Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,323
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 202
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 232
  • Total: 232

Αμστερνταμ

Ξεκίνησε από heinrich, Δεκεμβρίου 08, 2009, 01:46:05 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

heinrich

τι είδα  ο άμοιρος μεσα σε μόνο 72 ώρες?

α. το μουσείο Βαν Γκογκ.
Δεν έχω επισκεφθεί ούτε λιγα, ούτε και πολλά μουσεία. Αλλα ήταν μεγάλα και πλούσια όπως το Βρετανικό, άλλα μικρά και ζεστά όπως το μουσείο παιχνιδιών στην Πράγα και άλλα μεγάλα και κρύα  όπως της Ακροπόλεως αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα. Το μουσείο Βαν Γκογκ είναι όπως ακριβώς πρέπει να είναι στημένο ένα μουσείο. Χωρίζεται στις 3 βασικές περιόδους του Βαν Γκογκ: ως νέος ζωγράφος στο Παρίσι με τα μουντά χρώματα (πατατοφάγοι), στην Αρλ και στα φωτεινά χρώματα (το καφέ στην Αρλ κοσμεί ως thubnail το Καφέ του Α33 και τον τοίχο του διαμερίσματός μου) και στην κλινική του Σαν Ρεμί (διαβάστε ρε ρεμάλια και περαιτέρω), έχει Ε-Κ-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Η  αρχιτεκτονική σε τέτοιο βαθμό που νομίζεις πως σχεδιάστηκε σύμφωνα με τα εκθέματα. Μπορείς να γυρνάς πάνω από 2 ώρες εκεί μέσα χωρίς να κουραστείς καθόλου αφού η θεματολογία σε παίρνει από το χεράκι και σε περπατάει βήμα βήμα μέσα στο μόλις 10χρονο ζωγραφικό βίο του Βίνσεντ. Για όσους έχουν εντρυφήσει στη ζωγραφική του Βϊνσεντ Βαν Γκοκ όπως η αφεντιά μου, η εμπειρία του μουσείου είναι μοναδική. Καμμιά λιθογραφία, καμμιά εκτύπωση όσο και καλή και αν είναι δεν μπορεί να αποτυπωσει την υφή των πινάκων του. Είναι αυτή η πηχτή πινελιά για τη οποία έγινε γνωστός, αυτό το μαστιγωμα του χρωστήρα πάνω στον καμβά σε σημείο που να αποκτά 3 διαστάσεις. Τι να λέω τώρα... Αυτά τα ζεις μόνο.
Η νέα πτέρυγα του μουσείου φιλοξενούσε μια έκθεση του Αλφρεντ Στιβενς, ενός βέλγου αν θυμάμαι καλά, ζωγράφου ο οποίος ζωγράφιζε γκομενάκια. Αλλά τα ζωγράφιζε σούπερ. Μυστηριώδη, απόμακρα και πολύ θηλυκά. Εχω μετανιώσει που δεν πήρα την «καλή» φωτογραφική μου για να σας δείξω το μουσείο και την νέα πτέρυγα  η οποία μέσα στους κατακόκκινους ημικυκλικούς τοίχους της μοιάζει  περισσότερο με θέατρο παρά με μουσείο.
Περισσότερα εδώ
Αν σας ενδιαφέρει, ψάξτε για την αλληλογραφία του Βινσεντ. Η συλλογή με τα γράμματα, κυριως στον αδελφο του και φυσικά τον Γκωγκέν πουλιέται γύρω στα 325 ευρώ σε μια πολυτελή έκδοση.Για την ποιότητά τους σας το εγγυάται ενας γραφίστας

