Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,323
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 187
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 262
  • Total: 263
  • Leon

Ψευδαίσθηση της ύλης και... Σύμπαν...

Ξεκίνησε από pixie, Ιουνίου 17, 2009, 04:26:21 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

Οι περισσότερες ανατολικές θρησκείες και φιλοσοφίες υποστηρίζουν ότι, ο υλικός κόσμος που μας περιβάλλει, δεν είναι τίποτα άλλο από μια ψευδαίσθηση!

''Στην πραγματικότητα είμαστε ένα είδος δεκτών που κολυμπούν σε μια απέραντη πολύχρωμη θάλασσα συχνοτήτων και αυτό που δεχόμαστε το μετασχηματίζουμε μαγικά σε φυσική πραγματικότητα σε ένα από τα δισεκατομμύρια κόσμων που υπάρχουν στο υπέρ - ολογράφημα.
Σε ένα ολογραφικό σύμπαν αυτό που δεχόμαστε σαν πραγματικότητα είναι μονάχα ένας λευκός καμβάς που μας περιμένει να του ζωγραφίσουμε οποιαδήποτε εικόνα επιθυμούμε.''

Κοντεύω να πειστώ κι εγώ τελευταία πως ίσως δεν υπάρχει τίποτα υλικό γύρω μας, πως τα πάντα είναι δονήσεις!
Διασταυρούμενες δονήσεις που δημιουργούν την ψευδαίσθηση της ύλης...

Είναι το ίδιο όπως συμβαίνει σε ένα κινηματογραφικό έργο. Στην οθόνη ουσιαστικά δεν υπάρχει τίποτα άλλο, μόνο διασταυρούμενα ηλεκτρικά φώτα που δημιουργούν όλη την αυταπάτη!
'Ετσι κι ο κόσμος, όλα είναι ένα ηλεκτρικό φαινόμενο. Ο κόσμος είναι φτιαγμένος από το ίδιο υλικό, την ίδια ουσία με τα όνειρα.
Κι όλες οι ασφάλειες είναι ένα ψέμα, μια αυταπάτη, όλες είναι φανταστικές.

Για λόγους ασφαλείας κινούμαστε σε καθορισμένους δρόμους, ενώ η αγάπη ας πούμε, δεν θα 'πρεπε να γνωρίζει καμία νομιμότητα! Η αγάπη θα 'πρεπε να είναι ελεύθερη από συμβάσεις κι η ζωή χωρίς ''καλούπια''.
Το ''όμορφο'' συμβαίνει με τον αυθορμητισμό. Η εξάσκηση δημιουργεί συνήθειες οπότε είναι σαν ένα είδος ηθοποιίας χωρίς μετάδοση εσωτερικής ενέργειας. 'Οταν αφήνεις τη ζωή σου να κυλήσει σ' όλες τις κατευθύνσεις χωρίς κανένα πρότυπο αναγκαστικής πειθαρχίας και υποχρεωτικής σύμβασης, τότε αποκτά τη δική της τάξη, ρέει σαν πλατύ ποτάμι, φτιάχνει το δικό της δρόμο. Σαν να 'ναι όλη αυτή η πορεία μια οντότητα, μια παρουσία ταυτόσημη!
Δεν υπάρχουν όμως κίνδυνοι? Ναι, αλλά αυτό είναι κάτι όμορφο, γιατί τότε υπάρχει περιπέτεια και ελεύθερη έκφραση του εαυτού μας, ενώ αν γίνεις στερεότυπο υπόδειγμα, θα έχεις μόνο μια εικονική ασφάλεια, επαναλαμβάνοντας τα ίδια πράγματα, παίρνοντας τον ίδιο δρόμο ξανά και ξανά...

Ζούμε, λοιπόν, σε έναν κόσμο νοερών απεικονίσεων?
Είμαστε υλοποιημένα κομμάτια της σκέψης ενός Θεού - Δημιουργού?
Είμαστε καμωμένοι απ' την ουσία των ονείρων κι όλο το Σύμπαν είναι μια ψευδαίσθηση?


pixie

pixie

Ακόμη και οι νοερές απεικονίσεις και άλλες εμπειρίες έκτατης πραγματικότητας μπορούν εύκολα να εξηγηθούν αν δεχτούμε την υπόθεση του ολογραφικού σύμπαντος.

Στο βιβλίο του ''Gifts of Unknown Things'', o βιολόγος Lyall Watson περιγράφει την συνάντησή του με μια ιέρεια στην Ινδονησία που ύστερα από ένα τελετουργικό χορό μπόρεσε να εξαφανίσει και να επαναφέρει ένα μικρό δάσος δέντρων.

