Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Θέματα - isabella

#1
Όπως και άλλοι Έλληνες έτσι κι εμείς, προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να αφυπνίσουμε τους υπολοίπους κι όλοι μαζί να κάνουμε κάτι για την Ελλάδα μας.

Χθες λοιπόν ολοκληρώσαμε ένα κείμενο προς υπογραφή και ξεκινήσαμε τη συλλογή υπογραφών για το θέμα της Μακεδονίας

Το κείμενο αυτό και οι υπογραφές θα αποσταλούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω φιλικών γνωριμιών που έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν.

Στην διαδικασία προώθησης της προσπάθειάς μας αυτής, θα ήταν τιμή μας αν και η δική σας υπογραφή βρισκόταν μεταξύ των δικών μας.

Επιπλέον, θα ήμασταν ευγνώμονες αν μπορούσατε, με οποιονδήποτε τρόπο, να βοηθήσετε στην προώθηση του link και τη συλλογή πρόσθετων υπογραφών.




http://www.gopetition.com/petitions/makedonia-is-greek.html



 Διαβάστε το link, υπογράψτε , προωθήστε το σε όλους τους φίλους και γνωστούς μας αφορά είναι ,εθνικό μας θέμα και είναι πολύ σοβαρό !!!!
Ανεβάστε το στα μπλογκ σας να το διαβάσουν και να μαζευτούν όσες περισσότερες υπογραφές γίνεται.
#2
Ιστορία Αρχαιολογία / Ομάδα Ε
Φεβρουαρίου 14, 2008, 10:39:31 ΠΜ
Τι είναι τελικά η "ομάδα Έψιλον"...; Σύμφωνα με όσα έχουν κατά καιρούς γραφτεί και ειπωθεί, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά σχετικά με την ύπαρξη της.

Πολλοί λενε πως δεν είναι παρά δημιούργημα της φαντασίας ορισμένων που σκοπίμως εκμεταλλεύονται το όνομα της με σκοπό την πνευματική καταστολή των Ελλήνων και του Ελληνισμού γενικότερα… Έχουν γίνει αναφορές σχετικά με την δράση της και έχει ειπωθεί μεταξύ άλλων πως δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επιστημονική ομάδα ξένων συμφερόντων (NASA) στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες που απλά υιοθέτησε το όνομα της θρυλικής "ομάδος Έψιλον"…. Λέγεται ότι τα μέλη της είναι Έλληνες με ιδιαίτερα υψηλό οικονομικό επίπεδο.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Η "ομάδα Έψιλον"...; Ποιοι είναι τα μέλη της...; Ποιος ο σκοπός της...;

Η "ομάδα Έψιλον" χρονολογείται τουλάχιστον από τους Μινωικούς χρόνους (1500 - 1700 πχ).Ακούγοντας σήμερα κανείς περί "ομάδος Έψιλον" σχηματίζει αυτόματα στο νου την εικόνα μιας πανάρχαιας απόκρυφης αλλά πανταχού παρούσας Ελληνικής οργάνωσης η οποία χρησιμοποιώντας διαχρονικά την την προχωρημένη ακόμα και για την εποχή μας κρυμμένη γνώση των αρχαίων προγονών μας που μεταφέρετε με απόλυτη μυστικότητα στα μέλη της από εποχή σε εποχή και εικάζεται πως έχει σκοπό:
** Να διασφαλίσει με κάθε έννομο μέσο τα συμφέροντα του Ελληνισμού.

** Να αποκαταστήσει στην διεθνή κοινή γνώμη με αδιάσειστα στοιχεία τις παραποιημένες από τους εκάστοτε εξουσιαστές, ιστορικές και επιστημονικές αλήθειες που σκόπιμα αποκρύφτηκαν ή αλλοιώθηκαν για να μειώσουν τον χαρακτήρα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού
** Να επιτύχει μέσο δημοκρατικών διεργασιών και ελευθέρας βουλήσεως κάθε έλλογου όντως του πλανήτη μας, την πνευματική αποδοχή και ανάδειξη του Ελληνικού ιδεώδους ως τρόπου ζωής σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, σε αντίθεση με τις προθέσεις των Σιωνιστών που μεθοδικά εξασκώντας πάσης φύσεως βία με ύπουλα σκοταδιστικά μέσα, προσπαθούν να ασκήσουν ένα είδος παγκόσμιας δικτατορίας που έχει σκοπό την πνευματική και οικονομική υποδούλωση του ανθρώπινου γένους.
** Να αποκαλύπτει εκ τον προτέρων οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη εγκληματική ενέργεια κατά του Ελληνισμού και της ανθρωπότητας γενικότερα.


Ορισμένοι λένε πως η "ομάδα Έψιλον" στις μέρες μας διεξάγει ένα μυστικό πόλεμο που τα πεδία των μαχών του σήμερα περιλαμβάνουν όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής όπως Πολιτική, οικονομία, επιστήμη, κοινωνία, περιβάλλον.

Στην προσπάθεια αυτή η "ομάδα Έψιλον" έχει απλωθεί σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο με πολυάριθμα "μυημένα μέλη" και ένα ευρύτατο δίκτυο ροής πληροφοριών, ενώ χρησιμοποιεί κάθε υπερσύγχρονο μέσο ή άγνωστες πήγες ενέργειας καθώς και ασύλληπτες επιστημονικές μεθόδους, γνωστές από τα αρχαία ελληνικά μυστήρια που για τον μέσο άνθρωπο και τα σημερινά δεδομένα αγγίζουν τα όρια μεταφυσικής ή τον χώρο επιστημονικής φαντασίας…

Η τήρηση πλήρους μυστικότητας ήταν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της περασμένης 10ετιας νόμος απαράβατος.
Για λόγους στρατηγικής τα τελευταία 10 χρόνια κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει μια πλήρως ελεγχόμενη ροή πληροφοριών προς το ευρύ κοινό γύρο από την ύπαρξη και της δραστηριότητες της "ομάδος Έψιλον", ιδίως μέσω συγγραφέων , (Φουράκης - Κεραμιδάς κ.α) ώστε κατά αυτόν τον τρόπο να γίνουν ευρύτερα γνωστά τα ιδεολογικό περιεχόμενο και δράση της οργανώσεως, γεγονός που θα είχε σαν αποτέλεσμα αφ' ενός την προσέλκυση νέων μελών και αφετέρου την Εθνική αφύπνιση στα απλά στρώματα του λαού.

Στην πρώτη φάση ροής πληροφοριών, ορισμένες ξένες μυστικές υπηρεσίες ανησύχησαν από το γεγονός ότι γρήγορα η ομάδα Ε απέκτησε ερείσματα στον απλό λαό και για αντιπερισπασμό άρχισαν να διαδίδουν μέσο εντολοδόχων πρακτόρων ή αφελών δημοσιογράφων ότι η ύπαρξη της "ομάδος Έψιλον" είναι ένα προϊόν φαντασίας που κατασκευάσθηκε απλός για να καλύψει τους ευσεβείς πόθους κάποιων υπεραισιοδοξιών εθνικοφρόνων.

Άλλοι πράκτορες η ακόμα παραπλανημένοι αρθρογράφοι υποδυόμενοι τον ρόλο του υπερπατριώτη προσπάθησαν να προκαλέσουν αποστροφή της κοινής γνώμης προς την οργάνωση και συγχρόνως σύγχυση γύρο από το θέμα, υποστηρίζοντας δολίως ότι οι πληροφορίες για την ύπαρξη της διαχέονται έντεχνα από ανθελληνικούς κύκλους που θέλουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα εφησυχασμού στην χώρα μας, ώστε μοιραία ο Ελληνικός λαός ξεχνώντας το "Συν Αθηνά και Χείρα κίνει" να καταστεί αδρανής και να οδηγηθεί σε πλήρη πνευματική καταστολή και παθητικότητα μπροστά σε οποιεσδήποτε σχεδιαζόμενες για την περιοχή εξελίξεις, επαναπαυμένος στις πατριωτικές παρεμβάσεις μιας φανταστικής, κατά τους ισχυρισμούς της οργάνωσης, που ως από μηχανής Θεός ανελάμβανε να τον προστατεύσει από οποιονδήποτε επερχόμενο κίνδυνο….

Οι ίδιοι κύκλοι άρχισαν να υποστηρίζουν ανυπόστατες θεωρίες εξ ονόματος της με σκοπό να φέρουν σε αντίθεση τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία διασπείροντας διχόνοια διαμορφώνοντας 2 αντιμαχόμενα στρατόπεδα (Ελληνιστές - Ορθόδοξοι) ώστε στο μέλλον να αποτελούν εύκολη λεία στα χέρια των εξουσιαστών…

"Μέλη" της υποστηρίζουν πως η ίδρυσε το 1970 δυο τοπικές "θυγατρικές ομάδες", Στην Ρωσία την "ομάδα 68" ή "ΜΗΔΕΙΑ" και στην Γιουγκοσλαβία την "ομάδα 69" ή "ΑΘΗΝΑ".

Οι αριθμοί 68 και 69 προέρχονται από το άθροισμα των γραμμάτων σύμφωνα με την συνήθεια των Ελλήνων να μετατρέπουν τα γράμματα σε αριθμούς (λεξαριθμικό άθροισμα).

Το όνομα της "ομάδος Έψιλον" προέρχεται από το σύμβολο "Ε" που υπήρχε στο Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς και σύμφωνα με το λεξαριθμικό άθροισμα σημαίνει "ΕΛΕΥΣΙΣ ΔΙΑ". ΔΙΑΜΑΧΗ " ΕΛΛΗΝΙΣΤΩΝ - ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ". Ακόμη "μέλη της ομάδας" παίρνουν θέση στην διαμάχη Ελληνιστών - Εκκλησίας σχετικά με το παρελθόν των Ελλήνων.

Οι Εκκλησιαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ειδωλολάτρες πράγμα που σύμφωνα με την "ομάδος Έψιλον", με συγγραφείς και σοφούς Έλληνες ακόμα και με Αποστόλους δεν ισχύει … Τώρα ποιος έχει δίκιο είναι άγνωστο.
Η "Διαμάχη" αυτή κρατάει αιώνες και πολλές φορές στο παρελθόν έχουν γίνει συγκρούσεις και φυσικά ορισμένοι επωφελούνται από αυτήν την "εσωτερική αντιπαράθεση".

