a33.gr

Γενικά => Cafe => Μήνυμα ξεκίνησε από: jcdenton στις Μάρτιος 24, 2008, 12:30:05 ΜΜ

Τίτλος: Ελληνική επανάσταση!
Αποστολή από: jcdenton στις Μάρτιος 24, 2008, 12:30:05 ΜΜ
Η Επανάσταση του 1821 βγήκε σε pc game. Ο τίτλος είναι "1453-1821 Η ωρα της επανάστασης" (αν και ενδέχεται να αλλάξει ελάχιστα) & οι δημιουργοί είναι Έλληνες φοιτητές (όχι χολής πληροφορικής ή οποιουδήποτε είδους τεχνολογίας). Αναμένουμε με ανυπομονησία.
Τίτλος:
Αποστολή από: κώστας στις Μάρτιος 24, 2008, 12:49:14 ΜΜ
Θα υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής όπλων;
Διότι Ανδρούτσος χωρίς ούζι και Παπαφλέσσας χωρίς καλάσνικοφ...δεν λέει.
Τίτλος:
Αποστολή από: Pappas10 στις Μάρτιος 24, 2008, 03:09:48 ΜΜ
Για εμένα δεν είναι απαραίτητα κακό. Αν το σενάριο του παιχνιδιού βοηθάει στο να μάθουν οι χρήστες και την ιστορία της Επανάστασης το βλέπω θετικά.

Μιχάλης.
Τίτλος:
Αποστολή από: illaria στις Μάρτιος 24, 2008, 03:15:56 ΜΜ
εγω παλι διαφωνω..
δεν πιστευω οτι μπορει εστω και στο ελαχιστο να μην υπαρξει διαστρευλωση της ιστοριας,και θα οξυνει το ρατσισμο απεναντι στους τουρκους.
αλλωστε ειναι ενας επιπλεον λογος για τα παιδια να γινονται λιγοτερο κοινωνικα..
Τίτλος:
Αποστολή από: Pappas10 στις Μάρτιος 24, 2008, 03:52:23 ΜΜ
Παράθεση από: "illaria"εγω παλι διαφωνω..
δεν πιστευω οτι μπορει εστω και στο ελαχιστο να μην υπαρξει διαστρευλωση της ιστοριας,και θα οξυνει το ρατσισμο απεναντι στους τουρκους.
αλλωστε ειναι ενας επιπλεον λογος για τα παιδια να γινονται λιγοτερο κοινωνικα..

Διαστρεύλωση της Ιστορίας είναι και η ίδια η 25η Μαρτίου μα μεν. Η Τριπολιτσά είχε ήδη καταληφθεί κι εμείς μετά κάναμε την επανάσταση;;;; Για να μην πάμε σε θέματα που σχετίζονται με τη συμβολή του "ηρωϊκού" Γρηγόριου του Ε και δεν συμμαζεύεται. Ας κοιτάξουμε πρώτα πόσο στρευλά διδάσκονται ιστορία τα παιδιά στα σχολεία και μετά βλέπουμε αν όντως το παιχνίδι συνεισφέρει σε κάτι τέτοιο.

Όσο για τα αισθήματα απέναντι στους τούρκους, πέρα από το γεγονός ότι αυτά είναι μάλλον παγειωμένα, μ' αυτή τη λογική θα έπρεπε να είμαστε όλοι αμερικανόφιλοι μιας και στα περισσότερα παιχνίδια δράσης έχουν τους "καλούς" αμερικάνους να σώζουν τον κόσμο.

Τέλος, τα video games είναι τόσα πολλά ώστε η αντικοινωνικότητα που δημιουργούν ούτε να βοηθιέται ούτε και να απειλείται από ένα ακόμα. Τουλάχιστον ας βγει και ένα που πέρα από αντικοινωνικό, θα κάνει το παιδί και λίγο ιστορικά μορφωμένο.

Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης.
Τίτλος:
Αποστολή από: κώστας στις Μάρτιος 24, 2008, 04:08:37 ΜΜ
Δηλαδή...δεν είμαστε αμερικανόφιλοι;
Συμφωνώ με την illaria ως προς την αποξένωση.
Τέλος...χρειάζεται να προσθέσω ότι διαφωνώ με την διαστρέΒλωση της παγΙωμένης;  ]
Τίτλος:
Αποστολή από: Pappas10 στις Μάρτιος 24, 2008, 04:25:42 ΜΜ
Παράθεση από: "κώστας"Δηλαδή...δεν είμαστε αμερικανόφιλοι;
Συμφωνώ με την illaria ως προς την αποξένωση.
Τέλος...χρειάζεται να προσθέσω ότι διαφωνώ με την διαστρέΒλωση της παγΙωμένης;  ]

Ως λαός όχι δεν είμαστε αμερικανόφιλοι. Αν δεν κάνω λάθος είμαστε οι πιο αντιαμερικάνοι στην Ε.Ε.

Για την αποξένωση είναι γενικό φαινόμενο. Δεν θα συμβάλει το παιχνίδι. Ακόμα και αν δεν έβγαινε θα έπαιζαν κάτι άλλο.

