Ειδήσεις:

Το φτιάχνουμε ακόμα.. υπομονή ...

Main Menu

Τι είναι η Μετενσάρκωση ?

Ξεκίνησε από pixie, Σεπτεμβρίου 22, 2009, 05:43:45 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

Υπάρχουν πολλές εκδοχές αυτής της διδασκαλίας, μεταξύ των διαφόρων θρησκειών. Κυρίως είναι γνωστή η εκδοχή του Βουδισμού, που πιστεύει ότι ο τελικός σκοπός της ψυχής, είναι να ξεφύγει απ' αυτό τον ατέρμονα κύκλο των συνεχών ενσαρκώσεων, και να καταλήξει στη Νιρβάνα, δηλαδή στην κατάσταση της ανυπαρξίας!

Άλλοι πιστεύουν ότι η Μετενσάρκωση συμβαίνει μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο, άλλοι ότι συμβαίνει μόνο μεταξύ νοημόνων όντων, (ανθρώπων - αγγέλων - θεών), και άλλοι ότι συμβαίνει και σε ζώα, ακόμα και σε φυτά ή ορυκτά!

Στη Δύση, η διδασκαλία της Μετενσάρκωσης συναντάται κυρίως στα ποικίλα ρεύματα της ''Νέας Εποχής''. Εδώ, εμφανίζεται συνήθως σε μία πιο ''Δυτικοποιημένη'' εκδοχή: Ότι δηλαδή ο σκοπός της μετενσάρκωσης είναι η πρόοδος, και η αναγέννηση σε μία ανώτερη μορφή ζωής, και όχι η εξαφάνιση.

Οι παραπάνω διδασκαλίες, είναι όχι απλώς ξένες, αλλά και εντελώς ασυμβίβαστες με τη Χριστιανική διδασκαλία. Η διδασκαλία της μετενσάρκωσης, αν και συναντάται σε ποικίλες μορφές, συνήθως διδάσκει ότι η προσωπικότητα είναι κάτι που μεταβάλλεται από ενσάρκωση σε ενσάρκωση, ακόμα και απορροφάται από μία απρόσωπη θεότητα, και εξαφανίζεται σαν τη σταγόνα στον ωκεανό.

Κάτι τέτοιο όμως, είναι αντίθετο με τη Χριστιανική πίστη, όπου και ο Θεός, αλλά και ο κάθε άνθρωπος, έχει τη δική του προσωπικότητα, η οποία διατηρείται για πάντα, και ο καθένας συνεχίζει να αναγνωρίζει τον εαυτό του ως το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Στο Χριστιανισμό, η διδασκαλία της Ανάστασης, διδάσκει ότι το πρόσωπο που πέθανε θα λάβει πάλι σώμα, θα ξαναζήσει με τα συγκεκριμένα προσωπικά χαρακτηριστικά που είχε πριν πεθάνει, αναγνωρίζοντας τον εαυτό του.

Η αναγκαιότητα της θεωρίας της Μετενσάρκωσης..

Ας δούμε όμως περιληπτικά μερικά από τα προβλήματα που παρουσιάζει η διδασκαλία της μετενσάρκωσης. Και ας ξεκινήσουμε από την αναγκαιότητα ανάπτυξης μιας τέτοιας θεωρίας, που δεν είναι άλλη από την προσπάθεια εξήγησης του κακού, και την ικανοποίηση του ανθρώπου για δικαιοσύνη.

Κάθε άνθρωπος στέκεται εκστατικός μπροστά στην αδικία του κόσμου μας. Η ανθρώπινη δυστυχία συμπορεύεται με τη δυστυχία της υπόλοιπης κτίσης, και ο καθένας μας έχει δακρύσει μπροστά σε εικόνες δυστυχίας και αδικίες. Γιατί λοιπόν όλα αυτά? Ποιο το βαθύτερο νόημά τους? Επειδή, αν υπάρχει μόνο η ζωή που βλέπουμε και ζούμε, τότε όλα είναι άδικα και μάταια. Ποιός θα αποζημιώσει τον κάθε άνθρωπο που πεθαίνει αδικημένος? Ποιος θα ανταποδώσει την αδικία αυτού που αν και αδίκησε ζει και πεθαίνει ευτυχισμένος?

Τέτοια ερωτήματα, φαίνεται να παίρνουν μια ρηχή απάντηση, με τη διδασκαλία της μετενσάρκωσης, για ανθρώπους που ποτέ δεν άκουσαν τη Χριστιανική διδασκαλία για την ύπαρξη του κακού.

