Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,323
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 214
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 168
  • Total: 169
  • Leon

Λαχανόπιτα

Ξεκίνησε από pixie, Νοεμβρίου 10, 2010, 04:20:09 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

Λαχανόπιτα Χωριάτικη


Υλικά:

 
Για τη γέμιση: 2 κιλά χόρτα άγρια και ήμερα μαζί (λάπατα, καυκαλίθρες, μπαζιά, μοσχολάχανο, ζοχοί, φύλλα από φρέσκα κρεμμυδάκια), αρωματικά χόρτα: άνιθο, μάραθο, μαϊvτανός (από ένα ματσάκι), 1/4 του κιλού φέτα, 5 αυγά, 1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο ή εκλεκτό ελαιόλαδο , 200 γραμμάρια αλεύρι,καλαμποκίσιο, αλάτι, πιπέρι.

Για τη ζύμη: 1/4 του κιλού καλαμποκίσιο,αλεύρι, 500 γραμμάρια γάλα, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, λίγο τριμμένο παξιμάδι, ένα αυγό χτυπημένο.




Εκτέλεση
 
Καθαρίζουμε, πλένουμε πολύ καλά και ψιλοκό­βουμε μέσα σε λεκάνη όλα τα χορταρικά. Τ' αλατίζουμε και τ' αφήνουμε για μισή ώρα να μαραθούν. Τα ζουλάμε και τα στρίβουμε ν' απομαραθούν εντελώς. Μετά τα στραγγίζουμε, στίβοντάς τα πολύ καλά να φύγουν τα υγρά τους.

Κοσκινίζουμε μέσα στη λεκάνη με τα στιμμένα χόρτα το καλαμποκάλευρο (τα 200 γρ. που έχουμε για τη γέμιση), τρίβουμε τη φέτα, σπάμε τ' αυγά προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο (ή το λάδι), αλατοπιπερώνουμε και τ' ανακατεύουμε όλα μαζί καλά να γίνουν ένα μαλακό και ομοιόμορφο μίγμα.

Ετοιμάζουμε τώρα την κρέμα της ζύμης: Bάζoυμε σε άλλη λεκάνη το 1/4 του κιλού καλαμποκίσιο αλεύρι κοσκινισμένο. Κάνουμε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το αλάτι και το γάλα, λίγο λίγο δουλεύοντάς τα συνεχώς, ώσπου να γίνουν μια ομοιογενής κρέμα (κουρκούτι-χυλός).

Βουτυρώνουμε το ταψί και το πασπαλίζουμε με τριμμένο παξιμάδι. Στρώνουμε, μέσα το μισό χυλό, από πάνω το μίγμα της γέμισης, σκεπάζουμε με το άλλο μισό χυλό, τον στρώνουμε καλά, αλείφουμε την επιφάνειά του με ένα χτυπημένο αυγό και ψήνουμε τη λαχανόπιτά μας σε μέτριο φούρνο για μια ώρα περίπου.

Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει, την κόβουμε σε μπακλαβωτά κομμάτια και σερβίρουμε.

Σημείωση: Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη ζύμη - κουρκούτι, αντί για καλαμποκάλευρο, σιμιγδάλι. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε στο μίγμα του κουρκουτιού και τριμμένο σκληρό τυρί της προτιμήσεώς μας. Τέλος, αν θέλουμε vα κάνουμε νηστίσιμη τη λαχανόπιτά μας, δε χρησιμοποιούμε καθόλου βούτυρο, τυρί, αυγά και γάλα, αλλά μόνο λάδι και, προαιρετικά, 2-3 φλιτζάνια του καφέ ρύζι και 1-2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα.

 

Συνταγή του Νίκου Τσελεμεντέ

pixie

Λαχανόπιτα μόνο με Λάχανο

 
Υλικά:


1 λάχανο
1/2 ποτήρι λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές ξύδι
αλάτι, πιπέρι


Για το φύλλο:

1/2 κιλό αλεύρι
1 ποτήρι νερό
4 κουταλιές λάδι
1 κουταλάκι αλάτι, σησάμι



Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε το λάχανο και το τσιγαρίζουμε με το λάδι και το κρεμμύδι για 10 λεπτά (ή τα βάζουμε να μαραθούν με νερό και μετά προσθέτουμε το λάδι). Το σβήνουμε με το ξύδι (ή με λεμόνι), αλατοπιπερώνουμε και μετά από 5 λεπτά το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το στραγγίζουμε.
Φτιάχνουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 μέρη. Ανοίγουμε λεπτό φύλλο και στρώνουμε στον πυθμένα λαδωμένου ταψιού. Πάνω από το φύλλο απλώνουμε μια λεπτή στρώση με λάχανο. Απλώνουμε κι άλλο φύλλο και από πάνω του άλλη μια στρώση λάχανο. Επαναλαμβάνουμε και στην κορυφή βάζουμε το τέταρτο φύλλο, τα αλείφουμε με λάδι και το πασπαλίζουμε με σησάμι και φουρνίζουμε την πίτα να ψηθεί και να ροδίσει.

pixie

Λαχανόπιτα Κεφαλονίτικη


 


Υλικά
 

Για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι
1/2 κιλό σέσκουλα
1 πράσο
1 ματσάκι σέλινο
1 ματσάκι μαιντανό
1 ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι μάραθο
2 κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
4 μέτριες ντομάτες τριμμένες
λάδι
αλάτι, πιπέρι

 
Φύλλο

1 κιλό αλεύρι
1 αυγό
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 ποτήρι λάδι
αλάτι


 
Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα χορταρικά.
Τσιγαρίζουμε το λάδι με το σκόρδο. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός απο τις ντομάτες τις οποίες προσθέτουμε αφού έχουν μαραθεί τα χορταρικά.
Ετοιμάζουμε το φύλλο στρώνουμε το ένα στο πάτο του ταψιού ρίχνουμε τη γέμιση και τελειώνουμε με το άλλο φύλλο.
Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει περίπου 1 ώρα.