Ως προς την ορθογραφία συμφωνώ μαζί σου...είμαι ανορθόγραφος. Πέραν αυτού όμως που διαφωνείς; Δεν είναι στρεβλή η διδαχή της Ιστορίας στα Ελληνικά σχολεία; Ή δεν είναι παγιωμένη λίγο πολύ η θέση μας απέναντι στους τούρκους;

Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης.
Τίτλος:
Αποστολή από: κώστας στις Μάρτιος 24, 2008, 04:39:03 ΜΜ
Ως προς το αμερικανόφιλοι είναι η διαφωνία μου.
Μπορεί να λέμε ό,τι θέλουμε αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η αμερικανική κουλτούρα μάς έχει διαποτίσει ως το μεδούλι]
Τίτλος:
Αποστολή από: illaria στις Μάρτιος 24, 2008, 04:43:03 ΜΜ
Pappa 10,το γεγονος οτι η διδασκαλια των παιδιων στα σχολεια και εν προκειμενω της ιστοριας ειναι..ας πουμε μετρια,με ελλειψεις,κλπ..δεν σημαινει αυτοματα οτι πρεπει να συνεισφερουμε με τον τροπο μας στην συνεχεια της.Το να επισημαινει κανεις το προβλημα,δεν σημαινει οτι και το λυνει.ειναι παντως μια αρχη..

ρατσισμος υπαρχει ηδη,πολυ σωστα,απεναντι στους τουρκους..οπως και σε διαφορες φυλες(προφανως ισχυει ακομη το ''πας μη Ελλην βαρβαρος..!),γιατι ομως να ενισχυθει;;
και θα μου πεις ''ξεχνας την ιστορια,400 χρονια σκλαβιας,κα..'';οχι,ομως για σκεψου..ο Β Παγκοσμιος πολεμος,που ειναι και πιο προσφατος,δεν εχει αφησει τετοια εντυπωση για τους ιταλους και τους γερμανους..δεν αντιδρας με τον ιδιο τροπο..

και τελος γιατι να ωθησεις το παιδι σε ενα ακομη παιχνιδι,αφου ειναι φαινομενο αποξενωσης,και να μην γινει αυτο η αφορμη για μια αλλη σταση απεναντι στο παιδι;;στην αλλαγη της συμπεριφορας και της κοινωνικοτητας του;;
Τίτλος:
Αποστολή από: Enia στις Μάρτιος 24, 2008, 04:56:52 ΜΜ
άλλο η κουλτούρα κι άλλο οι πολιτικές θέσεις.
Τίτλος:
Αποστολή από: Pappas10 στις Μάρτιος 24, 2008, 05:47:25 ΜΜ
Παράθεση από: "illaria"Pappa 10,το γεγονος οτι η διδασκαλια των παιδιων στα σχολεια και εν προκειμενω της ιστοριας ειναι..ας πουμε μετρια,με ελλειψεις,κλπ..δεν σημαινει αυτοματα οτι πρεπει να συνεισφερουμε με τον τροπο μας στην συνεχεια της.Το να επισημαινει κανεις το προβλημα,δεν σημαινει οτι και το λυνει.ειναι παντως μια αρχη..

Ιλλαρία, μία διευκρίνιση για να οριοθετήσουμε την κουβέντα. Κατά τη γνώμη μου πέρα από το μέσο, υπάρχει και η χρήση του. Δηλαδή, για εμένα πάντα, ανεξάρτητα από το πόσο ιστορικά ορθό θα είναι ένα pc game για την Ελληνική Επανάσταση, είναι στο χέρι - ή στο joystic - του εκάστοτε γονέα ή ακόμα και χρήστη το να το χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για να μελετήσει και να μάθει καλύτερα την Ελληνική ιστορία. Δεν επεσήμανα κανένα πρόβλημα αναζητώντας την αυτόματη λύση του. Απλά διευκρίνησα ότι διαστρέβλωση της ιστορίας ήδη υπάρχει και - πάντα κατά τη γνώμη μου - ένα παιχνίδι δεν θα αλλάξει κάτι.

Τέλος, από τη στιγμή που δεν έχουμε δει το παιχνίδι, δεν ξέρουμε αν διαστρεβλώνει και πως την ιστορία. Οι ημερομηνίες του πάντως (1453-1821) είναι σωστές.

Παράθεση από: "illaria"ρατσισμος υπαρχει ηδη,πολυ σωστα,απεναντι στους τουρκους..οπως και σε διαφορες φυλες(προφανως ισχυει ακομη το ''πας μη Ελλην βαρβαρος..!),γιατι ομως να ενισχυθει;;
και θα μου πεις ''ξεχνας την ιστορια,400 χρονια σκλαβιας,κα..'';οχι,ομως για σκεψου..ο Β Παγκοσμιος πολεμος,που ειναι και πιο προσφατος,δεν εχει αφησει τετοια εντυπωση για τους ιταλους και τους γερμανους..δεν αντιδρας με τον ιδιο τροπο..

Κατ' αρχάς δεν νομίζω ότι ο Ρατσισμός ενισχύεται μ' ένα παιχνίδι. Το ξαναλέω ότι μ' αυτή τη λογική θα έπρεπε να είμαστε όλοι φιλοαμερικάνοι ή αντιγερμανοί, αντιρώσσοι, αντι-ξέρω γω τι. (μιας και τα παιχνίδια που πολεμάς τους γερμανούς ή τους Ιάπωνες στο ΒΠΠ ή τους Ρώσους στον ψυχρό πόλεμο είναι πάρα πολλά).  Από εκεί και πέρα, όχι δεν θα σου πω ότι "ξεχνάς την ιστορία, 400 χρόνια σκλαβιάς κλπ" αλλά θα σου επισημάνω ότι άλλο 400 χρόνια και άλλο 5.

Παράθεση από: "illaria"και τελος γιατι να ωθησεις το παιδι σε ενα ακομη παιχνιδι,αφου ειναι φαινομενο αποξενωσης,και να μην γινει αυτο η αφορμη για μια αλλη σταση απεναντι στο παιδι;;στην αλλαγη της συμπεριφορας και της κοινωνικοτητας του;;

Μα δεν είπα πουθενά να το ωθήσεις. Είπα ότι αν είναι να βοηθήσει το παιχνίδι να μάθει καλύτερα την ιστορία, τότε καλώς να έρθει το παιχνίδι. Η παράθεση μου ακριβώς είναι αυτή

Παράθεση"Για εμένα δεν είναι απαραίτητα κακό. Αν το σενάριο του παιχνιδιού βοηθάει στο να μάθουν οι χρήστες και την ιστορία της Επανάστασης το βλέπω θετικά."

