a33.gr

ΑΡΘΡΑ - NEWS => Εναλλακτικά - Μεταφυσικά - Αστρολογία => Μήνυμα ξεκίνησε από: Teo στις Ιουλίου 07, 2004, 04:37:44 ΜΜ

Τίτλος: Στα δαχτυλίδια του Κρόνου
Αποστολή από: Teo στις Ιουλίου 07, 2004, 04:37:44 ΜΜ
Στην ατμόσφαιρα του Κρόνου εισήλθε το διαστημόπλοιο της NASA, Cassini, που ολοκλήρωσε με επιτυχία έναν κρίσιμο ελιγμό γύρω από τους δακτυλίους του πλανήτη. Το διαστημόπλοιο μπήκε σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Κρόνο, μετά από επτά ολόκληρα χρόνια ταξιδιού και αφού διένυσε 3,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα στο αχανές Διάστημα. Το παζλ του ηλιακού μας συστήματος ολοκληρώνεται σταδιακά, ενώ οι πρώτες φωτογραφίες από τον Κρόνο θα φθάσουν στη Γη στις 4:30 το απόγευμα ώρα Ελλάδας και αναμένονται συναρπαστικές. Το Cassini θεωρείται το πιο ικανό ρομποτικό σκάφος διαστημικής εξερεύνησης που κατασκευάστηκε ποτέ, ενώ την αποστολή έχει οργανώσει η NASA, σε συνεργασία με την ESA και την ιταλική Διαστημική Υπηρεσία.

Πολύτιμη διαστημική βόλτα


Οι επιστήμονες της NASA στην Πασαντένα έλαβαν ένα ραδιοσήμα από το διαστημόπλοιο, που έδειχνε, πως ο ρομποτικός εξερευνητής πυροδότησε τους πυραύλους πέδησης για 96 λεπτά, ώστε τελικά να συλληφθεί από το βαρυτικό πεδίο του Κρόνου και να τεθεί σε ελλειπτική τροχιά γύρω του. Το σήμα αυτό επιβεβαίωσε, ότι το Cassini πέρασε με επιτυχία δύο φορές ανάμεσα από τους δακτυλίους του πλανήτη.
 
Το διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1997 από το Διαστημικό Kέντρο Kένεντι, με σκοπό να ερευνήσει για τέσσερα χρόνια, τον Κρόνο και τους μυστηριώδεις δορυφόρους του. Τον Δεκέμβριο του 2004, θα απελευθερώσει το ρομποτικό όχημα Huygens στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα, ο οποίος πιστεύεται ότι αποτελείται από ωκεανούς μεθανίου.
 
Το Cassini θα συμπληρώσει 76 περιφορές γύρω από τον Κρόνο και θα πραγματοποιήσει 51 κοντινά περάσματα σε επτά από τα φεγγάρια του. Στη συνέχεια, θα περάσει 45 φορές από τον Τιτάνα, σε απόσταση μόλις 950 χιλιομέτρων, προκειμένου να χαρτογραφήσει την επιφάνειά του με ραντάρ και κάμερες με πολωτικά φίλτρα.
 
Τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν ως ένα βαθμό, τον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκε το Ηλιακό μας Σύστημα και εξελίχθηκε η ζωή στη Γη. Ηδη, με τη συμβολή του Cassini, οι αστρονόμοι διαπίστωσαν, πως ο δορυφόρος Φοίβη αποτελεί κατάλοιπο από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος, ηλικίας 4,5 δισεκατομμυρίων ετών.