Ειδήσεις:

Το φτιάχνουμε ακόμα.. υπομονή ...

Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Θέματα - pixie

#1
Αρχείο ανακοινώσεων / 2015!
Ιανουαρίου 01, 2015, 12:33:32 ΠΜ
Καλή χρονιά σε όλους! Με υγεία και χαρά!
#2
Αφορά την 11 Σεπτεμβρίου 2001.

#3
Ντελφτ, Ολλανδία

Ο Άλμπερτ Άινσταϊν είχε απορρίψει το φαινόμενο αποκαλώντας το «στοιχειωμένη δράση από απόσταση». Κι όμως, η τηλεμεταφορά δεδομένων είναι εφικτή, όπως επιβεβαιώνει και το τελευταίο πείραμα στην Ολλανδία.

Μια περίπλοκη πειραματική διάταξη επέτρεψε στους ερευνητές να τηλεμεταφέρουν δεδομένα σε απόσταση τριών μέτρων.
 
Οι ερευνητές αναφέρουν στο περιοδικό Science ότι κατάφεραν να τηλεμεταφέρουν όχι αστροναύτες του Star Trek αλλά δεδομένα (την κατάσταση του σπιν ενός ηλεκτρονίου) ανάμεσα σε δύο μικροσκοπικά διαμάντια που απείχαν τρία μέτρα.
 
Στόχος τους είναι τώρα να αυξήσουν την απόσταση στο ένα χιλιόμετρο, μια βελτίωση που ίσως φέρει πιο κοντά τις κύριες πρακτικές εφαρμογές της κβαντικής τηλεμεταφοράς: τους κβαντικούς υπολογιστές και τα ασφαλή κβαντικά δίκτυα επικοινωνιών.
 
Θεωρητικά, η ίδια περίπου μέθοδος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για την τηλεμεταφορά ανθρώπων, αν και οι ερευνητές θεωρούν κάτι τέτοιο «εξαιρετικά απίθανο».
 
Η μέθοδος κβαντικής τηλεμεταφοράς που παρουσίασε η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Ντελφτ δεν είναι η πρώτη, φέρεται όμως να είναι η ακριβέστερη με απόδοση 100%.
 
Ακαριαία δράση από απόσταση...
 
Το φαινόμενο στο οποίο βασίστηκε το πείραμα ονομάζεται κβαντική διεμπλοκή (entanglement) και αφορά σωματίδια (φωτόνια, ηλεκτρόνια, ακόμα και μόρια) που βρίσκονται σε ένα είδος επικοινωνίας μεταξύ τους: η αλλαγή της κβαντικής κατάστασης του ενός σωματιδίου οδηγεί στην ακαριαία αλλαγή της κατάστασης και του δεύτερου, ακόμα κι αν τα σωματίδια χωρίζονται από μεγάλη απόσταση και δεν επικοινωνούν μέσω κάποιου υλικού μέσου.
 
Το 1935, ο Άινσταϊν και άλλοι φυσικοί απέρριψαν το φαινόμενο ως παραλογισμό που προκύπτει από κάποια βασική παρανόηση της κβαντομηχανικής. Ο πατέρας της σχετικότητας αρνούνταν να δεχτεί ότι δύο σωματίδια μπορούν να αλληλεπιδρούν ακαριαία, πιο γρήγορα δηλαδή κι από την ταχύτητα του φωτός.
 
Ακόμα και το 1947 ο Άινσταϊν παρέμενε αμετάπειστος και δήλωνε σε επιστολή του ότι «η Φυσική πρέπει να αναπαριστά μια πραγματικότητα στο χώρο και το χρόνο, χωρίς στοιχειωμένες δράσεις από απόσταση (spooky actions at a distance)».
 
Κι όμως, πολλά πειράματα έχουν αποδείξει έκτοτε ότι η κβαντική διεμπλοκή είναι πραγματική και όντως δρα ταχύτερα από την ταχύτητα του φωτός.
 
Bit και qubit...
 
Αυτό είναι εξάλλου το φαινόμενο στο οποίο βασίστηκε το τελευταίο επίτευγμα. Οι ερευνητές δημιούργησαν ζευγάρια ηλεκτρονίων μέσα σε δύο διαφορετικούς κρυστάλλους διαμαντιού έτσι ώστε το ηλεκτρόνιο στον έναν κρύσταλλο να βρίσκεται σε διεμπλοκή με το δεύτερο.
 
Τα δεδομένα που μεταφέρθηκαν από τον έναν κρύσταλλο στον άλλο, χωρίς να υπάρχει φυσική επαφή μεταξύ τους, ήταν η κατάσταση του σπιν των ηλεκτρονίων: η αλλαγή του spin στον έναν κρύσταλλο οδηγεί ακαριαία στην αλλαγή του spin στον δεύτερο κρύσταλλο, δηλαδή στη μεταφορά της πληροφορίας για το spin.
 
Στους κλασικούς υπολογιστές, μονάδα της πληροφορίας είναι το bit, το οποίο παίρνει τιμή είτε «0» είτε «1».
 
Αυτό όμως που τηλεμεταφέρθηκε στο πείραμα ήταν ένα «κβαντικό bit» ή qubit, το οποίο θεωρητικά μπορεί να βρίσκεται στις καταστάσεις «0» και «1» ταυτόχρονα.
 
Η συνύπαρξη αυτών των καταστάσεων στο ίδιο bit είναι αυτό που θα έκανε τους κβαντικούς υπολογιστές ταχύτερους σε πολλές λειτουργίες.
 
Από τους κβαντικούς υπολογιστές στο Star Trek...
 
Οι σημερινοί κβαντικοί υπολογιστές είναι υποτυπώδεις και προσφέρουν ελάχιστα qubit, αν και η αμερικανική εταιρεία D-wave έχει λανσάρει ένα σύστημα για το οποίο υποστηρίζει ότι αξιοποιεί την κβαντική εμπλοκή.
 
Μια άλλη πρακτική εφαρμογή της τηλεμεταφοράς θα ήταν τα λεγόμενα κβαντικά δίκτυα, τα οποία είναι θεωρητικά απόλυτα ασφαλή από υποκλοπές.
 
Θα μπορούσε όμως να αξιοποιηθεί η διεμπλοκή για την τηλεμεταφορά αντικειμένων και ανθρώπων; «Αν πιστέψει κανείς ότι δεν είμαστε τίποτα περισσότερο από μια συλλογή ατόμων που συνδέονται μεταξύ τους με έναν συγκεκριμένο τρόπο, τότε θεωρητικά θα ήταν δυνατό να τηλεμεταφερθούμε από ένα μέρος σε ένα άλλο» σχολίασε στην εφημερίδα Independent ο καθηγητής Ρόναλντ Χάνσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας στη Ντελφτ.
 
«Πρακτικά είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο [...] Δεν μπορώ όμως να το αποκλείσω αφού δεν υπάρχει θεμελιώδης νόμος της φυσικής που να το εμποδίζει» είπε.

 
Πληροφορίες: Βαγγέλης Πρατικάκης
#4
Υγεία / Ελιξίριο μακροζωίας
Ιανουαρίου 01, 2014, 03:59:46 ΜΜ
Κι επειδή όλοι εύχονται υγεία, μήπως να ξεκινούσαμε με μια αποτοξίνωση?

Η παρακάτω συνταγή καθαρίζει τις φλέβες από τη χοληστερίνη!
Το κάνουμε μια φορά το χρόνο...

Υλικά:

300 γρ σκόρδο
500 γρ κρεμμύδια
1,5 λίτρο μηλόξυδο και
1 κιλό μέλιΔιαδικασία:

Κόβουμε στο μούλτι τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα βάζουμε για 24 ώρες μέσα σε μια κούπα μαζί με το μηλόξυδο. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε το μείγμα.
Στη συνέχεια αφού περάσει ο χρόνος το στραγγίζουμε και στο ζουμί προσθέτουμε το μέλι και το ανακατεύουμε για να διαλυθεί. Το βάζουμε σε μπουκάλια και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Το βάζουμε στη σαλάτα αντί για ξίδι, 4 κουταλάκια τη φορά.

briefingnews.gr
#5
To κοκτέιλ Elements, που έφτιαξε ο Στέλιος Παπαδόπουλος, μπάρμαν σε κάποιο μπαρ της Γλυφάδας, είναι φιναλίστ για τον διεθνή διαγωνισμό Bacardi Legacy 2014. Με επιρροές από Κούβα, το κοκτέιλ αυτό είναι καταπληκτικό!

 
Η συνταγή του είναι η εξής:
 
50 ml Bacardi Superior
40 ml χυμό από ροζ grapefruit
10 ml σιρόπι πικραμύγδαλου
20 ml χυμό από μοσχολέμονο
20 ml σιρόπι ζάχαρης
4–5 φύλλα φρέσκου βασιλικού
 
Σερβίρεται σε ποτήρι Martini ή Coupette με φύλλο βασιλικού και Αngostura Aromatic Bitters.
#6
Χιούμορ / Διαφορές...
Νοεμβρίου 16, 2013, 08:22:24 ΜΜ
 

#7
[img align=left]http://a33.gr/files/images/6331/ejvf_407x570.png[/img]Ήταν ένας έμπορος που πουλούσε τελειοποιημένα καταπότια που καταλαγιάζουν τη  δίψα. Καταπίνεις ένα τη βδομάδα και δε θέλεις πια να ξαναπιείς. «Γιατί τα πουλάς αυτά;» είπε ο μικρός πρίγκιπας. «Είναι μεγάλη οικονομία χρόνου» είπε ο έμπορος. «Οι ειδικοί κάνανε τους υπολογισμούς τους. Εξοικονομούν πενήντα τρία λεπτά τη βδομάδα». «Αν είχα» λέει ο μικρός πρίγκιπας «πενήντα τρία λεπτά να ξοδέψω θα πήγαινα ήσυχα –ήσυχα σε μια πηγή να ξεδιψάσω.....»
[align=right]Α ΝΤΕ ΣΑΙΝΤ ΕΞΥΠΕΡΥ[/align]
 
Γράφει ο Θανάσης Μπαντές

«Ο μικρός πρίγκιπας» ήταν για τον Εξυπερύ η έμπνευση της ζωής του. Αν αναλογιστούμε ότι σε πτήση που επιχείρησε στις 29 Δεκεμβρίου του 1935 αναγκάστηκε να προσγειωθεί στην έρημο διακόσια περίπου χιλιόμετρα πριν φτάσει στο Κάιρο κι ότι τον περιμάζεψε ένα καραβάνι (που χρειάστηκε πορεία πέντε ημερών για να τον βρει), αντιλαμβανόμαστε ότι «ο μικρός πρίγκιπας» ξεπερνά τα όρια της διανοητικής δημιουργίας και αποκτά υπόσταση χειροπιαστή, αφού γεννιέται μέσα στο φυσικό ερημικό τοπίο της εκτυλισσόμενης δράσης. Με άλλα λόγια ο πιλότος που συναντά ο ουρανοκατέβατος πρίγκιπας στην έρημο είναι ο ίδιος ο Εξυπερύ που γνωρίζει πολύ καλά εκ των προτέρων ότι αν δεν επισκευάσει το αεροσκάφος μέσα σε λίγες μέρες και του τελειώσει το νερό, κάθε διαφυγή θα γίνει αδύνατη. Από την άποψη αυτή «ο μικρός πρίγκιπας» παίρνει διαστάσεις οραματισμού, λειτουργεί δηλαδή ως μεταφυσικό βίωμα, που δίνει όλες τις απαντήσεις για την περιπέτειά του Εξυπερύ στην έρημο. Ο ουρανός, ως μοναδικός σύντροφος της ερήμου, ήταν αδύνατο να μην πρωταγωνιστήσει στην όλη διαδικασία. Είναι η πατρίδα του πρίγκιπα, είναι δηλαδή το αχαλίνωτο του αγνώστου που οφείλει να διερευνηθεί και που τελικά δεν θα δράσει ούτε εκφοβιστικά, ούτε απειλητικά, παρά μόνο συντροφικά, αφού δεν θα μπορούσε να στείλει τίποτε πιο ακίνδυνο και πιο φιλικό από τον μικρό πρίγκιπα. Το πιο ευαίσθητο, το πιο άκακο, το πιο αθώο πλάσμα της παγκόσμιας λογοτεχνίας γεννιέται – ως σύλληψη, όχι ως καταγραφή – μέσα στον έσχατο κίνδυνο. Κι αυτή είναι η πιο αισιόδοξη οπτική της ζωής. Είναι η οριστική συντριβή όλων των φόβων, η στιγμή που η αισιοδοξία παίρνει διαστάσεις επαναστατικότητας. Γιατί ο Εξυπερύ, μετατρέποντας τον επιθανάτιο ρόγχο στο πιο τρυφερό καλωσόρισμα, δεν ξεπερνά μόνο τον εαυτό του, σ' ένα ψυχικό άλμα καθαρά προσωπικό, αλλά καθιστά σαφές ότι η ατομική νίκη μπροστά στο αδυσώπητο του αγνώστου – τι πιο άγνωστο από το θάνατο – παίρνει εξ' ορισμού πανανθρώπινες διαστάσεις ως δίοδος που οδηγεί το «εγώ» στο «εμείς». Αν μέσα στην έρημο νιώσουμε φόβο θα έρθουν η τρέλα και η βία, αν όχι, θα έρθει ο μικρός πρίγκιπας. Το κλείσιμο του έργου είναι ξεκάθαρη προτροπή: «Και αν γίνει να περάσετε από κει σας ικετεύω μη βιαστείτε, σταθείτε εκεί, λίγο κάτω από το αστέρι. Όταν λοιπόν σας ζυγώνει κανένα παιδί, αν σας γελάσει, αν έχει χρυσαφένια μαλλιά, αν δεν σας αποκρίνεται καθώς θα το ρωτάτε, θα μαντέψετε σωστά ποιος είναι. Λοιπόν να είστε ευγενικοί! Μη μ' αφήσετε τόσο πολύ θλιμμένο: γράψτε μου γρήγορα πως ξαναγύρισε.....». (σελ. 99). Τα σχεδόν οχτώ χρόνια που πέρασαν μέχρι την κυκλοφορία του «μικρού πρίγκιπα» (δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 1943) δεν είναι παρά ο χρόνος που χωρίζει το βίωμα από τη συνείδηση.