Δεν νομίζω ότι απορρέει από πουθενά προτροπή προς την χρήση του. Προσωπικά όμως, θα προτιμούσα να παίζει κάποιος ένα παιχνίδι που θα σχετίζεται με την Ελληνική ιστορία, γιατί αυτό θα μπορούσε να είναι εφαλτήριο για την μελέτη της. Και αν είχα να επλέξω μεταξύ ενός τέτοιου παιχνιδιού και κάποιου άλλου με θέμα τον ψυχρό πόλεμο (για παράδειγμα) θα επέλεγα αυτό με θέμα την Ελληνική επανάσταση. Κακό είναι αυτό;

Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης.
Τίτλος:
Αποστολή από: Pappas10 στις Μάρτιος 24, 2008, 05:50:29 ΜΜ
Παράθεση από: "Enia"άλλο η κουλτούρα κι άλλο οι πολιτικές θέσεις.

Σκόπευα να γράψω ένα δοκίμιο 560 λέξεων περί του θέματος αλλά μου απέδειξες την αξία του Λακωνίζειν...  :P  :P  :P  :P  :P
Τίτλος:
Αποστολή από: κώστας στις Μάρτιος 24, 2008, 06:27:49 ΜΜ
Αν υπάρχει κάτι αυταπόδεικτο αυτό είναι ο φιλοαμερικανισμός μας στις πολιτικές θέσεις.
Τίτλος:
Αποστολή από: Ludwig στις Μάρτιος 24, 2008, 08:21:59 ΜΜ
ακουσα πως θα έχει και τον χαρακτήρα της Μπουμπουλίνας για να κερδίσει και το γυναικείο κοινό και όταν χάνεις «δεν σκοτώνεσαι» αλλά γίνεσαι γιουσουφάκι
Τίτλος:
Αποστολή από: Ludwig στις Μάρτιος 24, 2008, 08:26:57 ΜΜ
και όταν τελειώσεις όλες τις πίστες, στο βαθμό δυσκολίας  «veteran», μπαίνεις στην Πόλη
Τίτλος:
Αποστολή από: sevenseas στις Μάρτιος 24, 2008, 08:29:37 ΜΜ
το τι παραμυθια εχουμε φαει για την ......................... ελληνικη επανασταση , δεν λεγεται

ουτε ελληνική
ούτε απανσταση
υπηρξε ποτε

απλα
παρεμβαση των ευρωπαιων στον διαμελισμό της οθωμανικης αυτοκρατορίας

αιντε

κι ας με λετε επικινδυνο


γιαιτ τελικα
 αυτο που ειπε ο Σολωμος μενει

ΕΘΝΙΚΟ , Ο,ΤΙ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ
Τίτλος:
Αποστολή από: KostasD33 στις Μάρτιος 25, 2008, 12:02:30 ΠΜ
Και μόνο που ελληνικό team φτιάχνει παιχνίδι είναι θετικό.
Τα παιχνίδια έχουν αρκετά προχωρημένη τεχνογνωσία για να γίνουν.
Σε ότι αφορά τις κρίσεις σας για το αν θα είναι σωστό ιστορικά ή θα κάνει καλό στους φανατικούς των παιχνιδιών έχω να πω ότι προτιμώ ότι φτιαχτεί από ελληνικό team παρά από Αμερική.
Όχι για κάποιον ζούφιο αντιαμερικανισμό αλλά γιατί αν χάσουμε και αυτό το τεχνολογικό τρένο τότε δεν βλέπω τι άλλο να περιμένουμε.
Ρίχτε μια ματιά στο τραπέζι που κάθεστε γύρο σας. Ότι έχετε στο τραπέζι είμαι σίγουρος ότι το 90% είναι εισαγωγής. Από το τασάκι μέχρι τον στυλό Big ή οτιδήποτε.
Ακόμα και στον χώρο του ιντερνετ πάλι κυριαρχούν στις επιλογές των Ελληνίδων ότι είναι ξένο.
Από μηχανές αναζήτησης μέχρι site διασκέδασης. Είμαστε μοναδικό φαινόμενο (μαζί με Αλβανία) που προτιμάμε σε τέτοιο βαθμό ότι το ξενόφερτο και ας βγάζουμε πατριωτικές κορώνες σε κάθε ευκαιρία

Άρα μπράβο στο team που φτιάχνει το παιχνίδι
Μπράβο αν φτιάξουν και με τον Αχιλλέα
Μπράβο αν φτιάξουν και με Μεγα Αλέξανδρο

Πουλάνε οι αρχαίοι που ζούσαν στην Ελλάδα. Αν δεν φτιάξουν καλά προϊόντα ελληνικά team θα φτιάξουν έτσι κι  αλλιώς οι ξένοι όπως έγινε κιόλας με τον κινηματογράφο

Το κακό είναι ότι το Ελληνικό παιχνίδι ακόμα και άριστο να είναι θα πουλήσει στην καλύτερη περίπτωση μερικές χιλιάδες κομμάτια ενώ αν φτιαχτεί στις USA με τα δίκτυα διανομής κ.λ.π ζητήματα υποδομών και προβολής θα πουλήσει εκατομμύρια. Άρα δεν θα αντέξει συναγωνισμό και εξέλιξη στον χρόνο
Τίτλος:
Αποστολή από: Pappas10 στις Μάρτιος 25, 2008, 12:48:47 ΜΜ
Παράθεση από: "sevenseas"το τι παραμυθια εχουμε φαει για την ......................... ελληνικη επανασταση , δεν λεγεται

