Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,323
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 164
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 162
  • Total: 163
  • Leon

ΤΑΦΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Ξεκίνησε από gon, Μάρτιος 07, 2008, 07:34:46 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

gon

Η διημεριδα οργανωθηκε απο την "Ελληνικη Αγωγη", οποιος θελει περισοτερες πληροφοριες θα βρει το τηλεφωνο στο τελος του δελτιου τυπου. Επισης ακουσα οτι θα κυκλοφορησει κασετα VHS με τις ομιλιες που εγιναν.

Αθήνα 01/10/2002

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 29 έλαβε χώρα στο Ίδρυμα <<ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ-ΧΟΡΝ>> στην πλάκα, συνέδριο για την παρουσία του Μ.Αλεξάνδρου στην Ανατολή και ειδικότερα για τις ανασκαφές της κας Λιάνας Σουβαλτζή, στην όαση Σίουα και την πιθανή ανακάλυψη του Τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στο συνέδριο έλαβαν μέρος, σπουδαίοι επιστήμονες, όπως ο επίκουρος καθηγητής της κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κος ʼγγελος Παπαιωάνου, η επίκουρος καθηγήτρια Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Μάρω Παπαθανασίου κ.α. οι οποίοι παρουσίασαν τους λόγους για τους οποίους πιστεύουν ότι η συνέχιση των ανασκαφών στην όαση Σίουα, μπορεί να κρύβει μεγάλο ενδιαφέρον. Κυρίως απεδείχθη η ελληνικότητα του μνημείου και το επείγον της συνέχισης των ανασκαφών.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν και δύο Αιγύπτιοι Πρυτάνεις, ο ένας ελληνιστής, ο κ. Σααντάνι και ο δεύτερος επιγραφολόγος-αρχαιολόγος, ο κ. Νουρ-Ελ Ντιν.
Ο κ. Νουρ-Ελ Ντιν είναι πρύτανης του πανεπιστημίου του Καίρου, αλλά και ο αρχαιολόγος, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν ο πρόεδρος του Αιγυπτιακού Συμβουλίου αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα ο επίσημος επιθεωρητής του Αιγυπτιακού Κράτους, στις ανασκαφές όλων των ξένων αποστολών και κατά συνέπεια και της ελληνικής αποστολής της κας Λιάνας Σουβαλτζή. Μάλιστα οι ανασκαφικές άδειες που λάμβανε η κα Σουβαλτζή από το 1989, έως το 1995 είχαν την δική του υπογραφή.
Σε ερώτηση, γιατί σταμάτησαν οι ανασκαφές στην όαση Σίουα και για το αν ευσταθούσαν οι διάφορες κατηγορίες εναντίον της κας Σουβαλτζή, ότι δηλαδή δεν είχε κάνει σωστά την δουλειά της ή το ότι κατέστρεψε διάφορα ευρήματα, ο υπεύθυνος επιθεωρητής, για να επιβεβαίωση επισήμως την αλήθεια ή όχι όλων αυτών των κατηγοριών, απάντησε τα εξής (ακολουθεί το κείμενο, όπως ακριβώς απομαγνητοφωνήθηκε από την απάντηση του κ. Πρυτάνεως και τ. Προέδρου του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων):
ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί σταμάτησαν οι ανασκαφές της αποστολής της κ. Σουβαλτζή;

Απάντηση:
<<Μπορώ να πω ότι ντρέπομαι όταν μια αποστολή –οποιαδήποτε- σταματά για τον οποιαδήποτε λόγο. Σύμφωνα με την Νομοθεσία που διέπει τις Αιγυπτιακές αρχαιότητες, εάν η αρχαιολογική αποστολή κάνει πραγματικά ένα μεγάλο λάθος, κυρίως εάν δεν μπορεί να διενεργήσει την ανασκαφή με τον σωστό τρόπο ή αν αφαιρεθούν κάποια αντικείμενα από τον χώρο της ανασκαφής, σ’ αυτή την περίπτωση λέμε πολύ ευγενικά: λυπούμαστε πάρα πολύ αλλά δεν μπορείτε να συνεχίσετε.
Κάτι τέτοιο δεν συνέβη με την ελληνική αποστολή. Εργάζονταν με επιστημονικότατο τρόπο και δεν έκαναν κανένα λάθος. Και σε καμία περίπτωση δεν παρέβησαν τον νόμο.
Εγώ ως υπεύθυνος των αρχαιοτήτων στην Αίγυπτο πρέπει να αντιμετωπίζω οποιαδήποτε αποστολή, από οποιαδήποτε χώρα και αν προέρχεται με τον ίδιο τρόπο. Να μην κάνω κανενός είδους διακρίσεις. Και ως εκ τούτου επειδή η ομάδα της κ. Σουβαλτζή εργάστηκε και με επιστημονικό τρόπο και δεν παραβίασε κανέναν από τους κανόνες, προσέφερα την πλήρη υποστήριξή μου. Και αυτή την στιγμή δεν υπερασπίζομαι ούτε την κ. Σουβαλτζή, ούτε την ομάδα της. Αυτή την στιγμή υπερασπίζομαι τις επιστημονικές αρχές και την αρχαιολογία. Έχω συναίσθηση της ευθύνης μου, του ονόματός μου και της φήμης μου, την οποία πρέπει να προστατεύσω.
Προσπάθησα να μάθω γιατί σταμάτησε η αποστολή αφ’ ότου εγώ απεχώρησα. Αυτό που λένε είναι ότι απαιτείται εκτός από την κ. Σουβαλτζή η παρουσία και άλλων αρχαιολόγων με τους οποίους πρέπει να συνεργαστεί. Συμβούλεψα την κ. Σουβαλτζή να συμπεριλάβει στην ομάδα της άλλους δύο αρχαιολόγους από ευρωπαϊκές χώρες: έναν άγγλο και έναν γερμανό, έτσι ώστε να γίνει αποδεκτή η αποστολή. Όμως ως Αιγύπτιος και αιγυπτιολόγος δεν συμφωνώ να αντικαταστήσει κάποιος άλλος την κ. Σουβαλτζή. Έκανε την ανακάλυψη και είναι το δίκαιο να την συνεχίσει και να παραμείνει επί κεφαλής. Δεν ξέρω ποιός είναι αντίθετος σ’ αυτή την υπόθεση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κατέχει μία ισχυρή θέση>>.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν πολλά:
Πρώτον: Ποιός και για ποιούς λόγους διέδωσε όλα αυτά τα ψεύδη, περί υποτιθεμένων κλοπών και καταστροφών στην Ελλάδα, συκοφαντώντας την ελληνική αποστολή;
Δεύτερον: Γιατί το ελληνικό κράτος, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της κ. Σουβαλτζή, δεν παρεμβαίνει ώστε να συνεχιστούν οι ανασκαφές;
Τρίτον: Μετά από αυτή την επίσημη διάψευση όλων των συκοφαντιών τι μέλλει γενέσθαι;
Σας ενημερώνουμε ότι για λόγους αξιοπιστίας οι δηλώσεις υπάρχουν καταγεγραμμένες σε μαγνητόφωνο, αλλά και σε κάμερα.

Τηλ. Επικοινωνίας: 010-52.02.393

162 Επισκέπτες, 1 Χρήστης