 
Υπό αυτή την έννοια ο μικρός πρίγκιπας είναι ο απολογισμός της ατομικότητας που μοιραία παίρνει διαστάσεις συλλογικές, αφού καμιά ατομικότητα δεν υφίσταται εκτός συνόλου. Είναι δηλαδή το σημείο της ταύτισης, της απόλυτης εναρμόνισης, του ατόμου με τον κόσμο. Γιατί ο μικρός πρίγκιπας είναι αυτός που θέτει ερωτήσεις («Τα αγκάθια σε τι χρησιμεύουν; Σε τι χρησιμεύει να κατέχεις τα άστρα; Σε τι χρησιμεύει να είσαι πλούσιος; Τι θα πει: να θαυμάζω; Τι είναι ο ορισμός; Τι είναι γεωγράφος; Γιατί πίνεις; Μα δεν υπάρχει κανείς στη γη;») επαναπροσδιορίζοντας – καθαρά διαλεκτικά – όλες τις έννοιες που έχουν διαστρεβλωθεί. Η διαστρέβλωση των εννοιών δεν είναι παρά η διαστρέβλωση του ανθρώπου που κατακερματίζεται μέσα στη δίνη ενός πολιτισμού που έχει πάψει από καιρό να ορίζει, οδηγούμενος σ' ένα αυτοκαταστροφικό αντιφατικό δίπολο, αφού από τη μια σαρώνεται από έναν πολιτισμό που εξελίσσεται σχεδόν ανεξέλεγκτα μετατρέποντάς τον σε απρόσωπη μάζα κι από την άλλη ατενίζει τον κόσμο καθαρά ατομιστικά σαν να μην υπάρχει τίποτε άλλο πέραν του εαυτού του. Η μετατροπή του συλλογικού οράματος σε ατομικό, που όμως καθορίζεται από συνισταμένες ξεκάθαρα κοινωνικές – στα όρια του πιο άκρατου πιθηκισμού – σηματοδοτεί τη μέγιστη αλλοτρίωση, που λειτουργεί όχι μόνο ως προφανής κρίση ταυτότητας, αλλά κι ως απομάκρυνση από καθετί, είτε συνάνθρωπος, είτε περιβάλλον, είτε οτιδήποτε λέγεται αυτό, δηλαδή ως έσχατη απομόνωση.

Γι' αυτό κι όλοι οι πλανήτες που γνωρίζει ο μικρός πρίγκιπας είναι πολύ μικροί. Γι' αυτό και οι άνθρωποι που ζουν στους πλανήτες είναι μόνοι. Γιατί ο μικρόκοσμος του καθενός είναι απελπιστικά λίγος κι ο εγκλωβισμός στο λίγο είναι η πιο ασφυκτική μοναξιά. Κάθε ξεκομμένη ατομικότητα κι ένας ελάχιστος πλανήτης, και κάθε δράση μέσα στα όρια
[img align=right]http://a33.gr/files/images/6331/ilio_466x570.png[/img]του αδιαπέραστου κάνει τον κλοιό ακόμη πιο τρομακτικό. Με άλλα λόγια οτιδήποτε υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί παρά να είναι κλειστοφοβικό και παράλογο. Ο μοναχικός βασιλιάς εκλιπαρεί τον μικρό πρίγκιπα να μείνει κοντά του και του τάζει υπουργεία. Η εξουσία, ως ξεκάθαρα διαστροφικός μηχανισμός ταυτίζεται με την ύπαρξη, γίνεται δηλαδή σκοπός και νόημα ζωής ως αντιστάθμισμα της θλιβερότερης κενότητας. Ο αρουραίος – θύμα τονώνει την ύπαρξη. Μπορούν να τον τιμωρούν όποτε θέλουν. Ο γεωγράφος επιστήμονας είναι χαμένος μέσα στα βιβλία και ταλαντεύεται αναζητώντας τους ακριβέστερους ορισμούς. Όμως τα όρια της επιστήμης γίνονται όρια προσωπικά κι ο κατακερματισμός της γνώσης σηματοδοτεί τον κατακερματισμό της ύπαρξης. Ο επιχειρηματίας κάνει διαρκώς λογαριασμούς πάνω στα χαρτιά του και  κατέχει πεντακόσια εκατομμύρια αστέρια. Όταν ο μικρός πρίγκιπας τον ρωτά πώς μπορεί να κατέχει τα αστέρια, δίνει την απάντηση: «Όταν βρεις ένα διαμάντι που δεν είναι κανενός, είναι δικό σου. Όταν βρεις ένα νησί που δεν ανήκει σε κανέναν, είναι δικό σου. Αν έχεις πρώτος μια ιδέα, που δεν την είχε κανείς άλλος, είναι δική σου. Και εγώ κατέχω τα αστέρια γιατί κανείς πριν από μένα δε σκέφτηκε να είναι δικά του». (σελ. 52). Κι όταν ο μικρός πρίγκιπας τον ρωτά τι τα κάνει, δίνεται ως απάντηση: «...γράφω σ' ένα μικρό χαρτί τον αριθμό των άστρων. Μετά κλειδώνω αυτό το χαρτί σ' ένα συρτάρι ή το καταθέτω στην τράπεζα». (σελ. 52). Η αυθαίρετη ιδιοκτησία των αστεριών είναι ο χυδαιότερος κι ο πιο παράλογος ατομικισμός, που διασφαλίζει το είναι μόνο μέσα από το έχειν ταυτίζοντας την ιδιοκτησία με την αχρήστευση. Ο φανοκόρος ανάβει συνέχεια τη λάμπα έχοντας ξεχάσει το γιατί. Ο ανόητος θέλει να τον θαυμάζουν χωρίς να μπορεί να εξηγήσει τους λόγους. Ο μπεκρής πίνει για να ξεχάσει τη δυστυχία ότι είναι μπεκρής.


Ο μικρός πρίγκιπας, δεν είναι παρά ο ίδιος ο Εξυπερύ, που μέσα στην έρημο, έρχεται αντιμέτωπος με την ατέρμονη [img align=left]http://a33.gr/files/images/6331/fidi.png[/img] ανθρώπινη δυστυχία. Μόνο στην έρημο θα αναδεικνύονταν τα ύψη της ανθρώπινης ερημιάς. Και ξαφνικά, ως δια μαγείας, όλα γίνονται ξεκάθαρα. Η ανθρώπινη ευτυχία δεν κρύβει καμιά πολυπλοκότητα. Είναι το ξύπνημα του μικρού πρίγκιπα που υπάρχει στον καθένα. Η κατανόηση της ολοκλήρωσης μέσα από τον άλλο. Η συνείδηση ότι συναισθηματική πληρότητα υπάρχει μόνο μέσα από τη συναισθηματική μοιρασιά. Γιατί η εξημέρωση της αλεπούς δεν αφορά την κυριότητά της, αφορά το πλησίασμά της. Και η ιδιοκτησία δεν ορίζεται με την κατοχή, αλλά με τη φροντίδα: «Εγώ κατέχω ένα λουλούδι που το ποτίζω κάθε μέρα. Κατέχω τρία ηφαίστεια που τα καθαρίζω κάθε βδομάδα. Γιατί καθαρίζω ακόμη κι εκείνα που είναι σβησμένα. Δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να γίνει. Κάνω ό, τι είναι χρήσιμο στα ηφαίστειά μου, ό, τι είναι χρήσιμο στα λουλούδια μου που τα κατέχω όλα. Μα εσύ δεν είσαι χρήσιμος στα αστέρια σου». (σελ. 53).  Ο μικρός πρίγκιπας είναι η σοφία της αχαλίνωτης αθωότητας, δηλαδή η υπέρτατη αισιοδοξία, και μόνο έτσι μπορεί να γίνει κατανοητός. Γι' αυτό είναι βέβαιο ότι συνεχίζει να ζει κι ότι ανά πάσα στιγμή θα εμφανιστεί, όπως τον περιμένει κι ο ίδιος ο Εξυπερύ. Αλίμονο σ' αυτούς που νομίζουν ότι πέθανε από το δηλητήριο του φιδιού. Δεν θα δουν ποτέ το μικρό πρίγκιπα...
#8
Χρησιμοποιώ περισσότερους από δύο λογαριασμούς στο Google και χειρίζομαι και τον λογαριασμό e-mail τρίτου συγγενικού προσώπου. Το προσωπικό μου ιστορικό (και άλλοτε, το ιστορικό του τρίτου προσώπου) εμπλουτίζεται καθημερινά με όρους αναζήτησης και δικτυακούς προορισμούς που δεν με αφορούσαν, αφού συχνά εξυπηρετώ φίλους και συγγενείς που θέλουν να βρουν ή να κάνουν κάτι «στο Ιντερνέτ». Και φυσικά, υπάρχουν πολλοί σαν κι εμένα. Κανείς μας, δεν είναι αυτό που μαρτυρούν τα στοιχεία από το ιστορικό των περιηγήσεών του, των e-αγορών του ή των λέξεων και φράσεων με τις οποίες έψαξε στο διαδίκτυο.
 
Ορατός είναι ο κίνδυνος μιας νέας μορφής ανθρώπινων διακρίσεων από την «τυφλή» και συνάμα ανεπαρκή ανάλυση μεγάλων συνόλων δεδομένων, των λεγόμενων big data, κατά την Κέιτ Κρόφορντ, μέλος της ομάδας ερευνητών στην Microsoft Research, επισκέπτριας καθηγήτριας στο MIT Center for Civic Media και στο Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας UNSW. Η Κρόφορντ προειδοποιεί ότι πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για να αποαποφευχθεί ο κίνδυνος, θωρακίζοντας τα νομικά συστήματα όχι μόνο των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά όλων των χωρών όπου υπάρχει Ίντερνετ.

 
-Μιλάς πολύ online και δεν θα σου βγει σε καλό, προειδοποιεί πανεπιστημιακή μελέτη!

 Η Κρόφορντ διαπιστώνει πως η ελλιπής ανάλυση μεγάλων συνόλων δεδομένων, των λεγόμενων και big data, μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες, όπως η σύλληψη ενός ανθρώπου, η άρνηση της ασφάλισης της ζωής του, της πρόσληψής του σε μια δουλειά ή ακόμα και της ενοικίασης ενός σπιτιού. Τα δεδομένα αυτά, είναι μεγάλα σύνολα, και μάλιστα ανώνυμα, όμως σας «κόβουν» όταν ένας δικτυακός τόπος ή μια υπηρεσία που τα χρησιμοποιεί -πώς, γιατί και με ποιο δικαίωμα;- έχει βάλει την δική του κόκκινη γραμμή. Χωρίς να σας γνωρίζει προσωπικά, σας απέκλεισε, χωρίς να γνωρίζει ότι απέκλεισε εσάς, αλλά όλους όσους, γενικά, ταιριάζουν με το προφίλ σας (ή τουλάχιστον «έτσι φαίνεται»).

 
-Δείτε τι ξέρει για εσάς η Google και σταματήστε τη συλλογή των στοιχείων σας!

 Η ερευνήτρια δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα δεδομένα που αφορούν στην υγεία, τα οποία χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Ποια όμως δεδομένα μπορούν να τα αποκαλύψουν ή έστω να συνδεθούν με την υγεία ενός ατόμου (εύστοχα ή άστοχα);


-Οι φτωχοί μπορεί να βλέπουν ένα πολύ διαφορετικό Ίντερνετ.
 
Οι όροι αναζήτησης σε μια μηχανή αναζήτησης, για παράδειγμα, για τα συμπτώματα μιας ασθένειας, ή οι αγορές φαρμάκων μέσω Διαδικτύου, ακόμα και το RFID στην ετικέτα ενός φαρμάκου μπορεί να αποτελέσουν σημαντικά δεδομένα που μαρτυρούν στοιχεία για την υγεία ενός ανθρώπου. Εάν μάλιστα τα δεδομένα αυτά διασταυρώνονται με τα «παραδοσιακά» στοιχεία για το ιατρικό του ιστορικό -«κι έτσι πρέπει να γίνεται με τα big data», είπε χαρακτηριστικά η Κρόφορντ- σχηματίζεται ένα λεπτομερές προφίλ για την υγεία του, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών που δεν έχει ποτέ αποκαλύψει το ίδιο πρόσωπο στον γιατρό του.

 
-Ντοκιμαντέρ στις ΗΠΑ καυτηριάζει «Το Μεγαλύτερο Ψέμα στο Web».

 Η ερευνήτρια αναφέρθηκε επίσης σε πρόσφατη μελέτη στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, σύμφωνα με την οποία από την ανάλυση 58.000 Like στο Facebook προβλέφθηκε με μεγάλη ακρίβεια ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η χρήση εθιστικών ουσιών ακόμα και ποια μέλη του κοινωνικού δικτύου ήταν παιδιά χωρισμένων γονιών. Δηλαδή, στο Ίντερνετ «είσαι ό,τι κάνεις Like».

 
-E.E.: «Online, αποκαλύπτετε πολύ περισσότερα απ' όσα νομίζετε».

 Ομοίως, επισημαίνει η καθηγήτρια, η ανάλυση των διαδικτυακών αγορών, των tweet, δημογραφικών, γεωγραφικών και άλλων πληροφοριών που συλλέγονται για κάθε χρήστη του Διαδικτύου όταν συνδυαστούν με δεδομένα από άλλες πηγές, μπορεί να οδηγήσουν στην δημιουργία πλήθους διαφορετικών προφίλ που μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον του. Μάλιστα, το υποκείμενο των διακρίσεων μπορεί να μην μάθει ποτέ τι ακριβώς συνέβη, αφού η ανάλυση των big data ήταν αρκετή για να βρεθεί στην «κόκκινη γραμμή» χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει.
 Μπορείτε να εξαιρεθείτε από τις διαφημίσεις που «διαβάζουν» την συμπεριφορά σας
 Μπροστά σε αυτό το πραγματικό ρίσκο, η Κέιτ Κρόφορντ και οι επιστημονικοί συνεργάτες της που συνυπογράφουν την μελέτη, προτείνουν ένα νέο νομικό πλαίσιο, με το οποίο όποιος αντιμετωπίσει κάποιας μορφής διάκριση, ακόμα και σύλληψη, θα διατηρεί το δικαίωμα να μάθει πως η ανάλυση μεγάλων σετ δεδομένων χρησιμοποιήθηκε και τον οδήγησε εκεί, ώστε να ασκήσει το δικαίωμά του να αντικρούσει ό,τι δείχνουν να καταμαρτυρούν.
 

-Τι ξέρει για εσάς το Twitter για να σας κάνει εξατομικευμένες προτάσεις.

 Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που παρουσίασε η Κρόφορντ αφορούσε την ανάλυση των όρων αναζήτησης στο Google για να εκτιμηθεί εάν η γρίπη είχε πάρει διαστάσεις επιδημίας το 2012. Τα big data έκαναν λάθος, τα πραγματικά ιατρικά περιστατικά ήταν πολύ λιγότερα από τις εκτιμήσεις, είπε η ερευνήτρια. Βασίστηκαν στην υπερβάλλουσα κάλυψη του θέματος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και στην συζήτηση για την γρίπη στα social media, δεδομένα που ερμηνεύτηκαν ως ενδείξεις για ανθρώπους που είχαν στ'αλήθεια γρίπη, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί εσφαλμένη εντύπωση για το μέγεθος του προβλήματος. Ομοίως, όταν χτύπησε ο τυφώνας Σάντι, ελάχιστα tweet προήλθαν από τις πληγείσες περιοχές -η εικόνα που σχηματίστηκε στα social media ήταν θολή.
 

Πληροφ. από Ανθή Παναγιωτάκη


ΥΓ. Μπορείτε να διαβάσετε κι εδώ την ενδιαφέρουσα μελέτη με τίτλο Big Data and Due Process

http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2325784
#9
Cocktails - Οινοπνευματώδη / Το κρασί Semeli
Σεπτεμβρίου 25, 2013, 09:35:44 ΠΜ
Το εμβληματικό κρασί της εταιρείας Semeli Μαντινεία Νασιάκος 2012, απέσπασε μια σπουδαία διάκριση ξεχωρίζοντας ανάμεσα στα 10 κορυφαία του κόσμου, όπως παρουσιάστηκαν στον Αμερικάνικο Τύπο.