ουτε ελληνική
ούτε απανσταση
υπηρξε ποτε

απλα
παρεμβαση των ευρωπαιων στον διαμελισμό της οθωμανικης αυτοκρατορίας

αιντε

κι ας με λετε επικινδυνο


γιαιτ τελικα
 αυτο που ειπε ο Σολωμος μενει

ΕΘΝΙΚΟ , Ο,ΤΙ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ

Όχι δεν είσαι επικίνδυνος... μονόμπαντος είσαι. Και δεν ξέρω αν αυτό είναι αποτέλεσμα ημιμάθειας ή μονοδιάστατης ιδεολογικής προσέγγισης της ιστορίας. Σε τελική ανάλυση, στην επιχειρηματολογία που παραθέτεις, το ένα δεν ακυρώνει το άλλο. Η προσπάθεια δηλαδή των Ευρωπαίων να διαμελήσουν την Οθωμανική αυτοκρατορία δεν ακυρώνει την προσπάθεια των αυτοπροσδιοριζόμενων ως "Ελλήνων" να δημιουργήσουν δικό τους "εθνικό" κράτος.

Το ίδιο ισχύει και για το "Ελληνική". Ούτε ο Μιαούλ έγινε "Έλληνας" επειδή τον μετονομάσαμε σε "Μιαούλη", (κατά τα λεγόμενα των Ελληνοκεντρικών Ιστορικών το επώνυμο του ήταν "Βώκος" αλλά πήρε το όνομα του πλοίου "Μιαούλ" που αγόρασε από οθωμανό... τέλος πάντων) ούτε ο Αρβανίτης Ίσκος έγινε "Έλληνας" επειδή μετονομάστηκε σε "Καραϊσκάκης". Η Εθνική τους ταυτότητα όμως ήταν Ελληνική όχι μόνο γιατί εκείνοι την επέλεξαν αλλά και γιατί αποδέχθηκαν και ενστερνίστηκαν τα εναπομείναντα ψήγματα Ελληνικής παιδείας ως κληρονομιά τους (κάτι που δεν έχουν κάνει οι Σκοπιανοί, για παράδειγμα, μιας και επιμένουν να "Μακεδονοποιούν" τις βουλγάρικες παραδόσεις τους) και τα εισήγαγαν στον πολιτικό και κοινωνικό τους "εθνικό" ιστό.

Κατά τη γνώμη μου πάντα, και από τα λίγα που έχω διαβάσει, το να εξετάζουμε την Ελληνική Επανάσταση από το 1821 - ή έστω από τις αποκοτιές του Κατσώνη και τα Ορλωφικά του 1770 - είναι το λιγότερο ιστορικά ημιτελές. Από το 1557 έχεις την επανάστση του Μιχαήλ του Γενναίου στην Βλαχία. Υπάρχουν 25 επαναστάσεις πριν τον Μάρτη του 1821 και μάλιστα αρκετές από αυτές, κατά κάποιον τρόπο, προσδιόρισαν και την Ελληνικότητα της κατά τη γνώμη μου. Για παράδειγμα, η Επανάσταση του Υψηλάντη στην Μολδοβλαχία πήρε τον πούλο γιατί ο Βλαδιμιρέσκου δεν ασπαζόταν τον Ελληνοκεντρισμό του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Είναι επίσης ανόητο να περιορίζουμε την επανάσταση στην πολεμική δράση. Από την "Χάρτα" του Ρήγα μέχρι την "Ελληνική Νομαρχία" του Ανώνυμου έως την "Πατρική Διδασκαλία" του Πατριαρχείου και την απάντηση της "Αδελφικής Διδασκαλίας" του Κοραή, από τον Λούκαρη έως τον Κωσμά τον Αιτωλό, η πολιτική, πολιτιστική, κοινωνική αλλά ΚΑΙ εθνική βάση της Επανάστασης χρειάστηκε πάνω από έναν αιώνα για να γίνει συνείδηση των επαναστατών. Το να αγνοεί κάποιος όλη αυτήν την προπαρασκευή και να την εγκλωβίζει σε μία θεωρία ηγεμονικής συνωμοσίας των μεγάλων δυνάμεων είναι και άδικο και λανθασμένο κατά τη γνώμη μου.

Σε τελική ανάλυση, οι Μεγάλες δυνάμες μάλλον ακολούθησαν παρά ηγήθηκαν της επαναστάσεως. Και το παράδειγμα των Ορλωφικών είναι ένα σαφές δείγμα δυνητικού ευνουχισμού της επαναστατικής προσπάθειας και όχι υποστήριξης της. Εκτός και αν ως "εφαλτήριο της επανάστασης" ή "σχεδιασμένη υποστήριξη" λογίζονται τα δάνεια της Αγγλικής Τράπεζας, το Τακτικό του Φαβιέρου και η επιτήρηση των σφαγών από τον Κόρδινγκτον στο Ναβαρίνο, η οποία  το πιθανότερο ήταν να μην κατέληγε ποτέ σε ναυμαχία απελευθέρωσης αν δεν έπεφτε μία ντουφεκιά...

Απλά ας θυμηθούμε ότι τα δάνεια συμφωνήθηκαν το 1824, και ενώ η επανάσταση μετρούσε ήδη 3 χρόνια (και 2 εμφυλίους).

Για να καταλήξω και κάπου, η Ελληνική Επανάσταση ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ήταν και ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Η πολιτική που κρύφτηκε από πίσω της δεν ήταν το στήριγμα αλλά η τροχοπαίδη της. Οσό για το "Εθνικό" της... η αλήθεια είναι ότι οι φουστανελάδες δήλωναν Έλληνες.. και μερικοί το είχαν πάρει και ζεστά. Όπως γράφει και ο Μακρυγιάννης στο περίφημο απόσπασμα "Δι αυτά (sic. τα αρχαία αγάλματα) πολεμήσαμεν". Και αυτό είναι κάτι ακόμα Αληθές για κάποιους. Άρα και Εθνικό κατά τον Σολωμό.  

