WikiLeaks

Ξεκίνησε από KostasD33, Ιανουαρίου 02, 2011, 08:53:32 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

KostasD33

[cell class=spoiler]Τον τελευταίο χρόνο, το WikiLeaks έχει προκαλέσει αίσθηση παγκοσμίως τόσο για τις αποκαλύψεις που έχει δημοσιεύσει για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τα τηλεγραφήματα των δυτικών διπλωματών, όσο και για την υπόθεση του ιδρυτή του, Julian Assange, ο οποίος συνελήφθη στη Βρετανία μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ για να αφεθεί ελεύθερος με απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι η κατηγορούσα αρχή άσκησε έφεση στην απόφαση αποφυλάκισης.

Οι ρεπόρτερ Jesper Huor και Bosse Lindquist της σουηδικής τηλεόρασης STV ακολούθησαν την οργάνωση από το καλοκαίρι του 2010 με στόχο της δημιουργία ενός πρώτου ντοκιμαντέρ για αυτήν.

Εξετάζουν την πορεία της οργάνωσης, κάποιες από τις κυριότερες αποκαλύψεις της - στο επίκεντρο οι πόλεμοι του Ιρακ και Αφγανιστάν, η οικονομική κρίση στην Ισλανδία, κ.α. - καθώς και τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού. Πάνω από όλα, παρακολουθούν πώς η ίδια η διαρροή της πληροφορίας έχει την ικανότητα να αλλάξει την έκβαση πολιτικών αποτελεσμάτων μιας χώρας καθώς και τη νομοθεσία της.

Χρονικό πλαίσιο το σύνολο της ιστορίας του οργανισμού από την αρχή της δημιουργίας του μέχρι και την αποχώρηση μελών του, μετά από διαφωνίες με τον ιδρυτή Julian Assange, και τη δημιουργία της επερχόμενης, συναφούς περιεχομένου ιστοσελίδας ονόματι OpenLeaks, υπό τον Daniel Domscheit-Berg (ψευδώνυμο: Daniel Schmitt) και άλλους συνεργάτες.

Πηγή tvxs.gr[/cell]
Ψάχνοντας κι εγώ στο διαδίκτυο σχετικά με το WikiLeaks ανακάλυψα ότι για να βγάλεις άκρη ποια άρθα έρχονται από  τα αποκωδικοποιημένα του WikiLeaks και ποια όχι θέλει  κόπο και προσοχή.
Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό διότι βάζει και το σπέρμα της αναζήτησης για τα πάντα ακόμα και για το και το πώς μπορεί να μετεξελίχθη η τεράστια δύναμη που δίκαια έχει αποκτήσει τώρα το WikiLeaks.

Miror sever για το WikiLeaks έχει στην Ελλάδα απ όσο είδα και η Ελευθεροτυπία.  Ο συνδεσμός είναι εδώ > wikileaks.enet.gr

KostasD33

Η έντονη αντίδραση του Βατικανού κατά των ερευνών για το σκάνδαλο της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από Ιρλανδούς καθολικούς ιερείς, οι αμερικανικές πιέσεις στη γερμανική κυβέρνηση και δικαιοσύνη για την μη ανακίνηση ερευνών σχετικά με την απαγωγή γερμανών πολιτών από τη CIA και οι απόψεις της ισπανικής κυβέρνησης για τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής είναι μερικά από τα θέματα στα οποία πέφτει φως μέσα από τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύει σήμερα το Wikileaks και οι διεθνείς εφημερίδες που συνεργάζονται μαζί του.

Το Βατικανό αρνήθηκε να επιτρέψει στους αξιωματούχους του να καταθέσουν ενώπιον της ιρλανδικής επιτροπής που διερευνούσε τις υποθέσεις κακοποίησης παιδιών και μάλιστα εξοργίστηκε όταν αυτοί κλήθηκαν από τη Ρώμη, αποκαλύπτουν τα τηλεγραφήματα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Wikileaks.

Οι αιτήσεις παροχής πληροφοριών της Επιτροπής Murphy, το 2009, για τις υποθέσεις σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης από κληρικούς «προσέβαλε πολλούς στο Βατικανό», οι οποίοι θεώρησαν ότι η ιρλανδική κυβέρνηση «απέτυχε να σεβαστεί και να προστατεύσει την κυριαρχία του Βατικανού κατά τη διάρκεια των ερευνών», αναφέρει ένα τηλεγράφημα.

Παρά την έλλειψη συνεργασίας του Βατικανό, η Επιτροπή πέτυχε να βρει αποδείξεις για πολλούς από τους ισχυρισμούς των θυμάτων και συμπέρανε ότι ορισμένοι επίσκοποι είχαν επιχειρήσει να καλύψουν τις υποθέσεις κακοποίησης, θέτοντας το συμφέρον της Καθολικής εκκλησίας πάνω από εκείνο των θυμάτων. Στην έκθεση της Επιτροπής εντοπίζονται 320 άνθρωποι οι οποίοι κατήγγειλαν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μεταξύ των ετών 1975 και 2004 στην Αρχιεπισκοπή του Δουβλίνου.

Ένα τηλεγράφημα, με τίτλο «Σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης αναταράσσει τις σχέσεις Ιρλανδίας και Βατικανού, συγκλονίζει την ιρλανδική εκκλησία, και δημιουργεί προκλήσεις για την Αγία Έδρα», ισχυρίζεται ότι αξιωματούχοι του Βατικανού επίσης πίστευαν ότι Ιρλανδοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης εκμεταλλευόταν πολιτικά την κατάσταση με το να καλεί δημοσίως την κυβέρνηση να απαιτήσει μια απάντηση από το Βατικανό. Τελικά, ο υπουργός του κράτους του Βατικανού, Καρδινάλιος Tarcisio Bertone (ισοδύναμο με πρωθυπουργό), έγραψε στην ιρλανδική πρεσβεία, διατάσσοντας οποιαδήποτε αιτήματα που σχετίζονται με την έρευνα να φθάνουν μέσω της διπλωματικής οδού.

Στο τηλεγράφημα, ο Noel Fahey, Ιρλανδός πρέσβης στην Αγία Έδρα, είπε στην διπλωμάτη των ΗΠΑ Julieta Valls Noyes ότι το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης των ιρλανδών κληρικών ήταν η πιο δύσκολη κρίση της οποίας είχε ποτέ τη διαχείριση. Η ιρλανδική κυβέρνηση ήθελε «να θεωρηθεί ως συνεργάσιμη με την έρευνα», διότι εμπλεκόταν και το δικό της Υπουργείο Παιδείας, αλλά οι πολιτικοί ήταν απρόθυμοι στο να πιέσουν τους αξιωματούχους του Βατικανού να απαντήσουν στις ερωτήσεις των ερευνητών της επιτροπής.

Σύμφωνα με την βοηθό του Fahey, Helena Keleher, η κυβέρνηση υποχώρησε στην πίεση του Βατικανού και τους έδωσε ασυλία από την κατάθεση. Οι αξιωματούχοι κατανόησαν ότι «δεν αναμένεται από τους ξένους πρεσβευτές να εμφανιστούν ενώπιον των εθνικών επιτροπών», αλλά η άποψη της Keleher ήταν ότι με το να αγνοήσει τα αιτήματα της Επιτροπής ο κλήρος είχε κάνει την κατάσταση χειρότερη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Michael Martin, «αναγκάστηκε να καλέσει τον παπικό εκπρόσωπο» για να συζητήσουν την κατάσταση. Ο πρέσβης ανέφερε ότι η δυσαρέσκεια προς την εκκλησία στη Ρώμη, παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ιρλανδία, κυρίως λόγω της θεσμοθετημένης συγκάλυψης των κακοποιήσεων από την ιεραρχία της Καθολική εκκλησία.

Τέλος, το Βατικανό αλλάζει τακτική και στις 11 Δεκεμβρίου 2009, ο πρέσβης δήλωσε ότι ο Πάπας είχε μια συνάντηση με ανώτερους κληρικούς της Ιρλανδίας. Ο Ιρλανδός καρδινάλιος Seán Brady και ο αρχιεπίσκοπος του Δουβλίνου, Diarmuid Martin, πήγαν στη Ρώμη και συναντήθηκαν με τον Ποντίφικα, ο οποίος πλαισιωνόταν από τον Bertone και τέσσερις άλλους καρδιναλίους. Στο τέλος της συνάντησης, το Βατικανό εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι ο Πάπας συμμερίζεται την «οργή, την προδοσία και τη ντροπή» των Καθολικών της Ιρλανδίας, ότι ο Πάπας προσευχόταν για τα θύματα και ότι η εκκλησία θα λάβει μέτρα για την πρόληψη υποτροπών».

Στις 21 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ο Βενέδικτος απηύθυνε επιστολή επιπλήττοντας τους Ιρλανδούς επισκόπους για τον προηγούμενο χειρισμό τους στην κρίση. «Διαπράχθηκαν βαριά σφάλματα και τις αποτυχίες της ηγεσίας. Όλα αυτά υπονομεύουν σοβαρά την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά σας». Επίσης, ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα: «Έχετε υποφέρει φοβερά και λυπάμαι πραγματικά. Ξέρω ότι τίποτα δεν μπορεί να ανατρέψει την αδικία που υποφέρατε. Η εμπιστοσύνη σας προδόθηκε και παραβιάστηκε η αξιοπρέπεια σας. Είναι κατανοητό το να δυσκολευτείτε να συγχωρήσετε ή να συμφιλιωθείτε με την Εκκλησία. Στο όνομά της, εκφράζω ανοιχτά την ντροπή και την μετάνοια που όλοι μας νιώθουμε».

Σε άλλο τηλεγράφημα, ο πρέσβης εκτιμά ότι αναμένεται η κρίση στην ιρλανδική καθολική εκκλησία να διαρκέσει για πολλά χρόνια ακόμα, δεδομένου ότι η Επιτροπή Murphy ασχολήθηκε μόνον με τις καταγγελίες από την Αρχιεπισκοπή του Δουβλίνου. Ιρλανδία και Βατικανό φέρονται να πιστεύουν ότι περαιτέρω έρευνες σε άλλες Αρχιεπισκοπές θα είχε ως αποτέλεσμα «αξιωματούχοι και στα δύο κράτη να θρηνήσουν, από επιπλέον οδυνηρές αποκαλύψεις».

Ένα άλλο έγγραφο, από τον Φεβρουάριο του 2009, σχολιάζει το «τεχνοφοβικό» Βατικανό και αναφέρει ότι για τις «γκάφες» του Πάπα Βενέδικτου ευθύνονται οι εσωτερικές και εξωτερικές επικοινωνιακές δομές του Βατικανού που είναι αποτέλεσμα της τεχνοφοβίας των καρδινάλιων και της άγνοιας τους για της επικοινωνίες του 21ου αιώνα. «Μόνο ένας κορυφαίος σύμβουλος του Πάπα έχει Blackberry και μερικοί άλλοι έχουν λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου» αναφέρεται. Το έγγραφο χαρακτηρίζει ακόμη τον κύκλο των συμβούλων του Πάπα γέρους «ιταλο- κεντρικούς» άνδρες που δε νιώθουν άνετα με την τεχνολογία των πληροφοριών.Οι Γερμανοί υποκύπτουν σε πιέσεις των ΗΠΑ σε υπόθεση πρακτόρων της CIA

Τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα παρέχουν νέες λεπτομέρειες για την υπόθεση του Khaled el-Masri, ενός γερμανού υπηκόου ο οποίος απήχθη από τη CIA το 2003. Οι εκθέσεις επιβεβαιώνουν πόση πίεση άσκησαν οι ΗΠΑ στη Γερμανία για να μην συνεχίσει τη δίωξη 13 πρακτόρων της για τους οποίους υπήρχαν υπόνοιες ότι ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Αποκαλύπτουν επίσης πόσο συνεργάσιμοι και πόση ανταπόκριση έδειξαν οι Γερμανοί υπό το πρίσμα των αμερικανικών ανησυχιών.

Στην περίπτωση του Khaled el-Masri, του γεννημένου στο Λιβάνο Γερμανού πολίτη που απήχθη από τη CIA, το γραφείο του εισαγγελέα του Μονάχου, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Γερμανίας και το Υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο, συνεργάστηκαν γενναιόδωρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι νέες αποκαλύψεις για αμερικανικογερμανικές μυστικές συνομιλίες για πολιτικά αμφιλεγόμενο ζήτημα, το 2007, προέρχονται από ανέκδοτα μέχρι σήμερα διπλωματικά τηλεγραφήματα από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Προηγουμένως, το μόνο γνωστό ήταν ότι οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει πίεση στο Βερολίνο για την υπόθεση.

Ο τότε αναπληρωτής Πρέσβης των Η.Π.Α. στη Γερμανία, John M. Koenig είχε επισκεφθεί τη Γερμανική Καγκελαρία, το επίσημο γραφείο της κας Μέρκελ και κατά διάρκεια της συνομιλίας, ο Koenig ζήτησε από τους Γερμανούς να «ζυγίσουν προσεκτικά σε κάθε βήμα τις συνέπειες για τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ» σχετικά με τις έρευνες για την οργανωμένη από τη CIA απαγωγή. Σε άλλο τηλεγράφημα, οι Αμερικανοί ανέφεραν ότι το Βερολίνο ενημερώθηκε για τις «αρνητικές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις μας» σε μακροπρόθεσμη βάση.