β. το τάφο του heinrich heineken  στην πανέμορφη ξύλινη  Oude Kerk (παλιά εκκλησία). Aν έχετε κάποιο συγγενή σας που είναι θαμμένος εκεί κάτω, παρακαλώ να τον δηλώσετε  :razz:   εδώ Δείτε ποιος είναι ανάμεσα στα διασημα ΟΝΟΜΑΤΑ εκεί κάτω.  :razz: Πέρα από το αστείο, έχω αρχίσει να πιστεύω πως βρίσκομαι σε ορισμένα μέρη λες και με οδηγεί κάποια μοίρα. Η Oude Kerk  είναι μια πανέμορφη εκκλησία, την οποία ερωτεύτηκα από το πρώτο μου βήμα εκεί μέσα όπως και την εκκλησία των Καρμελλιτών στην Πράγα και την Theatinerkirche στην Odeonplatz  του Μονάχου. Σημειωτέο είναι πως οι  περισσότερες εκκλησίες στο Αμστερνταμ έχουν αλλάξει χρήση και πλεον μπορείς να βρεις μέσα σε αυτές από γραφεία και υπηρεσίες έως εκθέσεις. Στην OUde Kerk ειχε μια αδιάφορη έκθεση ενός αφρικανου καλλιτέχνη. Οι περισσότεροι Ολλανδοί είναι άθεοι.

γ. την red light district  Oudezijds Voorburgwal και την παράλληλη Warmoesstraat με τα coffee shops και τα sex shops. Εντάξει. Δεν είναι πια και τόσο ενδιαφέρουσα περιοχή. Οι έφηβοι τα ψάχνουν αυτά.

δ. την Prinzengracht και την Kaizergracht, δύο από τα 3 κεντρικά κανάλια με τα ωραία διαμερίσματα και με μερικά γουστόζικα μπαράκια. Οι Ολλανδοί, όπως και όλοι οι βόρειοι,  τραβάνε τις κουρτίνες τους για να μπαίνει όσο το περισσότερο φυσικό φως. Γι αυτό και μόνο το λόγο κρίνεται σκόπιμο να πάτε βόλτα σε αυτά τα κανάλια. Θα δείτε σπίτια που, πιθανότατα, ονειρευόσαστε.

ε. Δεν είδα το σπίτι της Αννα Φρανκ. Οπου υπάρχει εβραικο ενδιαφέρον υπάρχει και είσοδος. Μια στο εβραικό νεκροταφείο (!) στην Πράγα και μία εδώ. Με συγχωρείτε αλλά δεν δίνω 10  ευρώ για να δω 2-3 δωμάτια. Η ιστορία της Αννα Φρανκ  είναι συγκινητική  και αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω να υπάρχει δωρεάν εισοδος. Περίμενα πως όπως οι γερμανοί, για ευνόητους λόγους, έχουν δωρεάν είσοδο σε όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης,  αλλά πληρώνεις τα βιβλία και τα audio guides, έτσι και οι Ολλανδοι ή οι Εβραίοι ή και γω δεν ξέρω ποιος άλλος διάολος το εκμεταλέυεται να κάνει το ίδιο. Λυπάμαι Αννα που έγινες brandname.

στ. Rijksmuseum. Για πολύ Ρεμπραντ και λίγο Βερμεέρ γμτ! Το μουσείο με τα 7.000.000 έργα τέχνης ήταν κλειστό λόγω συντήρησης αλλά είχε ανοιχτό ένα  section με τα επονομαζόμενα masterpieces των καλύτερών του καλλιτεχνών.
Γενικότερα υπήρξα λίγο άτυχος διότι πολλά μουσεια και εκκλησίες ήταν κλειστά λόγω συντήρησης.  

ζ. μαούνες - μαγαζιά με βολβούς από κάθε λογής τουλίπα στην Bloemenmarkt.

