιον λόγο βρισκόμαστε εδώ;». Προβληματισμούς και σκέψειςθα εκφράσουν επίσης ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν και ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Μεταξύ άλλων, ο Χόκινγκ θα αναπτύξει στο συνέδριο τη θεωρία πως τον δρόμο για την εξέλιξη της ανθρώπινης ζωής άνοιξαν μικρές διακυμάνσεις στα πρώτα στάδια του Σύμπαντος - και δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο πρώην καθηγητής Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ προκαλεί το θρησκευτικό αίσθημα.

«Το Μεγάλο Σχέδιο», το βιβλίο που εξέδωσε το 2010, προκάλεσε τότε την μήνιν θρησκευτικών ηγετών, μεταξύ των οποίων και του ραβίνου Σακς ο οποίος τον κατηγόρησε τότε για στοιχειώδη πλάνη της λογικής. Και αυτό διότι ο Χόκινγκ είχε υποστηρίξει ότι για να εξηγήσει κανείς τη δημιουργία τού Σύμπαντος δεν χρειάζεται να διαθέτει θεϊκή δύναμη.

Το βιβλίο ωστόσο που τον ανέδειξε στο ευρύ κοινό και του εξασφάλισε μια θέση ανάμεσα στους πιο διάσημους επιστήμονες του κόσμου ήταν το «Χρονικό του Χρόνου». Στο προοίμιο των απόψεών του περί δημιουργίας του κόσμου, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1998 κι έκτοτε έχει πουλήσει τουλάχιστον εννέα εκατομμύρια αντίτυπα, ο Βρετανός επιστήμονας αναφέρει: «Μία ολοκληρωμένη θεωρία (σ.σ.: για τη δημιουργία του Σύμπαντος) θα αποτελούσε τον απόλυτο θρίαμβο της ανθρώπινης λογικής: θα γνωρίζαμε πώς σκέφτεται ο Θεός».

Στην ερώτηση πώς πρέπει να ζούμε, ο 69χρονος επιστήμονας απάντησε ότι πρέπει να αναζητάμε την ύψιστη αξία των πράξεών μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητές μας και να αξιοποιούμε σωστά τη ζωή μας.

Στο τέλος της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος ζήτησε από τον Χόκινγκ να απαριθμήσει τα στοιχεία εκείνα που ξεχωρίζει στην επιστήμη. «Η επιστήμη είναι όμορφη όταν δίνει απλές απαντήσεις σε φαινόμενα ή όταν επιχειρεί να συνδέσει διαφορετικές παρατηρήσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της διπλής έλικας του DNA και η Θεμελιώδης Εξίσωση της Φυσικής».

Τον περασμένο Ιούνιο, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Χόκινγκ τάραξε ακόμη μία φορά τα νερά υποστηρίζοντας ότι δεν πιστεύει στην ύπαρξη «προσωπικού» Θεού. «Το ερώτημα είναι το εξής: το Σύμπαν δημιουργήθηκε από τον Θεό για λόγους που δεν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε ή ορίστηκε από νόμους της επιστήμης; Πιστεύω το δεύτερο», είχε υποστηρίξει. «Εάν θέλετε, μπορείτε να χαρακτηρίζετε τους νόμους της επιστήμης θεϊκούς. ?εν υπάρχει όμως "προσωπικός" Θεός, τον οποίο μπορείς να συναντήσεις και να του κάνεις ερωτήσεις», είχε πει με τη συνήθη απλότητα που τον διακρίνει.

Πηγή: Τα Νέα

black_velvet

[quote user="KostasD33" post="348608"]Ο Στίβεν Χόκινγκ δηλώνει πως η μετά θάνατον ζωή είναι «ένα παραμύθι για όσους φοβούνται το σκοτάδι» . Παράδεισος υπάρχει μόνο στα παραμύθια.

.... «Το ερώτημα είναι το εξής: το Σύμπαν δημιουργήθηκε από τον Θεό για λόγους που δεν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε ή ορίστηκε από νόμους της επιστήμης; Πιστεύω το δεύτερο», είχε υποστηρίξει. «Εάν θέλετε, μπορείτε να χαρακτηρίζετε τους νόμους της επιστήμης θεϊκούς. ?εν υπάρχει όμως "προσωπικός" Θεός, τον οποίο μπορείς να συναντήσεις και να του κάνεις ερωτήσεις», είχε πει με τη συνήθη απλότητα που τον διακρίνει.

Πηγή: Τα Νέα[/quote]

Μεγάλη μορφή - απ' τις μεγαλύτερες μορφές θα έλεγα - της σύγχρονης επιστημονικής κοινότητας.

Το δε "Χρονικό του Χρόνου" είναι από τους "ύμνους" της επιστήμης των τελευταίων δεκαετιών. Έχουνε ήδη περάσει 2+ δεκαετίες από την πρώτη κυκλοφορία του κι όμως είναι αξεπέραστο σύγγραμμα μα και τόσο προσιτό στο ευρύ, μη-επιστημονικό κοινό.

Αυτό όμως που έχω να παρατηρήσω-σχολιάσω είναι πως δεν θα περίμενα περισσότερη αισιοδοξία για την μετά θάνατον ζωή από κάποιον που πέρασε ολόκληρη σχεδόν την επίγεια ζωή του καθηλωμένος σε ένα καροτσάκι.