Μεταξύ άλλων έχουν κατά καιρούς ειπωθεί τα αληθή ή αναληθή στοιχεία πως οι Έλληνες ανέμεναν τον ερχομό του Ιησού όχι μόνο επειδή είχαν αφιερώσει ναούς στον "άγνωστο Θεό" αλλά γιατί υπήρχαν συγκεκριμένες προφητείες των προγονών τους, που ανέφεραν το γεγονός της έλευσης του.

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αφιερώσει ναούς στον "άγνωστο Θεό" όπως αναφέρει ο Παυσανίας.
Λέγεται πως η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στην Ν. Σμύρνη είναι κτισμένη (1870) πάνω από ένα αρχαίο κτίσμα το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αποτελούσε τμήμα βωμού προς τον άγνωστο Θεό.

Στην αρχαιότητα από εκείνη την περιοχή περνούσε δρόμος που ένωνε το Φάληρο με την Αθήνα. Από εκεί πέρασε ο Απόστολος Παύλος κατά την επιστροφή του από την Μακεδονία ( 1 αιώνα μ.χ ) και από την ύπαρξη του Ναού εμπνεύστηκε την ομιλία του προς τους Αθηναίους στον Άρειο Πάγο.

Ο Σόλων γράφει για κάποιον Θεό που θα προέλθει από θνητή γυναίκα θα υβρισθεί και θα σταυρωθεί.Η Σίβυλλα η Κυμαία προφήτευσε τον 3ο πχ αιώνα πως ο Υιός του Θεού θα έρθει στην γη με ανθρώπινη σάρκα, το όνομά του θα έχει 4 φωνήεντα και 2 σύμφωνα και το άθροισμα του ονόματός του σύμφωνα με το λεξαριθμικό άθροισμα θα είναι 888.
Πράγματι το όνομα ΙΗΣΟΥΣ δίνει άθροισμα 888. Έτσι σε πολλά κτίσματα (μεταξύ αυτών και σε βυζαντινά όπως της Αγ. Σοφίας) υπάρχει το "οκτάκτινο αστέρι" που συμβολίζει τις εκατοντάδες , τις δεκάδες , και τις μονάδες του αριθμού 888. (…)

Οι ιερείς του ΔΙΑ φορούσαν σταυρούς και έτσι λέγεται πως ο σταυρός είναι ελληνικό σύμβολο.

Ο Σωκράτης σε συζήτηση του με τον μαθητή του Αλκιβιάδη αναφέρει πως περιμένει κάποιον απεσταλμένο από τον ουρανό που θα διδάξει τον τρόπο συμπεριφοράς απέναντι σε ανθρώπους και Θεούς. Με αυτή τη θεωρία καταδικάστηκε και ήπιε το κώνειο.
Όταν ο Ιησούς είδε τους Αχαιούς Κρήτες είπε "Ελήλυθεν η ώρα να δοξασθή ο Υϊος του ανθρώπου" (Ιωαννης ΙΒ, 20-23 Παλαια Διαθηκη).
Πράγματι οι Κρήτες Αχαιοί είχαν μεταναστεύσει στην Παλεστίνη το 1500 πχ. Η Παλαιστίνη όπως αναφέρει ο Έλληνας εκεί πρέσβης Γ. Τσομπαρτζής το 1905, πήρε το όνομα της από τον Ηρόδοτο.

Το Νότιο τμήμα της ονομαζόταν "νεγέβ των Χερεθί" δηλαδή "νοτος των Κρητών". Πόσο αληθεύουν όλα αυτά όμως ;
Γεγονός είναι πάντως πως οι Έλληνες δέχθηκαν εύκολα τις διδασκαλίες του Ιησού που προσομοίαζαν με το θρησκευτικό - ιδεολογικό τους υπόβαθρο. Κλείνοντας]
#3
Αιγόκερως Ο θαλάσσιος τράγος ή Παν ή Αιγοκερέα
Οι βαβυλώνιοι τον ονόμαζαν Τράγο-Ψάρι. Στους Έλληνες ταυτίζεται με τον Αυλητή θεό Πάνα. Τον απεικόνιζαν με κέρατα και πόδια τράγου. Πολλές φορές απεικονίζεται με Σύριγγα –αυλός του Πανός ή Κοχύλιον- Κόλχον. Το δέκατο σύμβολο του ζωδιακού,
καλύπτει την περίοδο από 22 Δεκεμβρίου ως 19 Ιανουαρίου.

Αετός Aquila Aql
Το μεγαλοπρεπές ...πτηνό του Δία.

Ανδρομέδα Andromeda ή αλυσοδεμένη κόρη.
Κόρη της Κασσιόπης και του Κηφέως και σύζυγος του Περσέα.


Αργώ ή Ναύς ή το πλοίο των Αργοναυτών.
Το πρώτο πλοίο που λέγετε ότι πέρασε το πέλαγο που πριν ήταν άβατο. Το ναυπήγησε ο Άργος. Είναι χωρισμένο σε τρεις επιμέρους Αστερισμούς τα Ιστία, την Τρόπιδα και την Πρύμνη ή Πανιά , Καρίνα και Πρύμνη. Ο Κάνωπος ο λαμπρότερος αστερισμός μετά τον Σείριο ή αλλιώς Πηδάλιο ανήκει στην Τρόπιδα (λέγεται ότι ήταν ο Ναύαρχος του Στόλου του Μενελάου.

Άρκτος Μεγάλη Ursa Major ή αλλιώς Άμαξα.
Η Καλλιστώ η θυγατέρα του Λυκάωνος από την Αρκαδία σύντροφος της Αρτέμιδος. Η Ήρα την μεταμόρφωσε σε αρκούδα … γέννησε τον Αρκάδα.

Άρκτος Μικρή Ursa Minor ή Φοινίκη ή Ελίκη, ή Κυνόσουρα = Άρκτος Κόρες του Άτλαντα.
Ο Άτλαντας είχε τρία σύνολα από επτά κόρες: Τις Υάδες, τις Πλειάδες και τις Εσπερίδες.
Τα περί Ταϋγέτης μπέρδεμα

Βοώτης Bootes Boo
Ο Βοσκός, λέγεται, επινόησε το άροτρο, ένα συμβολικό όργανο λίπανσης για να κάνει ικανή την ανθρωπότητα να οργώνει καλλίτερα τη γη και ίσως αποθανατίζει την μετάβαση από την νομαδική ζωή σε μια συγκροτημένη γεωργία.
Η Θεά Δήμητρα ευχαριστημένη ζήτησε από το Δία να τοποθετήσει το Βοσκό μεταξύ των αστέρων σαν ένα σύμβολο της γεωργίας.
Μερικές φορές ο αστερισμός αποκαλείτε και Αρκτοφύλακας (φύλακας Αρκούδων) επειδή κυνηγά την Μικρή και την Μεγάλη Άρκτο.
Πιστεύεται ότι συμβολίζει τον Αρκάδα .
Αρκτούρος Η ουρά της Αρκούδας ο αστέρας αυτός βρίσκεται στο άκρο της ουράς του αστερισμού ή στο μηρό του Βοώτη αν θέλετε. Είναι ένας ερυθρός γίγαντας



Δράκων ή Λάδωνας
O μεγαλύτερος αστερισμός που βρίσκεται μεταξύ των Άρκτων λέγεται ότι φύλαγε τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων. Τον φόνευσε ο Ηρακλής. Πάνω του βρίσκετε ο Ηρακλής ..στηρίζεται στην κεφαλή του. Πριν 4.000 χρόνια το άστρο α του Δράκοντα
το οποίο λέγετε και Θουμπάν (κεφαλή του φιδιού) αποτελούσε τον Πολικό Αστέρα.

Εξάς Sextans Uranae Sex
Η Εξάς της Ουρανίας είναι το όργανο που διαβαθμίζει το τόξο με μέτρο τις 60° σαν το 1/6 του κύκλου.
Η Ουρανία ήταν Μούσα της Αστρονομίας.

Ηνίοχος Auriga Aur
Γιός του Ήφαιστου και της Αθηνάς. Ταυτίζεται με τον Εριχθόνιο ο οποίος υπήρξε βασιλιάς της Αθήνας. Εφευρέτης του τεθρίππου. Κρατά στον αριστερό του ώμο την Αίγα το λαμπρότερο αστέρι του Αστερισμού. Η Αίγα ταυτίζεται με την Αμάλθεια την κατσίκα που θήλασε τον Δια όταν ήταν νήπιο. Στο αριστερό του χέρι κρατά και τα μικρά κατσικάκια. Συμβολίζονται από ένα τρίγωνο αμυδρότερων άστρων και είναι γνωστά ως Αιγίδα

Ηρακλής Hercules Her ή ο Εν Γόνασιν = ο γονατιστός δηλαδή.
Μυθικός ήρωας γιος του Δία και σύζυγος της Ήβης.


Καρκίνος ο κάβουρας.
Αναπαριστά ένα καβούρι που επιτέθηκε στον Ηρακλή καθώς εκείνος πολεμούσε την φρικτή Ύδρα. Τον συνέθλιψε με το πόδι. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο αυτού του αστερισμού ότι βρίσκεται κοντά σ΄ ένα σμήνος αστέρων που ονομάζεται Πραισέπη ή Φάτνη ή Μελίσσι. Ο Καρκίνος είναι το τέταρτο ζώδιο και καλύπτει την περίοδο από 22 Ιουνίου ως 22 Ιουλίου.

Κασσιόπη Cassiopeia Cas
Η ματαιόδοξη βασίλισσα. Βασίλισσα της Αραβίας σύζυγος του Κηφέως και μητέρα της Ανδρομέδας.
Η στάση της στον ουρανό είναι από τις πιο απρεπής … Καθισμένη ανάποδα να χτενίζεται κρατώντας ένα καθρέφτη.

Κένταυρος Centaurus Cen ή Χειρωψ ή Χειρων  
Το δημιούργημα που είναι μισό άνθρωπος και μισό άλογο. Λέγετε ότι ζούσαν στην Βόρειο Ελλάδα, κατ΄ άλλους στο Πήλιο. Οι κενταυρομαχίες αποτέλεσαν θέμα μερικών εξαίρετων γλυπτών στον ναό του Δια στην Ολυμπία. Ο Χείρων ήταν σοφός και σώφρων. Υιός της Φιλύρας και του Κρόνου. Δάσκαλος του Ασκληπιού. Φίλος του Ηρακλή ο οποίος τον σκότωσε κατά λάθος όταν τον τραυμάτισε με δηλητηριασμένο βέλος –βουτηγμένο στο αίμα της Λερναίας Ύδρας.
Ο Α Κενταύρου ο Ριγκελ

Κήτος ή το θαλάσσιο τέρας ή η φάλαινα ή Ορφις ή Ορφος
Παράξενο τέρας εξαιρετικό σε μέγεθος. Το κήτος «κολυμπά» στον ουρανό όχι πολύ μακριά από την Ανδρομέδα. Του ειχε προσφερθεί ως θυσία επειδή η υπερόπτης μητέρα της είχε προσβάλει τους θεούς. Θανατώθηκε από τον Περσέα. Το άστρο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το γ του Κήτους που ονομάζεται Θαυμάσιο του Κήτους ή Μίρα

Κόμη Βερενίκης Coma Berenices Com
Η κόμη της Βερενίκης.