Αλλά και στο θαυμάσιο βιβλίο του Paramhansa Yagananda ''Αυτοβιογραφία ενός Γιόγκι'' διαβάζουμε :

Πώς ένα παλάτι παρουσιάσθηκε στα Ιμαλάϊα.
'' ... ένα παμμέγιστο παλάτι που λαμποκοπούσε από χρυσάφι φάνηκε εμπρός μας.

-- Άφησε τα μάτια σου να χαρούν την απέραντη αυτή ομορφιά του παλατιού, που δημιουργήθηκε προς τιμή σου.

--Πέστε μου παρακαλώ εξηγήστε μου το μυστήριο. Πώς έγινε ?

--Ευχαρίστως να σας κατατοπίσω. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτε το ανεξήγητο σ’ αυτή την υλοποίηση. Ο κόσμος ολόκληρος δεν είναι παρά η σκέψη του Δημιουργού υλοποιημένη. Κι’ αυτός ο βαρύς γήινος όγκος, που ταξιδεύει στο διάστημα, είναι ένα όνειρο, μια σκέψη του Θεού.
Ο Θεός δημιούργησε τα πάντα όπως ακριβώς ο άνθρωπος, στον ύπνο του, αναπαριστά και ζωντανεύει δηλαδή δημιουργεί εκείνο που έχει απλώς στη υποσυνείδητη σκέψη του. Στην αρχή ο Θεός δημιούργησε, ή μάλλον σχημάτισε τη Γη, απλώς και μόνο μέσα στη σκέψη του , ως σύλληψη μιας ιδέας. Έπειτα παρουσιάσθηκε η ιδέα των μορίων και η σύλληψη της ιδέας προχώρησε. Με το συνδυασμό της ενέργειας αυτής των μορίων, των ατόμων δηλαδή, η ιδέα της σφαίρας πήρε μορφή στερεάς ύλης. Όλα τα μόρια της ύλης συγκρατούνται με τη θέληση του Θεού. Αν ο Θεός αποσύρει ή διακόψει τη θέλησή Του, η Γη θα αποσυντεθεί σε απλή ενέργεια.

Με τον τρόπο αυτό η Γη – ιδέα θα παύσει να υπάρχει αντικειμενικά.

--Αυτό το παλάτι που λάμπει από χρυσάφι και είναι τόσο καταπληκτικά πλούσια στολισμένο με τιμαλφή, δεν χτίστηκε με την εργασία των ανθρώπων. Το χρυσάφι δεν βγήκε με ανθρώπινο κόπο από τα βάθη της Γης, ούτε τα πολύτιμα πετράδια. Στέκεται εδώ σταθερό και ακλόνητο ως μνημειώδης πρόκληση στην ματαιοδοξία των ανθρώπων.

Μια κοινή πέτρα έχει μέσα της το μυστικό της καταπληκτικής ατομικής ενέργειας . Κατά τον ίδιο τρόπο ο μηδαμινότερος των θνητών αντιπροσωπεύει ένα απόθεμα δυνάμεως που ο καθένας αντλεί από τον θεό''.

Αλλά η πλέον εξωφρενική άποψη του ολογραφικού εγκεφαλικού μοντέλου του καθηγητή Pribram είναι εκείνη που προκύπτει ενώνοντας το μοντέλο αυτό με τη θεωρία του Bohm. Αν η πραγματικότητα του κόσμου δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια δευτερεύουσα πραγματικότητα και αυτό που υπάρχει δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ολογραφική δύνη συχνοτήτων και αν ακόμη ο εγκέφαλος είναι μόνο ένα ολόγραμμα που επιλέγει μερικές από τις συχνότητες αυτές μετασχηματίζοντάς τις σε αισθητικές αντιλήψεις, τι μένει από την αντικειμενική πραγματικότητα?


Με απλά λόγια δλδ. δεν μένει τίποτα, η αντικειμενική πραγματικότητα δεν υπάρχει !!!