 
Καλή όρεξη! :smile:

larus audouinii

Λαχανόπιτα μόνο με λάχανο Ηπειρώτικη νηστήσιμη

(ή πως προσπαθείς να φτιάξεις μια νόστιμη πίτα με βάση το ωμό λάχανο )

9 Φύλλα για πίτες
Λιγότερο από 1.5 κιλό λάχανο [Τα τρυφερά μόνο κομάτια, αφαιρώντας τα πράσινα πάνω φύλλα και την βάση του]
3 καρότα περασμένα από τον χοντρό τρίφτη
1 κούπα φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομένο
3/4 κούπας ρύζι άσπρο γλασέ, ή πλιγούρι σπιτικό
1 σκελίδα σκόρδο προαιρετκά
χυμό από μισο φρέσκο λεμόνι
1 κούπα ελαιόλαδο, αλάτι πιπέρι

Η βασική συνταγή από παλιό τέυχος του olive με παραδοσιακές πίτες

Φύλλα για την πίτα
Ένας τρόπος
Πλάθουμε το αλεύρι καλής ποιότητας για φύλλο πίτας με νερό θερμοκρασίας δωματίου και αλάτι
Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ ελαστική και σφικτή
Την χωρίζουμε σε τρια μέρη και ανοίγουμε τρια φύλλα σε μέγεθος μεγαλύτερο από το μέγεθος του ταψιού (εδώ μέτριο)
Αφού ανοίξουμε το ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε στην μια πλευρά (καλύτερο το φυτικό βούτυρο σε πλάκα, ώστε να παγώνει σε θερμοκρασία ψυγείου, ή με becel)
Το διπλώνουμε στα τρία προσέχοντας κάθε επιφάνεια καθώς γυρίζει να βουτυρώνεται ελαφρά Συνεχίζουμε διπλώνοντας από την αντίθετη πλευρά και βουτυρώνοντας το ίδιο Τα φύλλα μπαίνουν στο ψυγείο για να ξεκουραστούν
(το βούτυρο κάνει το φύλλο νόστιμο και τραγανό, του δίνει υφή ξεροψημένης σφολιάτας και είναι νοστιμότερο)
Ετοιμαζουμε την γέμιση
Κόβουμε σε μικρά κομάτια το λάχανο ρίχνουμε αλάτι, και το πιέζουμε με τα χέρια να μαραθεί Ρίχνουμε το καρότο, το μαϊντανό, το φρ'εσκο πιπέρι, το λεμόνι, τεστάρουμε το αλάτι και ανακατεύουμε με τα δάκτυλα ώστε να μαραθούν καλά τα υλικά και να στραγγίσουν τα υγρά τους Προσθέτουμε το ρύζι ή το πλιγούρι αφου το μαλακώσουμε σε ζεστό νερό (ή σε συνδιασμό και των δυο προσέχοντας την ποσότητα ανάλογα με τα υπόλοιπα υλικά)
Το μείγμα μένει για μία ώρα τουλάχιστον ώστε να βγάλει τα υγρά του και να φύγει η αψάδα και η μυρωδιά του λάχανου
Βγαζουμε τα υλικο της ζύμης από το ψυγείο Χωρίζουμε το κάθε φυλλο σε τρια μέρη με το μαχαίρι Πλάθουμε τρία ελαστικά χωριάτικα φύλλα από το κάθε ένα
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί και βάζουμε τα ένα ένα , τρία φύλλα βουτυρώντας τα Προσέχουμε να προεξέχουν από το ταψί Ρίχνουμε το μισό υλικό, τρία φύλλα, το υπόλοιπο, και τρια φύλλα επάνω Βουτυτώρουμε εξωτερικά (Το λουρπαρκ εξωτερικά δίνει άλλες μυρωδιές) Δεν χρησιμοποίησα καθόλου ελαιόλαδο για να μην βαραίνει η γεύση επιλεκτικά
Γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα του ταψιού, φτιάχνοντας σχέδιο περιμετρικά Χαράζουμε στα οκτώ την πίτα, μέχρι τα μισά Βάζουμε λίγο αρωματικό βουτύρο στα χωρίσματα ώστε να τραγανίσει περισσότερο το φύλλο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο για μια ώρα περίπου και στο στολίζουμε με ένα κλωναράκι μαιντανό στο κέντρο

Το λάχανο θρεπτικά είναι εμπλουτισμένο σε βιταμίνη c, είναι αποτοξινωτικό, αντιοξειδωτικό και αντικαρκινικό

168 Επισκέπτες, 1 Χρήστης