Οι λεπτομέριες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το WikiLeaks και το γερμανικό περιοδικό Spiegel, δείχνουν ότι η Γερμανία έδειξε κάποια διπλοπροσωπία στην υπόθεση του el-Masri. Δημοσίως, η Γερμανική Κυβέρνηση συνέχιζε να ζητεί τη διεξαγωγή ερευνών. Ωστόσο, ούτε η κυβέρνηση της Αγγέλα Μέρκελ ούτε το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα είχαν αγγίξει το καυτό θέμα των παράνομων απαγωγών της CIA, εάν δεν είχε τους ασκηθεί πίεση από τα μέσα ενημέρωσης. Πίσω από κλειστές πόρτες, Γερμανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι ο El-Masri ήταν προφανώς απλώς το ατυχές θύμα λανθασμένης ταυτότητας εξαιτίας του ονόματός του. Αλλά κανένας δεν ήθελε να διεξαχθούν έρευνες για τη CIA, οι οποίες σίγουρα θα προκαλούσαν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στις ήδη ταλαιπωρημένες σχέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας.


Ο Chávez είναι «ένα τέρας, αλλά δεν ηλίθιος»

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που απέστειλε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η σημερινή υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Trinidad Jiménez, τότε υφυπουργός για τη Λατινική Αμερική, ήταν από τους πλέον φλύαρους διπλωμάτες. Το Νοέμβριο του 2007 περιγράφει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Hugo Chávez, ως «κλόουν», υπενθυμίζοντας το περιστατικό στο οποίο ο βασιλιάς της Ισπανίας του απήυθυνε το γνωστό «Γιατί δεν το βουλώνεις;». Δεν είναι αυτή η μόνη ύβρη της Jiménez κατά του Chávez. Αλλο έγγραφο από την πρεσβεία των ΗΠΑ, την φέρει να λέει ότι ο Chávez είναι «από άλλο κόσμο», και σε μια τρίτη περίπτωση η Jiménez δήλωσε πως ο Chávez είναι «ένα τέρας, αλλά δεν ηλίθιος».

Η συγκεκριμένη υπουργός δεν είναι ο μόνος που μιλούσε άσχημα κατά του Chávez. Όπως αναφέρει τον Ιούνιο του 2006 ο Rafael Dezcallar, τότε γενικός διευθυντής Εξωτερικής Πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας, ο Chávez ήταν ο ίδιος ο χειρότερος εχθρός του εαυτού του. Σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ, ο Dezcallar είπε ότι κανείς δεν δίνει προσοχή στη ρητορική του Chávez, αλλά «δεν έχει το στομάχι για να είναι δικτάτορας». Ο Rafael Estrella, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των Σοσιαλιστών στο Κογκρέσο, αποφάνθηκε ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ήταν ένας λαϊκιστής δημοκράτης, αλλά εάν σημειωνόταν πτώση των τιμών του πετρελαίου τότε θα μπορούσε να γίνει ένας «απολυταρχικός λαϊκιστής».

Τόσο ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ραχόι και ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Moratinos συμφώνησαν: η Βενεζουέλα είναι μια «καταστροφή».Και οι τρεις είπαν αυτό το πράγμα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, σύμφωνα με διπλωμάτες των ΗΠΑ.

Παρόλο που έτρεφαν λίγη εκτίμηση για ʽκείνον, ο Τσάβες επισκέφθηκε την Ισπανία δύο φορές. Την πρώτη, το 2005, είχε προσκληθεί μετά από μια μεγάλη επιμονή εκ μέρους του, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στην πρεσβεία των ΗΠΑ πολλές ισπανικές πηγές. Τη δεύτερη, τον Σεπτέμβριο του 2009, «αυτοπροσκλήθηκε» άμεσα, λένε τα διπλωματικά έγγραφα που αποδίδουν το απόσπασμα στον Javier Triana, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή των Υποθέσεων των Άνδεων.

Εκείνοι που εμφανίζονται καλύτερα μέσα από τις δηλώσεις των Ισπανών ανώτερων διπλωματών είναι οι πρόεδροι του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν, και της Βραζιλίας, Luiz Inacio Lula da Silva, ο οποίος σύμφωνα την Trinidad Jiménez θα πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο των φυσικών ηγετών της περιοχής. Η Jiménez αναδεικνύεται σε «μεγάλη θαυμάστρια» του Καλντερόν, «του καλύτερου της τρέχουσας ομάδας νέων ηγετών της Λατινικής Αμερικής», ενώ ο Lula έκανε τα πράγματα καλά, είπε η Jiménez το 2007.

Οι Κίρσνερ δεν παίρνουν και τόσους επαίνους. Σύμφωνα με την Trinidad Jiménez, μέρος του προβλήματος ήταν η υπερβολική εξάρτηση της Κριστίνα Φερνάντες από τον σύζυγό της, πρώην πρόεδρος Νέστορ Κίρσνερ. Ο πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ είχε πει πιο ωμά: αν και περιμέναμε μια πιο εκλεπτυσμένη εξωτερική πολιτική, στο τέλος φαίνεται να είναι «μια μαριονέτα του συζύγου της», είπε το Μάιο του 2008, σύμφωνα με τα έγγραφα της πρεσβείας.

KostasD33

Οι ΗΠΑ ασκούσαν πίεση στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για να εγκαταλείψει η Ιταλική δικαιοσύνη τη δίωξη πρακτόρων της CIA που εμπλέκονται σε απαγωγή μουσουλμάνου κληρικού και η προθυμία του «Καβαλιέρε» να βοηθήσει στο αμερικανικό αίτημα, η αγαστή συνεργασία της Ισπανίας με τις ΗΠΑ για την προώθηση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Ευρώπη, η πλημμελής φύλαξη των πυρηνικών υλικών της Υεμένης και οι τεράστιες καταθέσεις του προέδρου του Σουδάν στις βρετανικές τράπεζες, είναι μερικά από τα θέματα για τα οποία αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες μέσα από τα διπλωματικά τηλεγραφήματα των πρεσβειών των ΗΠΑ που δημοσίευσαν το διήμερο οι συνεργαζόμενες με το Wikileaks διεθνείς εφημερίδες.

Οι ΗΠΑ πίεζαν την Ιταλία να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη της

Η υπόθεση της απαγωγής του μουσουλμάνου κληρικού Abu Omar από την CIA, το 2003 μετατράπηκε σε πονοκέφαλο για την Ουάσιγκτον, όταν ένα δικαστήριο του Μιλάνου αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες κατά των πρακτόρων που ενεπλάκησαν σε αυτήν. Μυστικά έγγραφα που δημοσιεύονται μέσω του Wikileaks και του γερμανικού περιοδικού Spiegel, αποκαλύπτουν πώς οι ΗΠΑ απείλησαν την ιταλική κυβέρνηση, σε μια απόπειρα να επηρεάσουν την υπόθεση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν προφανώς περιχαρής που μπορούσε να βοηθήσει.

Το 2007, το δικαστήριο του Μιλάνου άρχισε να δικάζει διάφορους πράκτορες της CIA ερήμην τους, για το ρόλο τους στην απαγωγή του Abu Omar, το 2003, ενός Αιγύπτιου κληρικού ο οποίος ζούσε στην πόλη. Όταν απαγγέλθηκαν για πρώτη φορά τα κατηγορητήρια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιχείρησε να παρέμβει - πρώτα στο Μιλάνο και στη συνέχεια στη Ρώμη -έτσι ώστε να επηρεάσει τις έρευνες του γραφείου του εισαγγελέα.

Αρχικά, οι προσπάθειες έγιναν μέσω της διπλωματικής οδού. Αλλά, αργότερα, έγιναν και σε επίπεδο συνομιλιών ανώτατου επιπέδου, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τόσο Αμερικανοί διπλωμάτες, όσο και ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Robert Gates, που επιθυμούσαν να μην εκδοθούν διεθνή εντάλματα σύλληψης για τους εμπλεκόμενους πράκτορες της CIA έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι η ιταλική κυβέρνηση «εργάζεται σκληρά για να επιλύσει την κατάσταση». Επί τη ευκαιρία, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ άκουσαν τον Μπερλουσκόνι να εκφράζει την οργή του για το δικαστικό σύστημα της Ιταλίας. «Το σύστημά» φέρεται να είπε ο Μπερλουσκόνι, «κυριαρχείται από αριστερούς» ενώ σημείωσε πως είχε πολλούς εχθρούς ειδικά μεταξύ των εισαγγελέων. Προέβλεψε δε ότι «τα δικαστήρια θα αποφασίσουν υπέρ μας».

Την περασμένη Τετάρτη, ιταλικό δικαστήριο αποφάσισε να μεγαλώσει τις ποινές που επιβλήθηκαν πρωτόδικα στους 23 εμπλεκόμενους πράκτορες, από 5-8 χρόνια σε 7-9, ενώ τους επέβαλλε να πληρώσουν αποζημίωση 1.500.000 ευρώ στον Αιγύπτιο Abu Omar. Οι δράστες παραμένουν ωστόσο ελεύθεροι αφού, παρόλο που η ιταλική δικαιοσύνη προχώρησε τις διαδικασίες, η κυβέρνηση δεν προώθησε επίσημα τις αποφάσεις της δικαιοσύνης στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως άλλωστε είχε κάνει και η γερμανική κυβέρνηση στην υπόθεση του Khaled el-Masri.

ΕΕ: Η Ισπανία μας ζητά να πιέσουμε για τα μεταλλαγμένα

Τα διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσίευσε χθες η El Pais αποκαλύπτουν τη συμμαχία μεταξύ Ισπανίας και ΗΠΑ για την υπεράσπιση των γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών, υπέρ της Monsanto και κατά των θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ισπανία αποτελεί τον «μεγαλύτερο σύμμαχο» των ΗΠΑ στον αγώνα τους για επιβολή των γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα διπλωματικά έγγραφα. Το ζήτημα, το οποίο επηρεάζει βορειοαμερικανικές εταιρείες όπως η Monsanto και η Syngenta, εμφανίζεται συχνά στα τηλεγραφήματα που αποστέλλει η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μαδρίτη προς την Ουάσιγκτον. Μέσα από αυτά γίνεται σαφής η συνενοχή της Ισπανίας και των ΗΠΑ κατά των προτάσεων της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον περιορισμό της καλλιέργειας αυτών των ποικιλιών. Ο υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων της Ισπανίας Josep Puxeu έφτασε μέχρι να ζητήσει από την πρεσβεία των ΗΠΑ, πάντα σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, να «διατηρήσει την πίεσή της στις Βρυξέλλες» προκειμένου η βιοτεχνολογία να παραμείνει ως επιλογή για τα κράτη-μέλη.

Σε μια έκθεση της 19ης Μαΐου 2009, έναν μήνα και πέντε μέρες μετά την σύνταξη της Γερμανίας με το βέτο κατά του διαγονιδιακού αραβόσιτου MON810 που είχαν ήδη θέσει Αυστρία, Ελλάδα, Ουγγαρία και Λουξεμβούργο, η πρεσβεία των ΗΠΑ αποτυπώνει την ευρέως διαδεδομένη εντύπωση μεταξύ της βιομηχανίας της βιοτεχνολογίας ότι «αν η Ισπανία ʽπέσειʼ, η υπόλοιπη Ευρώπη θα την ακολουθήσει». Τόση σημασία έχει για τις ΗΠΑ η Ισπανία, στον κρυφό αγώνα για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.

Η πρεσβεία αναφέρει ότι η Ισπανία είναι η χώρα που καλλιεργεί το 75% τους γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρεσβεία εμφανίζεται έκπληκτη όταν στις 2 Μαρτίου, φέτος, η Ισπανία ψήφισε μαζί με τη Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ υπέρ του να επιτρέπεται σε κάθε χώρα να ασκήσει βέτο κατά της διαγονιδιακής καλλιέργειας. Το τηλεγράφημα αναφέρει πως πηγές από τη βιομηχανία δικαιολογούν την αλλαγή της θέσης της Ισπανίας σε μια κίνηση στήριξης του Σαρκοζί ώστε η Ισπανία να παραστεί ως προσκεκλημένη της Γαλλίας στη σύνοδο των G-20. «Η κυβέρνηση της Ισπανίας ήταν ανέκαθεν ένθερμος υποστηρικτής της βιοτεχνολογίας στον αραβόσιτο, λόγω της μεγάλης εγχώριας ζήτησης του» για τη διατροφή των ζώων, εξηγεί το κείμενο, αλλά εφιστά την προσοχή στην «ευμετάβλητη» θέση του Θαπατέρο, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τη Γαλλία.

Οι ΗΠΑ αναζήτησαν υποστηρικτές για τα μεταλλαγμένα ακόμα και στην Αγία Έδρα της Καθολικής Εκκλησίας. Απόρρητο τηλεγράφημα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βατικανό στις19 Νοεμβρίου 2009, αφηγείται μια συνάντηση με τον σεβασμιότατο James Reinert, ένα «βασικό πρόσωπο στην ασφάλεια των τροφίμων και της βιοτεχνολογίας» από ένα ερευνητικό κέντρο του Βατικανού. Ο Reinert «δήλωσε πως το Βατικανό συμφωνεί με το να μπορούν οι χώρες να αυξάνουν τη γεωργική παραγωγή τους και σε αυτή τη διαδικασία να έχουν ένα ρόλο οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, αν και δεν αισθάνεται όλος ο κόσμος μέσα στην εκκλησία άνετα μαζί τους». «Το Βατικανό δεν μπορεί να αναγκάσει τους επισκόπους να υποστηρίξουν τη βιοτεχνολογία», είπε ο Reinert.