 
Με στοιχεία από την μελέτη του καθηγητή
Μηχανικής των ρευστών & και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας


Βασίλη Χατζηγιάννη

κώστας

...η αντικειμενική πραγματικότητα δεν υπάρχει...
Πάντως,
δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο
για την υποκειμενική φαντασιοπληξία
η οποία υπάρχει
-θέλω να ελπίζω και-
αντικειμενικά.
eLe

kuria

[quote user="pixie" post="318542"]

Κοντεύω να πειστώ κι εγώ τελευταία πως ίσως δεν υπάρχει τίποτα υλικό γύρω μας, πως τα πάντα είναι δονήσεις!
Διασταυρούμενες δονήσεις που δημιουργούν την ψευδαίσθηση της ύλης...




pixie[/quote]

σιγα μην ολακερη kuria ειναι μονο μια δονηση στην περιφερεια σου, που παει και τρακαρει την αλλη δονηση τον κώστα, ισα για να σου δημιουργησει υλοψευδαισθηση...
 :mad:
εκεί που τα θέλω εκτοπίζουν τα πρέπει...

pixie

Γελάμε... γιατί οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι είμαστε φυσικές οντότητες που κινούνται σε ένα φυσικό κόσμο!

Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται η καθαρή ψευδαίσθηση. Διότι οι επιστήμονες επιμένουν ότι είμαστε ένα είδος δεκτών που κολυμπούν σε μια απέραντη πολύχρωμη θάλασσα συχνοτήτων και αυτό που δεχόμαστε το μετασχηματίζουμε μαγικά σε φυσική πραγματικότητα σε ένα από τα δισεκατομμύρια κόσμων που υπάρχουν στο υπέρ - ολογράφημα...

black_velvet

Πάντως, δε συγκρούονται πουθενά θρησκείες κι επιστήμη. Αν δει κανείς πολύ προσεκτικά τις θέσεις τους, θα διαπιστώσει πως συμφωνούν απόλυτα.
Ο τρόπος διατύπωσης διαφέρει: οι θρησκείες εξηγούν τα πράγματα όσο πιο απλά γίνεται, χρησιμοποιώντας την απλή, καθημερινή γλώσσα που ξέρει καθένας. Η επιστήμη τα αποδεικνύει με μαθηματικούς τύπους και θεωρήματα.
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

κώστας

...οι επιστήμονες επιμένουν...

Υποθέτω πως η επίκληση σε επιστήμονες
δηλώνει ότι ασπαζόμαστε τις γνώσεις τους.
Αν ναι, τότε, γιατί δεν γίνεται επίκληση
στη συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων
που διαφωνούν με τα παραπάνω;
Επιπλέον, δυσκολεύομαι να αντιληφθώ
πώς από ένα πείραμα, εξάγεται ένα συμπέρασμα
από το οποίο -ανακατεύοντας ανατολικές θεωρίες-
καταλήγουμε στα δισεκατομμύρια κόσμων του υπερ-ολογραφήματος...
Δεν είναι πολύ πιο απλό το
"όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει";

Και εν πάση περιπτώσει
από έναν επιστήμονα της μηχανικής των ρευστών
αναμένω να μου περιγράψει το πείραμα,
να μου το αναλύσει επιστημονικά
και όχι να μου αραδιάζει σελίδες θεωρητικές.
Με ανησυχεί δε, η σύνδεση του εν λόγω επιστήμονα
με έναν άλλον επιστήμονα, ονόματι Φουράκη
που αποτελεί συχνό μέλος των πάνελ του χαρδαβέλλα.

Τέλος, ένα σχόλιο για τις θρησκείες...
οι οποίες εξηγούν απλοϊκά και όχι απλά.
eLe

black_velvet

[quote user="κώστας" post="326086"]...
Τέλος, ένα σχόλιο για τις θρησκείες...
οι οποίες εξηγούν απλοϊκά και όχι απλά.[/font][/color][/quote]

Ας πούμε πως ακολουθώ το παράδειγμά τους. Στην καθομιλουμένη, η διαφορά του απλοϊκού με το απλό είναι ανύπαρκτη.
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

kuria

μην ακουσω καμια δονηση να παραπονιεται για τα περιττα κιλα της, γιατι θα γινει της... π...ραγματικοτητας του υπερ ολογραφηματος...
εκεί που τα θέλω εκτοπίζουν τα πρέπει...