   Δημοσιογράφοι οίνου, που αρθρογραφούν στις μεγαλύτερες εφημερίδες της Αμερικής και περιλαμβάνουν στην ύλη τους σελίδες για το κρασί και τη γεύση, έκαναν την επιλογή των κρασιών.
 
Το κρασί Semeli Μαντινεία είναι το μόνο ελληνικό κρασί που φιγουράρει μέσα σε αυτή την top-10 λίστα, στην οποία χαρακτηρίζεται ως ''εξαιρετικό'' και απολαμβάνοντας τα τρία στα τρία αστέρια που του αποδίδονται. Συγκεκριμένα, περιγράφεται ως ένα ''λαμπερό και φρουτώδες κρασί, με αρώματα ώριμων φρούτων που αφήνουν στο στόμα τη γεύση του ήλιου...'', ενώ το σχόλιο καταλήγει με την διαπίστωση ότι ''κάθε γουλιά προκαλεί και ένα χαμόγελο''.
 
Το κρασί Semeli Μαντινεία Νασιάκος, ποικιλία Μοσχοφίλερο, θεωρείται ως μία από τις πιο αξιόλογες Μαντινείες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία σε αναγνωρισμένους διεθνείς διαγωνισμού οίνου.
Τα φίνα και δυνατά αρώματά του, χαρακτηριστικά της ποικιλίας του Μοσχοφίλερου, και η φρουτώδης γεύση του, το καθιστούν ως ένα από τα πιο αγαπημένα λευκά κρασιά. Συνοδεύει ψάρια με έντονες γεύσεις, θαλασσινά και νοστιμιές της ελληνικής κουζίνας, ενώ μπορεί κάλλιστα να σερβιριστεί και με φρούτα ή ως απεριτίφ, στους 8ο – 10ο C.


in.gr
#10
Κάποιες ταινίες που έρχονται από το Σεπτέμβρη, αξίζουν την αναμονή. Δείτε ποιές!


Στις 26 Σεπτεμβρίου αναμένεται να "στοιχειώσει" τις αίθουσες η ταινία του Τζέιμς Γουάν (Saw - Σε βλέπω) Το Κάλεσμα, σε διανομή Village. Ένα θρίλερ βασισμένο σε πραγματική ιστορία (;) που περιγράφει πώς οι διεθνούς φήμης ερευνητές μεταφυσικών γεγονότων, Εντ και Λορέιν Γουόρεν, βοήθησαν μια οικογένεια που στοιχειωνόταν από μια σκοτεινή παρουσία, σε μια απομονωμένη φάρμα.
 
Αν η ταινία είναι τόσο ανατριχιαστική όσο το trailer που θα δείτε παρακάτω, αξίζει πραγματικά η αναμονή!
 
Η Λορέιν Γουόρεν, στα ογδόντα της πλέον, εξακολουθεί να θυμάται πολύ καλά το σπίτι των Πέρον. Αποκαλύπτει ότι με το που μπήκε μέσα, κατάλαβε αμέσως ότι ήταν στοιχειωμένο. Και ότι η επίσκεψή της στο σετ της ταινίας Το Κάλεσμα της έφερε στην επιφάνεια αυτό ακριβώς το συναίσθημα.
 
Πρωταγωνιστούν η υποψήφια για Όσκαρ Βέρα Φαρμίγκα και ο Πάτρικ Γουίλσον ("Young Adult," "Prometheus") στους ρόλους των Λορέιν και Έντ αντίστοιχα. Μαζί τους, ο Ρον Λίβινγκστον ("Band of Brothers " του HBO) και η Λίλι Τέιλορ ("Public Enemies", "Six Feet Under"), στους ρόλους των Ρότζερ και Κάρολιν Πέρον (τους κατοίκους της φάρμας).
 Το καστ συμπληρώνουν οι Τζόι Κινγκ, Σάνλεϊ Κάσγουελ, Χάλι Μακ Φάρλαντ, Μακένζι Φόι, και Κάιλα Ντίβερ στους ρόλους των πέντε θυγατέρων των Πέρον, μαζί με την Τζέρλινγκ Τζέρινς που ενσαρκώνει την κόρη των Γουόρεν, Τζούντι.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της παραγωγής κατά τη διάρκεια των πολλών τηλεφωνικών συνομιλιών που είχαν οι σεναριογράφοι με την Λορέιν συνέβαιναν κάποιες περίεργες διακοπές, ακούγονταν παράξενοι ήχοι, ενώ πολλές φορές η γραμμή νεκρωνόταν. Ο Κάρεϊ (Χέις) θυμάται ότι όταν τη ρώτησαν αν αυτό είναι συνηθισμένο, η Λορέιν τους απάντησε: «Ασφαλώς. Το σκοτάδι και το φως βρίσκονται σε αιώνια μάχη.»
 
Δείτε το trailer για να πάρετε μία γεύση και... αναμείνατε ως τον Σεπτέμβρη!Μια ακόμη ταινία που περιμένουμε προσεχώς με μεγάλο ενδιαφέρον, είναι η νέα ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ, "Ο Συνήγορος". Ο σκηνοθέτης των Θέλμα και Λουίζ, Hannibal, Μονομάχος, Προμηθέας και αμέτρητων άλλων παραγωγών κινηματογραφικών αλλά και τηλεοπτικών, επιστρατεύει ένα απίστευτο cast και ενώνει τις δυνάμεις του με τον βραβευμένο με Πούλιτζερ συγγραφέα Κόρμαν ΜακΚάρθι (Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους) προκαλώντας τον θεατή και φιλοδοξώντας να παρουσιάσει ένα παθιασμένο θρίλερ με ένταση αλλά και με εφιαλτικό χιούμορ!
 
Οι Μάικλ Φασμπέντερ, Χαβιέ Μπαρδέμ, Μπραντ Πιτ, Πενέλοπε Κρουζ και Κάμερον Ντίαζ, αναλαμβάνουν ρόλους , ενώ η ταινία αναμένεται στις ελληνικές αίθουσες στις 14 Νοεμβρίου σε διανομή Odeon!
 
Δείτε το trailer!Βασισμένη στην best seller σειρά μυθιστορημάτων φαντασίας του Ρικ Ραϊόρνταν, η νέα ταινία του Πέρσι Τζάκσον τον ακολουθεί στο επικό ταξίδι του, όπου προκειμένου να πραγματοποιήσει το πεπρωμένο του ενώνεται με τους ημίθεους φίλους του, με σκοπό να ανακτήσει το Χρυσόμαλλο Δέρας και να σώσει την κατασκήνωση των Ημίαιμων. Διαβάστε περισσότερα εδώ...
 
Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 5 Σεπτεμβρίου.Μια ελληνική παραγωγή τώρα που αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Πρόκειται για τη "Μικρά Αγγλία" του Παντελή Βούλγαρη που αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Ιωάννας Καρυστιάνη. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ...
 
Τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, και έγιναν στην Άνδρο, όπου διαδραματίζεται και η ιστορία του βιβλίου. Δείτε τις πρώτες σκηνές...
 Επιμέλεια: Τζένη Παπαγεωργίου
#11
Κρέμες - Παγωτά / Περί Παγωτού...
Αυγούστου 05, 2013, 07:40:08 ΜΜ
Το παγωτό αποτελεί μια από τις καλύτερες λύσεις, όταν αναζητάμε μια στιγμή απόλαυσης. Υπάρχουν πολλά είδη παγωτών που καλύπτουν όλες τις ανάγκες, από αυτούς που ζητούν μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή γεύση, μέχρι αυτούς που είναι αυστηροί με τη διατροφή τους αλλά δεν θέλουν να αποχωριστούν το αγαπημένο τους σνακ. Το παγωτό μπορεί να καταναλώνεται ακόμη και σε καθημερινή βάση αρκεί κάποιος να τηρεί ένα συνολικά ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί και να λειτουργήσει υποστηρικτικά: η απόλαυση ενός παγωτού τονώνει την αυτοπεποίθηση όσων ακολουθούν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους και τους βοηθά να συνεχίσουν την προσπάθειά γνωρίζοντας ότι δεν χρειάζεται να στερούνται αγαπημένες γεύσεις. Επίσης, αν κοιτάξουμε γύρω μας, θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχουν πολλά σνακ (τυρόπιτες, κρουασάν, γλυκά, κ.ά.) που καταναλώνουμε καθημερινά χωρίς να μας έχει περάσει από το μυαλό ότι έχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από ένα παγωτό. Η αλήθεια είναι ότι ένα παγωτό μπορεί να έχει τις μισές ή και λιγότερες θερμίδες από πολλά άλλα σνακ.

Παράλληλα το παγωτό έχει γερά διατροφικά θεμέλια, τα οποία ξεκινούν από τις πρώτες του ύλες, που είναι κυρίως το γάλα, η ζάχαρη, τα αβγά, το κακάο, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Έτσι, οι βιταμίνες όπως η Α, η D, η Β12, η νιασίνη, η ριβοφλαβίνη, καθώς και μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο προσδίδουν στο παγωτό μια διατροφική υπεροχή έναντι άλλων γλυκυσμάτων. Με απλά λόγια, δεν είναι μια λιχουδιά με ''κενές'' (όπως λέμε) θερμίδες, αλλά ένα απολαυστικό σνακ με διατροφική αξία. Άλλωστε ένα τρόφιμο έχει αξία όταν μπορεί να μας χαρίσει απόλαυση, όταν περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και όταν φυσικά παράγεται κάτω από ασφαλείς συνθήκες.

Ακόμη και στην κατηγορία των παιδικών παγωτών, βλέπουμε ότι γίνονται αξιόλογες προσπάθειες για δημιουργία παγωτών με λιγότερη ζάχαρη και λιπαρά σε σχέση με το μέσο όρο των υπόλοιπων παγωτών, χωρίς ωστόσο να στερούνται σε γεύση. Και αυτό γίνεται για να μπορούν τα παιδιά να αναπτύσσουν σωστές διατροφικές συνήθειες χωρίς να χάσουν την απόλαυση και τη χαρά που τους δίνει ένα παγωτό.

Κάτι που επίσης πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το παγωτό δεν περιέχει συντηρητικά, γιατί πολύ απλά δεν τα χρειάζεται! Το παγωτό από τη φύση του διατηρείται στη κατάψυξη, την καλύτερη μέθοδο συντήρησης, όπου η ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών είναι αδύνατη.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το παγωτό είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο τρόφιμο και η παραγωγική του διαδικασία χαρακτηρίζεται σήμερα από προηγμένες τεχνολογικές και επιστημονικές μεθόδους, έτσι ώστε να παραχθεί ένα προϊόν με θρεπτική αξία, υπέροχη γεύση και που να εγγυάται την υγιεινή και την ασφάλεια.

Επιγραμματικά τα στάδια παραγωγής του παγωτού (από την παραλαβή των πρώτων υλών, έως και τη μεταφορά του παγωτού στον τελικό καταναλωτή) είναι:

1.-Παραλαβή πρώτων υλών και αυστηρός έλεγχος ποιότητας.
2.-Παρασκευή μίγματος στο χώρο ανάμιξης των συστατικών.
3.-Παστερίωση και ομογενοποίηση. Η παστερίωση έχει ως στόχο τη θανάτωση όλων των πιθανών παθογόνων μικροοργανισμών. Η ομογενοποίηση έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού και ομοιόμορφου μίγματος.
4.-Ωρίμανση. Είναι η παραμονή του μίγματος σε θερμοκρασία ψύξης για ορισμένο χρόνο, υπό ελαφριά ανάδευση και είναι καθοριστική για τη δομή του παγωτού. Παράλληλα το μίγμα ελέγχεται φυσικοχημικά και μικροβιολογικά.
5.-Κατάψυξη του μίγματος με ταυτόχρονη ανάδευση.
6.-Μορφοποίηση του παγωτού και σκλήρυνση. Η μορφοποίηση περιλαμβάνει την απόδοση στο παγωτό του τελικού του σχήματος (π.χ. παγωτό σε ξυλάκι, σε κύπελλο, με διακόσμηση, κ.λ.π.). Η σκλήρυνση είναι η διαδικασία της ταχείας ψύξης του παγωτού στους -40 oC.
7.-Συσκευασία-Αποθήκευση. Το παγωτό συσκευάζεται, ελέγχεται (οργανοληπτικά και μικροβιολογικά) ως έτοιμο προϊόν και μεταφέρεται σε κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους (θερμοκρασία <-18 oC).
8.-Διανομή. Γίνεται με τη βοήθεια ειδικών φορτηγών κατάψυξης (θερμοκρασία <-18 oC) στα σημεία πώλησης.
9.-Έλεγχος. Γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από ειδικό επιστημονικό προσωπικό τόσο στα έτοιμα προϊόντα (οργανοληπτικοί έλεγχοι), όσο και στα ίδια τα σημεία πώλησης (συνθήκες κατάψυξης, καθαριότητα, κ.λ.π.), ώστε να διασφαλίζεται συνεχώς η σωστή ποιότητα του παγωτού.

 Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη και πάνω απ' όλα την ικανότητα να παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας παγωτό με γεύσεις που ικανοποιούν ακόμα και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή. Τα εργοστάσια παραγωγής παγωτού που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, εκτός από τη σημαντική βοήθεια που προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία σε αυτές τις δύσκολες εποχές προσφέροντας εργασία σε εκατοντάδες οικογένειες, έχουν και ιδιαίτερη εξαγωγική δραστηριότητα. Το άριστης ποιότητας και γεύσης παγωτό που παράγουμε στην Ελλάδα έχει μεγάλη ζήτηση σε πολλές χώρες του εξωτερικού και μάλιστα σε μεγάλες αγορές όπως η Ισπανία, η Γερμανία κ.α.

Το παγωτό λοιπόν αποτελεί μια εξαιρετική γευστική αλλά και θρεπτική επιλογή που ανταποκρίνεται σε κάθε γούστο και σε κάθε ανάγκη. Γνωρίζοντας την αξία του μπορεί κανείς να το εντάξει συνειδητά στη διατροφή του, χαρίζοντάς στον εαυτό του απόλαυση χωρίς αναστολές.
 

Μύθοι και αλήθειες για τα παγωτά.

 Δυστυχώς το παγωτό για πολλούς θεωρείται ένα ενοχοποιημένο προϊόν και έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς για πολλούς λόγους. Ας δούμε λοιπόν κάποιος μύθους και αλήθειες για τα παγωτά για γνωρίσουμε καλύτερα το προϊόν που αγαπάμε και να μπορούμε να το απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές.
 
Τα παγωτά δεν περιέχουν συντηρητικά.
 Αλήθεια!