Από κει και πέρα, στο ερώτημα που θέτει, ανήκω σ' αυτή την κατηγορία των ανθρώπων που πιστεύουν ότι το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Τι εννοώ; Πως όσα δεν μπορούσε να ερμηνεύσει ο άνθρωπος, τα απέδιδε σε αυτή την "ανώτερη δύναμη" την οποία ονόμασε Θεό, Αλλάχ κ.ο.κ. Καμία ανακάλυψη και καμιά απολύτως θεωρία δεν κατέρριψε την Γένεση, για παράδειγμα. Για μένα, η θεωρία του Δαρβίνου αποτελεί την μέγιστη απόδειξη πως η Γένεσις είναι πέρα για πέρα αληθινή. Απλά είναι υπερ-απλουστευμένη.

Έχω γράψει πολλάκις και θα ξαναγράψω και σε αυτό το θέμα τη φράση του Salvador Dali που περικλείει σε δυο κουβέντες την πεμπτουσία των πραγμάτων για μένα:
"Και τώρα η ανακάλυψη των Watson & Crick για το DNA. Αυτό για μένα είναι η αληθινή απόδειξη για την ύπαρξη Θεού".
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

KostasD33

Συνήθως (νομίζω δηλαδή) ότι όσο πιο δύσκολη επίγεια ζωή έχει κάποιος και ειδικά από θέμα υγείας, τόσο πιο επιρρεπής είναι να αναπτύσσει την αισιοδοξία του για την μετά θάνατο ζωή αφού σ αυτή έχασε πολλά.
Αλλά η ψυχολογία έχει πολλά ποδαρια στην τελική.

Έχω να πω όμως για τον Χόκινγκ ότι μπορεί να μη είναι αυθεντία στα του Θεού, είναι όμως μια από τις κορυφαίες αυθεντίες στα της επιστήμης, του υλικού και ενεργειακού κόσμου και σύμπαντος που μας περιβάλει.

Οπότε σ αυτό τον τομέα ναι έχει βαρύνουσα σημασία σ αυτό που λέει ότι είναι θέση και της επιστημονική κοινότητας, σε αντίθεση με κάθε τυχάρπαστο που παριστάνει τον επαΐοντα σε θέματα φυσικής και φυσικών νομών.

Λένε λέξεις βαρύγδουπες, με κβάντα χαοτικές θεωρίες και δεν έχουν καν ιδέα τι είναι που αν τους δείξεις τα μαθηματικά μοντέλα αυτών θα τα περάσουν για Κινέζικα.
Το κακό δεν είναι να μη γνωρίζεις σε βάθος για αυτά (ούτε εγώ τα γνωρίζω φυσικά). Το κακό είναι να προσπαθείς να αναπτύξεις και θεωρίες με βάση τις ετοιμολογίες των λέξεων και το τι νομίζεις ότι εννοούν οι λέξεις και διάφορα αλλά φιλοσοφικά περιτυλίγματα.

black_velvet

[quote user="KostasD33" post="348614"]Συνήθως (νομίζω δηλαδή) ότι όσο πιο δύσκολη επίγεια ζωή έχει κάποιος και ειδικά από θέμα υγείας, τόσο πιο επιρρεπής είναι να αναπτύσσει την αισιοδοξία του για την μετά θάνατο ζωή αφού σ αυτή έχασε πολλά.
Αλλά η ψυχολογία έχει πολλά ποδαρια στην τελική.

Έχω να πω όμως για τον Χόκινγκ ότι μπορεί να μη είναι αυθεντία στα του Θεού, είναι όμως μια από τις κορυφαίες αυθεντίες στα της επιστήμης, του υλικού και ενεργειακού κόσμου και σύμπαντος που μας περιβάλει.

Οπότε σ αυτό τον τομέα ναι έχει βαρύνουσα σημασία σ αυτό που λέει ότι είναι θέση και της επιστημονική κοινότητας, σε αντίθεση με κάθε τυχάρπαστο που παριστάνει τον επαΐοντα σε θέματα φυσικής και φυσικών νομών.

Λένε λέξεις βαρύγδουπες, με κβάντα χαοτικές θεωρίες και δεν έχουν καν ιδέα τι είναι που αν τους δείξεις τα μαθηματικά μοντέλα αυτών θα τα περάσουν για Κινέζικα.
Το κακό δεν είναι να μη γνωρίζεις σε βάθος για αυτά (ούτε εγώ τα γνωρίζω φυσικά). Το κακό είναι να προσπαθείς να αναπτύξεις και θεωρίες με βάση τις ετυμολογίες των λέξεων και το τι νομίζεις ότι εννοούν οι λέξεις και διάφορα αλλά φιλοσοφικά περιτυλίγματα.[/quote]

Δεν θα διαφωνήσω σε τίποτα απ' όσα λες.
Ίσα ίσα, συμφωνώ κι επαυξάνω. Εξάλλου, δεν λες τίποτε διαφορετικό απ' όσα είπα παραπάνω. Αλλά τα συμπληρώνεις με τον καλύτερο τρόπο.

Και φυσικά δεν έχω ιδέα αν ο Χόκινγκ (και ο κάθε Χόκινγκ) είναι ή δεν είναι αυθεντία στα των θρησκευτικών αντιλήψεων. Εγώ απλά εξέφρασα τις απλοϊκές, δικές μου απόψεις όπου αλλού συμφωνώ κι αλλού διαφωνώ με όσα έχει εκφράσει. Βλέπεις, η αναζήτηση δεν είναι προνόμιο των λίγων.  ;-)
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

larus audouinii

Το σημαντικό ίσως είναι πως οι θεωρίες (περί της δημιουργίας του κόσμου, γέννεσης,της ύπαρξης θεού, κλπ-που δεν είναι και λίγες),
υπάρχουν και απο τις δυό πλευρές... Τουλάχιστον σε αυτό συντελεί πλέον και η εξέλιξη της τεχνολογίας, της επιστήμης, της επικοινωνίας κλπ  
Ο κάθε ένας μας έχει και την κρίση   ;-)

larus audouinii