Κατ' αυτούς, όταν ο αδικημένος πεθαίνει, η επόμενη μετενσάρκωσή του, διέπεται από το νόμο του Κάρμα, που ορίζει ότι σε μία επόμενη μετενσάρκωση, ο αδικημένος θα ανταμειφθεί, ενώ αυτός που αδίκησε θα λάβει πίσω την αδικία που έκανε. Ο αδικημένος, θα είναι ένα ανώτερο πλάσμα ή ένας ευτυχής άνθρωπος, ενώ αυτός που τον αδίκησε θα είναι ένας ζητιάνος, ή ένα κακό αιμοδιψές ζώο. Έτσι, ικανοποιείται το αίσθημα δικαιοσύνης τού ανθρώπου, και η δυστυχία δεν φαντάζει τόσο τρομερή.

Είναι όμως λογικά όλα αυτά? Ας το ερευνήσουμε λίγο βαθύτερα.

pixie

Μερικά από τα προβλήματα της Μετενσάρκωσης...

Σύμφωνα με αυτή τη διδασκαλία, αν κάποιος αδικείται, αυτό είναι το Κάρμα του, επειδή σε κάποια προηγούμενη ζωή, ήταν ένας κακός άνθρωπος!

Μα τότε, δεν υπάρχει αδικία, και καλώς αδικείται! Πληρώνει αυτό που του άξιζε, και ο ανθρώπινος πόνος, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με λύπη, ούτε να γίνονται προσπάθειες για τη βοήθεια του ανθρώπου αυτού! Ο ζητιάνος και ο άρρωστος, δεν πρέπει να ελεείται, αλλά αντιθέτως να κατηγορείται ως υπεύθυνος για την κατάντια του, επειδή σε προηγούμενη ζωή ήταν κακός! Ο καθένας, θα πρέπει να δέχεται τη μοίρα του, αδιαμαρτύρητα, χωρίς προσπάθειες βελτίωσης της ζωής του, επειδή του αξίζει να πληρώνει τις αδικίες μιας άλλης ζωής που όμως δεν τη θυμάται!

Και εδώ, υπάρχει άλλη μία ασυνέπεια της διδασκαλίας της μετενσάρκωσης. Εφ' όσον κάποιος δεν θυμάται την προηγούμενη ζωή του, γιατί να τιμωρείται? Ποιος ο λόγος? Είναι σαν να δέρνεις το παιδί σου, και να μη ξέρει το λόγο! Να του λες μόνο ότι είναι κακό παιδί, και να μην ξέρει σε τι έφταιξε!

Η τιμωρία έχει νόημα μόνο στα πλαίσια της αναμόρφωσης, και όχι για την απλή ανταπόδοση! Αν το Κάρμα απλά ανταποδίδει, τότε δεν είναι ένας δίκαιος, αλλά ένας εκδικητικός νόμος. Η ανταπόδοση του Κάρμα, θα είχε νόημα, μόνο στην περίπτωση που ο καθένας θα θυμόταν τις προηγούμενες ζωές του, και θα ήξερε γιατί τιμωρείται, ώστε να μη το επαναλάβει!

Μα κι έτσι ακόμα, ο άνθρωπος θα είναι προσεκτικός, ώστε να εξελιχθεί σε ανώτερες μετενσαρκώσεις, ώσπου να αποκτήσει η ψυχή του εμπειρίες, και να γίνει ένα με τη θεότητα! Ίσως πει κάποιος..

Παραμένουν όμως πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως: Εντάξει ο άνθρωπος. Όταν όμως ένας κακός μετενσαρκώνεται σε ένα κακό ζώο, τότε πώς θα ανεβεί σε ανώτερες μετενσαρκώσεις? Το κακό ζώο, δεν θα μετενσαρκωθεί με τη σειρά του σε κάτι χειρότερο?

Και ας πούμε ότι πράγματι όλα τα όντα, είναι τμήματα του παντογνώστη Θεού, (όπως λέει η ανατολική φιλοσοφία). Αν λοιπόν αυτό το ον είναι παντογνώστης, τότε γιατί χρειαζόταν να μοιραστεί σε τόσα κομμάτια ώστε να αποκτήσουν εμπειρίες, και να τις επιστρέψουν σ' αυτόν? Εφ' όσον τα ξέρει όλα, τι χρειάζεται τις εμπειρίες?

Αν τα όντα δεν παραμένουν ξεχωριστά πρόσωπα, αλλά χάνουν τις προσωπικότητές τους, τελικά σε τι εξυπηρετεί όλη αυτή η ταλαιπωρία τόσων ενσαρκώσεων, για να επιστρέψουν στο τίποτα της Νιρβάνα?