Η Φατάχ ζήτησε από το Ισραήλ να επιτεθεί στη Χαμάς

Τα μέλη της Φάταχ, του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ζήτησαν από το Ισραήλ να επιτεθεί στο αντίπαλο κίνημα της Χαμάς το 2007, σύμφωνα με διπλωματικά έγγραφα που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Wikileaks και στα οποία υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος αναφέρει πως «απεγνωσμένοι» Παλαιστίνιοι ηγέτες ζήτησαν τη βοήθεια του Ισραήλ ενώ η Χαμάς καταλάμβανε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2007.

Στον ίδιο αξιωματούχο, σύμφωνα με άλλο έγγραφο, είχε γίνει πρόταση από τις ΗΠΑ να υποστηρίξει τη Φατάχ με όπλα και πυρομαχικά -την οποία απέρριψε, φοβούμενος ότι τα πολεμοφόδια μπορεί να έπεφταν στα χέρια της Χαμάς. Τα έγγραφα επικαλούνται τον επικεφαλής της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Σιν Μπετ, Γιούβαλ Ντίσκιν, αναφέροντας ότι τον Ιούνιο του 2007 το ηθικό των μελών της Φατάχ ήταν ιδιαίτερα πεσμένο μπροστά στην αυξανόμενη δύναμη της Χαμάς.

«Μας ζήτησαν να επιτεθούμε στην Χαμάς ... ήταν απελπισμένοι» σημειώνει ο Γιούβαλ Ντίσκιν, ο οποίος δεν κατανόμασε αυτούς που το ζήτησαν αλλά έκανε λόγο για «πολύ καλή σχέση συνεργασίας» με την υπηρεσία ασφαλείας του Αμπάς. «Καταλαβαίνουν ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι κρίσιμη για την επιβίωσή τους στη μάχη τους με τη Χαμάς στη Δυτική Όχθη» αναφέρει.

Η Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας δεν σχολίασε τις αναφορές που διέρρευσαν, ενώ πηγές του Associated Press που επικαλούνται την Παλαιστινιακή Αρχή σχολίασαν πως οι «ανταλλαγές πληροφοριών με το Ισραήλ περιορίζονται μόνο σε ότι εξυπηρετεί την ασφάλεια και το συμφέρον των Παλαιστινίων».

Εκπρόσωπος της Χαμάς ανέφερε πως δεν εκπλήσσεται, λέγοντας πως οι αναφορές «επιβεβαιώνουν όσα η Χαμάς έχει πει και στο παρελθόν».

Ο πρόεδρος του Σουδάν κρύβει καταθέσεις 6,8 δισ. ευρώ στην Αγγλία

Ο Πρόεδρος του Σουδάν, Omar al Bashir έχει κρυμμένα σε βρετανικές τράπεζες 9 δισεκατομμύρια δολάρια (6.8 δισ. ευρώ) τα οποία προέρχονται από το δημόσιο ταμείο, λέει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Luis Moreno Ocampo, σε ένα τηλεγράφημα με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2009. Ένα μέρος αυτού του ποσού βρίσκεται στην τράπεζα Lloyds Bank του Λονδίνου.

Ο Ocampo, ο οποίος επιβεβαίωνει τις τότε δηλώσεις του και έχει αναγγείλει τη διεξαγωγή έρευνας, δήλωσε σε αξιωματούχους των ΗΠΑ από την αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη ότι επιθυμούσε να δημοσιοποιήσει την κλοπή του Προέδρου προκειμένου να στραφεί εναντίον του η κοινή γνώμη του Σουδάν, μιας από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο.

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που εδρεύει στη Χάγη, κατηγορεί τον Omar al Bashir για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για γενοκτονία που φέρεται ότι διέπραξε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Νταρφούρ, η οποία ξέσπασε το 2003 και προκάλεσε περίπου 300.000 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Η κυβέρνηση του Σουδάν αρνήθηκε, το Σάββατο, ότι τα όσα είπε ο εισαγγελέας είναι αλήθεια και διαβεβαίωσε πως πρόκειται για προπαγάνδα. «Ο Ocampo χρησιμοποιεί ψευδείς πληροφορίες για να δημιουργήσει πολιτική πίεση»,είπε ο αξιωματούχος του Υπουργείου Πληροφοριών, Rabie Abdelati, ο οποιος είναι επίσης ανώτερο στέλεχος του Εθνικού Κόμματος του Κογκρέσου, του Al Bashir.

Πλημμελής φύλαξη ραδιενεργών υλικών της Υεμένης

Κυβερνητικό στέλεχος της Υεμένης είχε προειδοποιήσει στις αρχές του 2010 τις ΗΠΑ πως τα ραδιενεργά υλικά της χώρας βρίσκονται αποθηκευμένα χωρίς την παραμικρή προστασία, τονίζεται σε διπλωματικό έγγραφο που αποκαλύπτεται από τον ιστότοπο Wikileaks και δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της αγγλικής εφημερίδας Γκάρντιαν.

Τα ραδιενεργά αυτά υλικά-μεταξύ τους απόβλητα προερχόμενα από τα νοσοκομεία, ή από παν/μιακές έρευνες-βρίσκονται αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Υεμένης, τονίζει η ίδια πηγή.

Η μόνη ένοπλη φρουρά των εγκαταστάσεων έχει καταργηθεί και το σύστημα βιντεοπαρακολούθησης, σε βλάβη από εξαμήνου, δεν έχει διορθωθεί ακόμη, τονίζεται στο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Υεμένη, με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση του κυβερνητικού στελέχους, τα ραδιενεργά υλικά μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερη τοποθεσία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όπως τονίζει η Γκάρντιαν, τα υλικά αυτά εάν κλεβόταν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή μίας «βρώμικης βόμβας». Οι ισλαμιστικές απειλές κατά των ΗΠΑ με προέλευση το έδαφος της Υεμένης έχουν πολλαπλασιαστεί εντός του 2010, με αποκορύφωμα την αποτραπείσα τρομοκρατική ενέργεια με αποστολή δεμάτων.

KostasD33

Πάρτι με αλκοόλ, σεξ και ναρκωτικά από πρίγκηπες της Σαουδικής Αραβίας, η διείσδυση της Shell σε όλα τα υπουργεία της Νιγηρίας, η βία που απειλεί να ξανακυριεύσει την Κένυα, η γνώση και έμμεση στήριξη των ΗΠΑ για τα εγκλήματα πολέμου της Ουγκάντα και η άποψη των ΗΠΑ για τον «παράφρονα ηγέτη της Ερυθραίας που κρατά ομήρους τους πατριώτες πολίτες της χώρας» είναι μερικά από τα θέματα που θίγουν τα νέα τηλεγραφήματα που αποκάλυψε το Wikileaks και οι διεθνείς εφημερίδες που συνεργάζονται μαζί του. .

Ένα διεφθαρμένο καθεστώς στη Σαουδική Αραβία, που είναι πρόθυμο να επέμβει στον Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ και κάνει οργιώδη πάρτι με αλκοόλ, σεξ και ναρκωτικά, αποκαλύπτουν τα τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το WikiLeaks και τις συνεργαζόμενες με αυτό διεθνείς εφημερίδες. Στα τηλεγραφήματα περιγράφονται επίσης διακίνηση όπλων μέσω Σουδάν και Υεμένης προς τη Χαμάς αλλά και αμερικανικές παρεμβάσεις στη Ρωσία υπέρ των Mastercard και Visa.

Τον Μάιο του 2008, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Σαούλ αλ Φεϊζάλ, είχε προτείνει στον Αμερικανό πρεσβευτή Ντέιβιντ Σάτερφιλντ να σταλεί μέσα και γύρω από τη Βηρυτό αραβική δύναμη, με αεροπορική και ναυτική κάλυψη από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ώστε να αντιμετωπιστεί η Χεζμπολάχ, η οποία τότε είχε καταλάβει μεγάλα τμήματα της πόλης. Η πρόταση δεν εισακούστηκε. Οι Σαουδάραβες πρίγκιπες δεν έχασαν όμως το κέφι τους. Πέρσι, πλούσιος πρίγκιπας της οικογένειας Αλ Θουναγιάν διοργάνωσε δεξίωση με «εργαζόμενα κορίτσια» και Φιλιππινέζους σερβιτόρους που πρόσφεραν άφθονο αλκοόλ. Υπήρχε αυστηρή λίστα 150 προσκεκλημένων ανδρών και γυναικών ηλικίας 20-30 ετών και αυστηρή φρουρά στην πόρτα για τη θρησκευτική αστυνομία.

Δεν υπήρχε καμιά φροντίδα πάντως -παρά τις αντίθετες επίσημες διαβεβαιώσεις του καθεστώτος- ώστε οι σαουδαραβικές δυνάμεις στην Υεμένη, που χτυπούσαν τους σιίτες αντάρτες, να μη σκοτώνουν αθώους αμάχους. Τους θανάτους αμάχων τούς αποκαλύπτει Σαουδάραβας αξιωματούχος, σύμφωνα με τα αμερικανικά τηλεγραφήματα. Τηλεγραφήματα από την Υεμένη δείχνουν ότι οι Αμερικανοί ζητούσαν να πετάξουν στον εναέριο χώρο της για να πιάσουν τα πλοιάρια με όπλα που περνούσαν από την Ερυθρά Θάλασσα και μέσω της Υεμένης και του Σουδάν έφταναν στα παλαιστινιακά εδάφη και στη Χαμάς.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Visa ότι σταματά τις πληρωμές προς τη WikiLeaks, τηλεγραφήματα από τη Μόσχα δείχνουν ότι Αμερικανοί διπλωμάτες προσπάθησαν ιδιαιτέρως να αλλάξει νόμος για τις κάρτες πληρωμών στη Ρωσία, που περνούσε από τη Δούμα, ώστε να μη θιγούν η Visa ή η Mastercard.

Wikileaks: Η Shell «γνωρίζει τα πάντα» για τη Νιγηρία

Η πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρία Royal Dutch Shell είχε πρόσβαση σε υπουργεία-κλειδιά στη Νιγηρία καθώς και σε κάθε κίνηση των πολιτικών της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας της Αφρικής, γράφει η εφημερίδα The Guardian επικαλούμενη τηλεγραφήματα διπλωματικών των ΗΠΑ που δημοσιοποίησε το WikiLeaks.

Το κορυφαίο στέλεχος της εταιρίας στη Νιγηρία, η Αν Πικάρντ, φέρεται, κατά τα έγγραφα, να είχε πει σε αμερικανούς διπλωμάτες στην Αμπούτζα τον Οκτώβριο του 2009 ότι η Shell διέθετε πληροφορίες για μυστικές διαπραγματεύσεις, περιλαμβανομένης μιας επιστολής που κατεδείκνυε πως η Νιγηρία είχε υποβάλει προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Κίνα.

"Είπε ότι η GON [η κυβέρνηση της Νιγηρίας] έχει ξεχάσει ότι η Shell έχει ανθρώπους σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία και ότι η Shell συνεπώς έχει πρόσβαση σε όλα όσα συμβαίνουν στα υπουργεία αυτά", φέρεται να ανέφερε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Νιγηρία Ρόμπιν Ρενέ Σάντερς σε τηλεγράφημά της στην Ουάσινγκτον, κατά τον Γκάρντιαν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Πικάρντ επεδίωξε να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με την δράση των ανταρτών, η οποία στο αποκορύφωμά της είχε μειώσει κατά το 25% την παραγωγή πετρελαίου. "Υποστήριξε ότι η Shell είχε ʽπληροφορίεςʼ πως ένας ως τρεις πύραυλοι εδάφους-αέρος (SAMs) μπορεί να έχουν φθάσει στα χέρια των Νιγηριανών αντάρτικων οργανώσεων, αν και εμφανίστηκε κάπως επιφυλακτική για αυτή την πληροφορία και διερωτήθηκε εάν τέτοια ευαίσθητα οπλικά συστήματα θα μπορούσαν να αντέξουν για πολύ στο σκληρό περιβάλλον στο Δέλτα του Νίγηρα".

Αποτελεί ειρωνεία το ότι η Πικάρντ είπε ότι την ανησυχούσε το ότι συζητούσε "ευαίσθητα" θέματα με αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ. "Η Πικάρντ μας είπε επανειλημμένα ότι δεν της αρέσει να συζητά με στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ διότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εμφανίζει ʽδιαρροέςʼ", αναφέρει το έγγραφο που διέρρευσε.

Κένυα: «Ανεξέλεγκτη διαφθορά μπορεί να την ξανασπρώξει στη βία»

Η Κένυα μπορεί να επιστρέψει στη βία και μάλιστα σε χειρότερη μορφή από αυτήν της κρίσης του 2008 μετά τις εκλογές, εκτός και αν η ανεξέλεγκτη διαφθορά στην κυβερνώσα ελίτ αντιμετωπιστεί, προειδοποιεί σε έκθεσή του προς την Ουάσιγκτον ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κένυα. Στο τηλεγράφημα του Michael Ranneberger, που γράφτηκε τον Ιανουάριο, ο πρέσβης θίγει τις προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος της χώρας. «Ενώ έχουν γίνει ορισμένα θετικά βήματα προς τη μεταρρύθμιση, όμως η παλαιά φρουρά που συνδέεται με την κουλτούρα της ατιμωρησίας εξακολουθεί να αντιστέκεται στη ριζική αλλαγή». Αυτή η κουλτούρα υπάρχει από την ανεξαρτησία της, γράφει, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Mwai Kibaki, ο πρωθυπουργός Raila Odinga και «τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων» αποτελούν μέρος της.