Κόραξ Corvus Crv
Ο κόρακας, το ηλιακό ιερό πτηνό του Απόλλωνα. Στην ουρά της Ύδρας βρίσκεται. Κοντά τους ο Κρατήρ.

Κρατήρ Crater Crt
Η Κούπα του Θεού Απόλλωνα.

Κριός
Από τον Κριό προερχόταν το Χρυσόμαλλο Δέρας που πήγαν να κλέψουν οι Αργοναύτες. Μετέφερε τον Φρίξο και την Έλλη τα παιδιά του βασιλιά Αθάμα. Η Έλλη έπεσε στον Ελλήσποντο κι ο ίδιος –ο Κριός λέγετε ότι έχασε το ένα του κέρατο. Ο Φρίξος έφτασε μ΄ ασφάλεια στην Κολχίδα της Μ. Θάλασσας και εκεί θυσίασε το κριάρι στους θεούς. Το χρυσόμαλλο δέρας το πρόσφερε στο βασιλιά της Κολχίδος, ο οποίος
ανέθεσε τη φύλαξή του στο Δράκοντα.
Ο Κριός είναι αστερισμός του Ζωδιακού κύκλου στην εποχή μας ο Ήλιος διέπει τον Κριό από τις 18 Απριλίου ως 21 Μαίου. Στις 21 Μαρτίου πραγματοποιείται η εαρινή ισημερία

Κύκνος Cygnus Cyg Όρνις ή Αίολος
Ο Κύκνος συμβολίζει τον Δια μεταμορφωμένο για χάρη της Λήδας ή Νέμεσις - βασίλισσας της Σπάρτης. Από την ένωση τους η Λήδα-Νέμεσις γέννησε δύο τεράστια αυγά. Από το ένα αυγό βγήκε ο Κάστορας κι ο Πολυδεύκης. Και από το άλλο η Κλυταιμνήστρα και η Ελένη. Κατά άλλη εκδοχή ήταν φίλος του Φαέθοντα, του θνητού γιου του Ήλιου. Κατά μία τρίτη συμβολίζει τον Αίολο. Λαμπρότερό του αστέρι ο Ντενέμπ στην ουρά του κύκνου.

Κύων Μέγας Canis Major CMa  
Ο μεγάλος Σκύλος. Περνά την ώρα του κυνηγώντας τον Λαγώο (λαγό).
Βρίσκεται στα πόδια του τα Ωρίωνα. Μυθολογικά συνδέεται με την Σκύλα Λαίλαπα.
Το κυριότερο άστρο του αστερισμού είναι ο Σείριος. Ο φωτεινότερος αστέρας στον ουρανό. Γνωστός ως Αστέρας του Κυνός. Προκαλεί τα Κυνικά Καύματα τον Αύγουστο..
Αλλιώς αποκαλείτε και Σωθίν ή Προόπτης , η Ηγέτης ή Κύων Σείριος κλπ.
Κύων Μικρός Canis Minor CMi


Λαγώος Lepus Lep -- και τα περί Ε Λαγώου
Λέγεται ότι είναι ο Γλαύκος. Τον καταστέρισε ο Ερμής.


Λέων ή το Λιοντάρι
Μερικοί πιστεύουν ότι το σώμα του Λέοντα είναι η Σφίγγα. Στην ελληνική μυθολογία ο Λέων ταυτίζεται με το Λιοντάρι της Νεμέας, με το οποίο πάλεψε ο Ηρακλής στον πρώτο από τους άθλους του. Η καμπύλη των άστρων που σχηματίζουν το κεφάλι του λιονταριού και τα μπροστινά του πόδια μοιάζει με δρεπάνι γι αυτό ονομάστηκε Δρεπάνι. Το λαμπρότερο άστρο του είναι ο Βασιλίσκος ή Ρήγουλος, γνωστός κι ως καρδιά του Λέοντα. Το πέμπτο ζώδιο από 23 Ιουλίου ως 22 Αυγούστου.


Λύκος Lupus Lup Σ
Σύμβολο Απόλλωνος και φρικάριζε με τη θέα της Σελήνης...

Λύρα Lyra Lyr Κιθάρα ή Φόρμιξ ή Λυρή, ή Λύρα κατωφερής (χελύς ολίγη )
Τιμά την μνήμη του θρυλικού οργάνου που επινόησε ο Ερμής και το έδωσε στον Απόλλωνα και αυτός στον γιό του Ορφέα, το μουσικό των Αργοναυτών. Ο Άρατος την καλεί "Μικρή Χελώνα" ή Όστρακο... Το κύριο αστέρι της ο Βέγας.

Οφιούχος Ophiuchus Oph
"Αυτός που κομίζει ένα φίδι". Ή που νικά τον Πύθωνα ? Αναπαριστά τον Ασκληπιό, τον πρόγονο του Ιπποκράτη.

Περιστερά Columba Col
Το περιστέρι που οδηγούσε τους Αργοναύτες.

Περσεύς Perseus Per
Γιός του Δία και της Δανάης.προμηθεύτηκε το σπαθί, την κούπα και τις πτέρυγες του Ερμή και την ασπίδα της Αθηνάς. Σκότωσε τη Μέδουσα, διέσωσε και παντρεύτηκε την Ανδρομέδα. Ο Α του Περσέως είναι γνωστός με το αραβικό όνομα Μιρφάκ. Ο Β (είναι γνωστός με) το αραβικό όνομα Αλγκόλ ή κεφαλή του δαίμονα ή Δαίμονας

Πήγασος Pegasus Peg
Το πτερωτό άλογο Πήγασος ήταν γιός του Ποσειδώνα και της Γοργόνας Μέδουσας.
Όταν ο Περσεύς έκοψε το κεφάλι της Μέδουσας, γεννήθηκε ο Πήγασος από το αίμα της που έπεσε στη θάλασσα.
Πήγασος σημαίνει "Πηγές Ωκεανού". Ο Βελερεφόντης τον ίππευσε όταν πήγε να πολεμήσει την Χίμαιρα.


Σκορπιός το φονικό κεντρί
Μοιάζει με την μορφή που αναπαριστά. Το ον που σκότωσε τον Ωρίωνα. Ο Ωρίωνας χάνεται στη δύση και ο Σκορπιός προβάλει στην ανατολή. Το λαμπρότερο αστέρι του Σκορπιού ο Αντάρης- αντίπαλος του Άρη.

Στέφανος Βόρειος Corona Borealis CrB ή Στέμμα
Ο βόρειος ή πρώτος της Αριάδνης. Εργο του Ήφαιστου απο πυρώδη χρυσό και ινδικές πέτρες. Λέγετε ότι έσωσε τον Θησέα απο τον λαβύρινθο.

Στέφανος Νότιος Corona Austalis CrA
Καλείται επίσης Ουρανίσκος (Uraniscus).

Ταύρος Taurus Tau
Μεταμορφωμένος ο Δίας μετέφερε την Ευρώπη από τη Φοινίκη στην Κρήτη. Ο Βους είναι απομίμηση της Ιούς.
Στο μέτωπο του οι Υάδες. Στο μέρος της ράχης οι Πλειάδες ή εφτάστερον –θυγατέρες του Άτλαντος. Ο δεύτερος ζωδιακός αστερισμός.

Τοξότης Sagittarius Sgr ή Κένταυρος ή Τοξευτής
Τοξεύει όρθιος. Ίσως είναι ο Κρότωνας. Ο ένατος ζωδιακός αστερισμός. Ο τοξότης


Τόξον  ή Βέλος Πετρωτόν βέλος ή άλλον Οϊστόν
Το βέλος με το οποίο τόξευσε ο Απόλλων τους Κύκλωπες όταν έκλεψαν τον κεραυνό του Δία. Το έκρυψε στις υπερβόρειες χώρες στον πέτρινο ναό. Το βέλος μεταφέρθηκε μαζί με την καρποφόρο Δήμητρα δια του αέρος

Ύδρα το νερόφιδο
Ο μεγαλύτερος αστερισμός απ΄ τους αστερισμούς. Ένα ερπετό με 9 κεφάλια που γεννήθηκε από το τέρας Τυφώνα. Το μεσαίο κεφάλι ήταν αθάνατο. Κατοικούσε κοντά στη Λέρνα στην Πελοπόννησο. Ο δεύτερος από τους άθλους του Ηρακλή.
Απεικονίζεται να μεταφέρει δύο ακόμη αστερισμούς στην ουρά της τον Κόρακα και τον Κρατήρα. Ο Α της Ύδρας ονομάζεται Αλφαρντ δηλ μοναχικό γιατί βρίσκεται σε μια γυμνή περιοχή του ουρανού.

Υδροχόος Aquarius Aqr
Ο ενδέκατος ζωδιακός αστερισμός. Ο κομιστής ύδατος ή ο Γανυμήδης ο γιος του βασιλιά Τρώα –οινοχόος του Δία. Λέγεται ότι νερό που χύνει καταλήγει στο στόμα του Νοτίου Ιχθύος. Ενώ το ιερογλυφικό για το τρεχούμενο νερό αποτελεί σήμερα το αστρολογικό σύμβολο του Υδροχόου. Ενδέκατο σύμβολο του ζωδιακού και καλύπτει την περίοδο 20 Ιανουαρίου-18 Φεβρουαρίου.

Φοίνιξ Phoenix Phe
Το μεγαλοπρεπές μυθικό πτηνό, κατά τον Ηρόδοτο και τον Πλούταρχο.

Ωρίων Orion Ori Ωρίων ή Κανδάνωας
Ο μελαγχολικός κυνηγός, ήταν διάσημος για τη δύναμή του σαν κυνηγός και σαν εραστής. Είχε γιγάντιο μέγεθος και μεγαλοπρεπή ομορφιά. Πέθανε από δάγκωμα σκορπιού που του έστειλε η γή ή κατ΄ άλλους ο Απόλλων.
Τα δύο πρώτου μεγέθους άστρα του ο ερυθρός Μπετελγκέζ και ο λευκός αστέρας Ριγκελ.Το μεγάλο νεφέλωμα στη Ωρίωνα γνωστό ως Μ42.. όπως και η Κεφαλή του Ίππου στο κάτω άκρο της ζώνης του.



