Ειδήσεις:

Το φτιάχνουμε ακόμα.. υπομονή ...

Main Menu

Εκκλησία και σχολικά βιβλία

Ξεκίνησε από KostasD33, Οκτωβρίου 09, 2010, 01:37:31 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

KostasD33

Διάβαζα ότι η ελληνική εκκλησία θέλει να ελέγχει και φυσικά να έχει λόγο για τα σχολικά βιβλία.
Το δικό μου ερώτημα είναι
Η ελληνική εκκλησία θα δεχτεί να ελεχθούν και τα δικά τους λογιστικά βιβλία?

pixie

Δεν νομίζω, Κώστα, πως η εκκλησία έδωσε ή θα δεχτεί να δώσει ποτέ ρεπόρτο για τα ''προσωπικά'' της.
Ούτε η οικονομική κρίση, όπως είδαμε, κατάφερε να αγγίξει τα λογιστικά της βιβλία, ούτε τίποτα.

Από τη στιγμή που ουσιαστικά δεν ελέγχεται από το κράτος και λειτουργεί ανεξάρτητα ή έστω ως ημι-αυτόνομος χώρος εντός της Ελλάδας, θέτει ανενόχλητη βεβαίως τους δικούς της περιορισμούς και νόμους.
Η εκκλησία πάντα εξαιρείται όταν οι πολίτες πληρώνουν τους φόρους, μια χαρά απαλλαγμένη από φορολογία για την περιουσία της.

'Επειτα, δεν θυμάμαι να υπήρξε ποτέ κάποιο αρμόδιο κρατικό όργανο να ψάξει τα λογιστικά βιβλία της εκκλησίας και να ελέγξει την αλήθεια τους, άλλωστε τα πραγματικά έσοδα μάλλον σε ''διπλά'' βιβλία καταγράφονται, υπάρχει κι αυτό το θέμα με τις δωρεές, πού να βρεθεί άκρη!

κώστας

Η ελληνική εκκλησία θα δεχτεί να ελεχθούν και τα δικά τους λογιστικά βιβλία?
Γιατί, το ελληνικό κράτος
δέχεται να ελέγχει τα σχολικά βιβλία
η εκκλησία;

Τώρα, πόσο απειλητικό είναι
το να θέλει κάποιος να έχει λόγο για θέματα που σε αφορούν,
εξαρτάται από τι και ποιες παραχωρήσεις
είσαι διατεθειμένος να κάνεις
στο λόγο σου.
eLe

GEORGIA 111

έλεγχος κράτους -- κράτος -- έλεγχος εκκλησίας

έλεγχος κράτους -- κράτος -- έλεγχος σχολείωνΣτην αρχή αυτή γίνεται λάθος και μετά απλά , συνεχίζεται με διάφορες εκφάνσεις .
 Όπως για παράδειγμα,μέσω της προσπάθειας της εκκλησίας να ασκήσει έλεγχο στα σχολεία (τα οποία δέχονται έλεγχο από το κράτος) , τη στιγμή που η ίδια δε δέχεται , από την ίδια βάση .

larus audouinii

Ποια βιβλία να ελέγχει; Τα σχολικά βιβλία ή τα βιβλία του μαθήματος θρησκευτικών ;

Πάντως είναι ένα σημαντικό θέμα, που δεν αφορά μόνο τα δικά μας συλήβδην, αλλά την διεθνή κοινότητα

pixie

Από ένα παλιότερο σχετικό άρθρο στο ΒΗΜΑ.

''Ιερά Εξέταση'' για τα σχολικά βιβλία!


Ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα μελετήσει τα διδακτικά εγχειρίδια των Νέων Ελληνικών, της Ιστορίας και των Θρησκευτικών.

Τη συγκρότηση επιτροπών που θα μελετήσουν τα σχολικά βιβλία των Νέων Ελληνικών, της Ιστορίας και των Θρησκευτικών αποφάσισε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα, πρότεινε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα μελετήσει τα βιβλία, καθώς, σύμφωνα με τους αρχιερείς προωθούν την αποχριστιανοποίηση της παιδείας!


Το θέμα έθεσε πρώτος ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ο οποίος ζήτησε να ληφθούν μέτρα. Γρήγορα το αίτημα υποστηρίχθηκε από τους Μητροπολίτες Καισαριανής κ. Δανιήλ, Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο και Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο.

''Ολα όσα συμβαίνουνείναι διότι η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της ηθικής κρίσης. Η οποία ηθική κρίση οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει παιδεία'' είπε ο κ. Γερμανός και πρόσθεσε: ''Η κυβέρνηση γκρεμίζει το υπόβαθρο της παιδείας, διότι δεν έχει μέσα τα Θρησκευτικά και την Ιστορία της πατρίδας μας''.

Ο Μητροπολίτης Καισαριανής από την πλευρά του παρουσίασε αποσπάσματα βιβλίων των Νέων Ελληνικών που διδάσκονται στα δημοτικά σχολεία και τα οποία, όπως υποστήριξε, απαξιώνουν την Εκκλησία, τον κλήρο και τον ρόλο που διαδραμάτισε σε συγκεκριμένες ιστορικές στιγμές. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε τη συγκρότηση επιτροπών και την αποστολή εγγράφου διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.