Επίσης αναφέρει, χωρίς όνομα, ένα « πρόσωπο στην Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Κένυας... [το οποίο] εμποδίζει την πρόοδο σε υψηλού επιπέδου έρευνες και έχει δεσμούς απευθείας στο Προεδρικό Μέγαρο». Περιέγραψε επίσης ανώτατο αστυνομικό που έχει στενούς δεσμούς με τον Πρόεδρο, ο οποίος φέρεται να «συνδέεται στενά με την ομάδα θανάτου «kwe kwe» που έχει την ευθύνη για εξωδικαστικές εκτελέσεις». «Η αδυναμία εφαρμογής σημαντικών μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές για μια βίαιη κρίση το 2012 ή και νωρίτερα – κάτι το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί πολύ χειρότερο από την τελευταία κρίση μετά τις εκλογές», γράφει ο Ranneberger.

Το 2008, ξέσπασε χάος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών που πολλοί ισχυρίστηκαν ότι χειραγωγήθηκαν από την κυβέρνηση. Περίπου 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βιαιοπραγίες που ακολούθησαν και πάνω από 300.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Μετά από εβδομάδες συνομιλιών μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος του Κιμπάκι και του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Οντίνγκα, συνήφθη συμφωνία που έκανε πρόεδρο τον Κιμπάκι και τον Οντίνγκα πρωθυπουργό. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της Κένυας παραμένει διαιρεμένο, με χιλιάδες άνθρωποι να εξακολουθούν να αδυνατούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ενώ έχει εφαρμοστεί πολύ λίγη δικαιοσύνη στους δράστες.

Περιγράφοντας την Κένυα ως ένα σημαντικό στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ, ο Ranneberger χαρακτήρισε την μάχη κατά της κυρίαρχης ελίτ ως μια παρτίδα σκάκι. «Ενώ δεν είμαστε κακοί σκακιστές, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί η επόμενη κίνησή τους ή τα κίνητρα πίσω από τα βήματα μεταρρύθμισης».

ΗΠΑ προς Ουγκάντα: «Ενημερώστε μας όταν θα κάνετε εγκλήματα πολέμου»

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ουγκάντα να τους ενημερώνουν όταν ο στρατός της χώρας πρόκειται να διαπράξει εγκλήματα πολέμου χρησιμοποιώντας αμερικανικές πληροφορίες - αλλά δεν προσπάθησε να την αποτρέψει απο αυτά, δείχνουν τα τηλεγραφήματα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουγκάντα που δημοσιοποίησε το Wikileaks χθες.

Οι ΗΠΑ υποστηρίξαν την κυβέρνηση της Ουγκάντα στον αγώνα της κατά του επαναστατικού κινήματος του Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου (LRA), παρέχοντας πληροφορίες και 4,4 εκ. (£ 2,8 εκατ.), στρατιωτικού υλικού ετησίως.

Όμως, πριν από ένα χρόνο αξιωματούχοι ανησύχησαν ότι η Ουγκάντα ήταν ένοχη για εγκλήματα πολέμου στη μακροχρόνια διαμάχη κατά του επαναστατικού κινήματος του Joseph Kony, η οποία φημίζεται για τις σφοδρές αγριότητες της και απαγωγές πολλών παιδιών.

Ο Jerry Lanier, πρέσβης των ΗΠΑ στην Καμπάλα, ανέφερε στις 16 Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον ο υπουργός άμυνας της χώρας, Crispus Kiyonga, είχε διαβεβαιώσει προφορικά ότι οι αμερικανικές πληροφορίες χρησιμοποιούνται «σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ουγκάντα και το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων. Η δέσμευση αυτή περιλαμβάνει τις αρχές της αναλογικότητας και την ανθρώπινη μεταχείριση των συλληφθέντων μαχητών».

Αλλά, ο Lanier συνεχίζει: «Η Ουγκάντα κατανοεί την ανάγκη να διαβουλεύεται με τις ΗΠΑ εκ των προτέρων εάν ο [στρατός της Ουγκάντα] προτίθεται να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχονται από τις ΗΠΑ για τη διενέργεια πράξεων όχι της κυβέρνησης [sic] από το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων. Η Ουγκάντα κατανοεί και αναγνωρίζει ότι η κατάχρηση των πληροφοριών θα μπορούσε να κάνει τις ΗΠΑ να τερματίσουν αυτή την σχέση ανταλλαγής πληροφοριών».

Ερυθραία: Η φτώχεια και ο πατριωτισμός υπό τον παράφρονα δικτάτορα

Σε μυστικό διπλωματικό τηλεγράφημα από το περασμένο έτος, ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ερυθραία, Ronald McMullen, φαίνεται αποφασισμένος να εντυπωσιάσει το αναγνωστικό κοινό του στην Ουάσιγκτον για το πόσο φοβερή είναι η κατάσταση πραγματικά στο φτωχό αφρικανικό κράτος.

«Οι νέοι της Ερυθραίας φεύγουν μαζικά από τη χώρα τους για να γλιτώσουν, η οικονομία φαίνεται να είναι σε ένα φαύλο κύκλο, οι φυλακές της χώρας είναι ξέχειλες και ο παράφρονας δικτάτορας της χώρας παραμένει σκληρός και προκλητικός», γράφει ο McMullen. «Είναι η χώρα στο χείλος της καταστροφής;» ρωτάει. Ο πρέσβης απαντά την ερώτησή του με ένα τίναγμα του κεφαλιού: «όχι».

Τα χρυσωρυχεία, η τελευταία ιδέα του Isaias για τη διάσωση της οικονομίας, δεν θα πιάσουν, λέει ο McMullen, και το ίδιο ισχύει και για τον φημολογούμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Παρόλο όμως που το καθεστώς είναι ένα «βόλι μακριά από την κατάρρευση», οι πολίτες της Ερυθραίας έχουν ισχυρή αίσθηση του πατριωτισμού και της ικανότητάς τους να αντέχουν σε μεγάλες ταλαιπωρίες και στερήσεις, κάτι το οποίο επιτρέπει στον Isaias να προσκολληθεί στην εξουσία. «Κάθε απότομη αλλαγή στην κυβέρνηση είναι πιθανό να ξεκινήσει από τις τάξεις των στρατιωτικών» καταλήγει ο McMullen.

«Το καθεστώς του Isaias είναι πολύ ικανό στο να ελέγχει σχεδόν όλες τις πτυχές της κοινωνίας της Ερυθραίας», γράγει ο McMullen, κάνοντας σύγκριση με τη Ζιμπάμπουε του Ρόμπερτ Μουγκάμπε. «Οι γεωργοί της Ερυθραίας [περίπου το 80% των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων] έχουν βιώσει για πολύ καιρό μια ύπαρξη στην κόψη του ξυραφιού, η οποία οφείλεται στις οριακές βροχοπτώσεις, τις δεκαετίες πολέμου και συμμοριτισμού, καθώς και στη χρήση μεσαιωνικής τεχνολογίας. Ακόμα και πριν από την φρικτή συγκομιδή του προηγούμενου έτους, από τη Unicef είχε υπολογιστεί ότι το 40% των παιδιών της Ερυθραίας ήταν υποσιτισμένα. Παρ 'όλα αυτά, στην Ερυθραία οι πολίτες παραμένουν έντονα πατριώτες».

Νότια Αφρική: Εκπληκτικό επίτευγμα η άνοδος του Τζ. Ζούμα

Η άνοδος του Τζέικομπ Ζούμα στην προεδρία της Νότιας Αφρικής ήταν ένα «εντυπωσιακό επίτευγμα», σύμφωνα με τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα. Ο Ζούμα έγινε πρόεδρος της Νότιας Αφρικής τον Μάιο του 2009 μετά από μία σκληρή μάχη για την ηγεσία του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΝC) με τον πρώην πρόεδρο, Τάμπο Μπέκι, ο οποίος υποχρεώθηκε από το κυβερνών κόμμα να παραιτηθεί στα τέλη του 2008.

«Η άνοδος του Ζούμα στην κορυφή της νοτιοαφρικανικής πολιτικής, την ίδια στιγμή που σοβαρά ερωτήματα για τον χαρακτήρα του γίνονταν πρωτοσέλιδα, είναι ένα εκπληκτικό πολιτικό επίτευγμα από μόνο του», αναφέρει διπλωματικό τηλεγράφημα που εστάλη από την αμερικανική πρεσβεία στην Πρετόρια πριν ορκιστεί ο Ζούμα στην προεδρία, στις 9 Μαϊου του 2009.

Ο Ζούμα αποτέλεσε αντικείμενο μακράς έρευνας για διαφθορά αλλά εν τέλη οι κατηγορίες για δωροδοκία εις βάρος του αποσύρθηκαν τον Απρίλιο του 2009. Αμερικανοί διπλωμάτες θεωρούσαν τον νοτιοαφρικανό πρόεδρο έμπειρο σε θέματα πολιτικής επιβίωσης και τακτικής, ο οποίος χρησιμοποιούσε προς όφελός του την λαϊκή στήριξη.

Αλλά οι διπλωμάτες εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τους δεσμούς του Ζούμα με την αριστερά - το Κομμουνιστικό Κόμμα της Νότιας Αφρικής και την μεγαλύτερη εργατική ομοσπονδία COS. «Ο Μπέκι θεωρούσε ότι μία προεδρία υπό τον Ζούμα θα ήταν καταστροφική για τη Νότια Αφρική και θα δίχαζε το ANC» αναφέρεται σε ένα τηλεγράφημα.

Ο Μπέκι, ο οποίος δέχτηκε έντονη κριτική επειδή δεν κατάφερε να περιορίσει την επιδημία του AIDS στη χώρα του, περιγράφεται σε άλλο διπλωματικό τηλεγράφημα ως «υπερευαίσθητος». «Οι αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι όταν θα συναντώνται με τον Μπέκι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ώστε να αναγνωρίσουν ότι δεν δέχεται εύκολα την κριτική και έχει άμυνες», αναφέρει ένα τηλεγράφημα.

KostasD33

Η παρέμβαση στην Google που ανάγκασε τη μηχανή αναζήτησης να αποσυρθεί από την κεντρική Κίνα, οργανώθηκε από ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κομμουνιστικού πολιτικού γραφείου, σύμφωνα με απόρρητες πληροφορίες που έστειλαν Αμερικάνοι αξιωματούχοι στο γραφείο της Χίλαρι Κλίντον.

Ο πολιτικός έγινε εχθρικός προς την Google όταν σε αναζήτηση του ονόματός του ανακάλυψε άρθρα που του ασκούσαν κριτική, συνδεδεμένα με πηγές της Αμερικάνικης πρεσβείας στο Πεκίνο.

Αυτή η μεμονωμένη πράξη οδήγησε στην προσβολή της Google, αναγκάζοντάς την να αποχωρήσει από μια αγορά τετρακοσίων εκατομμυρίων χρηστών τον Ιανουάριο, προκαλώντας ερωτήματα για τη λογοκρισία στο ίντερνετ.

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επίθεση προς την Google ξεκίνησε από την κορυφή του κομμουνιστικού κόμματος δεν είχε δημοσιευτεί μέχρι τώρα. Μια μυστική σύνδεση από την πρεσβεία στο Πεκίνο επιχειρούσε να παραβιάσει τους λογαριασμούς αντιφρονούντων, που χρησιμοποιούσαν το mail της Google και είχε άμεση σχέση με τα δύο ανώτατα στελέχη του πολιτικού γραφείου.

Η ιντερνετική προσβολή περιγράφηκε ως μία 100% πολιτική πράξη που δεν είχε καμία σχέση με τον ανταγωνισμό της Google με τις κινέζικες μηχανές αναζήτησης. Τον περασμένο Δεκέμβρη η Google υποστήριξε ότι δέχτηκε «ένα πολύ καλά οργανωμένο χτύπημα στο σύστημά της», ενώ σύμφωνα με δήλωσή της που δημοσιεύτηκε το Γενάρη, δεν υπήρξαν στοιχεία ότι οι χάκερς πέτυχαν το στόχο τους. Λίγο μετά την επίθεση η Google επέλεξε να αποσυρθεί από την αγορά της κεντρικής Κίνας.

KostasD33

Η Ρωσία στην ουσία αποτελεί ένα κράτος που ανήκει στη Μαφία, με τα πολιτικά κόμματα να λειτουργούν «χέρι-χέρι» με το οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με το διπλωματικό τηλεγράφημα που δημοσιοποίησε το Wikileaks. Στο έγγραφο, ο Ισπανός εισαγγελέας Χοσέ Γκονθάλεθ δήλωσε προς αξιωματούχους των ΗΠΑ πως «θεωρεί... πως η Ρωσία είναι στην ουσία ένα κράτος της μαφίας», όπου όπως και στη Λευκορωσία και την Τσετσενία «είναι αδύνατον να διαχωριστούν οι ενέργειες της κυβέρνησης από αυτές του οργανωμένου εγκλήματος».