[size=9](pathfinder)[/size]
#4
ΟΙ «ΚΥΡΙΟΙ - ΑΡΙΘΜΟΙ»

 :arrow: 11: Ένα διπλό 1, διπλή ενέργεια των ορμών της ζωής, δύο φορές το ένα (1). Ο αριθμός γενοπλάστης της ζωής.

Το 11 είναι η δίοδος της διαίσθησης, είναι ο αριθμός της κοσμικής δια­κλάδωσης, είναι ο αριθμός της έμπνευσης, των αποκαλύψεων, ο αριθμός των «μέντιουμ», της ανώτερης εξυπνάδας, αφού ενώνεται με το «συλλογικό ασυνείδητο», με την «πηγή», με το «Θεό»... Αυτός ο αριθμός είναι ταυτόχρονα αρσενικός (1) καί θηλυκός (2). Έχει μια έντονη δύναμη αφού είναι ταυτόχρονα ο αριθμός της γης καί του ουρανού. Είναι ο αριθμός του εμπνευσμένου οραματιστή, του διορατικού ανθρώπου ή του επαναστάτη.

Επίσης το 11, στη λατινική αλφάβητο είναι το γράμμα Κ, όπως Κάρμα με την έννοια της δικαιοσύνης που είναι πέρα από την ανθρώπινη σύλληψη.

Θετικά]

Συμπέρασμα: Να μοιράζεται τις εμπνεύσεις και αποκαλύψεις του, τη γνώση του, να μην τις κάνει εμπόριο, τα χαρίσματα του 11 δε χρησιμοποιούνται.

 


 :arrow: 22 (2 φορές το 2): Το 22 είναι ένας αριθμός εξίσου ιδιόμορφος, ιδιαίτερος, αφού είναι ο μόνος που δίνει το ίδιο αποτέλεσμα με πρόσθεση ή πολλαπλα­σιασμό: 2 + 2 = 4,2x2 = 4.

Είναι κατ' εξοχήν συμβολικός: υπάρχουν 22 βιβλία στην Παλαιά Διαθή­κη, 22 κεφάλαια στην Αποκάλυψη, 22 χαρτιά στη μεγάλη Αρκάνα των Ταρώ, 22 γράμματα στις παλιές αλφαβήτους.

Το 22 είναι ταυτόχρονα ο αριθμός της γνώσης, της εμπειρίας, είναι ο αριθμός της ιδιοφυΐας του δημιουργού, είναι ο αριθμός της κατασκευής, της ιδιοφυούς ανακάλυψης. Είναι ο αριθμός της κοσμικής έκφρασης μέσα από την ανθρώπινη πράξη. Αυτός ο αριθμός είναι τόσο δυνατός ώστε μπορεί να είναι είτε ο αριθμός της δημιουργικής ιδιοφυΐας, εάν η δύναμη του τεθεί στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, είτε σαν τον αριθμό της καταστροφής,^ (κατάθλιψη, τρέλα), εάν η δύναμη του λειτουργήσει εγωιστικά. Είναι σχε­δόν ο αριθμός της συγκεκριμένης πραγματοποίησης της έμπνευσης. Το 22 είναι ο αριθμός του ιδιοφυούς εφευρέτη, του παγκόσμιου θεμελιωτή ή του ανθρώπου που έχει πάθει κατάθλιψη, του ανθρώπου του διαταραγμένου πνευματικά... Είναι το γράμμα Χ όπως χαρά, αλλά καί χάος.

Θετικά]

Συμπέρασμα: Χτίζει καί δημιουργεί για την ανθρωπότητα. Δεν πρέπει τοτέ να επιδοθεί στη μαύρη μαγεία, που έλκει τα «22», πράγμα που θα οδηγούσε στην τρέλα.



 :arrow: 33 (2 φορές το 3): Αριθμός της δημιουργίας μα επίσης καί της επικοινωνίας. Είναι ο χριστιανικός αριθμός, είναι η ηλικία που πέθανε ο Χριστός αλλά επίσης καί η χρονιά της Ανάστασης... Είναι το σύμβολο του άστρου του Δαβίδ, είναι η σφραγίδα του Σολομώντα, το τρίγωνο της πνευματικότητας που διεισδύει στο τρίγωνο της ύλης. Είναι ο αριθμός του δασκάλου, του ιδηγού, ο αριθμός της πραγματοποίησης του ανθρώπου που έχει επίγνωση ου πνεύματος του καί του κορμιού του. Είναι ο αριθμός της σοφίας, της εξέλιξης, κανένα γράμμα του αλφαβήτου δεν του αντιστοιχεί, είναι ο αριθμός της παγκόσμιας αγάπης.

Θετικά]

Συμπέρασμα: (Να) είναι πραγματικά υπεύθυνος για τους άλλους καί για τον εαυτό του, ένας δάσκαλος. Να είναι τολμηρός καί υπομονετικός.
#5
Πολιτικό και «ροκ» μπορεί να χαρακτηριστεί το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που ξεκινά την Πέμπτη. Το στίγμα δίνει πρώτο το συγκρότημα Ρόλινγκ Στόουνς, μιας και η ταινία που ανοίγει το Φεστιβάλ είναι ένα ντοκιμαντέρ του Μάρτιν Σκορτσέζε για την ροκ μπάντα.

Το ντοκιμαντέρ του Μ.Σκορτσέζε Shine A Light είναι μια μόνο από τις πολυαναμενόμενες πρεμιέρες του Φεστιβάλ. Θα ακολουθήσουν 11 ημέρες προβολών, μουσικής, εμφανίσεων μεγάλων σταρ και βραβείων.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν περισσότερες από 400 ταινίες, ενώ 21 θα λάβουν μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα. Ανάμεσά τους θα είναι οι νέες ταινίες του Μάικ Λι, του Ιρανού Ματζίντ Ματζίντι, του Ιάπωνα Γιότζι Γιαμάντα και το Θα χυθεί αίμα του Πολ Τόμας Αντερσον.

Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ θα κάνει και το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Μαντόνα, η μικρού μήκους ταινία με τίτλο Filth and Wisdom, ενώ το μουσικό κλίμα του φεστιβάλ θα συνεχιστεί με το ντοκιμαντέρ για την Πάτι Σμιθ, την «νονά της πανκ» μουσικής που αναμένεται να παρευρεθεί στην πρεμιέρα και να τραγουδήσει ζωντανά, ενώ και ο Νιλ Γιάνγκ θα παρουσιάσει μια ταινία αφιερωμένη σε κάποια περιοδεία του.

Παράλληλα θα προβληθούν ταινίες για καλλιτέχνες χιπ χοπ από το Σουδάν και για το αργεντίνικο τανγκό.

«Φέτος η Μπερλινάλε δεν θα είναι υπερβολικά πολιτική, τουλάχιστον (θα είναι) λιγότερο από ότι συνήθως» δήλωσε ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ντίτερ Κόσλικ. «Οπωσδήποτε όμως θα είναι πιο μουσικό» προσέθεσε.

Η πολιτική χροιά του Φεστιβάλ δεν θα εκλείψει όμως τελείως. Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν θα είναι το ντοκιμαντέρ του Έρολ Μόρις για τους βασανισμούς στο Αμπού Γκράιμπ, καθώς και η νέα ταινία του Αντρέι Βάιντα για τη σφαγή Πολωνών αξιωματούχων και πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες της Σοβιετικής Ένωσης το 1940.

Στο κόκκινο χαλί θα περπατήσουν οι Σκάρλετ Γιόχανσον, Ντάνιελ Ντέι Λούις, Νάταλι Πόρτμαν, Τζον Μάλκοβιτς, Πενέλοπε Κρουθ, ενώ η Τζούλια Ρόμπερτς αναμένεται να εμφανιστεί για την πρεμιέρα της ταινίας Fireflies in the Garden που σκηνοθετεί ο σύζυγός της Ντάνιελ Μόντερ.

Επίσης θα προβληθεί το Green Porno της Ιζαμπέλα Ροσελίνι, μια συλλογή ταινιών μικρού μήκους για την σεξουαλική ζωή των εντόμων.

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 17 Φεβρουαρίου, ενώ τα βραβεία της επιτροπής, της οποίας πρόεδρος είναι ο Κώστας Γαβράς, θα δοθούν στις 16 Φεβρουαρίου. Τιμητικά βραβεία θα απονεμηθούν στον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, την Κάιλι Μινόγκ και τον βετεράνο της ροκ Τσακ Μπέρι.

Κι ενώ Γερμανοί κριτικοί κινηματογράφου παραπονιούνται ότι το Φεστιβάλ εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τα αντίστοιχα Φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας -που γίνονται όλο και καλύτερα, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ δηλώνει ότι είναι ευχαριστημένος που το πρώτο μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ διεξάγεται στο Βερολίνο.

«Ακόμα και αν γίνουμε χίλιες φορές μεγαλύτεροι από ότι είμαστε, ακόμα και αν γίνουμε πιο άγριοι και διασκεδαστικοί από τις Κάννες, οι Κάννες θα παραμείνουν πάντα το νούμερο ένα. Έτσι είναι και δεν προσπαθώ να το αλλάξω» δηλώνει.

Newsroom ΔΟΛ
#6
Υγεία / Σκλήρυνση κατά πλάκας
Φεβρουαρίου 05, 2008, 09:47:09 ΜΜ
Οι πιο πολλοί έχουμε ακούσει για σκλήρυνση, αλλά αυτό που ξέρουμε συνήθως βασίζεται σε ό, τι έχουμε ακούσει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή έχουμε διαβάσει κατά καιρούς στον τύπο ή ακόμη βασίζεται και σε αόριστη πληροφόρηση από κάποιον άλλο άνθρωπο που έχει σκλήρυνση.

Πολλοί από μας δεν ξέρουν τι ακριβώς πρέπει να ρωτήσουν το γιατρό τους

α) για να μάθουν και να καταλάβουν τι είναι η σκλήρυνση αλλά και
β) για να μάθουν να ζούν μ’ αυτή.

Αυτή η “άγνοια” είναι τρομακτική από μόνη της.