κώστας

eLe

cna

Κώστα όταν ο Αϊνστάιν διατύπωσε την θεωρία της σχετικότητας δεν υπήρχε πείραμα με το οποίο μπορούσε να την αποδείξει. Μια υπόνοια απόδειξης ήρθε με την εξήγηση της απόκλισης της θέσης του ερμή κατά 8 λεπτά της μοίρας λόγω της καμπύλωσης του χωροχρόνου από την μάζα του Ήλιου. Η οριστική απόδειξη ήρθε με την εφεύρεση του κύκλοτρου 3-4 δεκαετίες μετά την διατύπωση της θεωρίας. Βέβαια σήμερα με τους επιταχυντές τύπου CERN δεν είμαστε τόσο σίγουροι ότι η παραδοχή της ανώτατης ταχύτητας των 300.000 χλμ / ώρα ισχύει τελικά. Άλλωστε και ο ίδιος ο Αϊνστάιν είχε πεί ότι έκανε την παραδοχή για να χαϊδέψει τα αυτιά των θρησκόληπτων της εποχής. Αυτό που θέλω να πω δηλαδή είναι ότι δεν είναι προαπαιτούμενο το πείραμα για να διατυπωθεί η θεωρία. Η pixie εδώ αναφέρει την θεωρία της κβαντομηχανικής η οποία είναι γνωστή ως θεωρία των χορδών. Διατυπώθηκε δε σε μια προσπάθεια να απλοποιήσει τον κόσμο που ζούμε δεδομένου ότι αν αποδειχθεί ότι ισχύει τότε δεν θα έχουν έννοια τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια όπως τα ξέρουμε σήμερα. Αν αποδειχθεί ότι ισχύει τότε θα μιλάμε για 2-3 τύπους μαζών οι οποίες αλλάζουν την παρουσία τους ανάλογα με το πώς πάλλονται ή πώς διασταυρώνονται οι ταλαντώσεις τους. Πάντως μαθηματικά η θεωρία έχει αποδειχθεί, μένει μόνο το πείραμα που θα την επιβεβαιώσει. Αν τελικά λειτουργήσει το CERN τότε θα ξέρουμε και πειραματικά κατά πόσο ισχύει η θεωρία.

κώστας

cna,
η θεωρία των χορδών
στηρίζεται στην ιδέα
να εκληφθεί ως "μοναδιαίο μέγεθος"
-αντί του αδιάστατου σημείου-
μία κλωστή, η οποία έχει ήδη διάσταση, μήκος.
Ξεκινώντας λοιπόν, έχοντας ήδη διάσταση
πιθανά οδηγηθούμε σε 4η, 5η ή παραπάνω (10, 12, 20) διαστάσεις.
Η έννοια του ολογραφήματος, αναφέρεται
για να περιγραφεί σε κατανοητό επίπεδο
για εμάς, τους έχοντες τρισδιάστατη αντίληψη
η όλη σύλληψη της ιδέας.
Βασικά συμφωνώ με όσα γράφεις.
Από το σημείο αυτό όμως,
μέχρι τα "δισεκατομμύρια κόσμων"
απέχουμε πάρα πολύ.
eLe

pixie

Κι επειδή αναφέρθηκε ο Αϊνστάιν...


''Ένα ανθρώπινο ον είναι μέρος του όλου, που καλείται από εμάς σύμπαν, ένα μέρος περιορισμένο στον χώρο και στον χρόνο. Αυτό συλλαμβάνει τον εαυτό του, τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του ξεχωριστά από το υπόλοιπο... ένα είδος οπτικής ψευδαίσθησης της συνείδησής του.

Αυτή η ψευδαίσθηση είναι ένα είδος φυλακής για εμάς, που μας περιορίζει στις προσωπικές μας επιθυμίες και στην έλξη μόνο λίγων ανθρώπων που είναι κοντά μας.
Η αποστολή μας πρέπει να είναι να απελευθερώσουμε τους εαυτούς μας από αυτήν την φυλακή διευρύνοντας τον κύκλο της συμπόνιας μας για να αγκαλιάσουμε όλα τα ζωντανά πλάσματα και ολόκληρη την φύση μέσα στην ομορφιά της...''

pixie

[quote user="pixie" post="326153"]Κι επειδή αναφέρθηκε ο Αϊνστάιν...


''Ένα ανθρώπινο ον είναι μέρος του όλου, που καλείται από εμάς σύμπαν, ένα μέρος περιορισμένο στον χώρο και στον χρόνο. Αυτό συλλαμβάνει τον εαυτό του, τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του ξεχωριστά από το υπόλοιπο... ένα είδος οπτικής ψευδαίσθησης της συνείδησής του.

Αυτή η ψευδαίσθηση είναι ένα είδος φυλακής για εμάς, που μας περιορίζει στις προσωπικές μας επιθυμίες και στην έλξη μόνο λίγων ανθρώπων που είναι κοντά μας.
Η αποστολή μας πρέπει να είναι να απελευθερώσουμε τους εαυτούς μας από αυτήν την φυλακή διευρύνοντας τον κύκλο της συμπόνιας μας για να αγκαλιάσουμε όλα τα ζωντανά πλάσματα και ολόκληρη την φύση μέσα στην ομορφιά της...''[/quote]


Θέλω να προσθέσω το παρακάτω, ίσως αξίζει να το δείτε..

