Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,323
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 244
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 257
  • Total: 258
  • Leon

Μαθηματικά, Φυσική και... Χημεία

Ξεκίνησε από Nikos Apomakros, Μαΐου 10, 2012, 04:04:38 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Nikos Apomakros

[quote user="pixie" post="366371"]Λίγο η σύγκριση όπως λες, λίγο οι διακρίσεις και οι θέσεις ζωής βάσει κάποιας κοινωνικής ιδιότητας... η ελαφρότητα του Είναι όπως θάλεγε και ο Κούντερα... οι χαμηλές δονήσεις στις επιλογές, ο εγωκεντρικός μηχανισμός, η δυναμική του εφήμερου ή του υλικού κέρδους ως πραγματικότητα - και μάλιστα όχι πάντοτε με καθαρές προθέσεις αλλά σε σχέση με την απώλεια του άλλου - και πάει λέγοντας σε στόχους καθολικούς κι όρους αβάσταχτους.

Θα ήταν μια δραματική ανατροπή η αλλαγή που αναφέρεις στο τέλος, όπως και κάθε εξιδανίκευση βέβαια. Να τελειώνουμε πια μ' αυτή την ασυλλόγιστη λεηλασία, την ψευδαίσθηση που θεωρούμε ζωή ενώ δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι 5 αισθήσεις μας, οι φτωχές και ανίδεες, που μας ξεγελάνε. Μακάρι... και να συναντιόντουσαν, λέει, οι άνθρωποι σε ένα πνευματικό ταξίδι, στην έκσταση μιας άγραφης σελίδας... να μπορούν να μάχονται δίχως ανώτερη δικαιολογία για κάθε διαλλεκτική χίμαιρα και κάθε συναίσθημα πλαταίνοντας την πορεία τους την ορατή και την αόρατη... στη διαισθητική σύλληψη της πραγματικότητας... κρατώντας ελάχιστες αντισταθμιστικές διαφυγές...[/quote]

Αμήν

Δεν είναι ακατόρθωτο, ουτοπικό, καθαρά ιδεατό...
Το μόνο που χρειάζεται, είναι μια σωστή έναρξη.
Βέβαια... η Αρχή, δεν είναι το ήμισυ του παντός,
όπως συνηθίζουμε να λέμε, αλλά το Παν.
Για τους απόλυτα ντετερμινιστές τουλάχιστον.

Ελπίζω λοιπόν η Αρχή να συμπεριλάμβανε, στις επερχόμενες
συνέπειές της, κι ένα τέτοιο ... σχήμα ανθρώπινης αντίληψης,
συναίσθησης, βούλησης, δράσης κι αλληλεπίδρασης.
Επειδή η άγνοια γεννά τις πιθανότητες, στην απόλυτη άγνοια,
τα πάντα είναι πιθανά.

ΥΓ: Έχω την εντύπωση πάντως ότι μετά τα όσα είπα, κάποιος ευκόλως
θα συνέχεε ντετερμινισμό με μοιρολατρεία. Δεν έχουν καμμία σχέση πέραν
του ότι κάποιος ημιτελώς ντετερμινιστής, παρερμηνεύοντας σημαντικά
σημεία της θεώρησης αυτής, ενδέχεται να υπέπεφτε στη μοιρολατρεία,
έχοντας πλούσιο φυσικά και το στοιχείο της μεμψιμοιρίας.

pixie

Έχεις δίκιο για την άγνοια, εμένα βέβαια με τρομάζει περισσότερο η ημιμάθεια και η κακή χρήση των πληροφοριών και μάλιστα από υγιή άτομα. :razz:  

Με τρομάζουν επίσης τα άτομα που μεταφέρουν ενεργειακά ρεύματα χαμηλής συχνότητας και μακιγιάρουν με μανιακή ικανοποίηση την ανοησία που πάντα βρίσκει τους απολογητές της.

vencedor

black_velvet

[quote user="pixie" post="366426"]Έχεις δίκιο για την άγνοια, εμένα βέβαια με τρομάζει περισσότερο η ημιμάθεια και η κακή χρήση των πληροφοριών και μάλιστα από υγιή άτομα. :razz:  

Με τρομάζουν επίσης τα άτομα που μεταφέρουν ενεργειακά ρεύματα χαμηλής συχνότητας και μακιγιάρουν με μανιακή ικανοποίηση την ανοησία που πάντα βρίσκει τους απολογητές της.[/quote]

Συμφωνώ και επαυξάνω.