Και αν το απόλυτο Ένα από το οποίο υποτίθεται ότι προήλθαν όλα τα όντα, είναι όντως ο ύψιστος βαθμός εξέλιξης, τότε από πού προήλθαν τα κακά όντα? Θα έπρεπε να προέλθουν από κάτι κακό! Κάτι με τόσο υψηλό βαθμό εξέλιξης, δεν είναι δυνατόν να κακοποιεί!

Και τα μικρόβια και τα σκουλήκια, από πού προήλθαν? Γιατί δεν είναι δυνατόν να πεις ότι ένα σκουλήκι έχει καλή ή κακή ψυχή! Από πού μετενσαρκώθηκαν αυτά? Και βάσει ποιών καλών πράξεων θα προοδεύσουν?

Τέλος, εφ' όσον το Κάρμα είναι αυτό που οδηγεί κάποιον στο να μετενσαρκωθεί σε κάτι καλό ή κακό, τότε το ίδιο το Κάρμα είναι ο πραγματικός φταίχτης της αδικίας στον κόσμο! Τότε το Κάρμα φταίει για τα όσα παθαίνει κάποιος, και όχι αυτός που τον αδίκησε, μια και τόσο ο αδικούμενος όσο και ο αδικών, είναι απλώς ηθοποιοί μιας προκαθορισμένης παράστασης, βάσει κάποιων ''ηθικών'' νόμων!

Έτσι το Κάρμα ανάγεται στον ύψιστο ρυθμιστή του σύμπαντος, ανώτερο ακόμα και από το απόλυτο Ένα, το οποίο είναι υποχρεωμένο να συντίθεται ή να αποσυντίθεται σε άλλα όντα, βάσει του νόμου τού Κάρμα.

Μα τότε, αν το Κάρμα είναι η ύψιστη δύναμη και αιτία στο σύμπαν, τότε αυτό είναι ο Δημιουργός, και πρέπει να είναι κατ' ανάγκη νοήμων και δίκαιος, και όχι μια τυφλή δύναμη, ο άδικος φταίχτης όλων των δεινών!

Τότε, το απόλυτο Ένα δεν είναι ούτε παντογνώστης, ούτε η πρώτη αιτία, και υπόκειται σε περιορισμούς ή μεταβολές λόγω του νόμου του Κάρμα, και δεν μπορεί να είναι έξω από τον χώρο και το χρόνο, και συνεπώς δεν είναι άκτιστο, όπως υποτίθεται ότι είναι!
 


Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το βιβλίο του π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου: ''Μετενσάρκωση ή Ανάσταση''

black_velvet

Εγώ πάντως δεν πιστεύω στη μετενσάρκωση.

Πιστεύω στη μοναδικότητα του καθενός. Μία ψυχή, μια και μόνο ζωή σ' αυτόν τον κόσμο.
Και πιστεύω στη μεταθανάτια ζωή. Την αιώνια.

Είναι αργά και είμαι κι από μεγάλο ταξίδι για να γράψω περισσότερα.
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

pixie

Μην ανησυχείς κι αύριο μέρα είναι και θα ανταλλάξουμε απόψεις... :grin:

'Αλλωστε πιστεύω πως με την συνδρομή και της kurias θα το τακτοποιήσουμε κι αυτό το θέμα σε βάθος, όπως του αξίζει...  ;-)  :smile:  :mryellow:


Σημαντικά πάντως και τα λόγια του Καζαντζάκη:


Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο
Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο
Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.

Ευτύς ως γεννηθούμε,
αρχίζει και η επιστροφή
Ταυτόχρονα το ξεκίνημα και ο γυρισμός...

sourtoyki

Είναι σημαντικο να καταλαβει  ο καθενας από εμας το ποσο τυχεροι ειμαστε  που βρισκομαστε στη ζωη. Αναμεσα από τα χιλιαδες σπερματοζωαρια  που θα αποτελουσε το καθενα ξεχωριστα και ένα μοναδικο ατομο επιλεγετε μονο ένα. Αυτό μας καθιστα υπερ-τυχερους  για να μην πω κωλοφαρδους.
  Δεν είναι λιγο εγωιστικο να ζηταμε περισσοτερο από αυτό που η φυση μας εχει προσφερει, την στιγμη που κανενας από οσους εχουν πεθανει δεν εχει γυρίσει πισω για να μας πει ότι υπαρχει άλλη ζωη;;  
   Δεν είναι λιγο ηλιθιο να περνουμε στα σοβαρα οποιον τρελο μας λεει πως εζησε ΚΑΙ μια προηγουμενη ζωη και μαλιστα θυμαται και βασικες λεπτομερειες από αυτή, χωρις όμως να εχει κανενα αποδεικτικο στοιχείο;;;;

pixie

Για κάποιο λόγο, έχω πειστεί στο θέμα της μετενσάρκωσης!

