Μια φράση του Πούτιν και ο Παπαδόπουλος έχασε την Προεδρεία

Ξεκίνησε από reporter345, Φεβρουαρίου 28, 2008, 05:31:30 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

reporter345

«Δεν θέλω να πω οτιδήποτε θα μπορούσε να προσβάλλει οποιονδήποτε, αλλά για 40 χρόνια η βόρεια Κύπρος έχει πρακτικά ανεξαρτησία. Γιατί αυτή δεν την αναγνωρίζετε; Δεν ντρέπεστε Ευρωπαίοι που έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά;». Αυτη ήταν η φράση του Ρώσου Προέδρου που έκρινε και το αποτέλεσμα των Κυπριακών εκλογών.

Ακολουθώντας μια σκληρή στάση ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Ευρώπη ότι ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, στηρίζοντας και προωθώντας την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ενώ την ίδια στιγμή δεν αναγνωρίζει άλλα αυτονομιστικά κινήματα.
Ήξερε βέβαια οτι με αυτές τις δηλώσεις θα έκαιγε έναν σύμμαχο του, το Πρόεδρο της Κύπρου, αλλά σαν πολιτικός που ζυγίζει χωρίς κανένα ρομαντισμό τις κινήσεις του, προτίμησε να αγοράσει τα πετρέλαια της Σερβίας και να απομακρυνθει διακριτικά από τη Κύπρο. Έτσι κι αλλιώς το μαύρο ρώσικο χρήμα είναι δύσκολο να ξεφεύγει απο τον έλεγχο της ΕΕ και σίγουρα το Βελιγράδι έχει ανάγκη ρευστότητας.
Το κέρδος για τους Ρώσους είναι ότι υπεγράφη στο Βελιγράδι, παρουσία του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης και προέδρου ταυτόχρονα της Gazprom Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η συμφωνία για τη συμμετοχή της Σερβίας στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Στη συμφωνία που υπεγράφη προβλέπεται ότι το σερβικό τμήμα του αγωγού θα αρχίσει να κατασκευάζεται από το 2012. Ως αντάλλαγμα, η Σερβία πούλησε το κρατικό πετρελαϊκό μονοπώλιο NIS στην Gazprom έναντι ενός πολύ χαμηλού τιμήματος, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον διεθνή Τύπο.


Ο Πούτιν περίμενε μια πιο δυναμική αντίδραση από την κυβέρνηση της Ελλαδας για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Είχε υπερεκτιμήσει τον Καραμανλή με αφορμή τις συμφωνίες του αγωγού και των οπλικών συστημάτων.
Η Αθήνα, από την πλευρά της, θέλησε να είναι για ακόμη μια φορά το καλό παιδί στα Βαλκάνια ακολουθώντας τις εξελίξεις χωρίς καμια αντίδραση και εγκαταλείποντας τον φυσικό της ζωτικό χώρο για να παίξουν οι άλλοι. Θεώρησε ότι θα ανταμοιφθεί στο θέμα της FYROM.
Στις δηλώσεις Πούτιν δεν απάντησε όπως όλοι θα περιμέναμε ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, δείγμα της πολιτικής αδυναμίας λόγω των τελευταίων σκανδάλων, αλλά ή "εχθρική" προς την Μόσχα Ντόρα Μπακογιάννη, που έκανε λόγο για «πολυετείς διμερείς σχέσεις, που χαρακτηρίζονται από στενή φιλία, βαθύ αμοιβαίο σεβασμό, εκτίμηση και θαυμασμό».
 
Τις εκλογές της κέρδισε ο Χριστόφιας πρόεδρος του ΑΚΕΛ που θεωρούν οι Αμερικανοί σαν κόμμα με «ρεαλιστική γραμμή», σε αντίθεση με τον Παπαδόπουλο.
Που είναι η Τουρκία, θα αναρωτηθούν κάποιοι. Μα η Τουρκία έκανε τις επιλογές της προς την Ανατολή. Θέλει να ασχοληθεί με τους Κουρδους και τα κοιτάσματα της Μοσούλης.
Την Κύπρο την θέλει σε εκρεμμότητα, αφού δεν έχει κάτι περισσότερο να της προσφέρει. Οι Τουρκοκύπριοι καταλαβαίνει ότι θα θελήσουν να πλησιάσουν την Ευρώπη, αλλα όσο έχει εκει το στρατό της, θα μπορεί να ελέγχει τους δυσαρεστημένους, σαν ένας καλός χωροφύλακας.