Στόχος αυτού του φυλλαδίου είναι να εξηγήσει με ακρίβεια και ειλικρίνεια τι ακριβώς είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας και να απαντήσει σε βασικές απορίες που μπορεί να έχουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να αποτανθούμε στην Ελληνική Εταιρεία Για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

(πηγη:disabled.gr)
#7
Ταξίδια / Βαρκελωνη & Καταλονία
Φεβρουαρίου 05, 2008, 09:20:40 ΜΜ
]
#8
Αρχείο ανακοινώσεων / BOWLING ΤΕΤΑΡΤΗ 06/02/08
Φεβρουαρίου 04, 2008, 07:52:21 ΠΜ
Ειπαμε να εγκαινιάσουμε τη φετινη χρονια με αλλη μια διασκεδαστική αναμέτρηση στο μποουλινγκ, σε νεο στεκι αυτην τη φορα, και μαλιστα στο

18.30 θα ειμαστε εκει, οποιος θα χρειαστει περαιτέρω πληροφορίες ας επικοινωνήσει μαζι μου με pm.



 :cheers:  :cheers:  :cheers:  :cheers:
#9
http://lydia-tigria.blogspot.com/


διαβαστε το απο την αρχη, αξιζει τον κοπο.
#11
:arrow: [size=18]ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΕΣΥ!!![/size]

--------------------------------------------------------------------------------



http://www.petitiononline.com/fires07/petition.html





To:  Greek Parliament
Δασολόγιο ΤΩΡΑ

ΟΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 24

ΝΑΙ σε ανεξάρτητο Υπουργείο Περιβάλλοντος

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι πολίτες:

• Αιτούμεθα την άμεση σύνταξη Δασολογίου από το κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες
• Απαιτούμε από την επόμενη Βουλή να καταψηφίσει την αναθεώρηση του
Άρθρου 24 του Συντάγματος περί προστασίας των δασικών εκτάσεων ώστε να μην ενταθεί ο αποχαρακτηρισμός των δασών
• Αξιώνουμε τη δημιουργία ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος με
εξειδικευμένα στελέχη και την αποδέσμευση του από το Υπουργείο
Δημοσίων Έργων καθώς οι δύο λειτουργίες είναι συχνά ανταγωνιστικές
μεταξύ τους
• Να δεσμευτούν οι ελεύθεροι χώροι Ελληνικό Ελαιώνας Γουδή κλπ για να διπλασιαστεί το αστικό πράσινο σε μία τετραετία
• Να κηρυχθεί η Αττική και όποιο άλλο σημείο της χώρας έχει υποστεί
οικολογική περιβαλλοντική καταστροφή σε 10ετή κατάσταση έκτακτης
περιβαλλοντικής ανάγκης ώστε να είναι κάθε επόμενη κυβέρνηση δεσμευμένη.
#12
[/color]
#15
[/b]





[size=18]
και μετα απο μια εβδομαδιαια αποχη απο το αθλημα, θα μαζευτουμε και παλι στα village φαληρου

(τερμα συγγρου)

, να μετρησουμε τις δυναμεις μας, στην καθιερωμενη ( 6η στη σειρα ) αναμετρηση bowling    .  
[/size]




 8)  8)  8)  8)  8)
#16
:arrow:



 :cheers:
 :cheers:
 :cheers:
 :cheers:
 :cheers:
#17


[size=18]6)ACER
   
                AS5611   
                CoreDuo T2050
   15,4"
   1024   
                80   
                XP home GR   
   850 ΕΥΡΩ


[size=18]7)Fujitsu Siemens[/size]
   Xi1546L2
   Intel 2 Duo T522   
                17"   
                512   
                80   
                XP Media ENG
   1250 ΕΥΡΩ




Οι ανωτερω τιμες συμπεριλαμβανουν ΦΠΑ 19% και εγγυηση αντιπροσωπειας.
Υπαρχει δυνατοτητα τιμολογιου σε εταιρειες.

Για οποιαδηποτε απορια, εποικοινωνηστε μαζι μου μεσω PM.

Ευχαριστώ.
#18
Ιστορία Αρχαιολογία / Αυστροουγγαρία
Απριλίου 04, 2007, 09:48:32 ΠΜ
Η Αυστροουγγαρία, γνωστή επίσης ως Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία ή Διπλή Μοναρχία, ήταν ένα διττό μοναρχικό κράτος στην Κεντρική Ευρώπη από το 1867 ως το 1918, που διαμελίστηκε μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.


Η Αυστροουγγαρία ήταν το διάδοχο κράτος της Αυστριακής Αυτοκρατορίας (1804-1867), αποτέλεσμα του συμβιβασμού ανάμεσα στην Αψβουργική και τους Ούγγρους. Όντας μία πολυεθνική αυτοκρατορία σε μία εποχή εθνικιστικού αναβρασμού, η πολιτική της ζωή κυριαρχήθηκε από διαμάχες ανάμεσα στις έντεκα κύριες εθνικές ομάδες. Η οικονομική και πολιτική της ζωή χαρακτηρίστηκε από τη γρήγορη οικονομική ανάπτυξη και πολλές φιλελεύθερες και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Οι Αψβούργοι βασίλευαν ως αυτοκράτορες της Αυστρίας στο δυτικό και βόρειο τμήμα της χώρας και ως βασιλείς της Ουγγαρίας στο Βασίλειο της Ουγγαρίας, που απολάμβανε ένα βαθμό αυτοκυβέρνησης και αντιπροσώπευσης στα κοινά ζητήματα (κυρίως εξωτερικές σχέσεις και άμυνα). Η ομοσπονδία είχε το πλήρες όνομα]

Η πρωτεύουσα του κράτους ήταν η Βιέννη. Η Αυστροουγγαρία ήταν γεωγραφικά η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης (μετά τη Ρωσική Αυτοκρατορία) και η τρίτη σε πληθυσμό (μετά τη Ρωσία και τη Γερμανική Αυτοκρατορία).


Η δημιουργία της Αυστροουγγαρίας

Το Ausgleich ή συμβιβασμός του 1867 που εγκαινίασε τη διττή δομή της Αυτοκρατορίας στη θέση της ενωτικής Αυστριακής Αυτοκρατορίας (1804-1867), έγινε σε καιρό που η Αυστρία είχε αποδυναμωθεί τόσο στην Ιταλική Χερσόνησο (ως αποτέλεσμα του πολέμου του 1859 με τη Γαλλία και το Πεδεμόντιο) και στη Γερμανία (με αποκορύφωμα τον Αυστροπρωσικό πόλεμο του 1866). Άλλοι παράγοντες που οδήγησαν στις συνταγματικές αλλαγές ήταν αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Ούγγρων με την κυριαρχία της Αυστρίας και η διάδοση του εθνικισμού ανάμεσα στις εθνικότητες της Αυστριακής Αυτοκρατορίας. Η ουγγρική δυσαρέσκεια ήταν αποτέλεσμα εν μέρει της καταπίεσης της ουγγρικής φιλελεύθερης Εξέγερσης του 1848-9.

Σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη δημοτικότητα της μοναρχίας, ο Αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την ουγγρική αριστοκρατία για να διασφαλίσει την υποστήριξή τους. Μερικά μέλη της κυβέρνησης, όπως ο αυστριακός πρωθυπουργός Δούκας Belcredi, συμβούλευσε τον αυτοκράτορα να κάνει μια συνολική συνταγματική συμφωνία με όλες τις εθνικότητες και να δημιουργήσει ένα ομόσπονδο κράτος. Ο Belcredi ανησυχούσε ότι μία συμφωνία που θα περιοριζόταν μόνο στους Μαγυάρους θα αποξένωνε τις υπόλοιπες εθνικότητες. Παρ’ όλ’ αυτά ο Φραγκίσκος Ιωσήφ δεν μπορούσε να αγνοήσει την ισχύ της ουγγρικής αριστοκρατίας, που πίεζε για μία αποκλειστική συμφωνία με τις αυστριακές ελίτ.

Συγκεκριμένα, οι Μαγυάροι ηγέτες απαίτησαν (και πέτυχαν) τη στέψη του αυτοκράτορα ως βασιλιά της Ουγγαρίας ως αποδοχή των ιστορικών προνομίων της Ουγγαρίας, και την ίδρυση ενός ξεχωριστού κοινοβουλίου στη Βουδαπέστη με νομοθετική εξουσία για τις ιστορικές περιοχές του ουγγρικού στέμματος (τις χώρες του Αγίου Στεφάνου), αλλά με τρόπο τέτοιο ώστε να διασφαλίζει την πολιτική κυριαρχία της μαγυάρικης μειονότητας (πιο συγκεκριμένα της αριστοκρατίας και της μορφωμένης ελίτ) και τον αποκλεισμό από τα κέντρα εξουσίας των ρουμανικών και σλαβικών πληθυσμών.


Εθνοτικές σχέσεις

Σύμφωνα με το άρθρο 19 του αυστροουγγρικού συντάγματος: « Όλες οι φυλές της αυτοκρατορίας έχουν ίσα δικαιώματα και κάθε φυλή έχει ένα απαραβίαστο δικαίωμα στη διατήρηση και χρήση της δικής της εθνικότητας και γλώσσας. Η ισότητα όλων των εθιμικών γλωσσών ("landesübliche Sprache") στο σχολείο, το γραφείο και τη δημόσια ζωή, αναγνωρίζεται από το κράτος. Στα εδάφη όπου διάφορες φυλές είναι αναμεμιγμένες, οι δημόσιοι και μορφωτικοί θεσμοί θα κανονίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε χωρίς να είναι απαραίτητη η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας της χώρας ("Landessprache"), κάθε μία από τις φυλές να απολαμβάνει των απαραίτητων μέσων για μόρφωση στη δική της γλώσσα.»

Η εφαρμογή αυτού του κανόνα οδήγησε σε αρκετές διαμάχες καθώς όλα εξαρτώνται από το ποια είναι η εθιμική ή landesüblich γλώσσα σε κάθε περιοχή. Οι Γερμανοί, η παραδοσιακή γραφειοκρατική, κεφαλαιοκρατική και πολιτισμική ελίτ, απαιτούσαν την αναγνώριση των γερμανικών ως εθιμικής γλώσσας σε όλες τις περιοχές της αυτοκρατορίας. Ενώ τα ιταλικά θεωρούνταν μια παλιά, πολιτισμική γλώσσα (Kultursprache) από τους γερμανόφωνους διανοούμενους και πάντα της αναγνωρίζονταν ίσα δικαιώματα ως επίσημη γλώσσα της αυτοκρατορίας, οι Γερμανοί δεν ήθελαν να αποδεχτούν τις σλαβικές γλώσσες ως ισότιμες των γερμανικών.