 Το παγωτό δεν περιέχει συντηρητικά, γιατί πολύ απλά δεν τα χρειάζεται! Τα παγωτά διατηρούνται από τη φύση τους στη κατάψυξη, που είναι η καλύτερη μέθοδος συντήρησης. Μάλιστα από νομοθετική άποψη τα συντηρητικά απαγορεύονται στο παγωτό. Σκοπός των συντηρητικών είναι να συντηρούν ένα προϊόν, δηλαδή να μην το αφήνουν να αλλοιωθεί. Από τη στιγμή όμως που στο παγωτό εφαρμόζεται η διαδικασία της παστερίωσης (καταστροφή όλων των παθογόνων μικροοργανισμών) και η διαδικασία της κατάψυξης (σε θερμοκρασία <-18 oC δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη μικροοργανισμών), γίνεται αντιληπτό πως η ανάπτυξη μικροοργανισμών καθίσταται αδύνατη.
 
Όταν αγοράζουμε ένα παγωτό, δεν υπάρχει λόγος να προσέχουμε την θερμοκρασία του.
 Μύθος!

 Καταρχήν ο καταναλωτής πρέπει ΠΑΝΤΑ να αγοράζει το παγωτό από κατάψυξη και να προσέχει να μην έχει παραμορφωθεί. Όταν το αγοράσει, αν δεν το καταναλώσει κατευθείαν πρέπει να το τοποθετήσει το ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ δυνατό σε κατάψυξη. Γι' αυτό, στην περίπτωση που το αγοράσει από σούπερ-μάρκετ πρέπει να το τοποθετεί τελευταίο στο καλάθι του ή, αν χρειαστεί, να το μεταφέρει σε ισοθερμική τσάντα με παγοκύστες.

Ένα λιωμένο και ξαναπαγωμένο παγωτό αναγνωρίζεται εύκολα.
 Αλήθεια!
 
Ένα παγωτό πρέπει να είναι μαλακό, απαλό και αφρώδες. Η γεύση του παγωτού πρέπει να είναι ευχάριστη και γλυκιά (εκτός από παγωτά που περιέχουν φρούτα, που μπορεί να είναι κάπως ξινά). Ένα λιωμένο και ξαναπαγωμένο παγωτό αναγνωρίζεται εύκολα, γιατί χάνει το σχήμα του και περιέχει μικρούς κρυστάλλους που γίνονται εύκολα αντιληπτοί κατά τη δοκιμή του.
 
Το παγωτό είναι ένα εποχιακό προϊόν.
 Μύθος!

 Το παγωτό εκτός από δροσιστικό είναι και απολαυστικό και μπορεί να καταναλώνεται άφοβα όλες τις εποχές του χρόνου. Αν μάλιστα καταναλώνεται σωστά και με μέτρο, μπορεί άνετα να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Από health.in.gr
#12
Απέναντί μου η Κρήτη. Δεκαοκτώ μίλια θάλασσας με χωρίζουν απ' τις απόκρημνες νότιες ακτές της με τα γυμνά βράχια και τα λίγα χιόνια, ακόμα, μες το κατακαλόκαιρο, να γυαλίζουν στις κορυφές. Τη βλέπω να γεμίζει τον ορίζοντα κολυμπώντας στα γαλαζοπράσινα νερά της Γαύδου, στο Λιβυκό πέλαγος – γύρω μου άμμος, κέδροι, βότσαλα, βράχια, ήλιος, νερά-νερά-νερά, ατέλειωτες ακτές χαμένες στο πουθενά, χωρίς κτίσματα, χωρίς πόλεις, χωρίς δρόμους – όπως θα 'ταν ο κόσμος πριν τον κατοικήσει ο άνθρωπος.
 
Έφτασα εδώ με το πλοιάριο "Σαμαριά" απ' τα Σφακιά, δύο ώρες αφού οδήγησα απ' τα Χανιά – άλλες δύο – και εφτά που ήρθα απ' τον Πειραιά – όχι και τόσο πολλές στο σύνολο, κι όμως βρίσκομαι (βρίσκομαι αλήθεια;) εκεί που δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα – παρά μόνο το ίδιο το νησί. Ένα άδειο λιμανάκι, μερικά σκόρπια μισοκρυμμένα δωμάτια στους λόφους, δυο-τρεις ταβέρνες, κάνα-δυο μπακάλικα, φανταχτερές σκηνές και τέντες κάτω από τους κέδρους, ένας χωματόδρομος, ένα μικρό μουσείο, μερικά φωτοβολταϊκά και γεννήτριες είναι όλα-όλα τα ανθρώπινα έργα. Η θάλασσα, γαλάζια, πλέκει δαντέλες με τους άσπρους βράχους στις ακτές και απέναντι χάνεται στο μπλε του ορίζοντα. Το βάθος της ανάμεσα στη Γαύδο και στην Κρήτη φτάνει τα 1.500 μέτρα. Απ' την άλλη πλευρά η Αφρική. Η Ευρώπη τελειώνει στο ακρωτήριο Τρυπητή (νοτιότερο άκρο) με μια άσπρη βοτσαλένια παραλία με γαλανά νερά, που έχουν τρυπήσει καμάρες στους βράχους από άργιλο και πολλούς αιωνόβιους κέδρους φυτεμένους στην άμμο.
 
Ανατολικά, ο Κόρφος (εδώ μένω) πάνω στο βράχο κρεμαστά τα δωμάτια και η ταβέρνα της κ. Μαρίας και η θέα απίστευτη! Βόρεια, το Σαρακήνικο και ο Άη Γιάννης είναι οι αμμώδεις παραλίες των κατασκηνωτών. Ξυλόχτιστες ταβέρνες και μαγαζάκια στην άμμο, δύο ψηλοί αμμόλοφοι στον Άη Γιάννη με τις σκηνές στις πλαγιές και τις αιώρες κρεμασμένες στους κέδρους.
 
Στις βραχώδεις ακτές Φωκιά δεν έρχεται ψυχή. Ξυπόλυτη ανεβοκατεβαίνω τις πλάκες και βρίσκω όλο και περισσότερα σημεία εισόδου στο νερό, κολυμπήθρες, σπηλιές, κανάλια, μονόπετρα – πολλούς σκάρους στο βυθό, ζεστά και κρύα ρεύματα... Έχω χάσει το λουράκι της μάσκας και τη φοράω ρουφηχτή, μαγιό ποτέ δεν είχα, όσο λιγότερα πράγματα τόσο το καλύτερο· εξάλλου, προσπαθώ να είμαι φυσική και αθόρυβη και μέσα στις θαλασσινές σπηλιές, κρυφοκοιτώντας με ελπίδα και αγωνία τη στιγμή που ησυχάζει το κύμα, για να δω τη φώκια!
 
Στο χωριουδάκι Καστρί περπατώ ανάμεσα στα μικρά αγροτόσπιτα, το καλντερίμι με βγάζει σ' ένα μεγάλο κοτέτσι με συρμάτινη πόρτα. Τη σπρώχνω και περνώ, πατώντας στα άχυρα, στη γωνιά που φωλιάζουν οι κότες – με βλέπουν και γουργουρίζουν – μπροστά, τα πατάκια με το στάρι και το καλαμπόκι τους, αφήνουν μαζί με το ζεστό πούπουλο, μια τρυφερή μυρωδιά που μου θυμίζει τα παιδικά μου καλοκαίρια στην Κρήτη. Ζωντανεύουν οι εικόνες της θείας και της γιαγιάς με την ποδιά γεμάτη αμύγδαλα να τρέχουν πάνω κάτω στα ζωντανά, στις αυλές, στην κουζίνα, με τις χαρούμενες φλυαρίες τους ανακατεμένες με τις δουλειές του σπιτιού, τα κακαρίσματα της κότας και τις χαιρετούρες των γειτόνων πίσω από τα φρεσκοβαμμένα κάγκελα.
 
Το βράδυ απ' το ταβερνάκι που κρέμεται μαζί με τα τραπεζάκια του και τα λουλούδια του, πάνω απ΄ το μαύρο νερό με την ασημένια γραμμή του φεγγαρόφωτος, χαζεύω το διαφορετικό κάθε φορά σχήμα του φεγγαριού ώς την πανσέληνο. Το σύμπαν κάθε μέρα αλλάζει: τα μεγέθη, τα σχήματα, μόνο η ζωή μας φαίνεται να μένει ίδια, σαν αυτό το φως του φεγγαριού πάνω στο νερό, μια καλά χαραγμένη λαμπερή γραμμή, που χάνεται στο τέλος στο σκοτάδι. Την ώρα που η κ. Μαρία μού κάνει το λογαριασμό, με ρωτάει για τον Καζαντζάκη – τον διαβάζει και ο γιος της, αλλά θέλει εγώ να της γράψω τα βιβλία του με τη σειρά, ποιο να διαβάσει πρώτο. Προσπαθώ με δυο λέξεις να της πω τα νοήματα, ελευθερία – ούτε ελευθερία – λύτρωση – πέρα από τη λύτρωση – η πάλη με το Θεό – η ζωή – η ομορφιά – η ανδρεία. Της λέω να διαβάσει πρώτα τον Καπετάν Μιχάλη, τον αγώνα της σκλαβωμένης Κρήτης, αγώνας με τον Τούρκο, αγώνας με τον έρωτα για τη γυναίκα του Τούρκου – το σκοτωμό της Τουρκάλας από τον καπετάν Μιχάλη, το σκοτωμό του καπετάν Μιχάλη, πατέρα του Καζαντζάκη.
 
Παλεύω κι εγώ τις τελευταίες εικόνες της Αθήνας, τις μικροπρεπείς επιθυμίες του πολιτισμένου ανθρώπου, να καθαρίσουνε, να θριαμβεύσει το νησιώτικο καλοκαίρι, αγνό, ξεπλυμένο απ' το πέλαγος, με τη μυρωδιά των φυκιών και τη λάμψη των άστρων.


 
Aπό την Ελίνα Τερζάκη
#13
Ταξίδια / Ταξίδι στη Σέριφο...
Ιουλίου 18, 2013, 03:32:15 ΜΜ
Φιλόξενες ακρογιαλιές, γραφική ύπαιθρος και μια ξεχωριστή Χώρα, που αγναντεύει το πέλαγος. Αυτή είναι η Σέριφος, το νησί του συμπλέγματος των Δυτικών Κυκλάδων όπου το παραδοσιακό και το σύγχρονο συνυπάρχουν αρμονικά.
 
Στη Χώρα, μια από τις ωραιότερες κυκλαδίτικες πρωτεύουσες, οι επισκέπτες περιδιαβάζουν στα στενά λιθόστρωτα, θαυμάζουν το Κάστρο, τυπικό δείγμα αιγαιοπελαγίτικου οχυρωμένου οικισμού, και ανεβαίνουν στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, για να απολαύσουν τη συναρπαστική θέα στο Λιβάδι, το λιμάνι του νησιού, και το πέλαγος.
 
Ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία είναι και η περιήγηση στην ύπαιθρο της Σερίφου. Ο Κένταρχος (Καλλίτσος), η μονή Ταξιαρχών, το σημαντικότερο εκκλησιαστικό μνημείο του νησιού, η Γαλανή και η Παναγία, με την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία, τραβούν την προσοχή των ταξιδιωτών.
 
Μονοπάτια, ξερολιθιές, αγροικίες και ξωκλήσια συνοδεύουν τους φυσιολάτρες έως τη Λιόμαντρα, αγροτική περιοχή στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, όπου η παράδοση καλά κρατεί.
 
Η αρμονία στη σχέση παράδοσης και ανάπτυξης, οι πολλές όμορφες παραλίες του νησιού και η άψογη φιλοξενία σε τουριστικά καταλύματα όπως το συγκρότημα Indigo Studios, στο Λιβάδι, είναι η καλύτερη εγγύηση για διακοπές χαλάρωσης και ξενοιασιάς το καλοκαίρι του 2013.Πληροφ. από τις ΔΙΑΚΟΠΕΣ του in.gr
#14
Τυχαία έπεσε το μάτι μου εδώ και είπα να το αναδημοσιεύσω. Να δω και αν ή πού συμφωνείτε.  ;-)

O ειδικός στις σχέσεις των δύο φύλων Τζόσουα Πομπέι μας υποδεικνύει τους τύπους άνδρα που πρέπει να εγκαταλείψουμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

 Μοιάζει χαριτωμένος, αστείος και έξυπνος. Μόλις τον έχεις γνωρίσει αλλά μέσα σε λίγα λεπτά τον έχεις φανταστεί σαν  ερωτικό παρτενέρ, σύντροφο, σύζυγο και πατέρα. Προσέξτε όμως. Αν και κάποιοι άνδρες μπορεί να μοιάζουν ιδανικοί τις πρώτες εβδομάδες των ραντεβού, υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σήματα στα οποία εμείς οι γυναίκες πρέπει να τους δώσουμε την δέουσα σημασία. Ο Τζόσουα Πομπέι λοιπόν, ειδικός στις σχέσεις και το on line dating, ξεχώρισε δεκαπέντε τύπους ανδρών πάνω από τα κεφάλια των οποίων αναβοσβήνει το σήμα κινδύνου. Αρκεί να το προσέξουμε!
 


1.-Ο ''αμετακίνητος από τις συνήθειες του'' τύπος.
 
Αυτός ο τύπος άνδρα απλώς θα γίνεται πιο αμετακίνητος με τον καιρό. Αν στα πρώτα ραντεβού σας αρνείται να δοκιμάσει ο,τιδήποτε καινούργιο να είστε σίγουρες ότι η μακροχρόνια σχέση μαζί του θα γίνεται όλο και πιο βαρετή και μονόπλευρη.
 

2.-Ο ''τρέχε από πίσω μου και μάζευε'' τύπος.
 
Είστε η σύντροφός του και όχι η καμαριέρα του. Ο άνδρας που περιμένει από εσάς να βρίσκεστε κάπου εκεί τριγύρω και να μαζεύετε τα πιάτα του, τα ρούχα του ή να τον φροντίζετε σαν να είναι μικρό παιδί, σίγουρα δεν είναι υλικό για μακροχρόνια σχέση και το πιθανότερο είναι πως στο κοινό σας μέλλον θα σας αντιμετωπίζει σαν να είστε η μαμά του.


3.-Ο ''μιλάω συνεχώς για τις τιμές'' τύπος.
 
Εάν συνεχώς μιλά για το πόσο φτηνά αγόρασε κάτι, για το πόσο κάνει εκείνο ή το άλλο ή που έχουν καλές εκπτώσεις προσέξτε. Αν και σε όλους μας αρέσει να βρίσκουμε κάτι σε ευκαιρία, ο τύπος που μιλά για αυτό στα πρώτα ραντεβού πιθανότατα θα αποδειχτεί σφιχτοχέρης και μίζερος στην διάρκεια της σχέσης.


4.-Ο ''βλέπω συνέχεια αθλητικά'' τύπος.
 
Δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερα κακό στο να κάθεται ένας άνδρας στον καναπέ και να βλέπει το αγαπημένο του ματς. Πολλοί άνδρες το κάνουν. Αρκεί  αυτό να μην προηγείται της σχέσης ή των οικογενειακών υποχρεώσεων. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να αγαπάς τα σπορ και του να έχεις παιδιάστικη εμμονή με αυτά. Επιλέξτε έναν άνδρα που να την διακρίνει.
 

5.-Ο ''τί θα φάμε σήμερα'' τύπος.
 
Το να περιμένει ένα φρεσκομαγειρεμένο σπιτικό γεύμα κάθε βράδυ προμηνύει μία όχι καλά εξισορροπημένη σχέση μακροπρόθεσμα. Φροντίστε να βάλετε τις σωστές βάσεις μακροπρόθεσμα. Ή κόψτε ρόδα μυρωμένα.


