Ειδήσεις:

Το φτιάχνουμε ακόμα.. υπομονή ...

Main Menu

Περι σχηματων ο λογος

Ξεκίνησε από Jezebell, Μάρτιος 04, 2006, 08:35:26 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Jezebell

Η ζωη και η ιστορια κανουν κυκλους ...και ειναι ενα τοσο βαρετο σχημα, τα τριγωνα ειναι παντα πιο ενδιαφεροντα...το πε και ο Ιψεν...

Nikos28

apol

σχηματα ναι αλλα τι ειδους και που?

kuria

αλλος ειναι σε θεση να τετραγωνισει τον κυκλο και αλλος μονο να κυκλωσει το τετραγωνο...
εκεί που τα θέλω εκτοπίζουν τα πρέπει...

minoraki

Παράθεση από: "Jezebell"Η ζωη και η ιστορια κανουν κυκλους ...και ειναι ενα τοσο βαρετο σχημα, τα τριγωνα ειναι παντα πιο ενδιαφεροντα...το πε και ο Ιψεν...
:roll:  :roll:  :roll:  :roll: για πες το με δικα σου λογια.....

spellbound

Παράθεση από: "kuria"αλλος ειναι σε θεση να τετραγωνισει τον κυκλο και αλλος μονο να κυκλωσει το τετραγωνο...

μενω σε αυτο εως οτου μας το κανεις λιιιιιιιγο πιο σαφες.
οκ ο Ιψεν, αλλα εσυ τι ρωτας..

Jezebell

Βασικα βλεπωντας την ζωη μας αλλα και την ιστορια παρατηρουε πςσ κινουνται σε κυκλους, δηλαδη η "ιστορια" επαναλαμβανεται και συνηθως αυτο ειναι βαρετο.
Αυτο με το τριγωνο ειναι εν μερει χιουμοριστικο γιατι οπως ανακαλυψαμε μιλωντας με εναν φιλο οποιο σχημα κι αν διαλεγαμε το τελος θα ηταν παντα στην αρχη οπως ακριβως και στον κυκλο αρα επαναλαμβανομαστε ουτως η αλλως? Πηγαινουμε η ερχομαστε?
Με εκτιμηση
Σταυρουλα

Nikos28

Μάλλον πηγαινοερχόμαστε... :lol:

Το Τρίγωνο συμβολίζει το Ον, ο,τιδήποτε είναι αυθυπόστατο και αυτοτελές. Είναι το ελάχιστο σχήμα που απαιτείται για να υπάρξει εμβαδόν, για να ξεχωρίσει κάτι απο το ''χάος''... Επίσης, το ισόπλευρο τρίγωνο είναι και το πρώτο πολύγωνο. Το τελευταίο πολύγωνο είναι αυτό που έχει άπειρες πλευρές, δηλαδή ο κύκλος. Έτσι λοιπόν το τρίγωνο είναι το Ον, που ολοκληρώνεται σε κύκλο (αλληγορικά, ο Θεός ή το Άπειρο).
Αν ο κόσμος αυτός έχει κάποια ομορφιά, αν δεν είναι ά-σχημος, τότε έχει κάποιο σχήμα. Άρα, θα τελειώσει εκεί απ' όπου ξεκίνησε...

Θα μπορούσα να γράψω κι άλλα πολλά για το συμβολισμό των σχημάτων αλλά το κείμενο θα γίνει κατεβατό, κι έτσι θα μηδενίσω τις όποιες πιθανότητες ανάγνωσής του! :roll:

Για τα ιψενικά τρίγωνα, τέλος... προτιμώ να τ' αποφεύγω. Δημιουργούν μεγαλύτερους μπελάδες απ' την ηδονή που γεννούν. Εξ άλλου υπάρχουν  άλλες, λιγότερο περίπλοκες και πιο ελεγχόμενες μορφές ηδονής... όπως ένα τρίγωνο Πανοράματος π.χ  ;-)

Atzon

Eμένα πάλι μου άρεσε πάντα το εξάγωνο.
Μου δινε την μορφή κάπως κύκλου αλλα με σαφή όρια περιοχών.
Ενα κλειστό σχήμα  συμμετρικό και όμορφο.

Απο μια άποψη, όλα τα κλειστά σχήματα είναι κύκλος, με την έννοια οτι μπορείς να επιστρέφεις εκεί που ήσουν.
Αν δεν κλείνει, δεν ειναι σχήμα, όχι γεωμετρικό δηλαδή.

Τα ακανόνιστα σχήματα πάντα μου χαλούσαν την αισθητική, σαν κάποιος άτακτα να προσπαθεί να αποφύγει το κλείσιμο και την επαναφορά στο αρχικό σημείο.