Για όποιον ενδιαφέρεται βέβαια...


larus audouinii

Η θεωρία του πολυσύμπαντος έχει επιστημονικά θεμέλια; Μπορεί να ελεγχθεί ;

Μια άλλη κριτική που ασκείται συχνά στη θωρία του πολυσύμπαντος είναι ότι δεν είναι επιστημονική,υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί ούτε πειραματικά ούτε μέσω παρατήρησης
Αυτή η ένσταση έχει αρκετά γερές βέσεις
Πράγματι, ο έλεγχος του ισχυρισμού ότι το σύμπαν μας συντροφεύεται από αναρίθμητα άλλα σύμπαντα φαντάζει αδύνατος Δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε τα άλλα σύμπαντα για δυο λόγους:Πρώτον διότι βρίσκονται σε απιστευτα μακινές αποστάσες και δεύτερον επειδή απομακρύνονται από εμάς πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός Άρα δικαίως ασκείται η συγκεκριμένη κριτική, αφου η θεωρία βασίζεται σε οντόττες που δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε
Μπορούμε όμως να βρούμε έμμεσες αποδείξεις που θα στηρίξουν τη θεωρία
Κάποιες φορές στην επιστήμη έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην πρόβλεψη μιας θεωρίας,ακόμα κι ανη συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν είναι ελεγξιμη, αρκει η θεωρία να διαθέτει στο σύνολό της γερά θεμέλια Η γενική θεωρία της σχετικότητας, για παράδειγμα, μπορεί να εφαρμοστεί για το εσωτερικό μιας μαυρης τρύπας, παρόλο που οι συγκεκριμένες περιοχές του κοσμικού χώρου είναι αδύνατο να παρατηρηθουν- ο΄τε καν θεωρητικά-δεδομένου ότι περιβάλονται από ορίζοντες γεγονότων
Επειδή όμως η γενική σχετικότητα έχει περάσει με άριστα τόσες πολλές δοκιμασίες, οι φυσικοί είναι αρκετά βέβαιοι ότι  μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για να περιγράψουν τα φαινόμενα στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας
Εάν η θεωρία των χορδών/θεωρία Μ ή κάποια άλλη επιστημονική ενοποιημένη θεωρία, η οποία προβλέπει την ύπαρξη πολλαπλών πιθανών κόσμων, μπορούσε να ελεγχθεί πειραματικά, θα μπορούσαμε να δώσουμε βάση στην πρόβλεψή της για την ύπαρξη του πολυσύμπαντος
Δυστυχώς ο πειραματικός έλεγχος της θεωρίας των χορδών είναι μια μακρινή προοπτική, ωστόσο αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους περιορισμούς της υφιστάμενης επιστημονικής γνώσης
Τίποτε δεν αποκλείει ότι στο μέλλον θα διατυπωθεί πειραματικά μια ολοκληρωμένη ενοποιημένη θεωρία
Από αυτή την άποψη λοιπόν, η θεωρία του πολυσύμπαντος κινείται στα όρια μεταξύ της επιστήμης και της φαντασίας

Μια άλλη πηγή έμμεσων αποδείξεων για την ύπαρξή του είναι η μελέτη των λεπτομερειών του ακριβούς συντονισμού
Η θεωρία του πολυσύμπαντος αποσκοπεί στην αντικατάσταση της φαινομενικής ΄τπαρξης κάποιοθ κοσμικού σχεδιασμού από την παρέμβαση της τυχαιότητας
Το καλό με τον παράγοντα τύχη είναι ότι μπορούμε να τον ορίσουμε μαθηματικά με μεγάλη ακρίβεια
ΟΙ κανόνες της τυχαιότητας και οι ιδιότητες των τυχαίων μεταβλητών έχουν μελετηθεί διεξοδικά, ενώ ορισμένες χαρακτηριστικές ιδιότητές τους είναι ευρέως γνωστές Η πεμπτουσία του ανθρώπινου μηχανισμού ειναι οτι εμείς οι ίδιοι επιλέξαμε το σύμπαν μας επειδή είναι κατοικίσιμο και, ως εκ τούτου, απολύτως απολύτως μη τυπικό του συνόλου των υπαρκτών συμπάντων
Είναι, όμως, τόσο κολοσσιαίος ο αριθμός των υπαρκτών συμπαντων (τουλάχιστον στην εκδοχή του πολυσύμπαντος που προτάσει η θεωρία των χορδών), που είναι εξαρετικά πιθανό να υπάρχουν και πολλά άλλα σύμπαντα τα οποία θα είναι ικανά να φιλοξενήσουν τη ζωή και θα διαφέουν οριακά μόνο από το δικό μας