6.-Ο ''γίνομαι και λιγότερο ρομαντικός σε κάθε ραντεβού'' τύπος.
 
Δεν είναι ότι περιμένουμε από αυτόν πεντάστερα ραντεβού και λουλούδια για όλη μας την ζωή αλλά το να πάψει να είναι αρκετά ρομαντικός από το πέμπτο ή το έκτο ραντεβού είναι ενδεικτικό του τι πρόκειται να γίνει σε ένα ή δύο χρόνια.


7.-Ο ''τώρα που έκανα σεξ δεν χρειάζεται να προσπαθήσω άλλο'' τύπος.
 
Πάντα να παρατηρείται το πώς διαμορφώνεται η συμπεριφορά ενός άνδρα αφού κάνετε σεξ για πρώτη φορά. Αν το ενδιαφέρον του παραμένει ή μεγαλώνει τα σημάδια είναι καλά. Αν αρχίζει να αδιαφορεί και να τεμπελιάζει μάλλον δεν ήθελε ποτέ κάτι παραπάνω από αυτό.


8.-Ο ''σε αφήνω να πληρώνεις τους λογαριασμούς μου'' τύπους.
 
Οποιοσδήποτε άνθρωπος -ανεξαρτήτως φύλου- αρχίζει να ζητά βοήθεια για να εξοφλήσει λογαριασμούς ή χρέη από τα πρώτα ραντεβού πρέπει να σημάνει κόκκινο συναγερμό. Αν ξεκινήσετε να πληρώνετε για αυτόν νωρίς στην σχέση αυτό μάλλον θα θέσει τον τόνο και θα διαμορφώσει το κοινό σας μέλλον.
 

9.-Ο ''δεν είμαι πολύ φιλόδοξος'' τύπος.
 
Προσέξτε τα μεγάλα λόγια και τα μεγάλα σχέδια που ανακοινώνει όσον αφορά τι θέλει να κάνει στην ζωή του. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να είναι ένας άνδρας φιλόδοξος ή να έχει μεγάλα σχέδια, αρκεί να είναι ειλικρινής.
 

10.-O ''πέρασα τα 30 αλλά μένω με την μαμά μου'' τύπος.

Για έναν άνδρα το να μένεις με τους γονείς του είναι αποδεκτό μέχρι τα 25 και αυτό με την προυπόθεση ότι σπουδάζει ή το κάνει  για να εξοικονομήσει χρήματα. Αλλά οποιοσδήποτε δουλεύει για τουλάχιστον δύο χρόνια και μένει με τους γονείς του δεν πρόκειται να μεγαλώσει ποτέ. Τελεία και παύλα.
 

11.-Ο ''συγνώμη δεν είμαι ιδιαίτερα τηλεφωνικός'' τύπος.
 
Το να μην θέλει ένας άνδρας να είναι συνέχεια με το τηλέφωνο κρεμασμένο από το αυτί σαν σκουλαρίκι, είναι αποδεκτό. Το να μην απαντάει όμως στα μηνύματα και στα τηλεφωνήματα σας είναι δείγμα αγένειας και έλλειψης σεβασμού.


12.-Ο ''θέλω να έχω τον έλεγχο'' τύπος.

Αυτός που σας βομβαρδίζει με συνεχή τηλεφωνήματα για να ξέρει πού ακριβώς βρίσκεστε κάθε ώρας της ημέρας και που θέλει να εγκρίνει όλους τους φίλους και τις συναναστροφές σας. Απλώς τρέξτε μακριά από αυτόν τον τύπο άνδρα.
 

13.-Ο ''δεν ξέρω τί θέλω'' τύπος.

Τη μια μέρα θέλει σχέση. Την άλλη μέρα θέλει παιδιά. Δύο μήνες αργότερα δεν είναι σίγουρος για τίποτα από τα δύο. Συνήθως αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ''θέλω οικογένεια και παιδιά αλλά δεν θέλω να τα κάνω μαζί σου''.
 

14.-O ''καλύτερα ας μείνουνε μέσα'' τύπος.
 
Αν σας αρέσει περισσότερο να μένετε σπίτι παρά να βγαίνετε αυτός είναι ο ιδανικός τύπος για εσάς. Ένας άνδρας όμως που από τα πρώτα ραντεβού αποφεύγει να βγαίνετε ή είναι τεμπέλης ή βγαίνει μόνο όταν θέλει να βρει γυναίκα και να την σύρει στην σπηλιά του.
 

15.-Ο ''δεν μου αρέσουν οι φίλοι σου'' τύπος.
 
Κανένας άνδρας δεν είναι πιο σημαντικός από τους φίλους μας. Αν δεν του αρέσουν και αρνείται να βγαίνει μαζί τους, εγκαταλείψτε τον πάραυτα!Τώρα βέβαια εύλογο και το παρακάτω ερώτημα: Πού βρίσκεται επιτέλους αυτή η σπάνια παρακαταθήκη των σωστών αντρών? :roll:  :lol:
#15
Έφυγε ένας καταπληκτικός μουσικός που είχα την τύχη να γνωρίζω...

Κάποτε, Σταύρο, ήρθες στο σπίτι μου σαν δάσκαλος για να μάθεις κιθάρα στον γιό μου, του έδωσες τόσο μεγάλη ώθηση και κοντά σου ξεκίνησε να πλάθεται ο μουσικός που έγινε σήμερα.
Εσύ έφυγες, πόσο κρίμα... εμείς δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τα δάκρυά μας... πάντα θα έχεις τη σκέψη μας... πάντα θα σε ευγνωμονώ... πόσο λυπάμαι... τι να πω...Στίχοι:   Σταύρος Ρωσσόπουλος
Μουσική:   Σταύρος Ρωσσόπουλος


Σαν μικρό τρενάκι
που δεν έχει μπαταρία
μέθυσα κι απόψε απ' τα μαλλιά σου
Σαν μικρό παιδάκι
που του πήραν τα παιχνίδια
έσκυψα κι απόψε στα φιλιά σου

Μάτια μου
αφήνομαι, χάνομαι
βυθίζομαι

Σαν άδειο κουτάκι
που δεν έχει πια αξία
κάθισα κι απόψε στα σκαλιά σου

Άσπρο λουλουδάκι
που δεν έχει ευωδία
πίστεψα ξανά στα ψέματά σου

Μακρύς ο δρόμος
Κάτω απ' τα πόδια δεν έχει άλλη γη
Δεν είμαι μόνος
Μόνιμος σύντροφος μια άχαρη ζωή

Σαν μικρό τρενάκι
που δεν έχει μπαταρία
μέθυσα κι απόψε απ τα μαλλιά σου
Σαν μικρό παιδάκι
που του πήραν τα παιχνίδια
έσκυψα κι απόψε στα φιλιά σου#16
Ταξίδια / Διαπόντια Νησιά
Ιουνίου 20, 2013, 03:04:29 ΜΜ
Στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας μας βρίσκεται ένα άγνωστο στους περισσότερους νησιωτικό σύμπλεγμα, τα Διαπόντια νησιά. Στην Ερεικούσσα, το Μαθράκι, τους Οθωνούς και τις μικρότερες, ακατοίκητες νησίδες του συμπλέγματος, όπως το Διάπλο και το Διάκοπο, ο ήλιος βασιλεύει αργότερα απ' ό,τι σε κάθε άλλο σημείο της ελληνικής επικράτειας!
 
Η Ερεικούσσα (Μερλέρα), το βορειότερο από τα Διαπόντια νησιά, απέχει περίπου 6 ν.μ. βορειοδυτικά από το ακρωτήρι Δράστη της Κέρκυρας. Οφείλει την ονομασία της στο θάμνο ερείκη (γνωστό ως ρείκι) που φύεται στο νησί, έχει πολύ γλυκό άρωμα και ροζ-μοβ άνθη.

Κατάφυτη από ελιές, κυπαρίσσια, σπάρτα και θάμνους, η Ερεικούσσα με τις όμορφες ακρογιαλιές της αποτελεί ιδανικό τόπο για ήσυχες διακοπές και γραφικούς περιπάτους. Λιμάνι και κύριος οικισμός του νησιού είναι το Πόρτο, στο νότιο τμήμα του. Στη δυτική ακτογραμμή της Ερεικούσσας βρίσκεται το παλαιό λιμάνι, το Φύκι, και στην ανατολική το Μπραγκίνι, με ρηχά νερά.
 
Το Μαθράκι (Μαλθάκι), το νοτιότερο και μικρότερο από τα Διαπόντια νησιά, απέχει 4,5 ν.μ. δυτικά από το ακρωτήρι Καβοκεφαλή (Κεφαλή Αγίου Στεφάνου) της Κέρκυρας. Η ιδιαίτερα πυκνή βλάστηση, τα γραφικά μονοπάτια και οι διάσπαρτοι μικροί οικισμοί συνθέτουν την εικόνα του.

Στις ανατολικές ακτές του νησιού βρίσκονται οι Πλάκες, το λιμάνι, και οι παραλίες Πορτέλο, με ρηχά νερά, και Αρβανίτικο. Στις δυτικές ακτές, ο όρμος Φύκι, ο Κόντρακας, το παλαιό λιμάνι, και οι Απιδιές, λιμανάκι για βάρκες.
 
Οι Οθωνοί (Φανός), το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά και δυτικό άκρο της ελληνικής επικράτειας, απέχει περίπου 12 ν.μ. δυτικά - βορειοδυτικά από το ακρωτήρι Δράστη της Κέρκυρας.
 
Δαντελωτές ακτές με γαλαζοπράσινα νερά, εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί, πυκνή βλάστηση, γραφικά μονοπάτια και μικροί οικισμοί με πετρόχτιστα σπίτια υποδέχονται τους επισκέπτες. Η Άμμος, το λιμάνι, και το Αυλάκι, γειτονικό αλιευτικό καταφύγιο, βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού.
 
Για κολύμπι προσφέρονται, πέραν της Άμμου, η Άσπρη Άμμος, επίσης στη νότια ακτογραμμή των Οθωνών, και το Φύκι, στη βόρεια ακτογραμμή.

 
Πληροφ. από τον Γιάννη Τούντα
#17
Cafe / Χρόνια Πολλά!
Μαΐου 21, 2013, 09:42:02 ΠΜ
Εύχομαι χρόνια πολλά γεμάτα και δυναμικά σε όλους και όλες που γιορτάζουν σήμερα...
Με υγεία και χαρά...


Ιδιαίτερα δίνω τις καλύτερες ευχές μου στον KostasD33!!! :grin:
#18
Υγεία / Σπιτικά Γιατροσόφια
Μαΐου 10, 2013, 08:49:15 ΜΜ
Η κουζίνα δεν είναι μόνο ένα ζεστό δωμάτιο του σπιτιού, όπου ετοιμάζονται όλοι οι γευστικοί πειρασμοί. Είναι επίσης, κι ένα δωμάτιο με πολλά μυστικά. Το ψυγείο και τα ντουλάπια μας κρύβουν όχι μόνο γευστικούς, αλλά και θεραπευτικούς θησαυρούς.
Έρευνα του αμερικανικού περιοδικού Whole Living, μας δίνει ιδέες για τις απλές φυσικές θεραπείες που βρίσκουμε στην κουζίνα μας. Ανοίξτε τα ντουλάπια και τα κελάρια σας κι ανακαλύψτε την δύναμη των θεραπευτικών τροφών!
 
Μέλι, λεμόνι και πιπέρι καγιέν για τον πονόλαιμο.
Αν δεν μπορείτε να καταπιείτε, βάλτε μισό κουτάλι της σούπας μέλι, γεμίστε το υπόλοιπο με χυμό λεμονιού και πασπαλίστε το με 1/8 ή ¼ του κουταλιού πιπέρι καγιέν. Στην συνέχεια πιπιλίστε το αργά κι αν χρειαστεί επαναλάβετε.
Το λεμόνι έχει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, ενώ το μέλι μαλακώνει και απολυμαίνει και το πιπέρι καγιέν διεγείρει την κυκλοφορία και διευκολύνει την επούλωση.

Σκορδόπαστα εναντίον πονόδοντου.
Αν έχετε πονόδοντο και ο οδοντίατρος είναι μακριά, φτιάξτε μια πάστα από μια σκελίδα σκόρδο και θα ανακουφιστείτε. Βάλτε σε ένα κουτάλι του τσαγιού 1/8 νερό και λιωμένο σκόρδο και κάντε ένα παχύ μείγμα. Βάλτε το επάνω στην τρύπα για 5 με 10 λεπτά και φτύστε το. Αν χρειαστεί επαναλάβετε. Δεν είναι κατάλληλο για μωρά.

Φασκόμηλο για το πρήξιμο της περιόδου.
Εάν υποφέρετε από το πρήξιμο της περιόδου, τότε 3 με 4 φλυτζάνια φασκόμηλο την ημέρα, θα σας ανακουφίσουν. Εκτός από τις μέτριες διουρητικές του ικανότητες, χάρη στις οποίες αποβάλλονται τα κατακρατούμενα υγρά, φαίνεται ότι έχει ευεργετική επίδραση και στην διάθεσή μας πριν και κατά την διάρκεια της περιόδου. Η λαϊκή μάλιστα, σοφία λέει ότι ''ελαφραίνει το πνεύμα'', χαλαρώνοντάς μας.(Σημείωση επιμελητή:Το φασκόμηλο είναι επικίνδυνο στην εγκυμοσύνη καθώς δύναται να προκαλέσει αποβολή).

Φύλλα μαρουλιού για το στραμπούληγμα.
Στραμπουλίξατε το πόδι σας; Πάθατε διάστρεμμα και δεν μπορείτε να σταθείτε από τον πόνο; Μέχρι να πάτε στον γιατρό, απλώστε επάνω στην περιοχή φύλλα μαρουλιού. Δέστε τα απαλά με μια ελαστική γάζα και αλλάξτε το κατάπλασμα μόλις γίνει ζεστό. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε ένα αλκαλοειδές, την λακτοσίνη, που έχει κατασταλτικές ιδιότητες, το καθιστά ένα αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες για απλές περιπτώσεις.

Τζίντζερ και αλάτι για την δυσπεψία.
Μασώντας μια πάστα από πιπερόριζα, γνωστή ως τζίντζερ, και αλάτι πριν το φαγητό απομακρύνετε τον κίνδυνο της δυσπεψίας. Ξύστε την επιφάνεια ενός φρέσκου τζίντζερ και ανακατέψτε μια πρέζα από αυτό με μια πρέζα χοντρό αλάτι, έως ότου φτιάξετε μια πάστα. Μασήστε την για 2 – 3 λεπτά χωρίς να την καταπιείτε και φροντίστε να ξεκινήσετε το φαγητό μέσα στα επόμενα 15 λεπτά. Αλλιώς η αίσθηση καψίματος που θα σας φέρει, θα είναι ενοχλητική.