Σχετικά μ' αυτό που αναφέρεις ότι δεν έχει γυρίσει κανένας, θα σου πω ότι το σώμα των πληροφοριών ''πεθαίνει'' μαζί με το υλικό σώμα, οπότε μόνο μέσω της ύπνωσης η μνήμη επανέρχεται - πράγμα που συχνά γίνεται!

Αν κάποιος δέχεται μόνο το φυσικό σώμα ως πραγματικότητα - επειδή μόνο αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό - θα τον προτρέψω να αναλογιστεί τι συμβαίνει με το θέμα της ενέργειας που δίνει ζωή στο σώμα μας!
Διότι, σύμφωνα με τους νόμους της Φυσικής, η ενέργεια δεν χάνεται ποτέ και απλά μετασχηματίζεται...

'Αλλωστε δεν έχουμε μόνο ένα σώμα, το υλικό! Ο καθένας από εμάς έχει άλλα 4 ενεργειακά σώματα :

Το αιθερικό σώμα.
Το συναισθηματικό ή αστρικό σώμα.
Το νοητικό σώμα.
Το πνευματικό ή αιτιατό σώμα.

Τα σώματα αυτά αποτελούνται από ενέργειες μέσα σε ένα διαρκές φάσμα συχνοτήτων.

Είχα την τύχη, τα χρόνια που έζησα στην Ινδία, να βρεθώ δίπλα σε ένα φωτισμένο δάσκαλο και να νιώσω την ψηλότερη δονητική συχνότητα του πνευματικού πεδίου του.
Η ατμόσφαιρα μόλις τον πλησιάζαμε άλλαζε - το ίδιο ένιωθαν και οι άλλοι - ήταν η εμπειρία του φωτός, της πληθωρικότητας, της αγάπης, της γαλήνης... μια βαθιά ακτινοβολία που έβγαινε από την αύρα του, αδύνατον να περιγραφεί με λόγια...

Το πνευματικό σώμα είναι το αθάνατο κομμάτι μας ως όντα...

κώστας

Ξέχασες το
απολλώνιο σώμα.

...Και δεν είμαι από αυτούς
που ξεχνιούνται εύκολα.
eLe

sourtoyki

Τι είναι η Μετενσάρκωση ;;  Η ψυχη του ανθρωπου σαρκώνεται σε καποιο άλλο σωμα. .  Καποιοι pixie το δεχονται και καποιοι αλλοι όχι. Ολοι ομως δεχομαστε και κατανοουμε εννοιες και νομους που καθοριζουν την υπαρξη μας. Η φυση διεπεται από νομους και κανεις δεν μπορει να το αμφισβητησει αυτό. Παρολα αυτά το 90% των ανθρωπων συνεχιζουν να πιστευουν σε πεποιθησεις και αντιληψεις  που ερχονται σε αντιθεση με την πραγματικοτητα.
  Θελω να πω οτι οπως εγω δεν μπορω να προσευχομαι στο νομο της βαρυτητας , ετσι σιγουρα δεν πιστευω πως η ʽʼενεργειαʼʼ που λες θα εισελθει στο σωμα ενός σκυλου.
  Ο χαρακτηρας , η προσωπικοτητα, οι σκεψεις, τα ονειρα και πολλα ακομα καθοριζονται από κυτταρα και γονιδια που εχουμε. Μετα τον υλικο θανατο αυτομάτως παυουν να υπαρχουν και αυτά.