Ο εισαγγελέας Γκονθάλεθ, ο οποίος διερευνούσε το ρωσικό οργανωμένο έγκλημα στην Ισπανία επί μία δεκαετία, συμφώνησε επίσης με τη θέση του αντιφρονούντα Alexander Litvinenko που δηλητηριάστηκε, ότι οι Ρωσικές Μυστικές Υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ασφαλείας της «ανήκουν στο οργανωμένο έγκλημα». Το υπόμνημα εστάλη τον Φεβρουάριο του 2010 από την αμερικανική πρεσβεία στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, η Ουάσινγκτον εμφανίζεται μάλιστα να πιστεύει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν γνώστης του δηλητηριασμού του Litvinenko στο Λονδίνο, το 2006. Τότε το Κρεμλίνο είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση.

Σε ένα άλλο τηλεγράφημα, από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, με ημερομηνία Δεκεμβρίου 2008, αποκαλύπτεται ότι ένας Ουκρανός επιχειρηματίας με δεσμούς με την Gazprom που διοικείται από τη ρωσική κυβέρνηση, δήλωσε στον πρέσβη των ΗΠΑ πως έχει δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα. Για την ακρίβεια, είπε πως χρειαζόταν την έγκριση ενός γκάνγκστερ με το όνομα Semyon Mogilevich για να μπει στη δουλειά. Ο Semyon Mogilevich θεωρείται «η κεφαλή των κεφαλών» της ρωσικής μαφίας από τις Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας.


Που βρίσκονται οι αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές στην Ευρώπη

Τις τοποθεσίες των τελευταίων 200 αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών στην Ευρώπη αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών πρεσβειών που διέρρευσε η ιστοσελίδα WikiLeaks, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου. Στο σχετικό δημοσίευμα, σημειώνεται πως τέσσερις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ φιλοξενούν σε στρατιωτικές βάσεις, τις τελευταίες αμερικανικές πυρηνικές βόμβες. Πρόκειται για την Τουρκία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Αν και η τοποθεσία των πυρηνικών αυτών όπλων υπήρξε θέμα πολλών εικασιών, ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από τις ΗΠΑ αλλά ούτε και από το ΝΑΤΟ, σημειώνει το ρεπορτάζ. Το ΝΑΤΟ καταδίκασε την τελευταία αυτή αποκάλυψη, χαρακτηρίζοντάς τη παράνομη και επικίνδυνη. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών στην Ευρώπη αποτελεί πηγή έντονων διαφωνιών εντός του ΝΑΤΟ.

Μερικές χώρες, εκ των οποίων και η Τουρκία, έχουν ζητήσει από τις ΗΠΑ να τις αποσύρει. Κάτι τέτοιο, όμως, θα πρέπει να το αποφασίσει η συμμαχία, ενώ οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι το ζήτημα αυτό θα τεθεί στη βάση μίας συμφωνίας αφοπλισμού με τους Ρώσους οι οποίοι διαθέτουν μεγαλύτερο οπλοστάσιο, τονίζει το δημοσίευμα.

KostasD33

Στα τέλη του 2008, η πρεσβεία στη Μόσχα είχε τη δική της γνώμη για τις σχέσεις Μεντβέντεφ – Πούτιν, σημειώνοντας πως ο πρώτος παίζει το ρόλο του Ρόμπιν στον Μπάτμαν που είναι ο Πούτιν.

Αλλά και για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong-il, οι διπλωμάτες σημειώνουν πως πηγές τον περιγράφουν ως «έναν πλαδαρό γέρο τύπο», και ως κάποιον που έχει υποστεί «φυσικό και ψυχολογικό τραύμα», ως αποτέλεσμα του εγκεφαλικού του.

Η πρεσβεία του Παρισιού, πάλι, αναφέρεται στο «αυταρχικό προσωπικό στιλ» του Νικολά Σαρκοζί, κάνοντας ιδιαίτερη επισήμανση και για την τάση του να επιπλήττει διαρκώς την ομάδα του και τους Γάλλους υπουργούς.


Ο "παρτάκιας" Μπερλουσκόνι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι «ανίσχυρος, ματαιόδοξος και αναποτελεσματικός ως σύγχρονος Ευρωπαίος ηγέτης», σύμφωνα με την Elizabeth Dibble, υπεύθυνη διεθνώς σχέσεων των ΗΠΑ στη Ρώμη. Άλλη μία αναφορά από τη Ρώμη, σημειώνει πως «ήταν ένας φυσικά και ψυχολογικά αδύναμος ηγέτης, του οποίου τα ξενύχτια και η όρεξη για πάρτι σημαίνει πως δεν ξεκουράζεται αρκετά». Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί διπλωμάτες στη Ρώμη φέρεται να ανησυχούσαν το 2008, γι' αυτό που οι ιταλικές επαφές τους περιέγραφαν ως εξαιρετικά στενή σχέση μεταξύ του Β. Πούτιν και του Σ. Μπερλουσκόνι, η οποία περιλάμβανε πλούσια δώρα και επικερδείς ενεργειακές συμφωνίες.

Αλλά ακόμη και στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» δεν τη γλίτωσαν. Ένα έγγραφο από την Καμπούλ βλέπει τον Χαμίντ Καρζάι ως έναν «εξαιρετικά αδύναμο άνθρωπο που δεν άκουγε τα γεγονότα, αλλά παρασυρόταν εύκολα από τον καθένα που ερχόταν να καταγγείλει ακόμη και την πιο παράξενη συνωμοσία εναντίον του.


Η σέξυ Ουκρανή νοσοκόμα του Καντάφι

Στην Υεμένη, πάλι, βάση της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, ο πρόεδρος Ali Abdullah Saleh ήταν «απορριπτικός, ανυπόμονος και βαριόταν», κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον John Brennan, σύμβουλο ασφαλείας του Ομπάμα.

Ο Robert Mugabe, πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, χαρακτηρίζεται απλώς ως ο «τρελός άνθρωπος», ενώ ο Muammar Qaddafi, ο Λίβυος ηγέτης είναι «απλώς παράξενος» που συνοδεύεται συνεχώς από μια σέξυ, ξανθιά Ουκρανή νοσοκόμα.


Ο Νετανιάχου και η Μέρκελ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Binyamin Netanyahu είναι «καλαίσθητος και γοητευτικός», αλλά δεν τηρεί ποτέ τις υποσχέσεις του, σύμφωνα με έγγραφο από το Κάιρο.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους και για την Άγκελα Μέρκελ. Θεωρούν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος βλέπει τη διεθνή διπλωματία αποκλειστικά υπό το πρίσμα που μπορεί εκείνη να αντλήσει κάποιο όφελος. Παράλληλα, την αποκαλούν Άγκελα «Teflon» Μέρκελ, επειδή «πάνω της δεν κολλάει τίποτα». Αξιοσημείωτο είναι ότι, τον Οκτώβριο του 2009, ένας «νέος και ανερχόμενος από το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών» (FDP) του Γκουίντο Βεστερβέλε έδινε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στοιχεία για τις τότε διαπραγματεύσεις σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και του FDP. Συγκεκριμένα, η πηγή είχε παραχωρήσει σε εργαζόμενο της πρεσβείας εσωτερικά έγγραφα του κόμματος. Για τον ίδιο τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, κ. Βεστερβέλε, ειπώθηκε από τον Αμερικανό πρέσβη πως «οι σκέψεις του ήταν φτωχές σε περιεκτικότητα».

Σε ένα άλλο περιστατικό, οι απεσταλμένοι της Χίλαρι Κλίντον την πληροφόρησαν για μια διαμάχη που σημειώθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν. Φέρεται πως ένας επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, ο Mohammed Ali Jafari άρχισε να τσακώνεται με τον Αχμαντινετζάντ και τον χαστούκισε το πρόσωπο, διότι ο Ιρανός πρόεδρος είχε υποστηρίξει την... ελευθερία του Τύπου.


Ανησυχία για Ερντογάν και Νταβούτογλου

Αμερικανοί διπλωμάτες παρακολουθούν εξονυχιστικά τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν από το 2002. Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα του Wikileaks, έχουν καταλήξει στο ότι ο Τούρκος ηγέτης είναι ένας ισλαμιστής μεταρρυθμιστής, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος να εφαρμόσει το νόμο της σαρία στην Τουρκία. Οι Αμερικανοί παρατηρητές εξέταζαν επίσης στοιχεία για πληροφορίες διαφθοράς στην οικογένεια Ερντογάν. Από τα έγγραφα που διέρρευσαν προκύπτει ότι οι διπλωμάτες έδειχναν σκεπτικισμό για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου. Η ηγεσία της Άγκυρας χαρακτηρίζεται ως διαιρεμένη. Ένας σύμβουλος και ο υπουργός Εξωτερικών του Τούρκου πρωθυπουργού περιγράφονται ως πρόσωπα που κατανοούν ελάχιστα την εκτός Άγκυρας πολιτική.

Επίσης, τα έγγραφα κάνουν λόγο για ισλαμιστικές τάσεις στην κυβέρνηση του Ερντογάν. Οι Αμερικανοί φαίνεται πως ανησυχούν για το φερόμενο νεο-οθωμανικό δόγμα του Νταβούτογλου. Υψηλόβαθμος κυβερνητικός σύμβουλος προειδοποίησε σε συζητήσεις ότι ο Νταβούτογλου θα χρησιμοποιήσει τις ισλαμιστικές επιρροές του στον Ερντογάν, και τον περιέγραψε ως «ιδιαιτέρως επικίνδυνο». Σύμφωνα με το αμερικανικό έγγραφο, άλλος ένας σύμβουλος του κυβερνώντος κόμματος, σημείωσε, πιθανότατα ειρωνικά, πως η Τουρκία ήθελε να πάρει πίσω την Ανδαλουσία και να εκδικηθεί για την ήττα κατά την πολιορκία της Βιέννης το 1683.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες γράφουν ότι πολλές ηγετικές φυσιογνωμίες του κυβερνώντος κόμματος (AKP) ήταν μέλη μιας μουσουλμανικής αδελφότητας και πως ο Ερντογάν έχει τοποθετήσει ισλαμιστές τραπεζίτες σε καίριες θέσεις. Λαμβάνει την πληροφόρησή του αποκλειστικά από εφημερίδες με στενές σχέσεις με τους ισλαμιστές. Ο πρωθυπουργός έχει περικυκλωθεί από ένα «σιδερένιο δαχτυλίδι συκοφαντικών, αλλά καταφρονητικών συμβούλων».

KostasD33

:arrow:     Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας ήθελε οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξοπλίσουν το προσωπικό του τζετ με συσκευές υψηλής τεχνολογίας ίδιες με αυτές του Air Force One.
 :arrow: Ο πρόεδρος της Τουρκίας ήθελε η κυβέρνηση Ομπάμα να αφήσει ένα Τούρκο αστροναύτη να λάβει μέρος σε διαστημική πτήση της NASA.
 :arrow:  στο Μπαγκλαντές, ο πρωθυπουργός πίεζε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων προσγείωσης στο Kennedy International Airport, στη Νέα Υόρκη.


Όλοι αυτοί οι ηγέτες είχαν ένα κοινό: προσπαθούσαν να αποφασίσουν το αν θα αγοράσουν αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπορικά τζετ από την Boeing ή την ευρωπαϊκή ανταγωνίστριά της, Airbus. Και οι διπλωμάτες των Ηνωμένων Πολιτειών ενεργούσαν ως πράκτορες εμπορίας, προσφέροντας συμφωνίες στους αρχηγούς κρατών και σε στελέχη αεροπορικών εταιριών των οποίων οι αποφάσεις επηρεάζονται από τις τιμές, τις επιδόσεις και, όπως συμβαίνει με όλους τους απαιτητικούς πελάτες με πολλά λεφτά για ξόδεμα, τα έξτρα.

Πρόκειται για ένα μεγάλο διεθνές παζάρι για μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη, όπου «παίζονται» δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Όπως αποκαλύπτουν τα διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιεύει το Wikileaks και η New York Times, ο ρόλος των διπλωματών στο εμπόριο αυτό είναι πολύ μεγαλύτερος απʼ όσο ήταν γνωστό μέχρι τώρα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν τις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, δεδομένου ότι κάθε πώληση αξίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας και ότι οι ξένοι ανταγωνιστές τους κάνουν το ίδιο. Όμως, τη τηλεγραφήματα του Wikileaks, προσφέρουν μια εξαιρετικά λεπτομερή ματιά σε αυτό που παλαιότερα μόλις που γνωρίζαμε- στην περίπτωση αυτή, τον πόλεμο των πωλήσεων μεταξύ των αμερικανικών διπλωματών και των ευρωπαίων ομολόγων τους.

Τα τηλεγραφήματα περιγράφουν επιστολές από προέδρους, επισκέψεις αρχηγών κρατών ως διαπραγματευτικό ατού και μια σειρά από μεγάλες αγορές που βασίζονται, εν μέρει τουλάχιστον, στο κατά πόσον οι επιχειρήσεις θα καλύψουν ιδιωτικά αεροπλάνα.

Τα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν επίσης αιτήσεις για μίζες ή τουλάχιστον πληρωμές σε ύποπτους ενδιάμεσους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως «πράκτορες». Πάντως η Boeing δηλώνει πως αποφεύγει τέτοιες πρακτικές διαφθοράς.