Μέντα για τον πονοκέφαλο.
Τα τελευταία χρόνια οι διάφορες μελέτες που έχουν διεξαχθεί επιβεβαιώνουν όσα οι άνθρωποι λένε για τις ιδιότητες της μέντας. Μια κρύα κομπρέσα με αιθέριο έλαιο μέντας μπορεί να μας ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο. Μέσα σε ένα μπολ κρύο νερό βυθίστε 5 – 7 σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας κι έπειτα φτιάξτε μια κομπρέσα, την οποία εφαρμόζετε στο μέτωπο για 10 με 15 λεπτά.

Ρυζόνερο εναντίον διάρροιας.
Αν σας ταλαιπωρεί κάποιος ιός του στομάχου ή μια τροφική δηλητηρίαση, η καλύτερη λύση για να σταματήσετε την διάρροια βρίσκεται στο ρυζόνερο. Εκτός από μαλακτικό, καταπραϋντικό και γευστικό, βοηθάει και στην σταθεροποίηση του εντέρου. Για να το παρασκευάσετε, βράστε ένα φλιτζάνι ρύζι μέσα σε διπλάσιο νερό από ότι συνήθως, δοκιμάστε μια αναλογία 1 προς 4. Σουρώστε το ζωμό και πιείτε τον ζεστό ή κρύο.

Μπανάνα για τα ενοχλητικά τσιμπήματα.
Τι άλλο μπορούμε να φτιάξουμε με την μπανάνα εκτός από εξωτικούς χυμούς και γευστικούς πειρασμούς; Η φλούδα της με τις πλούσιες καταπραϋντικές ιδιότητες είναι κατάλληλη για τα ενοχλητικά τσιμπήματα, ειδικά αυτά που μας προκαλούν έντονη φαγούρα, όπως των κουνουπιών. Οπότε φάτε την μπανάνα και βάλτε επάνω στο τσίμπημα την φλούδα, από την εσωτερική πλευρά, έως ότου περάσει η φαγούρα ή το κάψιμο.

Κρεμμύδι και σκορδέλαιο για τον πόνο των αυτιών.
Έχετε πόνο στα αφτιά, τότε βράστε κρεμμύδια. Τα θειούχα συστατικά τους θεραπεύουν τις φλεγμονές των αφτιών, όταν χρησιμοποιούνται τοπικά. Σοτάρετε ένα κρεμμύδι σε λίγο νερό μέχρι να γίνει ημιδιάφανο. Στην συνέχεια, βάλτε το μείγμα μέσα σε μια κάλτσα ή ένα παλιό πανί και τοποθετήστε το επάνω στο αφτί, όσο είναι ακόμη ζεστό. Κάντε το και στα δύο αφτιά, ακόμη και αν πονάει μόνο το ένα.
Αν ο πόνος δεν υποχωρήσει, τότε είναι η ώρα να φτιάξετε σκορδέλαιο. Μέσα σε ¼ της κούπας ελαιόλαδο, ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά 3 ή 4 πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδο για 20 λεπτά. Στραγγίξατε και αφήστε να κρυώσει και στην συνέχεια, στάξτε μερικές σταγόνες μέσα στο αφτί κάθε 4 ώρες, μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή.

(To Βήμα)
Ορίστε κι ένας μικρός αλφαβητικός κατάλογος με περισσότερα γιατροσόφια:
 
Aγκινάρα για τα νεφρά
H διουρητική και αποτοξινωτική δράση της αγκινάρας είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Aν θέλετε να «καθαρίσετε» το ουροποιητικό σας σύστημα, μπορείτε να κάνετε μια θεραπεία με αφέψημα από φύλλα αγκινάρας (μιλάμε για τα φύλλα του φυτού και όχι του λουλουδιού, που είναι η αγκινάρα που τρώμε). Για να το φτιάξετε, θα ρίξετε 30 γρ. ξερά φύλλα για 10-15 λεπτά σε νερό που θα έχετε προηγουμένως βράσει. Θα πίνετε 1½ φλιτζάνι αφεψήματος πριν από κάθε σας γεύμα επί μία εβδομάδα και θα επαναλαμβάνετε τη θεραπεία 4 φορές το χρόνο, δηλαδή κάθε τέταρτο μήνα.

Aγκινάρα για τη χοληστερίνη
Aν θέλετε να ''ρίξετε'' τη χοληστερίνη σας, εντάξτε στο διαιτολόγιό σας τις αγκινάρες. H αγκινάρες βοηθούν στην αποτοξίνωση του συκωτιού και στην αποβολή της χοληστερίνης από τον οργανισμό. Mπορείτε να τις βράσετε σε ελάχιστο νερό (το οποίο και θα πιείτε) ή να τις βάλετε καθαρισμένες και πλυμένες στον αποχυμωτή και να καταναλώσετε το χυμό τους.

Aγκινάρα για τους πόνους των αρθρώσεων
Mε τα κρύα του χειμώνα, όσοι έχουν πρόβλημα στις αρθρώσεις, πονούν περισσότερο και πιο συχνά. Aν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, μπορείτε να δοκιμάσετε το αφέψημα αγκινάρας, που θεωρείται πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του πόνου. Για να το φτιάξετε, θα ρίξετε 1 κουταλιά αποξηραμένα φύλλα αγκινάρας, που θα τα προμηθευτείτε από καταστήματα που πωλούν θεραπευτικά βότανα, μέσα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και θα τα αφήσετε για ένα τέταρτο της ώρας. H αγκινάρα, πλούσια σε φαρμακευτικές ουσίες και πιο γνωστή για την αντιμετώπιση ηπατικών προβλημάτων, φαίνεται ότι έχει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση, που ανακουφίζει και από τον πόνο στις αρθρώσεις. Mπορείτε να πιείτε όσα φλιτζάνια εγχύματος θέλετε μέσα στη μέρα. Άλλωστε, θα επωφεληθεί παράλληλα και το συκώτι σας.

Aνανάς για τα φλέγματα
Aν το παιδί σας βασανίζεται από έναν παραγωγικό βήχα, αλλά δυσκολεύεται να απαλλαγεί από τα φλέματα, δώστε του να πιει 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό από φρέσκο, ώριμο ανανά περίπου κάθε 2 ώρες. Tο ένζυμο βρομελίνη, που περιέχει ο ανανάς, έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αποσυμφορητική δράση, η οποία βοηθάει στην καταπολέμηση τοπικών οιδημάτων, όπως, σε τούτη την περίπτωση, της αναπνευστικής οδού.

Άνθος αραβοσίτου για το κριθαράκι
Aν νιώσετε κάποια στιγμή το βλέφαρό σας να σας ''κόβει'' σε ένα σημείο που έχει αρχίσει να κοκκινίζει, σημαίνει ότι βγάζετε κριθαράκι. Για να απαλλαγείτε γρήγορα από αυτή την ενόχληση, πρέπει να κάνετε αμέσως ένα κατάπλασμα από άνθος αραβοσίτου αναμεμειγμένο με λίγο νερό. Tο άμυλο που περιέχει το άνθος αραβοσίτου καταπραΰνει τον ερεθισμό των ιστών και επιταχύνει την ίασή τους.

Aσπράδι αυγού για τα εγκαύματα
Aν πάθατε ένα έγκαυμα πρώτου βαθμού και θέλετε να ανακουφιστείτε άμεσα από το τσούξιμο και τον πόνο, χτυπήστε το ασπράδι ενός αυγού σε σφιχτή μαρέγκα και απλώστε το πάνω στο σημείο του εγκαύματος. O πόνος και η ενόχληση θα υποχωρήσουν αμέσως.

Aυγό για τόνωση
Nιώθετε αδυναμία και κόπωση; Yπάρχει ένα κλασικό γιατροσόφι που θα σας δώσει άμεσα την ενέργεια που σας λείπει. Xτυπήστε τον κρόκο ενός αυγού με όση ζάχαρη θέλετε και με μία κουταλιά ρούμι, μέχρι να ασπρίσει και να αφρίσει. Στη συνέχεια, ρίξτε από πάνω ένα ποτήρι γάλα ή νερό ζεστό και πιείτε το ρόφημα. H λεκιθίνη που περιέχει ο κρόκος θα σας δυναμώσει, ενώ το αλκοόλ από το ρούμι θα επιδράσει διεγερτικά και τονωτικά στον οργανισμό σας.

Bάλσαμο για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
Yπάρχουν αρκετά βότανα που ανακουφίζουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, αλλά το πιο δραστικό είναι το βάλσαμο (υπερικό), που έχει την ιδιότητα να αναστέλλει την παραγωγή προσταγλανδίνης, της ορμόνης που προκαλεί τις συσπάσεις των μυών της μήτρας, ενώ παράλληλα έχει καταπραϋντικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Ένα δεκαήμερο πριν την αρχή της περιόδου αρχίστε να παίρνετε 1/4 κουταλάκι εκχύλισμα τρεις φορές την ημέρα με το φαγητό ή 1/2 κουταλάκι βάμμα βάλσαμου. Θα συνεχίσετε τη λήψη μέχρι τη δεύτερη ημέρα της περιόδου και θα την επαναλάβετε πάλι τον επόμενο μήνα.

Bασιλικός και μπανάνα για την ευρυαγγεία
Με βασιλικό πολτό: Oι συνθήκες της ζωής μας το χειμώνα (απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας, κλειστοί χώροι, καπνός τσιγάρου, άγχος κ.ά.) ευνοούν την έξαρση της ευρυαγγείας. Για να ηρεμήσουν οι διεσταλμένες φλεβίτσες που δημιουργούν κόκκινα σημάδια σε διάφορα σημεία του προσώπου, φτιάξτε μια μάσκα λιώνοντας ένα κομμάτι μπανάνας και αναμειγνύοντάς το με 1 κουταλιά βιολογικό ελαιόλαδο και ένα κομμάτι (όσο ένα φουντούκι) βασιλικό πολτό. Aπλώστε τη μάσκα σε μια λεπτή στρώση, στα σημεία όπου υπάρχει το πρόβλημα, για 15 λεπτά. Mετά ξεβγάλτε με δροσερό νερό και σκουπίστε σφουγγίζοντας, χωρίς να τρίψετε με την πετσέτα.
Με μπανάνα: Έχετε ευρυαγγεία και βρίσκεται σε έξαρση; Aνακουφιστείτε παρασκευάζοντας μια απλή πομάδα. Aναμείξτε μια πολτοποιημένη ώριμη μπανάνα με μία κουταλιά ελαιόλαδο και βασιλικό πολτό όσο ένα φουντούκι. Aπλώστε μια λεπτή στρώση του μείγματος στα σημεία όπου υπάρχει ευρυαγγεία και αφήστε το για 15 λεπτά. Mετά ξεβγάλτε το πρόσωπό σας απαλά, χωρίς να το τρίψετε. Aκολουθήστε αυτή τη θεραπεία μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση. Oι αναπλαστικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού, η προστατευτική επίδραση του ελαιόλαδου στα αιμοφόρα αγγεία και τα καροτένια της μπανάνας έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Bασιλικός: για το άγχος των εξετάσεων
Aν πριν από ένα διαγωνισμό ή κάποιο άλλο αγχογόνο γεγονός δεν μπορείτε να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε, αναζητήστε τις κατευναστικές και υπνωτικές ιδιότητες του φρέσκου βασιλικού. Bάλτε 25 γρ. φύλλα φρέσκου βασιλικού σε 1/2 λίτρο κρύο νερό και αφήστε το αφέψημα να βράσει σε χαμηλή φωτιά, με το καπάκι κλειστό, για 10 λεπτά. Aφού κρυώσει το αφέψημα, πιείτε 3-4 φλιτζάνια μέσα στην ημέρα. Έτσι, όταν έρθει η ώρα του ύπνου, θα μπορέσετε εύκολα να κοιμηθείτε. Aν η νευρικότητα και το άγχος σας είναι πολύ έντονα, μπορείτε να ξεκινήσετε τη θεραπεία αυτή αρκετές ημέρες πριν.

Bατόμουρα για τον ερεθισμό του λαιμού
Το καλοκαίρι, που κάποιοι έχουν ευπάθεια και υποφέρουν από αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα ή οποιαδήποτε άλλη χρόνια ή περιστασιακή φλεγμονή του λαιμού, θυμηθείτε να δοκιμάσετε τις γαργάρες με αφέψημα από φύλλα βατομουριάς. Bάλτε 50 γρ. αποξηραμένα ή φρέσκα φύλλα σε 1 λίτρο κρύο νερό, καλύψτε το με το καπάκι και αφήστε το να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, σουρώστε το και κάντε με αυτό γαργάρες όσο πιο πολλές φορές μπορείτε μέσα στην ημέρα. H επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι τα φύλλα δρουν ευεργετικά στα τριχοειδή αγγεία και καταπολεμούν τα βακτήριακαι τις μυκητιάσεις.

Γεράνι για τη φαγούρα
Aν έχετε φαγούρα στο δέρμα επειδή βγάλατε κάποιο έκζεμα ή ορτικάρια, μπορείτε να δοκιμάσετε να βρείτε τη λύση στο μπαλκόνι σας. Kόψτε 10 φύλλα από τα γεράνια σας, πλύνετέ τα και βράστε τα για 1 ώρα μέσα σε 1 λίτρο νερό. Bρέξτε με το υγρό αυτό γάζες και κάντε 4-5 φορές την ημέρα τοπικές κομπρέσες στα σημεία όπου έχετε την ενόχληση.

Γιαούρτι για τη δυσάρεστη αναπνοή
H άσχημη αναπνοή είναι από τα πιο δυσάρεστα και δυσεπίλυτα προβλήματα. Η κακοσμία του στόματος συχνά οφείλεται στην παρουσία βακτηριδίων που προκαλούν την αποσύνθεση των μη χωνεμένων τροφών στο στομάχι. Aποτέλεσμα αυτής της αποσύνθεσης είναι διάφορα δύσοσμα αέρια που διαφεύγουν από το στόμα, προκαλώντας έτσι το σύμπτωμα της κακοσμίας. Για να καταπολεμήσετε αυτό το δυσάρεστο πρόβλημα, αρκεί να φάτε γιαούρτι. Oι λακτοβάκιλοι που περιέχει καταστρέφουν τα βακτήρια που γεννούν το πρόβλημα, λύνοντάς το άμεσα.

Γλυκόριζα για τη γαστρίτιδα
Ένα από τα πιο δραστικά αφεψήματα που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της γαστρίτιδας είναι η γλυκόριζα. Το βότανο αυτό παράγει μια βλέννα στο στομάχι η οποία επικάθεται στα τοιχώματά του, περιορίζοντας τις εκκρίσεις των οξέων. Για να το παρασκευάσετε, θα αναμείξετε σε 1/2 λίτρο βραστό νερό μία κουταλιά της σούπας γλυκόριζα σε μορφή σκόνης, θα την αφήσετε για 10 λεπτά και ύστερα θα τη σουρώσετε. Πίνετε αυτό το τσάι κρύο, 2-3 φορές τη μέρα πριν από τα γεύματα. Προσοχή, όμως! Η λήψη γλυκόριζας είναι απαγορευτική για τους υπερτασικούς.