Μη τρελαθούμε τελείως....

Από τα λίγα που ξέρω αυτή είναι η γνώμη μου.

Φιλικά.

Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης.

ΠΑΝΑΘΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑααααααααα
Τίτλος:
Αποστολή από: κώστας στις Μάρτιος 25, 2008, 12:50:38 ΜΜ
sevenseas,
είναι πλέον γνωστό ότι, η ελληνική επανάσταση ξεκίνησε με ισχυρή προτροπή και βοήθεια από ξένες δυνάμεις που, έβλεπαν την οθωμανική αυτοκρατορία να εξαπλώνεται επικίνδυνα.
Είναι, επίσης, γνωστή η αντίθεση των προύχοντων της εποχής, αφού οι τούρκοι, με σωστή τακτική, τους είχαν δώσει τέτοιες ελευθερίες ώστε, να μην θέλουν οι ίδιοι να αντιδράσουν στην υποδούλωση]
Τίτλος:
Αποστολή από: Pappas10 στις Μάρτιος 25, 2008, 12:52:54 ΜΜ
Παράθεση από: "κώστας"Αν υπάρχει κάτι αυταπόδεικτο αυτό είναι ο φιλοαμερικανισμός μας στις πολιτικές θέσεις.

Της ηγεσίας ίσως. Αλλά εδώ μιλάμε για την πλειοψηφία του κόσμου βρε Κώστα.
Τίτλος:
Αποστολή από: κώστας στις Μάρτιος 25, 2008, 12:55:51 ΜΜ
Θα επιμείνω]
Τίτλος:
Αποστολή από: Pappas10 στις Μάρτιος 25, 2008, 01:07:05 ΜΜ
Παράθεση από: "κώστας"sevenseas,
είναι πλέον γνωστό ότι, η ελληνική επανάσταση ξεκίνησε με ισχυρή προτροπή και βοήθεια από ξένες δυνάμεις που, έβλεπαν την οθωμανική αυτοκρατορία να εξαπλώνεται επικίνδυνα.

Προτροπή; Και μάλιστα Ισχυρή;

Οι Ρώσοι πουλήσαν τον Κατσώνη και δώσαν φόρα παρτίδα τον Υψηλάντη.

Οι Εγγλέζοι κυνηγούσαν τον Κανάρη και του κατάσχεσαν την Ναυαρχίδα.

Οι Αυστριακοί έγραφαν στους κήπους τους "Απαγορεύεται η είσοδος στα σκυλιά και στους Έλληνες".

Οι Γάλλοι εκπαίδευσαν τον Στρατό του Ιμπραήμ και 4 Αξιωματικοί τους οδηγούσαν τα Αιγυπτιακά στρατεύματα στον Μοριά.

Η όποια "προτροπή" όταν άρχισε ο τσαμπουκάς έγινε άτακτη υποχώρηση. Λάιμπαχ και Βερόνα αποδεικνύουν του λόγου του Αληθές. Απλώς, όταν τους πήγαμε πίπα-κώλο-ντραμπουί τους τουρκαλάδες, την είδαν και οι μεγάλοι διαφορετικά. Σου λέει "ρε λες να γίνει καμμία πλάκα και να ανεξαρτητοποιηθούν μόνοι τους αυτοί οι φουστανελάδες και να μην τους έχουμε από κάτω;;;"

Εγώ έτσι το βλέπω, με την λίγη ιστορία που ξέρω. Το ότι έχουμε φάει παραμύθι - όπως πολύ σωστά λες κι εσύ και ο σέβεν - δεν σημαίνει ότι η Επανάσταση ΔΕΝ ήταν Επανάσταση και Ελληνική.

Μην τρελαθούμε τελείως. Οι επιμέρους ιστορικές χαλκεύσεις δεν αναιρούν ούτε εφεσιβάλουν την κύρια ιστορική πραγματικότητα.

Και κάτι τελευταίο. Κανένας δεν αμφισβητεί ΚΑΙ την κοινωνική προέκταση της επανάστασης. Το ότι υπήρξε ΚΑΙ κοινωνική επανάσταση δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε Εθνικό εφαλτήριο.

Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης.

ΠΑΝΑΘΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑααααααααααααα
Τίτλος:
Αποστολή από: Pappas10 στις Μάρτιος 25, 2008, 01:11:14 ΜΜ
Παράθεση από: "κώστας"Θα επιμείνω]

Τώρα... μετά από χιλιάδες νεκρούς. Εμείς ήμασταν αντίθετοι από την αρχή. Και στην τελική, ειμαστάν ενάντια των αμερικάνων και στο θέμα της Γιουγκοσλαβίας, και στο θέμα του Μεσσανατολικού και αλλού που ο Αμεριανικός λαός μάλλον δεν είναι αντίθετος.

Έτσι δεν είναι;.

Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης.
Τίτλος:
Αποστολή από: sevenseas στις Μάρτιος 25, 2008, 01:26:53 ΜΜ
αγαπητοι συντρογοι
αυτο λεω
κι εγω

αλλα ρε Μιχαλη ,ποι ειχαν αναγκη να αυτοπροσδιορισθουν ?

η ελληνες?
μας ηξεραν οτι ειναι ελληνες?