Ωστόσο, αν μεταφέρουμε τα σχήματα στη ζωή, έχω την αίσθηση οτι λίγα ειναι συμμετρικά και κλειστά. Σαν να μετακινούνται, να αλλάζουν μήκη πλευρών και γωνίες.
Ο κύκλος με ζαλίζει, αν και αν κατασκεύαζα ενα σπίτι στην εξοχή, θα επέλεγα κυκλικά σχήματα για αυτό, πολλούς κύκλους ο ενας μεσα στον άλλο. Οπως έζησα ως τώρα δηλαδή.

KostasD33

Το παρόν θέμα εστιάζεται τουλάχιστον σύμφωνα με την θεματοθέτιδα του, στα σχήματα, στη ζωή και είναι τοποθετημένο στην φιλοσοφία
Με βάση αυτά τα 3 δεδομένα λοιπόν κι εγώ λέω, ότι το σχήμα που προσομοιάζει σχετικά καλύτερα την ζωή και σε ατομικό επίπεδο ανά άνθρωπο αλλά και σε ευρύτερο κοινωνικό σύνολο είναι το σπιράλ

Είναι το σπιράλ, διότι ναι πολύ σωστά λέτε ότι συχνά η ζωή έχει τις επαναλήψεις της, δηλαδή τους κύκλους της, σχεδόν ποτέ όμως αυτοί οι κύκλοι όταν επαναλαμβάνονται δεν βρίσκονται στην ίδια αφετηρία του ξεκίνησαν.
Αφού λοιπόν αλλάζει το Ζ ενός κύκλου που περιστρέφεται στην φύση δημιουργεί το σπιράλ.

Σχετικά με άλλα σχήματα που αναφέρατε π.χ. τρίγωνα εξάγωνα κ.λ.π. νομίζω πως είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας.
Ο λόγος είναι απλός.
Τα τρίγωνα και τα εξάγωνα δημιουργούνται από ευθείες. Στην Φύση δεν υφίσταται η ευθεία (και αυτό είναι απόλυτο) .
Άρα θα ήταν η μεγαλύτερη ανωμαλία αν η ζωή έχει σχήμα που παράγεται από κάτι τόσο ανώμαλο όπως η ευθεία.

Τώρα γιατί μια ξανθιά βάζει φιλοσοφικά ερωτήματα περί σχημάτων αυτό ακόμα η επιστήμη το ερευνά

Rakendytos

Ευθεια εχει η λογικη και η διαδρομη Τρικαλα Καρδιτσα..
Και ειναι βαρετα..πολυ βαρετα!

κώστας

Συμπερασματικά, θα μπορούσε να προσθέσει κανείς ότι το μεγαλείο της ευθείας προέρχεται ακριβώς από το γεγονός της μη ύπαρξής της]
eLe

plus

εμενα μ'αρεσει το σχημα της πιτσας φαγωμενο γυρω γυρω.

Nikos28

Παράθεση από: "KostasD33"

Σχετικά με άλλα σχήματα που αναφέρατε π.χ. τρίγωνα εξάγωνα κ.λ.π. νομίζω πως είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας.
Ο λόγος είναι απλός.
Τα τρίγωνα και τα εξάγωνα δημιουργούνται από ευθείες. Στην Φύση δεν υφίσταται η ευθεία (και αυτό είναι απόλυτο) .
Άρα θα ήταν η μεγαλύτερη ανωμαλία αν η ζωή έχει σχήμα που παράγεται από κάτι τόσο ανώμαλο όπως η ευθεία.

Δεν είναι και τόσο εκτός πραγματικότητας...

Ναι μεν δεν υπάρχει η ευθεία στη φύση (όπως δεν υπάρχει και τέλειος κύκλος) αλλά υπάρχει στο μυαλό μας, που είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης της ζωής - που με τη σειρά της είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης της φύσης.

Δε βλέπω το λόγο του γιατί η κατώτερη, ανεξέλικτη φύση να λειτουργεί σαν πρότυπο για τη ζωή και όχι η πλέον εξελιγμένη, όπως αποτυπώνεται στην αφηρημένη σκέψη του εγκεφάλου...

Επίσης, πώς τεκμηριώνεται η αλληγορική σύνδεση του ανθρώπου και του κόσμου με το σπιράλ; :?:

kapoia_za

ΠαράθεσηΝαι μεν δεν υπάρχει η ευθεία στη φύση  

τα κρυσταλλικα πλεγματα πχ??[/list][/code]