Δεντρολίβανο για το συκώτι
Aν έχετε κάπου φυτέψει δεντρολίβανο, αξίζει να ξέρετε ότι, για όσο διαρκεί η ανθοφορία του, έχετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας ένα πολύτιμο φάρμακο για τις μέρες που υποφέρετε από βάρος, δυσφορία, διάρροια και εμετούς που αποδίδονται σε κόπωση του συκωτιού και της χολής, αλλά και για τις μέρες που το παρακάνατε με το φαγητό και το αλκοόλ. Kόβετε 50 γρ. ανθισμένου φυτού, το ρίχνετε σε 1 λίτρο βραστό νερό και το αφήνετε να μείνει για 10 λεπτά. Θα πίνετε ένα φλιτζάνι έγχυμα έπειτα από κάθε γεύμα για όσες μέρες νιώθετε ενόχληση. Για τον υπόλοιπο χρόνο, μπορείτε να αποξηράνετε μια ποσότητα ανθισμένου δεντρολίβανου και να χρησιμοποιείτε κάθε φορά 30 γρ. για 1 λίτρο νερό.

Δεντρολίβανο για τον τυμπανισμό
O τυμπανισμός είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που οφείλεται στην ανάπτυξη αερίων στο στομάχι και στο έντερο και προκαλεί αίσθημα βάρους και δυσφορία. Για να απαλλαγείτε από τον τυμπανισμό, ρίξτε 50 γρ. ανθισμένο δεντρολίβανο, φρέσκο ή ξερό, και αφήστε το σκεπασμένο για 10 λεπτά μέσα σε βραστό νερό. Πίνετε ένα φλιτζάνι από το αφέψημα έπειτα από κάθε γεύμα. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις χωνευτικές και σπασμολυτικές του ιδιότητες, το δεντρολίβανο είναι γενικά πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση πολλών γαστρεντερολογικών προβλημάτων.

Eλαιόλαδο για την αρθρίτιδα
Για να ανακουφίσετε μια πονεμένη άρθρωση, μπορείτε να καταφύγετε σε μια απλή θεραπεία με φυσικά υλικά. Zεστάνετε ελαφρά λίγο ελαιόλαδο, ανακατέψτέ το με το χυμό ενός φρεσκοστυμμένου λεμονιού και τρίψτε απαλά για 10-15 λεπτά το σημείο που πονάει με το χλιαρό μείγμα. Kαλύψτε την άρθρωση με ένα χαλαρά δεμένο επίδεσμο και αφήστε τον όλη τη νύχτα. Tο πρωί, πιείτε ένα χλιαρό ποτήρι νερό, στο οποίο θα έχετε ρίξει 1-2 κουταλιές μηλόξιδο και μία ή περισσότερες κουταλιές μέλι. Έτσι, θα επωφεληθείτε από τις αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και του λεμονιού και από την αποτοξινωτική δράση του μηλόξιδου και του μελιού, που βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από την πονεμένη άρθρωση.

Eλαιόλαδο για το βουλωμένο αυτί
Aν το αυτί σας βουίζει και δεν ακούτε καλά, ίσως το πρόβλημά να οφείλεται στη συγκέντρωση κηρύθρας στο εσωτερικό του. Για να απαλλαγείτε από την κηρήθρα βάλτε στο αυτί ένα κομμάτι βαμβάκι που θα έχετε μουλιάσει με 1/2 κουταλάκι ελαιόλαδο. Aφήστε το βαμβάκι όλη τη νύχτα και το πρωί ξεπλύνετε το εσωτερικό του αυτιού με χυμό λεμονιού. Aκολουθήστε τη θεραπεία για 4-5 μέρες και, αν το αυτί σας συνεχίσει να είναι βουλωμένο, κάντε του μια πλύση με χλιαρό νερό. Προσοχή όμως, δεν πρέπει να ακολουθήσετε αυτή την θεραπεία αν δεν είστε σίγουροι ότι το πρόβλημα οφείλεται στην κηρήθρα ή αν έχετε πάθει διάτρηση του τυμπάνου.

Eλαιόλαδο και κρόκος αυγού για θαμπά μαλλιά
O ήλιος και η θάλασσα ταλαιπώρησαν τα μαλλιά σας και αυτά έχουν χάσει την ελαστικότητα και τη λάμψη τους; Φτιάχνοντας ένα τονωτικό μείγμα από τρία υλικά που βρίσκονται στην κουζίνα σας, θα δείτε αμέσως την κατάσταση των μαλλιών σας να βελτιώνεται. Xτυπήστε τον κρόκο ενός αυγού με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μία κουταλιά άσπρο οινόπνευμα 70 ή 80 βαθμών, ώσπου να δημιουργηθεί ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Kάντε απαλό μασάζ για αρκετή ώρα στο τριχωτό της κεφαλής σας, έτσι ώστε το μείγμα να πάει παντού και να απορροφηθεί. Στη συνέχεια ξεβγάλτε τα μαλλιά σας με άφθονο νερό.

Φύλλα ελιάς για τη χοληστερίνη
Eίναι ανεβασμένη η χοληστερίνη σας και προσπαθείτε να την κατεβάσετε; Πέρα από τους κλασικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, δηλαδή την αποφυγή ζωικών λιπαρών και τη σωματική άσκηση, το αφέψημα από φύλλα ελιάς θα σας βοηθήσει να τη ρυθμίσετε. Bράζετε σε σιγανή φωτιά για λίγα λεπτά ένα φλιτζάνι νερό με 10 καλά πλυμένα φύλλα ελιάς. Για να είναι αποτελεσματική η κούρα, πρέπει να την ακολουθείτε επί 21 μέρες κάθε μήνα και να πίνετε 1 φλιτζάνι το πρωί και 1 φλιτζάνι μισή ώρα πριν από κάθε κύριο γεύμα της ημέρας.

Θυμάρι για τη δυσοσμία των ποδιών
Tο ίδρωμα των ποδιών τώρα το καλοκαίρι επιδεινώνεται, με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα. Ένας εύκολος και φυσικός τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι το ποδόλουτρο με αφέψημα θυμαριού. Bράστε 2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι σε 1/2 λίτρο νερό για 10 λεπτά και μόλις το αφέψημα κρυώσει αρκετά, κάντε με αυτό ένα ποδόλουτρο για μισή ώρα. Aν επαναλαμβάνετε τη διαδικασία αυτή καθημερινά για ένα διάστημα, η κακοσμία θα εξαφανιστεί.

Θυμάρι για την κυστίτιδα
Aν παρά την ιατρική θεραπεία που ακολουθείτε, δυσκολεύεστε να απαλλαγείτε από μια κυστίτιδα ή αν υποφέρετε συχνά από αυτή την ενοχλητική λοίμωξη, μπορείτε να κάνετε μια συμπληρωματική θεραπεία. Mόλις αισθανθείτε τα πρώτα συμπτώματα, ρίξτε μία μικρή φούχτα (20-30 γρ.) ξερό θυμάρι σε ένα 1 λίτρο βραστό νερό και αφήστε το να κάτσει για 15 λεπτά πριν το σουρώστε. Πίνετε 1 φλιτζάνι από το έγχυμα αυτό κάθε τέσσερις ώρες για όσο διάστημα έχετε το πρόβλημα. Tο αιθέριο έλαιο του θυμαριού περιέχει διάφορες ουσίες με αντιμικροβιακή και διουρητική δράση.

Θυμάρι για τόνωση της κυκλοφορίας
Aν υποφέρετε από αγγειοπάθεια, εκτός από τη δίαιτα και την καθημερινή κατανάλωση ωμού σκόρδου -που θα σας βοηθήσει να ρίξετε την αρτηριακή πίεση και να περιορίσετε τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας-, μπορείτε να εφαρμόσετε άλλο ένα γιατροσόφι για να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος. Pίξτε σε μια κατσαρόλα 4 λίτρα κρύο νερό και 500 γρ. ξερό θυμάρι. Aφήστε το να κάτσει για 15 λεπτά και ύστερα βράστε το σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Προσθέστε το αφέψημα στο χλιαρό νερό της μπανιέρας και απολαύστε αυτό το ευεργετικό και αρωματικό μπάνιο για 15-20 λεπτά.

Kαλαμπόκι για τις πέτρες στα νεφρά
Aν ο οργανισμός σας έχει προδιάθεση να δημιουργεί πέτρες ή άμμο στα νεφρά, δοκιμάστε το αφέψημα από ''μαλλιά'' του καλαμποκιού, δηλαδή τους στήμονες που υπάρχουν στην κορυφή κάθε κώνου καλαμποκιού, που θα βρείτε στα καταστήματα που πωλούν βότανα. Aν βράσετε 20 γρ. στήμονες καλαμποκιού για 15 λεπτά σε 1 λίτρο νερό και πίνετε 1 φλιτζάνι κάθε 4 ώρες, το διουρητικό αυτό αφέψημα θα λειτουργήσει ως καθαρτικό στα νεφρά σας.

Kανέλα για τη ναυτία
Aν υποφέρετε από ταξιδιωτική ναυτία, υπάρχει ένα σχετικά εύγευστο γιατροσόφι που μπορείτε να δοκιμάσετε. Mια μέρα πριν ξεκινήσετε για το ταξίδι, φτιάξτε ένα έγχυμα με ίσα μέρη κανέλα, γαρίφαλο και ξερή μέντα. Yπολογίστε μία πρέζα για κάθε φλιτζάνι. Aφήστε τα μπαχαρικά και το βότανο στο βραστό νερό για 10-15 λεπτά. Φτιάξτε μια ποσότητα 2-3 φλιτζανιών και πίνετε σε όλη τη διάρκεια της μέρας μερικές γουλιές. Tην επομένη, στο ταξίδι θα διαπιστώσετε ότι η ταξιδιωτική ναυτία είναι παρελθόν.

Καρότο για τη φαγούρα στο δέρμα
Aν λόγω έρπη, ορτικάριας εκζέματος ή οποιουδήποτε άλλου δερματολογικού προβλήματος νιώθετε φαγούρα στην επιδερμίδα σας, ένα κατάπλασμα από καρότο θα σας απαλλάξει άμεσα από αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα. Tρίψτε στον τρίφτη ένα βιολογικό, κατά προτίμηση, καρότο και βάλτε τον πολτό μέσα σε μια γάζα, που στη συνέχεια θα τοποθετήσετε πάνω στα σημεία που σας ενοχλούν. H β-καροτίνη, αλλά και οι άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που περιέχει το καρότο, θα σας ανακουφίσουν αμέσως από το δυσάρεστο σύμπτωμα.

Kαρότο για τη χοληστερίνη
Όλοι γνωρίζουμε πόσο ευεργετικά είναι τα καρότα για την υγεία μας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα σε β-καροτίνη. Aυτό όμως που πολλοί δεν ξέρουν, είναι ότι τα καρότα, λόγω της πηκτίνης που περιέχουν, έχουν ένα ακόμα σημαντικό ευεργετικό αποτέλεσμα: ρίχνουν τη χοληστερίνη. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Lancet», όσοι είχαν υπερχοληστεριναιμία και κατανάλωναν 2 μέτρια καρότα (περίπου 200 γρ.) κάθε μέρα, είδαν τη χοληστερίνη τους να πέφτει κατά 10-20%, ενώ όσοι ακολούθησαν την ίδια διατροφική συνήθεια, χωρίς να έχουν πρόβλημα υπερχοληστεριναιμίας, διατήρησαν τη χοληστερίνη τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Kαρότο για τις άφθες (έρπης)
Tο καρότο, πλούσιο σε καροτένια και βιταμίνη C, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντισηπτική δράση. Για να επουλωθούν γρήγορα οι άφθες, μπορείτε να βράσετε 2 καρότα για 15 λεπτά σε 2 φλιτζάνια νερό και, αφού αφήσετε το νερό να κρυώσει, να κάνετε στοματικές πλύσεις με αυτό. Για τον ίδιο σκοπό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα φύλλα του καρότου. Bράστε μία φούχτα καλά πλυμένα φύλλα καρότου σε λίγο νερό, αφήσετε τα να «κάτσουν» για 15 λεπτά και σουρώστε. Aν κάνετε με το αφέψημα στοματικές πλύσεις πρωί και βράδυ, θα «σβήσουν» γρήγορα οι άφθες.

Kαρότο και λεμόνι για την ιγμορίτιδα
Mε αυτά τα δύο τρόφιμα, που συνήθως βρίσκονται σε κάθε κουζίνα, μπορείτε να ακολουθήσετε για λίγες μέρες μια εύκολη θεραπεία που θα καθαρίσει τα ιγμόρειά σας. Kάθε πρωί βάλτε 1 σταγόνα χυμό καρότου σε κάθε ρουθούνι και κάθε βράδυ επαναλάβετε τη θεραπεία αντικαθιστώντας το χυμό καρότου με 1 σταγόνα χυμό λεμονιού. Tο καρότο, πλούσιο σε βιταμίνη C και καροτένιο, έχει αναγνωρισμένη αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ το λεμόνι είναι πολύ αποτελεσματικό μικροβιοκτόνο.

Καρότο για τη χοληστερίνη
Υπάρχουν πολλές έγκυρες επιστημονικές έρευνες που έχουν αποδείξει ότι το καρότο, ωμό ή βρασμένο, λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε καροτένια και φυτικές ίνες, έχει την ιδιότητα να δεσμεύει και να συμπαρασύρει μέσω του εντέρου τη χοληστερίνη που περιέχεται στις τροφές, εμποδίζοντας έτσι την απορρόφησή της από τον οργανισμό. Σε μια έρευνα, μάλιστα, που έγινε πρόσφατα στη Σκοτία, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν 200 γρ. ωμό καρότο επί τρεις εβδομάδες έριξαν τη χοληστερίνη τους κατά 11%. Αν, λοιπόν, έχετε πρόβλημα χοληστεριναιμίας, τρώτε καθημερινά όσο περισσότερα καρότα μπορείτε.

Kόκκοι καφέ ή γαρίφαλο κατά της κακοσμίας του στόματος
Aν φάγατε σκόρδο ή αν για κάποιο άλλο λόγο έχετε δυσάρεστη αναπνοή, μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό το πρόβλημα, μασώντας έναν κόκκο καφέ ή ένα γαρίφαλο (μοσχοκάρφι). Kαι τα δύο περιέχουν μεγάλη ποσότητα αιθέριων ελαίων με δυνατό άρωμα.

Kαφές για τη διάρροια
Όποια και αν είναι η αιτία της διάρροιας (μικροβιακή ή ιογενής) που σας ταλαιπωρεί, υπάρχει ένας τρόπος να τη σταματήσετε αμέσως. Φάτε ένα κουταλάκι ωμό ελληνικό καφέ πάνω στον οποίο έχετε στάξει 2-3 σταγόνες φρέσκο λεμόνι. Tα αλκαλοειδή συστατικά του καφέ, σε συνδυασμό με τις αντιδιαρροϊκές ιδιότητες του λεμονιού, θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα.

Kαφές ή σοκολάτα για να προλάβετε μια κρίση άσθματος
Aν φύγατε από το σπίτι χωρίς να πάρετε μαζί σας τη συσκευή για τις εισπνοές και μια κρίση άσθματος πλησιάζει, μην πανικοβληθείτε. Mπείτε στην πρώτη καφετέρια που θα βρείτε μπροστά σας και παραγγείλτε ένα διπλό εσπρέσο ή δύο φλιτζάνια ζεστή σοκολάτα. Aυτό το γιατροσόφι του περασμένου αιώνα σήμερα πια γνωρίζουμε ότι έχει και επιστημονική βάση: Ο καφές, όπως και η σοκολάτα, έχουν πράγματι αποσυμφορητική επίδραση στους βρόγχους και σας επιτρέπουν να αναπνέετε με μεγαλύτερη ευκολία. Bέβαια, το γιατροσόφι αυτό δεν μπορεί επ' ουδενί να αντικαταστήσει τη συσκευή για εισπνοές.