μπαστα Μιχαλη
διαβασε για κεινη την περιδο και θα καταλαβεις πολλα

7~
Τίτλος:
Αποστολή από: Pappas10 στις Μάρτιος 25, 2008, 01:44:43 ΜΜ
Παράθεση από: "sevenseas"αγαπητοι συντρογοι
αυτο λεω
κι εγω

αλλα ρε Μιχαλη ,ποι ειχαν αναγκη να αυτοπροσδιορισθουν ?

η ελληνες?
μας ηξεραν οτι ειναι ελληνες?

μπαστα Μιχαλη
διαβασε για κεινη την περιδο και θα καταλαβεις πολλα

7~

Κάποιοι το ήξεραν. Κάποιοι το έμαθαν. Μετά από σχεδόν 1000 χρόνια (συμπεριλαμβανουμένου και του Βυζαντίου) εσωτερικού αφελληνισμού, είναι λογικό να υπάρχει ανάγκη επαναυτοπροσδιορισμού. Πλάκα μου κάνεις;

Έχω διαβάσει για εκείνη την περίοδο φίλε μου. Και νομίζω ότι στα διάφορα γραπτά μου έχω παραθέσει αρκετές πηγές και μάλιστα προτογενείς. Τώρα, το τι καταλαβαίνει ο καθένας είναι άλλου παπά ευαγγέλιο... όχι πάντως του Παππά10.

Φιλικά.

Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης.
Τίτλος:
Αποστολή από: Pappas10 στις Μάρτιος 25, 2008, 01:47:18 ΜΜ
Παράθεση από: "sevenseas"αγαπητοι συντρογοι
αυτο λεω
κι εγω

Τι "αυτό λες κι εσύ" ρε φίλε; Εσύ λες ότι ούτε Ελληνική ήταν ούτε επανάσταση. Εγώ λέω ότι ΚΑΙ Ελληνική ήταν ΚΑΙ επανάσταση.

Καμία σχέση δηλαδή.

Θα μας τρελάνεις;

Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης.
Τίτλος:
Αποστολή από: seagull στις Μάρτιος 25, 2008, 11:04:51 ΜΜ
Παράθεση από: "sevenseas"μπαστα Μιχαλη
διαβασε για κεινη την περιδο και θα καταλαβεις πολλα

γιαιτ τελικα
αυτο που ειπε ο Σολωμος μενει
ΕΘΝΙΚΟ , Ο,ΤΙ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ

7~


Υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή, όπως στην άκρη ενός ξυραφιού που συμπίπτουν οι δυο πλευρές των αντιθέτων, άσπρο-μαύρο, έρωτας-θάνατος ..αλήθεια- ψέμα, εκεί πάνω σε αυτή τη λεπτή γραμμή, αν καταφέρει και βαδίσει κάποιος ποιητής, γιατί πονάει κιόλας, είναι ελεύθερος
Η  πιο βαθειά  αλήθεια είναι η αγάπη, και  που  δεν έχει άλλο τρόπο έκφρασης , παρά τη θυσία  
Η  πιο  βαθειά αγνή αλήθεια που γεννά ο ποιητής,  δεν ξεχνάει,  πως ριζώνει πάνω σε μια λεπίδα

απ΄τα κόκκαλα βγαλμένη
των Ελλήνων τα ιερά


μετά σεβασμού
Τίτλος:
Αποστολή από: seagull στις Μάρτιος 25, 2008, 11:13:51 ΜΜ
Λόγω της ημέρας ,,,

Τσάμικος

(Χατζηδάκης/συμπληρώνω Γκάτσος )

Στα κακοτράχαλα τα βουνά,
με το νταούλι και το ζουρνά,
πάνω στην πέτρα την αγιασμένη,
χορεύουν τώρα τρεις αντρειωμένοι.
Ο Νικηφόρος κι ο Διγενής
κι ο γιος της Άννας της Κομνηνής.

Δική τους είναι μια φλούδα γης
μα εσύ Χριστέ μου τους ευλογείς
για να γλυτώσουν αυτή τη φλούδα
απ' το τσακάλι και την αρκούδα.
Δες πως χορεύει ο Νικηταράς
κι αηδόνι γίνεται ο ταμπουράς.

Από την Ήπειρο στο Μοριά
κι απ' το σκοτάδι στη λευτεριά,
το πανηγύρι κρατάει χρόνια
στα μαρμαρένια του Χάρου αλώνια.
Κριτής κι αφέντης είν' ο Θεός
και δραγουμάνος του ο Λαός.






 8)
Τίτλος:
Αποστολή από: KostasD33 στις Μάρτιος 25, 2008, 11:33:18 ΜΜ
και λόγω της ημέρας έχεις μονόπλευρη ανάγνωση της ιστορίας seven κατά την γνώμη μου.
Αλλά Δημοκρατία έχουμε στην τελική.
Αυτό όμως που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι εμείς τουλάχιστον μπορούμε να το συζητήσουμε και να πούμε και ότι δεν μας συμφέρει.
Στην επίσημο απόγονο της οθωμανικής αυτοκρατορίας (Τουρκία) αμφιβάλω αν θα επέτρεπαν έστω και σε ένα φόρουμ έναν ανάλογο διάλογο αμφισβήτησης των δικών τους πεπραγμένων και την αμφισβήτηση της όποιας ιστορίας διδάσκονται επίσημα ή έστω και ανεπίσημα.




Ας κρατήσουν οι χοροί
και θα βρούμε αλλιώτικα
στέκια επαρχιώτικα βρε
ώσπου η σύναξις αυτή
σαν χωριό αυτόνομο να ξεδιπλωθεί

Mέχρι τα ουράνια σώματα
με πομπούς και με κεραίες
φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα
κι ιστορία οι παρέες

....
....
....

Kι είτε με τις αρχαιότητες
είτε με ορθοδοξία
των Eλλήνων οι κοινότητες
φτιάχνουν άλλο γαλαξία
.....
.....