Παρ’ όλ’ αυτά, τα επόμενα χρόνια πραγματοποιήθηκε η χειραφέτηση πολλών γλωσσών τουλάχιστον στο τμήμα της Αυτοκρατορίας που είναι γνωστό ως Cisleithania (δηλαδή το «αυστριακό» τμήμα της Αυτοκρατορίας). Με μια σειρά νόμων από το 1867 και μετά , η κροατική γλώσσα αναγνωρίστηκε ως ισότιμη των ιταλικών στη Δαλματία. Από το 1882 οι Σλοβένοι είχαν την πλειοψηφία στη δίαιτα της Carniola και στην πρωτεύουσα Laibach (Λιουμπλιάνα) και αντικατέστησαν τα γερμανικά με τα σλοβενικά ως επίσημη γλώσσα. Τα πολωνικά αντικατέστησαν τα γερμανικά το 1869 στη Γαλικία ως γλώσσα της κυβέρνησης. Οι ίδιοι οι Πολωνοί μεροληπτούσαν σε βάρος της ουκρανικής μειονότητας και τα ουκρανικά δεν έγιναν ποτέ επίσημη γλώσσα. Οι πιο έντονες γλωσσικές διαμάχες έλαβαν χώρα στη Βοημία και Μοραβία, όπου οι Τσέχοι ήθελαν να καθιερώσουν τη γλώσσα τους ακόμα και στις γερμανόφωνες περιοχές της «Σουδητίας» (γερμ. Sudetenland, η ονομασία είναι μεταγενέστερη). Οι γερμανόφωνοι έχασαν την πλειοψηφία στη βοημική δίαιτα το 1880 καθώς και στην Πράγα και το Πίλσεν (αν και κατάφεραν να διατηρήσουν την πλειοψηφία στο (Brunn)) και βρέθηκαν στην πρωτοφανή για Γερμανούς θέση της μειονότητας. Έτσι, το Καρολιανό Πανεπιστήμιο της Πράγας χωρίστηκε το 1882 στο γερμανικό και το τσεχικό τμήμα.

Συγχρόνως, οι Μαγυάροι αντιμετώπιζαν προκλήσεις από τους Ρουμάνους στην Τρανσυλβανία και στο ανατολικό Μπανάτ, τους Σλοβάκους στη σημερινή Σλοβακία και τους Σέρβους και Κροάτες στη σημερινή Δαλματία και Κροατία, στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, καθώς και στη Βοϊβοντίνα. Οι Ρουμάνοι και οι Σέρβοι επίσης επιθυμούσαν την ένωση με τους ομοεθνείς τους. Παρότι οι ηγέτες της Ουγγαρίας ήταν πιο απρόθυμοι από τους Αυστριακούς στο να μοιραστούν την εξουσία με τις μειονότητες, παραχώρησαν σημαντικό βαθμό αυτονομίας στο βασίλειο της Κροατίας το 1868.

Η γλώσσα ήταν ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα στην Αυστροουγγαρία. Οι μειονότητες επιδίωκαν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατό περισσότερα γλωσσικά προνόμια, ειδικά στην εκπαίδευση όχι πάντα με επιτυχία. Έτσι, τον Ιανουάριο του 1907, όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία στο σλοβακικό τμήμα της Ουγγαρίας αναγκάστηκαν να διδάσκουν στο εξής μόνο στα ουγγρικά, ενώ κάηκαν πολλά σλοβακικά βιβλία και εφημερίδες.

Ο ίδιος ο Φραγκίσκος Ιωσήφ είχε πλήρη επίγνωση του ότι κυβερνούσε μία πολυεθνική αυτοκρατορία και μιλούσε γερμανικά, ουγγρικά, τσεχικά, πολωνικά και ιταλικά.

Η θέση των Εβραίων στο βασίλειο, που το 1914 ήταν περίπου δύο εκατομμύρια, ήταν ιδιόμορφη. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, υπήρχαν αντισημιτικά κόμματα και κινήματα, αλλά η Βιέννη δεν πραγματοποίησε πογκρόμ ούτε εφάρμοσε κάποια επίσημη αντισημιτική πολιτική. Η πλειοψηφία των Εβραίων ζούσε στις αγροτικές περιοχές της Ουγγαρίας, της Βοημίας και της σημερινής νότιας Πολωνίας, παρότι υπήρχαν σημαντικές κοινότητες στη Βιέννη, τη Βουδαπέστη, την Πράγα και άλλες μεγάλες πόλεις.


 Εξωτερική πολιτική

Η αυτοκρατορική (αυστριακή) και βασιλική (ουγγρική) κυβέρνηση είχαν διαφορετικές θέσεις όσο αφορά την εξωτερική πολιτική. Οι ούγγροι πολιτικοί εναντιωνόντουσαν στις προσαρτήσεις νέων εδαφών, γιατί φοβόντουσαν ότι θα αναλογικά μείωναν ακόμα περισσότερο την πληθυσμιακή ισχύ των Ούγγρων. Αντίθετα, οι Γερμανοί έβλεπαν πιο θετικά την προσάρτηση νέων εδαφών. Έτσι, αυστροουγγρικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Βοσνία Ερζεγοβίνη τον Αύγουστο του 1878, σύμφωνα με τις διατάξεις της συνθήκης του Βερολίνου. Η προσάρτηση δημιούργησε προβλήματα, γιατί αύξησε σημαντικά την αριθμητική ισχύ του σλαβικού στοιχείου. Έτσι, διάφοροι πολιτικοί (ανάμεσα τους και ο αργότερα δολοφονηθείς Αρχιδούκας Φερδινάνδος) άρχισαν να σκέπτονται την προοπτική μιας Τριπλής Μοναρχίας, που θα ένωνε τους Νοτιοσλάβους υπό κροατική κυριαρχία.


Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος

Στις 28 Ιουνίου 1914, ο διάδοχος του θρόνου, Αρχιδούκας Φερδινάνδος, επισκέφτηκε το Σεράγεβο, πρωτεύουσα της Βοσνίας, όπου Σερβοβόσνιοι της εθνικιστικής ομάδας Mlada Bosna, σε συνεργασία με την εθνικιστική σερβική οργάνωση Μαύρη Χειρ, έστησαν ενέδρα και δολοφόνησαν το διάδοχο και τη γυναίκα του.

Πρέπει να τονισθεί ότι σε σύγκριση με τις άλλες δυνάμεις της εποχής (και ειδικά με τη Γερμανία), ο αυστροουγγρικός στρατιωτικός προϋπολογισμός ήταν αναλογικά μικρός και ότι η αυτοκρατορία είχε υποστεί σημαντικές απώλειες εδαφών προς όφελος της Ιταλίας. Αυτό δημιούργησε ανασφάλεια σε πολλούς Γερμανούς πολιτικούς της αυτοκρατορίας που φοβόντουσαν την απώλεια εδαφών προς όφελος της Σερβίας. Η ηγεσία της Αυστροουγγαρίας (με την υποστήριξη της συμμάχου Γερμανίας) αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη δολοφονία ως πρόφαση για να νικήσει σε πόλεμο τη Σερβία. Έτσι, επέδωσαν μία λίστα με δέκα ιδιαίτερα σκληρές απαιτήσεις, που έμεινε γνωστή με το όνομα, το Τελεσίγραφο του Ιουλίου. Προς γενική έκπληξη, η Σερβία αποδέχτηκε πλήρως τις εννιά από τις δέκα απαιτήσεις, ενώ αποδέχτηκε μερικώς τη δέκατη. Παρ’ όλ’ αυτά, η Αυστροουγγαρία πήρε τη μοιραία απόφαση να κηρύξει πόλεμο, γεγονός που πυροδότησε τον Παγκόσμιο Πόλεμο Α΄.

Στην αρχή του πολέμου, ο στρατός χωρίστηκε σε δύο τμήματα. Το μικρότερο ανέλαβε την επίθεση κατά της Σερβίας, ενώ το μεγαλύτερο ανέλαβε να αντιμετωπίσει το ρωσικό στρατό. Η εισβολή της Σερβίας αποδείχτηκε καταστροφική: στο τέλος του 1914 η Αυστροουγγαρία δεν είχε κατακτήσει εδάφη, ενώ είχε χάσει 227.000 άνδρες.Στο ανατολικό μέτωπο, η κατάσταση ήταν εξίσου άσχημη. Ο αυστροουγγρικός στρατός ηττήθηκε στη μάχη του Lemberg και η πόλη του Przemysl πολιορκούνταν από τους Ρώσους.

Το Μάιο του 1915, η Ιταλία μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ και επιτέθηκε στην Αυστροουγγαρία. Η σύγκρουση με τους Ιταλούς ήταν σκληρή αλλά αμφίρροπη. Μόνο σε αυτό το μέτωπο σημείωσαν οι Αυστροούγγροι σημαντικές επιτυχίες, καθώς κατόρθωσαν να συγκρατήσουν τους αριθμητικά ανώτερους Ιταλούς στις Άλπεις.

Το καλοκαίρι του 1915, ο αυστριακός και ο γερμανικός στρατός πραγματοποίησαν την επιτυχημένη επιθετική εκστρατεία Gorlice–Tarnow, ενώ τον ίδιο χρόνο, με τη βοήθεια των Γερμανών και των Βούλγαρων κατέλαβαν τη Σερβία.

Οι επιτυχίες όμως, τερματίστηκαν το 1916 με την επίθεση Μπρουσίλωφ του ρωσικού στρατού. Ο αυστροουγγρικός στρατός υπέστη τρομακτικές απώλειες (περίπου ένα εκατομμύριο άνδρες) και δεν μπόρεσε ποτέ να ανακάμψει από αυτή την καταστροφή. Σιγά-σιγά, οι Αυστροούγγροι εξαρτόνταν από τους Γερμανούς για τη συνέχιση της πολεμικής προσπάθειας, γεγονός που προκαλούσε δυσανασχέτηση στη Γερμανία. Η έλλειψη πολεμοφοδίων, το χαμηλό ηθικό και οι μεγάλες απώλειες περιόρισαν κατά πολύ τις δυνατότητες του αυστροουγγρικού στρατού, ενώ ορισμένες εθνικότητες όπως οι Τσέχοι, προτιμούσαν συχνά να αυτομολήσουν στον εχθρό παρά να συνεχίσουν τον πόλεμο.