KostasD33

[quote user="sourtoyki"]Η φυση διεπεται από νομους και κανεις δεν μπορει να το αμφισβητησει αυτό. Παρολα αυτά το 90% των ανθρωπων συνεχιζουν να πιστευουν σε πεποιθησεις και αντιληψεις  που ερχονται σε αντιθεση με την πραγματικοτητα.[/quote]
η φύση διέπεται από νομους που γνωρίζουμε και πιθανά με άλλους τόσους νομους που δεν γνωρίζουμε.
Μη ξεχνάς λίγους αιώνες πριν αν έλεγες ότι η Γη είναι μια σφαίρα και μάλιστα δεν κρατιέται από πουθενά και όλα τα αυτονόητα που ξέρουμε τώρα, στην καλύτερη σε έπαιρναν για τρελό και στην χειρότερη σε έκαιγαν επειδή έλεγες αιρετικές απόψεις.
Πριν λίγες δεκαετίες αν έλεγες ότι ένα μικρό τσιπάκι θα χωρούσε όλες τις εγκυκλοπαίδειες μαζί πάλι θα ήσουν εκτος πραγματικότητας.
Οποτε μη ερμηνεύουμε την φύση με νομους που ακόμα τους ψάχνουμε και ακόμα δεν έχουμε βρει τον συνδετικό κρίκο όλων των φυσικών δεσμών.

Πέραν τούτου κι εγώ δεν πιστεύω πολύ στην  μετενσάρκωση
Όχι όμως γιατί το απορρίπτω με τους "νόμους" της φύσης αλλα επειδή δεν μου έρχεται καλά...
μπορεί να είναι και χαζομάρα μπορεί και εξυπνάδα μου αλλα ακόμα δεν μου βγαίνει.....

όταν τα κακαρώσω και γίνω σέξι μοντέλο μπορεί να ξαναμπώ εδώ μέσα να σας πω γύρισα....
μέχρι τότε η επιστήμη σηκώνει τα (ότι θέτε) ψήλά

sourtoyki

kostasD33 .......αν γινεις γυναικα σεξυ μοντελο θελεις να γνωριστουμε;

KostasD33

ντακς βρε θα τα βρούμε
Αρκεί να γίνεις κι εσύ απολλώνιο σώμα και να έχεις πλούσιο πνευματικό κόσμο (δεκτά και ακίνητα, μετοχές, ομόλογα) και φυσικά να μη έχεις καβούρια στις τσέπες


μόλις βόλεψα και την μετεμψύχωση μου LoL

pixie

Ερχόμαστε και φεύγουμε χωρίς να ξέρουμε γιατί μας πήρε αυτή η γη στην αγκαλιά της!


Αν και μόλις γύρισα από τρελή οινοποσία, θα κάνω μια προσπάθεια... :mryellow:

Η πιο σημαντική λειτουργία του αιθερικού σώματος είναι ότι ουσιαστικά είναι ο μεσάζων ανάμεσα στο υλικό μας σώμα και τα άλλα ανώτερα ενεργειακά σώματα. Όπως και το υλικό έτσι και το αιθερικό, αντιδρούν στις σκέψεις κι αυτός είναι ο λόγος που λέμε ότι η θετική σκέψη επηρεάζει την υγεία!
Οι θεραπευτές λένε ότι στο αιθερικό βρίσκεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αφού είναι η ασπίδα προστασίας μας.
Αιθερικό σώμα έχουν επίσης όλα τα έμβια όντα, ειδικά τα λουλούδια έχουν μια τεράστια ενεργειακή ακτινοβολία και μάλιστα εναρμονιστική. Το ότι τα φυτά αντιδρούν στην αγάπη και την ευγνωμοσύνη των ανθρώπων με μεγαλύτερη ακτινοβολία γιαυτή την προσφορά τους, είναι μάλλον γνωστό κι ακόμα ψάχνουμε το γιατί.

pixie

Κι εδώ θα πρέπει να γίνει μια αναφορά και στο αστρικό σώμα! Το αστρικό σώμα, λοιπόν, έχει τους δικούς του νόμους, αποθηκεύει ωστόσο όλα τα συναισθήματά μας, τους φόβους, το θυμικό γενικότερα.


Αν συνεχώς έχουμε δύσκολα συναισθηματικά ή υπαρξιακά προβλήματα, που δεν μπορούμε να επιλύσουμε γιατί το ασυνείδητο επίπεδο ακτινοβολεί συνεχώς αντιφατικές συχνότητες, αυτά τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε όλες τις διαδοχικές μετενσαρκώσεις.
Ο λόγος? Γιατί το αστρικό σώμα δεν πεθαίνει, εξακολουθεί να ζει και μετά τον φυσικό θάνατο και όποια πληροφορία ή εμπειρία έχει καταγραφεί και αποθηκευτεί στο αστρικό σώμα, μεταφέρεται και στο νέο φυσικό σώμα κατά την ενσάρκωση...

Συνεπώς, όταν ''φεύγουμε'', δεν πρέπει να αφήνουμε ανεπίλυτα προβλήματα και εκκρεμότητες, γιατί αυτά θα καθορίσουν τις συνθήκες της νέας ζωής...