Διονύσης Σαββόπουλος
Τίτλος:
Αποστολή από: Ludwig στις Μάρτιος 25, 2008, 11:40:31 ΜΜ
θα βγει και σε macintosh?
Τίτλος:
Αποστολή από: KostasD33 στις Μάρτιος 25, 2008, 11:42:07 ΜΜ
το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις??
Τίτλος:
Αποστολή από: Pappas10 στις Μάρτιος 26, 2008, 11:22:57 ΠΜ
Παράθεση από: "KostasD33"και λόγω της ημέρας έχεις μονόπλευρη ανάγνωση της ιστορίας seven κατά την γνώμη μου.
Αλλά Δημοκρατία έχουμε στην τελική.
Αυτό όμως που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι εμείς τουλάχιστον μπορούμε να το συζητήσουμε και να πούμε και ότι δεν μας συμφέρει.
Στην επίσημο απόγονο της οθωμανικής αυτοκρατορίας (Τουρκία) αμφιβάλω αν θα επέτρεπαν έστω και σε ένα φόρουμ έναν ανάλογο διάλογο αμφισβήτησης των δικών τους πεπραγμένων και την αμφισβήτηση της όποιας ιστορίας διδάσκονται επίσημα ή έστω και ανεπίσημα.

Ένας από τους επικριτές της έκθεσης της επιτροπής Γουώρεν για την δολοφονία του Κέννεντυ, κατηγόρησε την επιτροπή ότι ακολούθησε "...το παράδειγμα του κακού ιστορικού.  Ξεκίνησε από τη θέση (ο Όσβαλντ είναι ο μόνος δολοφόνος του Κέννεντυ) και προσάρμοσε όλα τα γεγονότα έτσι ώστε να στηρίζουν την άποψη αυτή..."

Από όση ιστορία έχω διαβάσει, ένα πολύ μεγάλο μέρος των ιστορικών είναι "κακοί" ιστορικοί. Δεν μελετούν δηλαδή τα ιστορικά ντοκουμέντα σχολιάζοντας  - έστω και κατά την κρίση τους - αλλά ξεκινούν με μία θέση και "μεταφράζουν" τα ιστορικά στοιχεία έτσι ώστε να την υποστηρίξουν.

Για την Ελληνική Επανάσταση έχουν γράψει αρκετοί ιστορικοί, όχι μόνο Έλληνες και τούρκοι. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει αμφισβητήσει ούτε την Επαναστατική (ή έστω "τρομοκρατική") μορφή του κινήματος ούτε και την Ελληνικότητα του. Ακόμα και εκείνοι που αμφισβητούν την "εθνική καθαρότητα και υπόσταση" της Επανάστασης, παραδέχονται ότι η λέξη "Έλληνες" χαρακτήριζε και περιέγραφε την ταυτότητα των Επαναστατών.  

Η κοινωνική διάσταση της επανάστασης επίσης δεν αμφισβητείται από κανέναν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχουν επαρκή ντοκουμέντα για να υποστηρίξει κανείς πως ο ξεσηκωμός διεκδικούσε ΜΟΝΟ - επαναλαμβάνω ΜΟΝΟ - κοινωνικές και πολιτικές μεταρυθμίσεις. Σε τελική ανάλυση, τόσο ο Σελίμ όσο και ο Μαχμούτ που ήταν οι σουλτάνοι της Υψηλής Πύλης πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, είχαν εισάγει φιλελεύθερες μεταρυθμίσεις τόσο σε διοικητικό όσο και σε θρησκευτικό επίπεδο- που τελικά προκάλεσαν μια μακρά περίοδο εσω-οθωμανικών εμφυλίων.

Τέλος πάντων... για να καταλήξω και κάπου σαφώς και η Επανάσταση είχε κοινωνικές και πολιτικές διεκδικήσεις. Αλλά ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ήταν και ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης.
Τίτλος:
Αποστολή από: jasper στις Μάρτιος 26, 2008, 01:54:09 ΜΜ
Παράθεση από: "KostasD33"και λόγω της ημέρας έχεις μονόπλευρη ανάγνωση της ιστορίας seven κατά την γνώμη μου.
Αλλά Δημοκρατία έχουμε στην τελική.
Αυτό όμως που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι εμείς τουλάχιστον μπορούμε να το συζητήσουμε και να πούμε και ότι δεν μας συμφέρει.
Στην επίσημο απόγονο της οθωμανικής αυτοκρατορίας (Τουρκία) αμφιβάλω αν θα επέτρεπαν έστω και σε ένα φόρουμ έναν ανάλογο διάλογο αμφισβήτησης των δικών τους πεπραγμένων και την αμφισβήτηση της όποιας ιστορίας διδάσκονται επίσημα ή έστω και ανεπίσημα.


Μονόπλευρη ανάγνωση;;;
Πιο ανόητο (για να μη πω εκ του πονηρού) τσαλαβούτημα στην ιστορία δεν έχω ξαναδιαβάσει!
Ναι... Δημοκρατία έχουμε και ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει...
Κι εγώ διατηρώ το δημοκρατικό μου δικαίωμα να μην είμαι καθόλου ευγενής με τους προκλητικά αδαείς... ]διάβασε για κείνη την περίοδο και θα καταλάβεις πολλά[/b] αντί τεκμηριωμένης απάντησης στις ενστάσεις των συνομιλητών αποδεικνύουν το ελλειμματικό υπόβαθρο του συντάκτη του...
Άιντε λόγω της ημέρας...............................
Τίτλος:
Αποστολή από: κώστας στις Μάρτιος 26, 2008, 01:58:48 ΜΜ
Μιχάλη,
δεν βλέπω διαφωνία]
Τίτλος:
Αποστολή από: seagull στις Μάρτιος 26, 2008, 03:33:00 ΜΜ
Παράθεση από: "jasper"
Παράθεση από: "KostasD33"



Άιντε λόγω της ημέρας...............................