Οι δύο τελευταίες επιτυχίες της Αυστροουγγαρίας, η κατάκτηση της Ρουμανίας και η επίθεση του Caporetto, ήταν επιχειρήσεις στις οποίες συνεισέφεραν καθοριστικά οι Γερμανοί. Η πλειοψηφία του λαού (με την εξαίρεση των Γερμανών και Ούγγρων) άρχισε πλέον να σκέφτεται την «επόμενη μέρα», μετά την αναμενόμενη αποσύνθεση της αυτοκρατορίας.

Τον Ιούνιο του 1918, ο Κόνραντ επιχείρησε μία ριψοκίνδυνη επίθεση εναντίον των Ιταλών. Το σχέδιο απέτυχε και τον Οκτώβριο του 1918, ο ιταλικός στρατός αντεπιτέθηκε, κέρδισε τη μάχη του Vittorio Veneto, κατέστρεψε τον τελευταίο αυστρο-ουγγρικό στρατό και έθεσε τέλος στην αυστροουγγρική αυτοκρατορία.


 Η διάλυση της αυτοκρατορίας

Καθώς γινόταν φανερό ότι η Αντάντ θα κέρδιζε τον πόλεμο, τα εθνικιστικά κινήματα που διεκδικούσαν αυτονομία, άρχισαν να πιέζουν για πλήρη ανεξαρτησία. Στις 28 Οκτωβρίου του 1918 η Τσεχοσλοβακία διακήρυξε την ανεξαρτησία της, ενώ την επόμενη ημέρα οι νοτιοσλαβικές περιοχές ίδρυσαν το κράτος των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων. Στις 31 Οκτωβρίου, η ουγγρική κυβέρνηση έθεσε τέλος στην ένωση της με την Αυστρία, τερματίζοντας και επίσημα την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία.

Το Νοέμβριο, τόσο στην Αυστρία όσο στην Ουγγαρία ανακηρύχθηκαν δημοκρατίες. Η Συνθήκη του Αγίου Γερμανού (ανάμεσα στους νικητές Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την Αυστρία) και η συνθήκη του Τριανόν (ανάμεσα στους νικητές και την Ουγγαρία) ρύθμισε τη διάδοχη κατάσταση της Αυστροουγγαρίας. Ο τελευταίος Αψβούργος αυτοκράτορας (βασιλιάς για την Ουγγαρία) , Κάρολος Α΄, δήλωσε ότι δε θα συμμετάσχει πια στην πολιτική (αλλά δεν αποκήρυξε τα δικαιώματά του στο θρόνο) και έφυγε για την Ελβετία.

Μία αναβίωση των φιλομοναρχικών αισθημάτων στην Ουγγαρία (ως αντίδραση στο κομμουνιστικό καθεστώς του Μπέλα Κουν), οδήγησε στην παλινόρθωση της μοναρχίας (Μάρτιος του 1920) με τον ναύαρχο Μίκλος Χόρτυ ως αντιβασιλιά. Ο Κάρολος προσπάθησε να επιστρέψει στον θρόνο Βουδαπέστη το Μάρτιο του 1921 αλλά οι γειτονικές χώρες και οι νικήτριες δυνάμεις απείλησαν με στρατιωτική επέμβαση. Η τελευταία (και μοναδική) απόπειρα για την παλινόρθωση των Αψβούργων είχε αποτύχει και οι Βρετανοί οδήγησαν τον Κάρολο και την οικογένειά του στο πορτογαλικό νησί Μαδέιρα, όπου πέθανε το 1922.






[size=9]πηγη wikipedia[/size]
#19
O Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, επίσης γνωστός ως ο Μεγάλος Πόλεμος (αγγλ. Great War, γαλλ. Grande Guerre), ήταν μια σύγκρουση που διήρκεσε από τον Αύγουστο του 1914 ως την 11η Νοεμβρίου 1918. Οι Ενωμένες Δυνάμεις (κυρίως οι Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, ως τις αρχές του 1918 η Ρωσία και, από το 1917, οι Η.Π.Α.) νίκησαν τις Κεντρικές Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία και Βουλγαρία) και οδήγησαν στην κατάρρευση τεσσάρων αυτοκρατοριών και σε ριζικές αλλαγές στον χάρτη της Ευρώπης. Οι Ενωμένες Δυνάμεις συχνά ονομάζονται οι Δυνάμεις της Αντάντ, ενώ οι Κεντρικές Δυνάμεις αναφέρονται και ως η Τριπλή Συμμαχία. Τα θύματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ανέρχονται σε 9 εκατομμύρια.




Η Κρίση του Ιουλίου και η έκρηξη του πολέμου

Στις 28 Ιουνίου 1914 δολοφονήθηκε στο Σαράγεβο ο πρίγκηπας και διάδοχος του αυστροουγγρικού θρόνου Φραγκίσκος Φερδινάνδος και η γυναίκα του. Οι υποψίες έπεσαν στη σερβική μυστική οργάνωση Μαύρο Χέρι. Με τελεσίγραφό της προς τη σερβική κυβέρνηση στις 23 Ιουλίου 1914 η κυβέρνηση της Αυστροουγγαρίας απαίτησε μεταξύ άλλων να διαταχθεί δικαστική έρευνα για τους δράστες της συνωμοσίας και να επιτραπεί η συμμετοχή εκπροσώπων της στις σχετικές διαδικασίες. Η σερβική κυβέρνηση αρνήθηκε την τελευταία απαίτηση ως περιοριστική των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, δέχτηκε όμως τους υπόλοιπους σκληρούς όρους του τελεσίγραφου.

Η σύγκρουση ξεκίνησε στις 28 Ιουλίου 1914 με την κήρυξη πολέμου από την Αυστροουγγαρία στη Σερβία. Στις 30 Ιουλίου κάλεσε η Ρωσία τις δυνάμεις της σε γενική επιστράτευση για να υποστηρίξει τη Σερβία. Σε απάντηση η Γερμανία, που ήταν σύμμαχος της Αυστροουγγαρίας και είχε ανανεώσει την υποστήριξή της ακόμα και σε περίπτωση πολέμου, κάλεσε με τελεσίγραφό της τη Ρωσία να σταματήσει την επιστράτευση εντός 12 ωρών και της κήρυξε τον πόλεμο στις 1 Αυγούστου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας τμήματα του ρωσικού ιππικού παραβίασαν τα σύνορα της ανατολικής Πρωσίας.


Δυτικό Μέτωπο

Το Δυτικό Μέτωπο αποτέλεσε το κύριο και αποφασιστικότερο μέτωπο του πολέμου. Εδώ τέθηκαν αντιμέτωπες οι δυνάμεις της Γερμανίας με αυτές της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Βελγίου, και αργότερα των ΗΠΑ. Ενώ και οι δυο πλευρές ήλπιζαν αρχικά σε μια ταχεία αποφασιστική προέλαση, τελικά το Δυτικό Μέτωπο χαρακτηρίστηκε από τις μακρές γραμμές χαρακωμάτων και τις εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών, στον μεγαλύτερο πόλεμο φθοράς στη Ιστορία.

Με την κήρυξη του πολέμου, το γερμανικό επιτελείο έθεσε σε εφαρμογή το Σχέδιο Σλήφφεν, που προέβλεπε την ραγδαία προέλαση, παραβιάζοντας την ουδετερότητα του Βελγίου, παρακάμπτοντας τις γαλλικές οχυρώσεις, προς την Βόρεια Γαλλία, με απώτερο σκοπό την περικύκλωση του Παρισιού από την δεξιά πτέρυγα του γερμανικού στρατού. Το γαλλικό σχέδιο ("Plan XVII") προέβλεπε προώθηση στην Αλσατία-Λωρραίνη, αλλά λόγω της ταχείας γερμανικής προέλασης, δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί πλήρως. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης στο Βέλγιο, και της πιθανότητας της γερμανικής εγκατάστασης στις ακτές της Μάγχης, η Μεγάλη Βρετανία βρήκε αφορμή να κηρύξει τον πόλεμο στη Γερμανία στις 4 Αυγούστου, και έστειλε το μικρό αλλά καλοεκπαιδευμένο Βρετανικό Εκστρατευτικό Σώμα (British Expeditionary Force, BEF) στην Γαλλία.

Παρά τις αρχικές επιτυχίες και την ραγδαία προέλαση διαμέσω του Βελγίου, το γερμανικό επιτελείο αναγκάστηκε να αποσύρει αρκετές μεραρχίες και να τις στείλει στο Ανατολικό Μέτωπο, όπου οι Ρώσοι προήλαυναν. Σε συνδυασμό με προβλήματα ανεφοδιασμού, αλλά και την εντεινόμενη γαλλική αντίσταση υπό τον Στρατηγό Ζοζέφ Ζόφφρ, η γερμανική επίθεση ανακόπηκε τον Σεπτέμβριο στα πρόθυρα του Παρισιού, στην Πρώτη Μάχη του Μάρνη. Ως αποτέλεσμα αυτής της ήττας, η Γερμανία έχασε την ευκαιρία να βγάλει γρήγορα εκτός μάχης την Γαλλία και υποχρεώθηκε να αποδεχτεί τον διμέτωπο αγώνα, που αποτελούσε ανάθεμα για την γερμανική ηγεσία.

Καθώς το κύριο μέτωπο είχε περιπέσει σε αδιέξοδο, οι αντίπαλες ηγεσίες προσπάθησαν να υπερφαλαγγίσουν η μία την άλλη, προωθώντας διαδοχικά τις δυνάμεις τους βορειοδυτικά, σε έναν αγώνα δρόμου προς την θάλασσα, και εγκαθιστώντας ένα συνεχές αμυντικό μέτωπο, από την ουδέτερη Ελβετία μέχρι τη Μάγχη, με τους Γερμανούς να κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του Βελγίου, και ένα μεγάλο κομμάτι της βορειοδυτικής Γαλλίας. Και οι δύο αντίπαλοι άρχισαν να οχυρώνουν τις γραμμές τους με συνεχείς σειρές χαρακωμάτων, προστατευόμενα από συρματόπλεγμα και ναρκοπέδια και υποστηριζόμενα από πολυβόλα και πυροβολικό. Παρά την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο νέος Γερμανός αρχιστράτηγος, Έριχ φον Φάλκενχαϋν, τον Οκτώβριο, αυτή αποκρούστηκε, με μεγάλες απώλειες εκατέρωθεν, από το ΒΕΣ στην Πρώτη Μάχη του Υπρ. Την ίδια τύχη είχαν και οι τοπικές γαλλικές αντεπιθέσεις στα Βόσγια και την Καμπανία, αποδεικνύοντας την υπεροχή της άμυνας έναντι της επίθεσης. Ο πόλεμος κινήσεων, που είχαν σχεδιάσει οι στρατηγοί, είχε αρχίσει να μετατρέπεται στον στατικό πόλεμο των χαρακωμάτων.