τι παρατήρησα μέσα σε 72 ώρες.
α. μια οργάνωση. Με το που βγαίνεις από το κεντρικό σταθμό του τραίνου βρίσκεις tourist  office που σου λύνει , στο άψε σβήσε, όλες σου τις απορίες.
β. είναι εύθυμοι. Γελάνε μεταξύ τους. Κάποιος μου είπε πως οι Ολλανδοί δεν βριζουν τον άλλον αλλά του την «λένε» με τρόπο και τον «κοροιδεύουν» . Αυτή τη σκηνή την ειδα πολλές φορές να γίνεται μέσα στο τραμ ανάμεσα σε επιβάτες και εισπράκτορα.
γ. είναι ψηλοί, καλοντυμένοι, ευγενικοί και ξέρουν όλοι αγγλικά.
δ.  εάν πετύχεις όμορφη Ολλανδέζα, θα πάθεις χοντρή πλάκα.  Ξεχνας ηθικές, αξίες, βέρες και γω δεν ξέρω τι άλλο.....
ε. είναι επικουρικοί. Ημουν σταματημένος στην άκρη του δρόμου και παρατηρούσα  το χάρτη όταν κάποιος προσφέρθηκε να με βοηθήσει. Αυτή την ιστορία με την εθελοντική βοήθεια την έχω ξανακούσει για τους κατοίκους του Αμστερνταμ, τώρα την βίωσα και ο ίδιος.
στ. Οδηγούν όλοι ποδήλατο γι αυτό και είναι στυλάτοι...  :razz:
ζ. Οδηγούν όλοι ποδήλατο σαν μανιακοί. Με κόντρα έτσι? χωρίς φρένα....   :lol:
η. Το κεντρικό Αμστερνταμ είναι μικρό. Περπατιέται. Εκτός και αν γουστάρετε ποδηλατάδα. Δυστυχώς εγώ είχα πολύ κακό καιρό για τέτοια αθλήματα.
θ. πολύ βρωμιά στο κεντρικό Αμστερνταμ
ι. Αλλο Ολλανδία, άλλο κάτω χώρες. Για μας όμως  είναι το ίδιο πράμα.
κ. Φαγητό σε κανονικές τιμές και ποτό σε χαμηλές. 4,5 το ουισκάκι και χωρίς μεζούρα παρακαλώ.
λ. σας είπα για τις Ολλανδέζες?

Γενικό Συμπέρaσμα: Οι Ολλανδοί   Amstel  και  Heineken ήταν γαμώ τα παιδιά.

black_velvet

Αξιοσημείωτη παρατήρηση:

πρόκειται για την πιο ερωτική πόλη της Ευρώπης. Τύφλα να 'χει η Βενετία!  :razz:
Κι η πιο σεξουαλική συνάμα. Και σε οδηγεί εκεί χωρίς αναστολές και αισχύνες. Όλα εκεί όχι μόνο μοιάζουν αλλά και είναι τόσο φυσικά!

Όσες φορές και να την επισκεφτώ, όσο και να μείνω, είναι μία από τις πόλεις που δεν θα "χορτάσω" ποτέ.  :mryellow:  :grin:
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

KostasD33

Άμστερνταμ και γενικά Ολλανδία δεν έχω πάει και παρ ότι έχουν μια πρωτοποριακή αρχιτεκτονική χωρίς να φωνάζει, δεν είχα σε προτεραιότητα να πάω...
αλλά με την βιωματική περιγραφή σου με έπεισες

Πέλωψ

Παλιό το θέμα αλλά επιτρέψτε μου να συμπληρώσω, μιας και έτυχε να το διαβάσω.

Το αν μια πόλη είναι ερωτική εξαρτάται από το πώς το βλέπει κανείς. Κάποιος μπορεί να πάει με το ταίρι του πάνω στο ξεκίνημα της σχέσης και έτσι να του φανεί πολύ ερωτική η πόλη ενώ σε κάποια άλλη φάση της ζωής του η ίδια πόλη να του φανεί ξενέρωτη.

Το Αμστερντάμ είναι μια πολύ όμορφη πόλη με χαρακτηριστικά κτήρια. Οι προσόψεις εκεί στο κέντρο, πάνω στ ακανάλια ειναι μικρές. Επισκέφτηκα την πόλη πριν τρία ακριβώς χρόνια, τέτοιο καιρό, σε ένα ταξίδι με την WorldVentures. Μείναμε τέσσερις μέρες και ήταν μια όμορφη εμπειρία. Επισκέφτηκα τα περισσότερα που γράφει το μέλος στην πρώτη ανάρτηση, το μουσείο του Βαν Γκογκ, το Rijksmuseum την Oude Kerk  και πραγματικά μου είχε κάνει και μενα εντυπωση που το ποτό το βάζανε με την μεζούρα (το μπουκάλι κρεμασμένο ανάποδα). Φυσικα εκει ποτε δεν θα πιεις νοθευμενο ποτό. Εδώ γεμίζουνε το ποτήρι αλλά ποτέ δείν εισαι σίγουρος τί πίνεις.

232 Επισκέπτες, 0 Χρήστες