πληροφορικά χτες στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, μετά την μονάδα των Ειδικων Δυνάμεων, παρέλασε η δική μου ομάδα
δεν νοιώθω την ανάγκη, ούτε να σχολιάσω, ούτε να πω κάτι άλλο

"Η δημοκρατία μας καταστρέφεται διότι κατεχράστη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας,
διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα,
την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα
και την αναρχία ως ευδαιμονία"

Ισοκράτης 436-338 π.χ
Τίτλος:
Αποστολή από: Enia στις Μάρτιος 26, 2008, 03:49:56 ΜΜ
Αυτό το θέμα, μάλλον διαβάζεται σε συνδυασμό με αυτό : μια φορα κι εναν καιρο (//http)

 :roll:
Τίτλος:
Αποστολή από: Pappas10 στις Μάρτιος 27, 2008, 10:19:55 ΠΜ
Παράθεση από: "Enia"Αυτό το θέμα, μάλλον διαβάζεται σε συνδυασμό με αυτό : μια φορα κι εναν καιρο (//http)

 :roll:


Απαντήσαμε κι εκεί....
Τίτλος:
Αποστολή από: sevenseas στις Μάρτιος 31, 2008, 10:00:44 ΜΜ
Μιχαλη ο Κορδατος κανει κακο

βρες ποια κοινωνικη διασταση?
θα γελασω
πες μου ποιος εθιξε κοινωνικη διασταση στην λεγομενη ελληνικη επανασταση
που λες οτι δεν αμφισβητείται
ΚΑΝΕΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΣ

μονο εσυ κι ο φιτσουλας ο Κορδατος
αντες κι ο γραφικος Σκαριμπας


ποιος ιστορικος?
 
ΚΑΝΕΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΣ


ρε μην τρωτε παραμυθια
Τίτλος:
Αποστολή από: Pappas10 στις Απριλίου 01, 2008, 03:45:59 ΜΜ
Ρε εφτά, τα θες και μου τα λες;;; Από που να αρχίσω και που να τελειώσω...Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Σπύρος Αδραχάς, Νίκος Ροτζώκος... ακόμα και ο Παπαρηγόπουλος εντοπίζει κοινωνικές προεκτάσεις στην Επανάσταση. Για να μην πάμε σε ξένους ιστορικούς όπως Μαζάουερ, Πάβλοβιτς, Τόινμπι, Τζέλαβιτς ακόμα και το καθήκι τον Γούντχαουζ.

Οι ιστορικοί της Επανάστασης δεν σταμάτησαν στις αρχές του 19ου αιώνα ρε μαν. Ούτε περιορίζονται στον Κορδάτο και τον Σκαρίμπα. Ούτε και μπορείς να κρίνεις την ιστορική καταγραφή μίας περιόδου μόνο με γνόμωνα ολοκληρομένα έργα που καταπιάνονται μ' αυτή. Ο Μαρκεζίνης στην "Πολιτική Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας" αρχίζει από το 1828 (αν θυμαμαι καλά). Σε κενό δημιουργήθηκαν έως τότε οι Πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες;;;

Και τι περίμενες να λένε τα αποσπάσματα που δανείζονταν τα σχολικά βιβλία; Για το κοινωνικό στάτους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν την επανάσταση; Ή μήπως νομίζεις ότι η επανάσταση ήταν ταξικά (ή κοινωνικά)τσιμεντοποιημένη ώστε να μπορεί κανείς να  αποσπάσει αυτούσια την κοινωνική της προέκταση από την κυρίαρχη (σύμφωνα με τις πηγές) εθνική της Διάσταση;;; Για κάθε Νικηταρά υπήρχε κι ένας Μαυρομιχάλης και για κάθε Δυσσέα υπήρχε κι ένας Δελληγιάννης. Για να μη σου πω ότι για κάθε Μητροπολίτη υπήρχε κι ένας (Αθανάσιος) Διάκος.

Με το συμπάθειο αλλά νομίζω ότι έχεις μετατρέψει την άποψη σου σε ιστορία. Κατά τη γνώμη μου έχεις μεγάλες ελλείψεις σε συνάρτηση τόσο με την ιστοριογραφία που αναφέρεται στην επανάσταση όσο και σε σχέση με τις διασωθείσες πηγές της επαναστάσεως.

Και για να μην το κουράζουμε άλλο, έστω και αν η απόφαση της 1ης εθνοσυνέλευσης (ή στην 2η ήταν;;; Δεν θυμάμαι γαμώτο)περί "Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα" δεν συνιστά απόδειξη ούτε "Ελληνικής" ούτε και "Επανάστασης", εσύ που ακριβώς στηρίζεις την άποψη πως ό,τι έγινε το 1821 στην Ελλάδα δέν ήταν εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση αλλά - προφανώς - σχέδιο με κοινωνικό εφαλτήριο;

Διότι καλή η άποψη σου αλλά δεν έχεις δώσει ούτε ένα στοιχείο που να την στηρίζει... κάτι σαν τα παραμύθια που δεν έχουν δράκο ένα πράμα.


Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης.
Τίτλος:
Αποστολή από: black_velvet στις Απριλίου 01, 2008, 06:47:56 ΜΜ

(γμτ.... άσχετο αλλά ακόμη σου χρωστάω κάποιους τίτλους βρε παππά!)

Τίτλος:
Αποστολή από: Pappas10 στις Απριλίου 02, 2008, 11:16:35 ΠΜ
Είμαι υπομονετικός άνθρωπος. Όταν το θυμηθείς θα μου δώσεις...