Ένα από τα τηλεγραφήματα αναφέρεται στην παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να ενδώσει η Boeing στο αίτημα του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα να έχει το αεροσκάφος του την ίδια τεχνολογία με αυτήν του αμερικανικού προεδρικού αεροσκάφους Air Force One.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι παρενέβη για να «επιτραπεί» αυτή η αλλαγή από την οποία εξαρτάτο η υπογραφή ενός μεγάλου συμβολαίου. Τελικά, το Νοέμβριο του 2010, η κρατική εταιρία της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψε συμβόλαιο για 12 Boeing 777-300ER ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ένα άλλο τηλεγράφημα αποκαλύπτει ότι ο πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές σεΐχης Χασίνα απαίτησε να μπορούν να προσγειώνονται τα αεροσκάφη της κρατικής εταιρίας του Μπανγκλαντές στο αεροδρόμιο J.F Kennedy της Νέας Υόρκης με αντάλλαγμα την αγορά αεροσκαφών Boeing.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει τέλος ότι οι πρακτικές αυτές συνεχίστηκαν παρά τις μυστικές συμφωνίες δεκαετιών σύμφωνα με τις οποίες οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ηγέτες δεν πρέπει να αναμιγνύονται σε συμβόλαια που αφορούν τις αερομεταφορές.

KostasD33

Στόχος του Ισραήλ είναι να κρατήσει την οικονομία της Γάζας «στο χείλος της κατάρρευσης», αποφεύγοντας ταυτόχρονα το ξέσπασμα μιας ανθρωπιστικής κρίσης, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα των ΗΠΑ που αποκαλύφθηκε μέσω του WikiLeaks.

Τρία τηλεγραφήματα, που δημοσιεύονται σήμερα στη νορβηγική εφημερίδα Aftenposten, δείχνουν ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ είχε πλήρη ενημέρωση για τον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι Ισραηλινοί στη Γάζα.

Στη διπλωματική αναφορά επισημαίνεται ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μιλώντας σε αμερικανούς διπλωμάτες, επιβεβαίωσαν ότι στόχος του Ισραήλ είναι «να κρατήσει την οικονομία της  στο χείλος της κατάρρευσης χωρίς όμως να την σπρώξει στον γκρεμό».

«Ως μέρος του συνολικού σχεδίου για την εφαρμογή του εμπάργκο εναντίον της Γάζας, οι ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σε οικονομικούς διπλωμάτες της αμερικανικής πρεσβείας με πολλές ευκαιρίες ότι προτίθενται να διατηρήσουν την οικονομία της Γάζας στο χείλος της κατάρρευσης, χωρίς ωστόσο να την ωθήσουν στα άκρα», σύμφωνα με κείμενο τηλεγραφήματος.

«Θέλουμε η οικονομία να λειτουργεί στο χαμηλό δυνατό επίπεδο, έτσι ώστε να μην προκληθεί ανθρωπιστική κρίση», αναφέρεται στο τηλεγράφημα με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2008.

Σε ομιλία του τον Ιανουάριο 2008, ο τότε πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ εμφανιζόταν να απορρίπτει αυτήν την πολιτική, η οποία έκτοτε αμβλύνθηκε έπειτα από τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε τον περασμένο Μάιο η αιματηρή ισραηλινή επίθεση εναντίον του τουρκικού πλοίου νηοπομπής μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν θα πλήξουμε την τροφοδοσία σε βρεφικές τροφές, φάρμακα για όσους τα χρειάζονται και καύσιμα για ιδρύματα που σώζουν ζωές», είχε δηλώσει τότε ο Ολμερτ.

«Αλλά δεν υπάρχει δικαιολογία για να επιτρέπουμε στους κατοίκους της Γάζας να ζουν κανονικές ζωές, ενώ βλήματα και ρουκέτες εκτοξεύονται από τους δρόμους και τις αυλές τους (εναντίον του νοτίου Ισραήλ)», είχε προσθέσει.

cna

Βρε άσε στην άκρη τα διεθνή και πες μας τίποτα που να αφορά την Ελλάδα.  :razz:

KostasD33

[align=center]Έντονη κριτική κατά ΕΥΠ

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι «ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη άσκησε σοβαρή κριτική στην κατάσταση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, λέγοντας πως «η ΕΥΠ δεν είναι τίποτα» ( «EYP is nothing» ). Δεν εξυπηρετεί την αποστολή της να προστατεύει την Ελλάδα και στην πραγματικότητα, είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια λόγω των πολλών προβλημάτων της, ένα από τα οποία είναι οι συνδικαλιστές εργαζόμενοί της.

Συνεπώς, ο Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως σκοπεύει να την καταργήσει και να την επαναδημιουργήσει μέσω ενός προσχεδίου, που βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης».

Γνωστές οι ταυτότητες των τρομοκρατών

«Σχετικά με την εγχώρια τρομοκρατία», συνεχίζει το τηλεγράφημα, «ο Χρυσοχοΐδης είπε πως η αστυνομία γνωρίζει ήδη τις ταυτότητες σχεδόν όλων των μελών των τρομοκρατικών-αναρχικών ομάδων που δρουν σήμερα, ωστόσο η έλλειψη στοιχείων δεν τους επιτρέπει τη σύλληψη και φυλάκισή τους. Έφερε το παράδειγμα της έκρηξης στην Εθνική Ασφαλιστική, επί της λεωφόρου Συγγρού, τονίζοντας πως η αστυνομία γνωρίζει τους δράστες, αλλά δεν έχει συμπαγή στοιχεία για να κινηθεί εναντίον τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη πρόκληση για την αστυνομία είναι η συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών για τη δίωξη των τρομοκρατών. Επανέλαβε παλιότερους ισχυρισμούς ότι υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ ορισμένων τοπικών ομάδων και της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. Ο Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αν οι νεοσύστατες αντιτρομοκρατικές του ομάδες στην ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ. κάνουν σωστά τη δουλειά τους, θα πετύχουν να πιάσουν όλες τις κύριες τρομοκρατικές ομάδες στο πρώτο μισό του 2010».

Συνάντηση Αμερικανού πρέσβη με Λ. Οικονόμου

Άλλο δημοσιοποιηθέν διπλωματικό έγγραφο αναφέρεται σε συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, Λ. Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε την προθυμία της ελληνικής αστυνομίας να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση. «Δήλωσε πως «οι προκλήσεις των εποχών» απαιτούν ακόμη στενότερη συνεργασία, την οποία επισήμανε ότι θα επιδιώξει», σημειώνεται στο τηλεγράφημα.

«Ο Οικονόμου υπογράμμισε την πρόκληση της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων των παράνομων μεταναστών στα σύνορα. Στην Ελλάδα, μόνο η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ έχει το δικαίωμα πρόσβασης και αποθήκευσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, οι ικανότητές της όμως και οι πρακτικές εργασίας της δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη. Γιʼ αυτό, μια πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη με σκοπό την επιτάχυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες αυτές και την απόκτηση σύγχρονης τεχνολογίας για την αποθήκευση και ανάλυση στοιχείων, για να μπορεί ένας αστυνομικός στα σύνορα να έχει άμεση σύνδεση και αποτελέσματα. Είναι εξίσου σημαντικό, οι βάσεις αυτές πληροφοριών να συνδέονται με κάποιο τρόπο με τις πηγές και τις πληροφορίες που διαθέτουν άλλες χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, μέσω σύγχρονου λογισμικού», διευκρινίζεται στη συνέχεια.

Το ίδιο τηλεγράφημα αναφέρει:

Ο κ. Οικονόμου «περιέγραψε τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα σύνορα πρέπει να προστατευτούν όσο γίνεται καλύτερα. Αυτό απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου και των στρατιωτικών, συμπεριλαμβανομένων του στρατού και του ναυτικού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, από τότε που η Τουρκία δεν καταβάλει καμία προσπάθεια να σταματήσει τη ροή παράνομων μεταναστών από θαλάσσης και στεριάς».

Έκθεση για θέματα μετανάστευσης - ασύλου

Άλλο τηλεγράφημα αφορά έκθεση της πρεσβείας σχετικά με τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου και την πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων σ΄αυτό, ότι:

«Οι μετανάστες συμμετείχαν στις βίαιες κινητοποιήσεις στην Αθήνα την περίοδο Δεκέμβριος 2008 - Μάρτιος 2009 και μετανάστες καταληψίες έχουν καταλάβει ορισμένες γειτονιές της Αθήνας, επιδεινώνοντας την «ελληνική φυγή» από υποβαθμισμένες περιοχές τις πρωτεύουσας. Χωρίς νομικό καθεστώς, ελλείψει ευκαιριών οικονομικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης και αντιδρώντας στις αρνήσεις της ελληνικής κυβέρνησης να χτίσει τζαμί, οι παράνομοι μουσουλμάνοι μετανάστες - ειδικά οι νέοι άντρες από Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράκ και Σομαλία - ενδέχεται να είναι ευάλωτοι απέναντι στον ισλαμικό ριζοσπαστισμό στις υπόγειες αίθουσες προσευχής που διατηρούν σε μεγάλες πόλεις».

«Μέχρι προσφάτως, η Ελλάδα ήταν μια χώρα που εξήγαγε μετανάστες και η γρήγορη αποδοχή μεταναστών κάνει πολλούς Έλληνες να βλέπουν τα ανεξέλεγκτα κύματα παράνομων μεταναστών ως σημαντικό παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις: Η δυσφορία των πολιτών για τους χειρισμούς στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ συνέβαλε στην εκλογική της ήττα και ο ΛΑΟΣ αναδείχθηκε στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση ως εθνικιστική, αντιμεταναστευτική πλατφόρμα».

«Κατά την άποψή μας, τα προγράμματα ενσωμάτωσης είναι κρίσιμης σημασίας: ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, η μετανάστευση και οι εργασιακές πολιτικές βρίσκονται υπό εξονυχιστική εξέταση και η δέσμευση της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους αιτούντες άσυλο δοκιμάζεται από μια πολιτική πραγματικότητα ψηφοφόρων που έχει φτάσει στα όριά της από την παράνομη μετανάστευση».


kathimerini.gr  με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

[align=center][size=14]Επιβεβαιώνει τα τηλεγραφήματα η πλευρά Χρυσοχοΐδη[/size][/align]

Αργά το βράδυ και μέσω κύκλων του ο νυν υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης επιβεβαίωσε πέραν πάσης αμφιβολίας το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων που δημοσιοποίησε το Wikileaks και η εφημερίδα Guardian.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως όντως ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης είχε χρησιμοποιήσει απαξιωτικούς για την ΕΥΠ χαρακτηρισμούς, διευκρινίζοντας πως η κριτική αφορούσε την κατάσταση της υπηρεσίας επί των ημερών της Ν.Δ..

Πρόσθεσαν, μάλιστα, πως σε νεώτερη επικοινωνία με τους Αμερικανούς πριν από ένα χρόνο (τον Ιανουάριο του 2010) ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης είχε ενημερώσει τον Ντ. Σπέκχαρντ πως τα πράγματα είχαν μπει σε μια σειρά, γεγονός που επιβεβαιώθηκε μετά τις συλλήψεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν λίγους μήνες μετά.

πηγή enet.gr σύνδεσμος

KostasD33

<blockquote><strong>Αμερικανικά  τηλεγραφήματα που αφορούν την Ελλάδα, δημοσιεύει η «Καθημερινή της  Κυριακής», ύστερα από σχετικά έρευνα στα αρχεία του ιστότοπου Wikileaks,  που συνεχίζει τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων της αμερικανικής  διπλωματίας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα πρόκειται για έγγραφα  «αδιαβάθμητα, εμπιστευτικά ή απόρρητα» τα οποία δείχνουν την εικόνα που  έχουν οι ΗΠΑ για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο  "Βούδας" Καραμανλής και η ενόχληση των ΗΠΑ, από το άνοιγμά του στη  Ρωσία, η αλλαγή στη ρητορική Παπανδρέου και ο νεποτισμός του ΠΑΣΟΚ και ο  Δεκέμβρης του 2008 είναι, μεταξύ άλλων, θέματα που απασχόλησαν τους  αμερικανούς διπλωμάτες.</strong></blockquote>
<h2>Ο «Βούδας» Καραμανλής και η ενόχληση των ΗΠΑ</h2>
<strong>«Βούδα» χαρακτηρίζουν οι αμερικανοί διπλωμάτες τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή,</strong> γιατί, όπως αναφέρουν, κρατάει τα πάντα για τον εαυτό του και «σπάνια  αποκαλύπτει τις σκέψεις του». Σε τηλεγράφημά του ο αμερικανός διπλωμάτης  Ντάνιελ Σπέκχαρντ αναφέρεται στη συνάντηση που είχε με τον Κώστα  Καραμανλή, στις 4 Ιανουαρίου του 2008.  Το εν λόγω έγγραφο έχει το βαθμό  του εμπιστευτικού. <strong>Ο Σπέκχαρντ παρουσιάζει τον Καραμανλή  «άνετο» και σημειώνει ότι εξέφραζε με κάθε ευκαιρία τον σεβασμό και τη  συμπάθειά του για τις ΗΠΑ. </strong> Μάλιστα, σύμφωνα με τον αμερικανό  διπλωμάτη, ο πρώην πρωθυπουργός έπαιζε καθʼ όλη τη διάρκεια της  συζήτησης με ένα κομπολόι, ενώ φέρεται στο τέλος να προέτρεψε τον  αμερικανό διπλωμάτη «να μην έχει πολλά πάρε δώσε με πολιτικούς  δημοσιογράφους και επιφανείς επιχειρηματίες, γιατί θα γίνει στόχος  βαλκανικού κουτσομπολιού».  <strong>Οι ΗΠΑ φαίνεται πως αρχικά  αισθάνονταν άνετα με τη ΝΔ στη κυβέρνηση, τουλάχιστον μέχρι το 2009,  ωστόσο διαβλέπουν τα πρώτα προβλήματα στην κυβέρνηση Καραμανλή από το  2007. </strong>

<strong><strong><a class="highslide" onclick="return vz.expand(this)" href="http://www.e-pi.gr/wp-content/uploads/2010/12/wikileaks.jpg">
</a></strong>Ο πρώην  υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπέρνς σημειώνει κατά τη διάρκεια  επίσκεψής του στην Ελλάδα, πως ο άλλοτε «χαλαρός» Καραμανλής αισθάνεται  έντονη την πολιτική πίεση</strong> για το θέμα των Σκοπίων, ενώ το 2008,  όταν μία σειρά από σκάνδαλα έχουν βγει στη δημοσιότητα, αμερικανός  πρέσβης σημειώνει πως ο Καραμανλή «έχει αποδειχτεί καλός καπετάνιος στα  δύσκολα, αλλά ο μικρός χώρος που έχει να ελιχθεί περιορίζεται συνέχεια».