Ο ακριβής συντονισμός δεν σημαίνει όλα ή τίποτα: Μέχρι του σημείου, όλες οι παράμετροι που απαιτεί μπορούν να πάρουν διαφορετικές τιμές , οι οποίες θα είναι απολύτως συμβατές με το φαινόμενο της ζωής Για παράδειγμα, εάν σε κάποιο σύμπαν η ηλεκτρομαγνητική δύναμη  είναι κατά 1% ισχυρότερη το σύμπαν αυτό θα είναι κατοικίσμο
Εάν όμως, η ισχύς του ήταν κατά 50% ισχρότερη, θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα
Δεν έχουμε κανένα λόγο λοιπόν να πιστεύουμε ότι το δικό μας σύμπαν έχει κατι το ξεχωριστό σε σχέση με όλα τα άλλα που μπορούν να φιλοξενήσουν τη ζωή  
Η θεωρία του πολυσύμπαντος προβλέπει πως, μόλις μάθουμε όλα τα μυστικά του ακριβούς συντονισμού, θα ανακαλύψουμε ότι οι τιμές των ζωτικώνμεταβλητών  που συναντάμε στο δικό μας σύμπαν είναι τπικές ενός φάσματος τιμών που επιτρέπουν την ζωή

Πως μπορούμε ομως να γνωρίζουμε εάν αυτές οι τιμές είναι όντως τυπικές; Ενα γενικό χαρακτηριστικό των τυχαίων διαδικασιων είναι τα πιο απίθανα εδεχόμενα εμφανίζονται πολύ σπανιότερα από τα πιθανά
Ας υποθέσουμε πως στριβουμε ένα κέρμα 10.000 φορές Μετά από τόσες επαναλήψεις, είναι λογικό να περιμένουμε ΄΄οτι το αποτέλεσμα θα είναι περίπου μοιρασμένο ανάμεσα στην κορόνα και στα γράμματα Παρ' όλα αυτά δεν θα μας έκανε εντύπωση αν έβγαινε σερί από τρεις φορές κορώνα Αν το σερί εβγαινε τρεις φορές θα μας έκανε εκπληξη , ενώ αν έβγαινε 10 φορές-αν και δεν είναι απίθανο-θα είχαμε να το λέμε
Αυτά τα σερί ονομάζονται στατιστικές διακυμάνσεις και αποτελούν αναπ΄σπαστο μέρος των τυχαίων διαδικασιών
Ο γενικός κανόνας είναι ο εξής: ¨οσο μεγαλύτερη είναι η διακύμανση (στην περίπτωση του κέρματος, τόσες περισσότερες φορές βγαίνει κορώνα) τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να συμβεί

Εάν εφαρμόσουμε αυτό τον κανόνα στο πολυσύμπαν, θα διαπιστώσουμε ότι πιθανότητα υπάρχουν πολύ περισσότερα σύμπαντα (ή κοσμικές περιοχές) τα οποία πληρούν μόλις και μετά βίας τις αναγκαίες συνθήκες για την εμφάνιση της ζωής παρά σύμπαντα που τις πληρούν με άνεση και με μεγάλο περιθώριο λάθους
Με άλλα λόγια, υπάρχουν πολύ περισσότερα σύμπαντα στα οποία η ζωή κρέμεται από μια κλωστή παρά σύμπαντα που είναι τόσο φιλικά προς τη ζωή, ώστε δεν αποκλείεται η ύπαρξή της
Αυτό σημαίνει πως αν οι άνθρωποι είμαστε ένα αυθαίρετο και τυχαίο δείγμα όλων των πιθανών παρατηρητών, είναι πολύ πιο πιθανό να κατοικούμε σε ένα σύμπαν που πληροί οριακά τις αναγκαίες συνθήκες για ζωή παρά σε ένα ιδανικά φιλόξενο σύμπαν, για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα σύμπαντα της πρώτης παά της δεύτερης κατηγορίας


απόσπασμα : Πωλ Ντέιβις

262 Επισκέπτες, 1 Χρήστης