Κατά το 1915, οι Γερμανοί τήρησαν κυρίως αμυντική στάση, επικεντρώνοντας τις δυνάμεις τους ενάντια στη Ρωσία. Η κύρια εξαίρεση ήταν η Δεύτερη Μάχη του Υπρ, η οποία χαρακτηρίστηκε από την πρώτη χρήση δηλητηριωδών αερίων (χλώριο) από τους Γερμανούς. Η δράση των αερίων προκάλεσε πανικό στις γαλλικές γραμμές, αλλά η γερμανική ηγεσία δεν ήταν προετοιμασμένη να το εκμεταλλευτεί, και καναδικές δυνάμεις γρήγορα έκλεισαν το κενό. Οι Σύμμαχοι επίσης περιορίστηκαν σε τοπική δράση, ως την μεγάλη επίθεση στην Καμπανία τον Σεπτέμβριο, όπου ο Γάλλος αρχιστράτηγος, Ζόφφρ, ήλπιζε ότι με την χρήση ισοπεδωτικών βομβαρδισμών (μπαράζ) θα μπορούσε να ανοίξει ένα ρήγμα στις γερμανικές γραμμές. Η επίθεση όμως γρήγορα αποτελματώθηκε όταν συνάντησε την δεύτερη και τρίτη γερμανική γραμμή άμυνας, και τερματίστηκε τον Νοέμβριο μετά από βαριές αγγλογαλλικές απώλειες.

Το 1916, η ολική κινητοποίηση της βιομηχανίας και του πληθυσμού στις εμπόλεμες χώρες είχε ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση αρκετών ανδρών και υλικού για την διεξαγωγή μιας , όπως ήλπιζαν τα επιτελεία των αντιπάλων, αποφασιστικής επίθεσης. Ο φον Φάλκενχαϋν, υπολογίζοντας στην υπεροχή της Γερμανίας σε άνδρες και όπλα έναντι της Γαλλίας, και επιθυμώντας να προλάβει την εμφάνιση του νέου βρετανικού στρατού, που είχε προκύψει από την γενική επιστράτευση, αποφάσισε να επιτεθεί στον οχυρωμένο τομέα-κλειδί του Βερντέν, με σκοπό να συντρίψει τον γαλλικό στρατό σε έναν πόλεμο φθοράς, που, όπως πίστευε, η Γερμανία θα κέρδιζε. Η κολοσσιαία Μάχη του Βερντέν ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου και συνεχίστηκε μέχρι τον Ιούνιο, αλλά καμία από τις δύο πλευρές, παρά τις τρομερές τους απώλειες, δεν κατόρθωσε να επιτύχει τους σκοπούς της. Έφερε όμως τον γαλλικό στρατό στα πρόθυρα της κατάρρευσης και της ανταρσίας, με αποτέλεσμα η κύρια συμμαχική προσπάθεια να αναληφθεί από τον νέο βρετανικό "Στρατό του Κίτσενερ" στην Μάχη του Σόμμ.

Η επίθεση, που ξεκίνησε στις 1 Ιουλίου, υπό τις διαταγές του Στρατηγού Σερ Ντάγκλας Χαίηγκ, στοίχισε στους Βρετανούς 60.000 απώλειες την πρώτη μέρα. Παρά την αυτοθυσία των Βρετανών κληρωτών, την πρωτοφανή συγκέντρωση πυροβολικού, την καινοτόμο χρήση των τανκ, και την σχετική γερμανική αδυναμία, η επίθεση, που συνεχίστηκε μέχρι τον Νοέμβριο, απέφερε μόνο μια στενή λωρίδα εδάφους, με αντίτιμο πάνω από ένα εκατομμύριο συολικές απώλειες. Από γερμανικής πλευράς, οι εκατόμβες του Βερντέν και του Σόμμ, οδήγησαν στην παραίτηση του Φάλκενχαϋν και την ανάληψη της συνολικής διεύθυνσης του πολέμου από το περίφημο δίδυμο Χίντενμπουργκ-Λούντενντορφ. Το γερμανικό επιτελείο, μετά τις απώλειες του 1916, προσανατολίστηκε σε μια αμυντική τακτική για το νέο έτος, και άρχισε την κατασκευή μιας ισχυρής οχυρωματικής γραμμής, της "Γραμμής Χίντενμπουργκ".

Από τη γαλλική πλευρά, ο Ζόφφρ αντικαταστάθηκε τον Δεκέμβριο του 1916 από τον Στρατηγό Ρομπέρ Νιβέλ, ο οποίος επέμεινε και επέβαλε την διεξαγωγή μιας ακόμα μεγάλης επίθεσης, στην περιοχή Chemin-des-Dames, τον Απρίλιο του 1917. Η επίθεση, που έμεινε στην Ιστορία ως η "Επίθεση του Νιβέλ", αποδείχθηκε καταστροφική. Οι Γερμανοί είχαν πληροφορηθεί τα γαλλικά σχέδια, και οι οχυρώσεις τους αποδείχθηκαν πολύ ισχυρές. Οι απώλειες έφτασαν τις 187.000 και στάσεις σημειώθηκαν σε πολλές γαλλικές μονάδες. Ο Νιβέλ απολύθηκε εσπευσμένα, και αντικαταστάθηκε από τον ήρωα του Βερντέν, τον Στρατηγό Φιλίπ Πεταίν, ο οποίος κατάφερε να επαναφέρει τάξη στο στράτευμα με την υπόσχεση ότι θα περιοριζόταν στην άμυνα ("Θα περιμένουμε τα τανκς και τους Αμερικάνους"). Έτσι η πρωτοβουλία αφέθηκε στις δυνάμεις της Βρετανίας και των αποικιών της. Οι βρετανικές δυνάμεις ανέλαβαν μια ακόμα κολοσσιαία επίθεση κατά την Τρίτη Μάχη του Υπρ από τον Ιούλιο ως τον Νοέμβριο, όπου κατάφεραν να κατακτήσουν μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, αλλά απέτυχαν να διασπάσουν το γερμανικό μέτωπο. Περισσότερη επιτυχία σημείωσε η επίθεση στο Καμπραί, όπου η πρωτοφανής μαζική χρήση 400 τανκ επέτρεψε στους Βρετανούς να σημειώσουν γρήγορη πρόοδο. Λόγω όμως των απωλειών από τις τετράμηνες μάχες στο Υπρ, δεν διέθεταν εφεδρείες για να εκμεταλλευτούν την αρχική τους επιτυχία, με αποτέλεσμα οι γερμανικές δυνάμεις, ενισχυμένες με εφεδρείες, να αντεπιτεθούν και να ανακαταλάβουν το απωλεσθέν έδαφος.







[size=9]πηγη wikipedia[/size]
#20
Καλλιτεχνικός καφενές / Ανρί Ματίς
Απριλίου 04, 2007, 09:08:52 ΠΜ
Ο Ανρί Ματίς (πλήρες όνομα Henri-Emile-Benoit Matisse, 31 Δεκεμβρίου 1869 – 3 Νοεμβρίου 1954) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους ζωγράφους του 20ου αιώνα. Θεωρείται ιδρυτής του καλλιτεχνικού κινήματος του φωβισμού καθώς και μία από τις σημαντικότερες μορφές της μοντέρνας τέχνης.


Ζωή και έργο

Ο Ματίς γεννήθηκε στην επαρχία Le Cateau-Cambresis της βόρειας Γαλλίας ενώ μεγάλωσε στην περιοχή Bohain-en-Vermandois. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι όπου μετακόμισε το 1887 και αφού απέκτησε την δικηγορική άδεια εργάστηκε για ένα διάστημα ως συμβολαιογράφος στην γενέττειρά του. Το 1891 προσβλήθηκε από ασθένεια και κατά το στάδιο της ανάρωσής του ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη ζωγραφική. Την ίδια χρονιά επιστρέφει στο Παρίσι όπου σπουδάζει στην ακαδημία τεχνών Julian, μαθητής του Odilon Redon και του Γκουστάβ Μορώ.

Ο Ματίς παράγει τους πρώτους του πίνακες επηρεασμένος από τα έργα των Σεζάν, Γκωγκέν, βαν Γκογκ, αλλά και από την παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη. Η μεθοδολογία του περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά την ανεξάρτητη επεξεργασία επιμέρους στοιχείων του πίνακα και στο τελικό μόνο στάδιο την ανάμιξή τους για την παραγωγή της τελικής σύνθεσης. Η τεχνοτροπία του Ματίς είναι αυτή που χαρακτηρίζει το κίνημα των φωβιστών. Η θεματολογία του -- διανθισμένη συνήθως με έντονα και φωτεινά χρώματα -- αποτελείται κυρίως από προσωπογραφίες, εσωτερικούς χώρους και θέματα νεκρής φύσης.

Η πρώτη ομαδική έκθεση στην οποία συμμετείχε έλαβε χώρα το 1901 ενώ η πρώτη ατομική του έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1904. Τα επόμενα χρόνια, ταξιδεύει σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Την περίοδο 1908-1912 εκθέτει επίσης πολλά έργα του σε Μόσχα, Βερολίνο, Μόναχο και Λονδίνο.

Αν και το κίνημα των φωβιστών, του οποίου αποτελεί ηγετική μορφή, χάνει την αίγλη του μετά το 1906, ο ίδιος ο Ματίς γνωρίζει σημαντική καλλιτεχνική αναγνώριση με τα έργα που παράγει την περίοδο 1906-1917 και τα οποία ξεφεύγουν από τα όρια του φωβισμού.

Ο Ματίς συνδέθηκε φιλικά με τον Πάμπλο Πικάσο αν μεταξύ τους συνυπήρχε πάντα και το στοιχείο του ανταγωνισμού.

Από το 1917 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου του, ο Ματίς έζησε στην πόλη Cimiez, σημερινό προάστιο της Nice. Το 1941 διαγνώστηκε πως πάσχει από καρκίνο και μέρος των τελευταίων χρόνων της ζωής του αναγκάστηκε να το περάσει σε αναπηρική καρέκλα. Παρά το γεγονός αυτό, δεν εγκατέλειψε το έργο του, αντιθέτως ασχολήθηκε ενεργά με την τεχνική του κολάζ, μέσω της οποίας κατάφερε να παράγει μερικά από τα ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα σήμερα έργα του.



[size=9]
πηγη wikipedia[/size]