<strong><a class="highslide" onclick="return vz.expand(this)" href="http://www.e-pi.gr/wp-content/uploads/2011/03/wikileaks.jpg"><img class="alignleft size-medium wp-image-2121" title="έρευνα στα αρχεία του ιστότοπου Wikileaks" src="http://www.e-pi.gr/wp-content/uploads/2011/03/wikileaks-300x200.jpg" alt="έρευνα στα αρχεία του ιστότοπου Wikileaks" width="300" height="200" /></a>Μάλιστα, οι ΗΠΑ φαίνεται πως ενοχλήθηκαν από το άνοιγμα του Καραμανλή προς τη Ρωσία. </strong>Στις  19 Δεκεμβρίου του 2007 η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα σε τηλεγράφημά  της αναφέρεται στη συμφωνία Καραμανλή – Πούτιν στον αμυντικό τομέα, η  οποία όμως δεν πήρε συγκεκριμένο χαρακτήρα. Παράλληλα, γίνεται αναφορά  και στη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη. «Οι κινήσεις  Καραμανλή σε σχέση με τη Ρωσία αντιμετωπίζονται θετικά από τον Τύπο και  την κοινή γνώμη, η οποία λαμβάνει υπʼ όψη της την κοινή ορθόδοξη  παράδοση, ενώ χαρακτηρίζεται και από αριστερή νοσταλγία. Υπογράφοντας τη  συμφωνία με τους Ρώσους και Βούλγαρους για τον αγωγό Μπουργκάς-  Αλεξανδρούπολη ο Καραμανλής θέλει να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η  Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος. Προσπαθεί να εμφανισθεί ότι  παίρνει μία ισορροπημένη θέση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, σε αντίθεση με αυτό  που αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη ως ανοικτά φιλοαμερικανική στάση της  υπουργού Εξωτερικών Μπακογιάννη. Πολλοί όμως Έλληνες διπλωμάτες,  στρατιωτικοί και ειδικοί είναι σκεπτικοί και ανησυχούν ότι η Ελλάδα  βαδίζει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι. [...] <strong>Σε ορισμένα θέματα,  όπως την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream και τα  συγχαρητήρια προς τον Πούτιν για τη νίκη του στις εκλογές για τη Δούμα, ο  Καραμανλής έχει πάρει αποφάσεις που δεν μας βοηθούν.</strong> Ο  Καραμανλής πιστεύει προφανώς ότι μπορεί να κρατήσει μία ισορροπία στις  σχέσεις του με τη Ρωσία και τη Δύση. Ο κίνδυνος είναι καθώς έρχεται πιο  κοντά στη Μόσχα στην ενέργεια, να βρεθεί η Αθήνα υπό πίεση για να  συμμαχήσει με τους Ρώσους σε άλλα θέματα, όπως οι σχέσεις με το Ιράν.  [...]», αναφέρει το διπλωματικό έγγραφο.

<strong>Το ζήτημα των  ελληνορωσικών σχέσεων συζητήθηκε και στη συνάντηση του Καραμανλή με τον  πρέσβη Σπέκχαρντ στην πρώτη τους συνάντηση.</strong> Σε τηλεγράφημα με  ημερομηνία 5 Ιανουαρίου του 2008 αναφέρεται πως ο Καραμανλής είπε στον  Σπέκχαρντ ότι «η Ρωσία θέλει να γίνει ηγέτιδα δύναμη». «Ο Πούτιν δεν  είναι δάσκαλος δημοκρατίας», σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε  πως «δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι αξίες της Ελλάδας δεν θα αλλάξουν αλλά  η Ρωσία είναι σημαντική χώρα για την Ελλάδα».

<strong>Τον Αύγουστο του  2008 όταν ξέσπασε η κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας, οι  αμερικανοί θορυβήθηκαν από τη στάση της Ελλάδας.</strong> Τηλεγράφημα  της Νο2 της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Ντέπορα Μακάρθι, με  ημερομηνία 22 Αυγούστου του 2008, ανέφερε πως επίκειται επίσκεψη Ρώσων  ειδικών αμυντικής βιομηχανίας για συζητήσουν με την Ελλάδα την αγορά  θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και η ελληνική Βουλή έχει  προγραμματίσει την επικύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream. <strong>«Εργαζόμαστε  για να ακυρώσουμε και τις δύο αυτές ενέργειες που θεωρούμε ότι δεν  είναι σωστές, αλλά λαμβάνουμε ανάμεικτα μηνύματα από Έλληνες  αξιωματούχους»</strong>, αναφέρει το τηλεγράφημα. Επιπλέον σημειώνεται  στο τηλεγράφημα πως ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναγνωρίζεται ως  «έμπιστος του Καραμανλή», συμφώνησε απολύτως πως η επίσκεψη των Ρώσων  ειδικών για τα θωρακισμένα οχήματα δεν έμοιαζε καλή και υποσχέθηκε ότι  όλοι όσοι έπρεπε να το μάθουν θα το μάθουν.

<strong>Συνεχίζοντας με  τη ΝΔ, τηλεγράφημα του Φεβρουαρίου του 2006, έχει τίτλο «η νέα υπουργός  εξωτερικών μία φίλη των ΗΠΑ» και αναφέρεται στην Ντόρα Μπακογιάννη.</strong> Οι αμερικανοί διπλωμάτες περιγράφουν την Ντόρα Μπακογιάννη ως πολιτικό  με «μετριοπαθείς θέσεις στα εξωτερικά θέματα και ιδιαίτερα δυναμικό λόγο  στα θέματα της τρομοκρατίας, λόγω της οικογενειακής της εμπειρίας με  την απώλεια του συζύγου της Παύλου Μπακογιάννη» και τονίζουν ότι είναι η  «επικρατέστερη διάδοχος και αντίπαλος του Καραμανλή στην ηγεσία της  ΝΔ». <strong>Όσο για τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο  πρέσβης των ΗΠΑ σε τηλεγράφημά του τπν Ιανουάριο του 2009, σημειώνει ότι  ο ορισμός του ως υπουργός πολιτισμού είναι «καθαρά σχεδιασμένη ως ένας  τρόπος να επανεισαχθεί στην κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζοντάς τον για  μεγαλύτερα πράγματα στο μέλλον»</strong>. Στο τηλεγράφημα ο Σαμαράς  αναφέρεται ως «φιλοαμερικανός» και επισημαίνεται η «προσωπική έχθρα» που  υπάρχει με την Ντόρα Μπακογιάννη, λόγω της φυγής του από τη ΝΔ επί  Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Παράλληλα, αναφέρεται ότι είναι πολύ πιο  συντηρητικός από τους αντιπάλους του και ιδιαίτερα από την Ντόρα  Μπακογιάννη.
<h2>Οι αλλαγές στη ρητορική του Παπανδρέου και οι εσωτερικές διαμάχες</h2>
<strong>«Για τον Γιώργο  Παπανδρέου ήταν πάντα δύσκολο να βρίσκει ισορροπίες μεταξύ των βαρώνων  που κυβέρνησαν με τον πατέρα του, του νέου αίματος από τον δικό του  κύκλο και των τεχνοκρατών του Σημίτη»</strong> γράφει αμερικανός πρέσβης  λίγο μετά τη δεύτερη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2007. Σε μία σειρά  τηλεγραφήματα παρουσιάζονται οι εσωτερικές συγκρούσεις εκείνης της  περιόδου στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι αμφισβητήσεις που δεχόταν ο  Γιώργος Παπανδρέου τόσο από τους «Βενιζελικούς», όσο και από δικούς του  υποστηρικτές. Σχετικά με τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται σε  τηλεγράφημα πως η προσπάθεια «ισορροπίας» που απαιτεί η θέση του, τον  οδήγησε πολλές φορές σε πιο λαϊκίστική ρητορική και μεθόδους.<strong> «Ο  Παπανδρέου απομακρύνεται από την παραδοσιακή δυτική του στάση και  καταφεύγει όλο και περισσότερο σε πατριωτικά λαϊκίστικα σχόλια που  θυμίζουν τον πατέρα του»,</strong> αναφέρει χαρακτηριστικά τηλεγράφημα  της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Ως παραδείγματα για την αλλαγή  στις θέσεις του ώστε να προσελκύσει ψηφοφόρους όσο ήταν στην  αντιπολίτευση οι αμερικανοί διπλωμάτες αναφέρουν το θέμα των ιδιωτικών  πανεπιστημίων, αλλά και τις δηλώσεις Παπανδρέου το 2006 που υπονοούν ότι  η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στο Αιγαίο σε άμεση επέκταση στα 12  ναυτικά μίλια. <strong>Τελικά, ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε την εκτίμηση των αμερικανών διπλωματών, όπως φαίνεται από τα επόμενα τηλεγραφήματα. </strong>Ως  υπουργός εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ «έχει δημιουργήσει καλή φήμη στη διεθνή  κοινότητα σαν ένας σκεπτόμενος και εποικοδομητικός συνομιλητής. Στο  εσωτερικό θα πρέπει να προσέξει τη ρητορική του για να αποφύγει  χαρακτηρισμούς, όπως αμερικανάκι», τονίζεται σε ένα άλλο τηλεγράφημα.

<strong>Επτά εβδομάδες  μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και την ανάληψη της διακυβέρνησης της  χώρας, ο αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρντ στέλνει σε Ουάσινγκτον,  Βερολίνο, Μόσχα, Βελιγράδι και Ελσίνκι τα σχόλιά του για την νέα  κυβέρνηση.</strong> «Θα πάρει χρόνο μέχρι το κυβερνητικό σώμα να  συνηθίσει τους νέους ρόλους και το κοινό να δει τα σημάδια αλλαγής που  υποσχέθηκε ο Παπανδρέου. Εκτός από διοικητικά προβλήματα υπάρχουν  εντάσεις μεταξύ δύο στρατοπέδων που δεν έχουν ακόμη λύση τις πολιτικές  τους διαφορές. Των παλιών λιονταριών του ΠΑΣΟΚ, πολλοί εκ των οποίων  είναι παρακαταθήκη των κυβερνήσεων του πατέρα Παπανδρέου, και των νέων  αξιωματούχων που υστερούν σε πολιτικές επαφές αλλά φαίνεται να  απολαμβάνουν την εύνοια του πρωθυπουργού», σημειώνει ο Σπέκχαρντ.