Η ξερολίαση όμως, φαινόμενο των καιρών μας, αλλά και η απόλυτα αρνητική ενέργεια των επίμονων στις θέσεις τους που επιτίθενται σε κάθε διαφορετική με την δική τους άποψη, δυστυχώς είναι πολλάκις χειρότερη τελικά από την όποια ημιμάθεια. Πρόκειται μάλλον για την χειρότερη μορφή της.
(Γι' αυτό το "σημείο των καιρών μας", δεν είμαι και απόλυτα βέβαιη. Ίσως να συνέβαινε πάντα. Απλά σήμερα να είναι πολύ περισσότερα τα μέσα που βρίσκει για να εκφραστεί. Όπως κάθε τι άλλο, εξάλλου  ;-)  ).
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

Nikos Apomakros

Εγώ πάντως επειδή βλέπω το ποτήρι μισοάδειο κι όχι μισογεμάτο...
δεν είμαι ημιμαθής ξερόλας αλλά ημιαμαθής  :mryellow:

pixie

'' Ημιαμαθής''...

Τάχα δεν κρύβει κι αυτό μια υπόνοια καθαρής γνώσης?

Όπως και κάθε ατέλεια... Δεν είναι μια μορφή τελειότητας?

Nikos Apomakros

Έτσι κι αλλιώς οι "ατέλειες" είναι ανθρώπινη επινόηση προκειμένου να εκφραστεί το αθέμιτο και
να διευκρινιστεί/επιδιωχθεί  το (υποκειμενικότατο εννοείται) ιδεατό.

katinaki

Ξέρω ειμαι off topic, αλλά στη Φυσική τους ρημάξανε φέτος στις Πανελλήνιες!

pixie

[quote user="Nikos Apomakros" post="366191"]Η κριτική για τις σκέψεις, αποφάσεις, κινήσεις και πράξεις των άλλων είναι πολύ ευκολότερη από την μελέτη, παραδοχή αλλά και πλήρη κατανόηση των πραγματικών αιτιών που τις προκαλούν..........................................

Κάποτε θα μάθουμε. Κι όταν θα καταλάβουμε τι ακριβώς μάθαμε, τότε μόνο θα ξέρουμε πότε να λέμε "γνωρίζω" και θα πάψουμε τις κατακρίσεις.

"...Η νέα έρευνα έδειξε ότι οι ψυχοπαθείς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους ανθρώπους, έχουν λιγότερη φαιά ουσία στις περιοχές εκείνες του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για την κατανόηση των συναισθημάτων και των προθέσεων των άλλων. [/quote]

Ως προς την έννοια της ενσυναίσθησης, εκείνο που έχω να πω είναι πως συνυπάρχει με τον ορθολογισμό.
Αν κάποιος σκέφτεται μόνο τον εαυτό του και είναι προσηλωμένος στο προσωπικό του όφελος δεν νομίζω πως είναι σε θέση να αντιληφθεί πέραν του εαυτού του πολύ δε περισσότερο να συμμετέχει βιωματικά στα προβλήματα των άλλων αφού δεν αισθάνεται καν πως τον αφορούν.
Η έλλειψη ενσυναίσθησης δεν έχει να κάνει λοιπόν μόνο με δυσλειτουργίες και ψυχολογικά ασταθείς ανθρώπους εκ γενετής, αλλά και με άτομα μορφωμένα, δημιουργικά με μια σαφή κοινωνική επίφαση που όμως δεν γνωρίζουν τον τρόπο να κατανοούν μπαίνοντας στη θέση του άλλου ή είναι ανώριμα για μια ολοκληρωμένη κοινωνική συναλλαγή.
Από έλλειψη ενσυναίσθησης φυσικά παρατηρούνται σήμερα όλα τα σημεία παρακμής στις ανθρώπινες σχέσεις, όπως πχ. η χωριστική διάθεση, η απομόνωση, η καχυποψία ή η αδιαφορία και η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας.

257 Επισκέπτες, 1 Χρήστης