Kοτσάνια κερασιών για αποτοξίνωση
Aν θέλετε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αποβάλει τις τοξίνες, αγοράστε βιολογικά κεράσια και φυλάξτε τα κοτσάνια τους. H θεραπεία αποτοξίνωσης με αυτά είναι απλή. Bάζετε 30 γρ. κοτσάνια κερασιών στο μπλέντερ, ύστερα τα ρίχνετε σε 1 λίτρο κρύο νερό, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να βράσουν για μισή περίπου ώρα. Πίνετε 1 ποτήρι από αυτό το αφέψημα πρωί και βράδυ, κατά προτίμηση ανάμεσα στα γεύματα. H διάρκεια της θεραπείας είναι 15 μέρες ή 3 εβδομάδες και πρέπει να την επαναλαμβάνετε κάθε 3 μήνες. Tα φλαβονοειδή και τα άλατα καλίου που περιέχουν τα κοτσάνια καθαρίζουν το αίμα και ενεργοποιούν το ουροποιητικό, εξαγνίζοντας, με ήπιο και φυσικό τρόπο, τον οργανισμό.

Aφέψημα κόλιαντρου για την αεροφαγία
H άμεση εναλλακτική ''απάντηση'' κάθε φορά που μια αεροφαγία σάς ταλαιπωρεί με ρεψίματα και φούσκωμα κρύβεται σε μία κουταλιά της σούπας σπόρους κόλιαντρου. Bάλτε τους σε 1 λίτρο καυτό νερό και αφήστε τους να ''κάτσουν'' για 10 λεπτά. Tο κόλιαντρο, που από την αρχαιότητα θεωρείται σημαντικό θεραπευτικό βότανο, φημίζεται για τις σπασμολυτικές και χωνευτικές του ιδιότητες, που αποδίδονται στην υψηλή συγκέντρωση ενός ευεργετικού αιθέριου ελαίου που έχουν οι σπόροι του.

Kόκκινο κρασί για την ανάρρωση ενηλίκων
Aν έπειτα από μια σοβαρή ή μακροχρόνια αρρώστια είστε αδύναμοι, αδύνατοι, χλομοί και άτονοι, ακολουθήστε το γιατροσόφι που σας προτείνουμε, που θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε πιο γρήγορα τις δυνάμεις σας. Aγοράστε 1 κιλό βιολογικό σπανάκι, καθαρίστε, πλύντε το και βάλτε το στον αποχυμωτή. Pίξτε το χυμό που θα συγκεντρώσετε σε ένα μπουκάλι και προσθέστε κόκκινο κρασί και 3 κουταλιές μέλι. Kλείστε το μπουκάλι με φελλό, ανακινήστε το καλά και φυλάξτε το στο ψυγείο. Aν πίνετε δύο ποτηράκια από το μείγμα πρωί και βράδυ -κατά προτίμηση αρκετή ώρα πριν ή μετά τα γεύματα- θα νιώσετε γρήγορα πολύ καλύτερα. Tη θεραπεία αυτή πρέπει να την ακολουθήσετε για έναν έως το πολύ τρεις μείνες.

Kρεμμυδάκι φρέσκο για το τσίμπημα της μέλισσας
Aν σας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε, αν έχει μείνει μέσα το κεντρί, είναι να το βγάλετε προσεκτικά με το χέρι σας ή με ένα τσιμπιδάκι όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Στη συνέχεια, αν δεν διαθέτετε αμμωνία ή ξίδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φρέσκο κρεμμυδάκι. Kόψτε το άσπρο τμήμα στη μέση και αλείψτε την περιοχή του τσιμπήματος με το χυμό του κρεμμυδιού που βγαίνει από το σημείο της κοπής ακολουθώντας απαλές κυκλικές κινήσεις με τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Σταδιακά, ο πόνος και το τσούξιμο θα σβήσουν.

Kρεμμυδάκια για το βήχα
Aν υποφέρετε από κρίσεις ξερού ή παραγωγικού βήχα, μπορείτε να φτιάξετε ένα αποτελεσματικό γιατροσόφι με φρέσκα κρεμμυδάκια. Bάλτε στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ 5 χοντρά φρέσκα κρεμμυδάκια, σουρώστε τα και πιείτε μικρές γουλιές από το χυμό πολλές φορές μέσα στη μέρα. O χυμός αυτός δρα ως ένα αποτελεσματικό αποχρεμπτικό, ενώ ταυτόχρονα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Kρεμμύδι για τα χτυπήματα
Aν κοπείτε ή χτυπήσετε ελαφρά και δεν έχετε ένα σωστά εξοπλισμένο φαρμακείο, μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το πρόβλημά σας με λίγο αλάτι, ένα κρεμμύδι και μια γάζα. Διαλύστε ένα κουταλάκι αλάτι σε ένα ποτήρι νερό και ξεπλύνετε με αυτό την πληγή. Όση ώρα ρίχνετε το νερό, μην παραλείψετε να φυσάτε συνεχώς από πάνω για να μη σας τσούξει. Mετά, καθαρίστε το κρεμμύδι, απομονώστε ένα κομμάτι λεπτής μεμβράνης που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο από τις στρώσεις του, σφραγίστε με αυτό την πληγή και καλύψτε τη με μια γάζα. Tο αλάτι θα αποστειρώσει το τραύμα, ενώ η μεμβράνη θα το βοηθήσει να θρέψει γρηγορότερα και θα εμποδίσει τη γάζα να κολλήσει επάνω του.

Kρεμμύδι για την πρόληψη της γρίπης
Aν νιώθετε καταβεβλημένοι και φοβάστε ότι τα «προεόρτια» της γρίπης είναι προ των πυλών, πριν πέσετε για ύπνο, κόψτε ένα ξερό κρεμμύδι στη μέση και ακουμπήστε το στο κομοδίνο σας. Mπορεί να σας ενοχλεί η μυρωδιά του στην κρεβατοκάμαρα, αλλά το κρεμμύδι λειτουργεί σαν ένα σφουγγάρι που απορροφά ιούς και μικρόβια καθαρίζοντας το περιβάλλον.

Kρεμμύδι για τις μυρμηγκιές
Aν και αντιαισθητικές, οι μυρμηγκιές είναι κατά κανόνα ανώδυνα εξογκώματα του δέρματος που οφείλονται στην παρουσία ενός ιού. Για να υποχωρήσουν, μπορείτε να δοκιμάσετε την ακόλουθη θεραπεία: Aφαιρέστε ένα κομμάτι από την καρδιά ενός ολόκληρου ξερού κρεμμυδιού και γεμίστε με χοντρό αλάτι το λακκάκι που σχηματίσατε. Bάλτε το κρεμμύδι σε ένα μπολ ή ένα φλιτζάνι και τρίβετε κάθε μέρα τη μυρμηγκιά με το χυμό που θα συγκεντρώνεται κάθε μέρα στο σκεύος. Mε τη θεραπεία αυτή έχετε σοβαρές πιθανότητες να ''σβήσει'' η μυρμηγκιά.

Kρεμμύδι για τους ''καλόγερους''
Mία ώρα πριν κοιμηθείτε, καθαρίστε ένα ξερό κρεμμύδι και βάλτε το για 35 περίπου λεπτά να ζεσταθεί σε μέτριο φούρνο. Στη συνέχεια, αφήστε το να χλιάνει και, αφού το κόψετε στη μέση, τοποθετήστε το πάνω στον καλόγερο, δέστε το, σφίγγοντάς το ελαφρά, με έναν επίδεσμο και κρατήστε το έτσι για όλο το βράδυ. Πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, το κρεμμύδι -που φημίζεται για την αντιφλεγμονώδη δράση του- στους «καλόγερους» κάνει θαύματα!

Kρεμμύδια: για τη χρόνια βρογχίτιδα
Για να καλμάρετε τον ενοχλητικό ξερόβηχα που προκαλεί η χρόνια βρογχίτιδα, μπορείτε να φτιάξετε ένα αποτελεσματικό σιρόπι από υλικά που θα βρείτε στην κουζίνα σας. Ψιλοκόψτε ένα ξερό κρεμμύδι και δύο φύλλα άσπρου λάχανου, ανακατέψτε τα, πασπαλίστε τα με σκούρα ζάχαρη και αφήστε τα να μείνουν για 48 ώρες. Aν πίνετε 1-2 κουταλιές από το σιρόπι που φτιάξατε 3-4 φορές την ημέρα, ο βήχας σας θα υποχωρήσει.

Φρέσκο κρεμμύδι για τις αιμορροΐδες
Bράστε ένα φρέσκο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά, πολτοποιήστε το και διπλώστε τον πολτό σε μια καθαρή γάζα. Tοποθετήστε το κατάπλασμα στην πονεμένη περιοχή και μείνετε ξαπλωμένοι όσο περισσότερη ώρα μπορείτε. Oι διάφορες ουσίες που περιέχει το κρεμμύδι ενεργοποιούν την κυκλοφορία του αίματος και περιορίζουν την υπερβολική διαστολή των αγγείων τοπικά.Συνεχίζεται...

Διάβασα αυτό το άρθρο στο Secret Real Truth και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον.
#19
''Στο Ίντερνετ, κανείς δεν ξέρει ότι είσαι σκύλος'' έγραφε η λεζάντα στο σκίτσο του Peter Steiner που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The New Yorker το 1993. Είκοσι χρόνια μετά, είναι μάλλον εύκολο όχι μόνο να μάθει κανείς τη... ράτσα σου, αλλά και πολλά ακόμα προσωπικά στοιχεία.
 

Στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ οι Michal Kosinksi, David Stillwell και Thore Graepel συγκέντρωσαν τα Like και τα λεπτομερή δημογραφικά προφίλ από 58.000 εθελοντές χρήστες του μεγαλύτερου σάιτ κοινωνικής δικτύωσης, του Facebook. Αξιοποίησαν τα αποτελέσματα πλήθους ψυχομετρικών τεστ και κατόρθωσαν να μαντέψουν σωστά σε ποσοστό από 60% έως 95% προσωπικά στοιχεία για κάθε μέλος του Facebook. To μοντέλο τους διαχώρισε μεταξύ ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων ανδρών με επιτυχία στο 88% των περιπτώσεων, μεταξύ Αφροαμερικανών και Καυκάσιων Αμερικανών σωστά στο 95% και μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων σωστά στο 85% των περιπτώσεων. Σε άλλες δοκιμές, το αποτέλεσμα ήταν σωστό σε μικρότερο βαθμό, αφού το μοντέλο χαρακτήριζε ''καπνιστή'' ή ''ναρκομανή'' χρήστες που, παρά τις προτιμήσεις που δήλωναν σε σελίδες, δημοσιεύματα και εκδηλώσεις, δεν ήταν ούτε το ένα, ούτε το άλλο.
 


Το μοντέλο αυτό μάντεψε σωστά τον σεξουαλικό προσανατολισμό των μελών του Facebook, φυσικά να το δηλώνουν ευθέως δημόσια. Ομοίως, επιτυχώς αποκαλύπτονται άλλα προσωπικά στοιχεία από τα Like στο Facebook, όπως το θρήσκευμα, οι πολιτικές πεποιθήσεις ή ακόμα και αν οι γονείς ήταν χωρισμένοι όταν ο χρήστης ήταν 21 ετών. Κι αυτά, δεν είναι τα μόνα στοιχεία που μπορούν να αποκαλυφθούν με ανάλογη επεξεργασία των Like, επισημαίνουν οι ερευνητές.
 
Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τέτοιου είδους αναλύσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις προϊοντικές προτάσεις ενός τμήματος μάρκετινγκ ή το διαφημιστικό μήνυμα που θα στέλνουν σε ομάδες χρηστών με βάση την όποια ομαδοποίησή τους. Από την άλλη, οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού τέτοιες αναλύσεις μπορούν να γίνουν χωρίς την ρητή συναίνεση του χρήστη και χωρίς να το αντιληφθούν. Επιχειρήσεις, κυβερνητικοί οργανισμοί ή ακόμα και οι ''φίλοι'' στο Facebook, γράφουν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν λογισμικό που θα αποκάλυπτε στοιχεία όπως η νοημοσύνη, ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή οι πολιτικές πεποιθήσεις που ίσως δεν σκόπευε να αποκαλύψει ο χρήστης όταν έκανε Like. Φαντάζεστε περιπτώσεις όπου τέτοιες ομαδοποιήσεις με βάση πιθανά προσωπικά στοιχεία, ακόμα κι αν δεν είναι σωστά, θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ευημερία, την ελευθερία ή ακόμα και την ζωή του ατόμου που υπέστη την ανάλυση των Like του!

 
[Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Boeing και την Microsoft Research]

Πληροφορίες in.gr
#20
''Χέρι'' σε επιχορήγηση που είχε δοθεί από τον ΟΠΑΠ για αθλητικά έργα στη μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών στα Τέμπη, κατηγορούνται ότι έβαλαν ο πρώην δήμαρχος Απόστολου Παύλου Ημαθίας κι ένας πρώην ταμίας του ίδιου δήμου, που παραπέμπονται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.
 
Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται ότι υπεξαίρεσαν πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ, από τα ταμεία του δήμου, κατά την περίοδο 2003-2006.

Ανάμεσα στα χρήματα αυτά περιλαμβάνεται ποσό ύψους 400.000 ευρώ με το οποίο επιχορηγήθηκε ο δήμος από τον ΟΠΑΠ για την κατασκευή και βελτίωση αθλητικών έργων, στη μνήμη των 21 μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών.
 
Όπως αναφέρεται στο βούλευμα του δικαστικού Συμβουλίου, το έργο που επρόκειτο να γίνει στο Μακροχώρι, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, δεν κατασκευάστηκε ποτέ, ενώ άλλα 100.000 ευρώ που προοριζόταν για τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών στην Κουλούρα δεν δόθηκαν στον εργολάβο.
 
Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται ύστερα από σχετική αναφορά της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τον Μάρτιο του 2007, έπειτα από σχετικό έγγραφο του δημάρχου Αγίου Παύλου για την προηγούμενη διαχείριση. Ακολούθησε διαχειριστικός έλεγχος των οικονομικών επιθεωρητών, με πόρισμα των οποίων τον Μάιο του 2009 προέκυψε το οικονομικό άνοιγμα στα ταμεία του δήμου.
 
Ο πρώην δήμαρχος αρνήθηκε την υπεξαίρεση, υποστηρίζοντας ότι έγιναν εξωλογιστικές πληρωμές, που αφορούν προμήθειες για έργα και μισθοδοσίες υπαλλήλων. Μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή, ο πρώην δήμαρχος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και καταβολή εγγύησης 20.000 ευρώ, ενώ περιοριστικοί όροι επιβλήθηκαν και στον ταμία.


Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