<strong>Ο αμερικανός  πρέσβης συνεχίζει: «Ο Παπανδρέου διόρισε στην κυβέρνησή του σε ίσους  σχεδόν αριθμούς βετεράνους και πρωτοεμφανιζόμενους.</strong> Αυτές οι  δύο ομάδες συνυπάρχουν άβολα στα ίδια υπουργεία. [...] Οι πιέσεις από το  βαθύ ΠΑΣΟΚ – ιστορικά βασισμένο στον νεποτισμό και την εκλογική  πελατεία έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις εξαγγελίες Παπανδρέου για  ανοιχτή διακυβέρνηση». Καταλήγοντας, ο Σπέκχαρντ σημειώνει ότι η  ικανοποίηση όλων των πλευρών θα είναι μία «δύσκολη επίδειξη ισορροπίας».
<h2>Η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008</h2>
<strong>Μία απόρρητη έκθεση της αμερικανικής πρεσβείας στις 18 Δεκεμβρίου 2008 αναφέρεται στα γεγονότα του Δεκέμβρη. </strong>«Η  όλη αντιμετώπιση της κρίσης χαρακτηρίστηκε από την απουσία του  πρωθυπουργού Καραμανλή, ενώ οι περισσότερες ανακοινώσεις έγιναν από τον  Παυλόπουλο», σημειώνεται στην έκθεση και αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση  φαίνεται ότι έδωσε εντολή στην ΕΛ.ΑΣ να αντιδράσει μόνο με αμυντικό  τρόπο. <strong>Πιστεύουμε ότι ο Καραμανλής ήθελε να αποφύγει άλλους θανάτους ή να δώσει λαβή για καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων κλπ.»</strong>

<strong>Στην έκθεση γίνεται μία εκτίμηση για το ποια συμφέροντά των ΗΠΑ θα επηρεαστούν.</strong> «Η κυβέρνηση θα γίνει πιο εσωστρεφής από ο,τι συνήθως. Η Ελλάδα θα  είναι απρόθυμη ή και όχι σε θέση να λάβει δραστικές αποφάσεις για θέματα  όπως το όνομα της ʽʼΜακεδονίαςʼʼ, τις ελληνοτουρικές σχέσεις ή την  άσκηση πίεσης στους Ελληνοκυπρίους για διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό».  Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην απόρρητη έκθεση τους οι αμερικανοί  διπλωμάτες, «οι αναρχικοί με έδρα το Πολυτεχνείο έχουν κλιμακώσει τη βία  που χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια. Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι  προσπαθούσαν επίμονα και συστηματικά να προκαλέσουν την αστυνομία και  μία δυσανάλογη αντίδραση που θα οδηγούσε σε εξέγερση. Οι αναρχικοί πήραν  αυτό που ήθελαν με τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου και χρησιμοποίησαν  blogs και sms για να κινητοποιήσουν τις δυνάμεις τους. Η βία των  αναρχικών κορυφώθηκε και κατόπιν προστέθησαν φοιτητές, μαθητές του  γυμνασίου, ακόμη και του δημοτικού, άλλοι λόγω πραγματικών παραπόνων και  άλλοι επειδή έγινε μόδα... Η εξέγερση ενισχύθηκε από τον οπορτουνισμό  των αριστερών κομμάτων, τα οποία σε αντίθεση με τα ομόλογά κόμματα στην  Ευρώπη δεν έχουν εξελιχθεί μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, την  ευρωπαϊκή ενοποίηση και την παγκοσμιοποίηση», αναφέρεται στην έκθεση.  Επιπλέον, γίνεται λόγο για «ανεύθυνο Τύπο» που περισσότερο «άναβε φωτιές  παρά ηρεμούσε τα πνεύματα». Καταλήγοντας, στην έκθεση η εξέγερση του  Δεκέμβρη χαρακτηρίζεται ως το «τελικό θανατηφόρο χτύπημα στην  κυβέρνηση».
<h2>Η τρομοκρατία στη σκιά της 17Ν</h2>
<strong>Η τρομοκρατία  στην Ελλάδα απασχολεί έντονα τους αμερικανούς, που όπως φαίνεται από τα  διπλωματικά τηλεγραφήματα, είναι ανήσυχοι για την αθώωση ή την  αποφυλάκιση κάποιων εκ των κατηγορουμένων για τη 17Ν, ενώ συχνά τονίζουν  ότι κάποια από τα μέλη της οργάνωσης παραμένουν ασύλληπτα.</strong> Ενοχλημένοι εμφανίζονται οι αμερικανοί διπλωμάτες και από τις διαρροές  στον Τύπο. Χαρακτηριστικά, ο πρέσβης Τσαρλς Ρις, σχετικά με την επίθεση  με ρουκέτα στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στις 12 Ιανουαρίου του  2007, αναφέρει σε τηλεγράφημά του ότι τα δημοσιεύματα «σχεδόν αποκάλυψαν  την ταυτότητα ενός εκ των δραστών». Οι αμερικανοί διπλωμάτες κατηγορούν  για τις διαρροές τον αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ που είχαν σχέση με το ΠΑΣΟΚ  και ειδικά τον πρώην αρχηγό της Αντιτρομοκρατικής, Στέλιο Σύρο, που  τότε ήταν υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

<strong>Στις 25  Φεβρουαρίου 2008 η ειδική επιτροπή εκτίμησης κινδύνου της αμερικανικής  πρεσβείας ζητούσε τη συλλογή στοιχείων για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο  «Επαναστατικός Αγώνας» διατηρεί σχέσεις με «διεθνείς οργανώσεις, ομάδες  οργανωμένου εγκλήματος, τη Χαμάς, τη Χεζμπολά ή τη 17 Νοέμβρη.</strong> Η  επιτροπή φέρεται να ανέφερε ότι μερικά ονόματα ήδη γνωστά στις  ελληνικές αρχές και συμπεριλάμβαναν άτομα που είχαν κάποια σχέση με τη  17Ν ή τον ΕΛΑ. Σε απόρρητο τηλεγράφημα στις 9 Μαϊου 2008 σημειώνεται ότι  «παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία από έρευνες που συνδέουν τη 17Ν με  πρόσφατες επιθέσεις διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν προσωπικοί ιδεολογικοί  και οργανωτικοί δεσμοί της με άλλες ομάδες όπως ο Επαναστατικός Αγώνας».  <strong>Με νεότερο τηλεγράφημα στις 26 Αυγούστου 2008 η αμερικανική  πρεσβεία επιμένει ότι η 17 Νοέμβρη πρέπει να παραμείνει στη λίστα των  διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων που διατηρεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ,  υποστηρίζοντας ότι «φυλακισμένα αλλά και μη συλληφθέντα μέλη της είναι  πιθανό να συνεργαστούν ή να συγχωνευθούν με άλλες ομάδες».</strong>
<p style="text-align: right;">πηγή <a href="http://www.e-pi.gr/?p=2116" target="_blank">e-pi.gr</a><strong> </strong></p>

KostasD33

[align=center]Θεόδωρος Πάγκαλος
Επηρεασμένος από το γαλλικό Μαοϊκό κίνημα
[/align]

Την ημέρα που ανακοινώθηκε ποιοι θα είναι οι νέοι υπουργοί στην κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2009, η πρεσβεία της Αθήνας στέλνει ένα τηλεγράφημα με τίτλο «Ποιος είναι ποιος στη νέα ελληνική κυβέρνηση» και δίνει τα βιογραφικά και μερικές λεπτομέρειες για τους νέους Ελληνες αξιωματούχους που θα πρέπει να προσεγγίσει η πρεσβεία.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, παρουσιάζεται ως «επηρεασμένος από τα διδάγματα του Γαλλικού Μαοϊκού κινήματος».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης σημειώνει πως ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «είναι αρνητικός προς τον καπιταλισμό και βασικό μέλος της αρχικής επαναστατικής& ομάδας του ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν γύρω από τον Ανδρέα Παπανδρέου».

«Με μακρά ιστορία και ευμετάβλητη ιδιοσυγκρασία, μαχητικός πολιτικός» o Πάγκαλος ξεχωρίζει στα μάτια και αυτιά των Αμερικανών για την «καυστική γλώσσα που χρησιμοποιεί εκθέτοντας φίλους και εχθρούς».

«Θα πει αυτό που σκέφτεται χωρίς επιφύλαξη, χωρίς να ψάχνει την παραδοχή κανενός σε πολιτικά ντιμπέιτ και πάντα με μία ροπή στην αριστερά, καθώς θεωρείται από τους παλιούς επαναστάτες».

[align=center]Η oνομασία
Οι αιρετικές απόψεις του Πάγκαλου για το Σκοπιανό
[/align]

Η πρεσβεία διαβλέποντας το αδιέξοδο και το ελληνικό βέτο πρότεινε ένα «πακέτο» μέτρων εμπιστοσύνης που θα συμπεριλάμβανε μια κοινή δήλωση Αθηνών - Σκοπίων με την οποία θα εξέφραζαν τη στήριξή τους στην ενδιάμεση συμφωνία με έμφαση στην πρόθεση των Σκοπίων να μην αμφισβητήσει τα σύνορα και να μη διεκδικήσει περιοχές έξω απʼ αυτά. Επίσης τη δέσμευση των Σκοπίων να μην επιχειρήσουν να αλλάξουν την ονομασία FYROM χωρίς τη συγκατάθεση της Ελλάδος πριν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Εναλλακτικά προτεινόταν η δέσμευση αυτή να αναληφθεί από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Προκειμένου να προχωρήσει μια τέτοια λύση η πρεσβεία πρότεινε την ανάληψη διμερών δεσμεύσεων για την εγγύηση της συμφωνίας και από τις ΗΠΑ. Σε διαφορετική περίπτωση «είναι βέβαιο ότι το τρένο θα εκτροχιασθεί» προέβλεπε το σχετικό απόρρητο τηλεγράφημα.

O ίδιος ο Καραμανλής ξεκαθάρισε τη στάση του στις 5 Ιανουαρίου 2008 όταν συνάντησε για πρώτη φορά τον Σπέκχαρντ, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του. «Ο Καραμανλής τόνισε ότι εκείνος έχει κάνει αυτό που έπρεπε, τα Σκόπια όμως παραμένουν αδιάλλακτα. Μια αμοιβαία αποδεκτή πρόταση που θα συμπεριλαμβάνει το Νέα, Ανω, Βόρεια ή ό,τι άλλο Μακεδονία για χρήση στα διεθνή φόρα και μια άλλη (συνταγματική) ονομασία για εσωτερική χρήση. Πρέπει να βρεθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ή αλλιώς η Ελλάδα θα βάλει βέτο...». Καθώς το βέτο έμοιαζε όλο και πιο πιθανό, ένα απόρρητο τηλεγράφημα στις 22 Ιανουαρίου 2008 είχε τον τίτλο «Οι Ελληνες μπορεί να πεισθούν αθόρυβα να κατέβουν από το δένδρο στο οποίο ανέβηκαν, αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτο με απειλές ή διαταγές. Και πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουμε ακόμη στρατηγικά συμφέροντα στην Ελλάδα». Ο Σπέκχαρντ αναφέρει τη βάση της Σούδας ως «το κομβικό σημείο για την υποστήριξη επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τη μεταφορά αγαθών στο Κόσοβο και τα Βαλκάνια.

Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Αμερικανός πρέσβης Σπέκχαρντ συναντήθηκε με τον Θεόδωρο Πάγκαλο και στις 15 Φεβρουαρίου έστειλε ένα τηλεγράφημα στο οποίο έγραφε ότι «ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ήταν γνωστός για τη “σκληρή γλώσσα” του και τη μη διπλωματική προσέγγισή του. Πιστεύει ότι η υπόθεση της ονομασίας είναι γελοία και μια καταστροφή εξαρχής. Τώρα που η Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει δημιουργηθεί, υποστήριξε ο Πάγκαλος, οι Μακεδόνες πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιήσουν όποια ονομασία θέλουν. Οσο για τις ελληνικές ανησυχίες για επεκτατισμό της Μακεδονίας είναι και αυτές γελοίες και προέρχονται απο τις ελληνικές αναμνήσεις από τον Εμφύλιο πόλεμο. Οσο για το αδιέξοδο που έχει σημεωθεί ο Πάγκαλος τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ανησυχούν πως θα το χρεωθούν. Χαρακτήρισε λογική τη λύση Νίμιτς και σημείωσε ότι είχε πει στην Μπακογιάννη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα εκμεταλλευθεί το ζήτημα. Το ΠΑΣΟΚ θα κάνει κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά δεν θα εκμεταλλευθεί το θέμα σε βάρος της Ελλάδος».

Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει στις δημοσκοπήσεις παρά τις συνθήκες στη χώρα, ο Πάγκαλος δήλωσε πως «το ΠΑΣΟΚ υποφέρει από φτωχή ηγεσία και κακές αποφάσεις της ηγεσίας. Ο Παπανδρέου είναι έντιμος και ευθύς, αλλά κακός στην επικοινωνία και όχι ηγέτης». Ο Σπέκχαρντ σημείωνε συμπερασματικά ότι λίγοι Ελληνες θα συμφωνούσαν με τον Πάγκαλο στο θέμα των Σκοπίων και πως, ακόμη και ο ίδιος, δεν θα εξέφραζε ποτέ τις απόψεις αυτές δημοσίως.

[align=right]kathimerini.gr[/align]

KostasD33

[align=center]Τίνα Μπιρμπίλη
Εμβληματική μορφή της νέας «ράτσας» πολιτικών
[/align]

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεν δόθηκε στην Τίνα Μπιρμπίλη εξαιτίας της ακαδημαϊκής της επάρκειας, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας που φέρνει σήμερα στο φως η «Κ».

Η κ. Μπιρμπίλη βρέθηκε στον υπουργικό θώκο «εξαιτίας της ικανότητάς της ως δεινή λογογράφος του Γιώργου Παπανδρέου». Η υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτηρίζεται ακόμη από τους διπλωμάτες ως «η εμβληματική μορφή της νέας ράτσας πολιτικών» που θέλει να επιβάλει ο πρωθυπουργός στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ.

Oι ίδιοι διπλωμάτες δεν ξεχνούν να ενημερώσουν την Ουάσιγκτον πως η κ. Μπιρμπίλη «χωρίς καμία κυβερνητική ή διοικητική εμπειρία, έχει τοποθετηθεί στο πηδάλιο ενός υπουργείου που δεν έχει ακόμα καθαρή αποστολή» και ότι παρά την εμπιστοσύνη που της δείχνει ο πρωθυπουργός «δεν έχει αρκετή πολιτική εμπειρία και βάρος για να τρέξει ένα υπουργείο που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις από μεγάλα συμφέροντα που εναντιώνονται στην “πράσινη προσέγγιση”».

Ο πρέσβης Σπέκχαρντ κρατά ξεχωριστό χώρο στο τηλεγράφημά του της 27 Νοεμβρίου 2009 για τους χειρισμούς της υπουργού στο πρόγραμμα απόσυρσης, που είναι όπως σημειώνει ενδεικτικοί της «απειρίας» της.

[align=right]kathimerini.gr[/align]