Ο Αμερικανός φοιτητής Τζόσουα Λίπτον δεν έκανε καθόλου καλή εντύπωση στον δικαστή όταν εμφανίστηκαν φωτογραφίες οι οποίες τον έδειχναν να διασκεδάζει προκλητικά μετά το τροχαίο δυστύχημα που προκάλεσε μεθυσμένος.
Ο απερίσκεπτος φοιτητής δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι η αστυνομία, οι δικηγόροι και οι εισαγγελείς ξέρουν να κάνουν φύλλο και φτερό τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το MySpace, για στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πειστήρια.
Δύο εβδομάδες αφού τραυμάτισε σοβαρά μια γυναίκα οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ, ο Λίπτον πήγε σε πάρτι μασκέ για τη γιορτή του Χαλοουίν ντυμένος τρόφιμος φυλακής, με τη λέξη «φυλακόβιος» γραμμένη στη στολή του. Φωτογραφίες που τον έδειχναν να χαμογελά πίνοντας μπύρα αναρτήθηκαν στο Facebook από κάποιον φίλο.
Στη δίκη που ξεκίνησε αργότερα, ο δημόσιος κατήγορος χρησιμοποίησε τις φωτογραφίες για να παρουσιάσει τον Σάλιβαν ως αμετανόητο παραβάτη που διασκέδαζε ενώ το θύμα του ανάρρωνε στο νοσοκομείο.
Ο δικαστής συμφώνησε και καταδίκασε το νεαρό σε δύο χρόνια φυλάκιση.
Το ίδιο είχε συμβεί το 2006 σε μια άλλη νεαρή Αμερικανίδα, την Λάρα Μπάις, η οποία πιθανότατα θα τη γλίτωνε με αναστολή αν δεν εμφανίζονταν φωτογραφίες της στο MySpace που την έδειχναν να πίνει αλκοόλ και να αστειεύεται μετά το τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε μεθυσμένη, σκοτώνοντας το συνοδηγός τη.
«Οι δικτυακοί τόποι κοινωνικής δικτύωσης είναι απλά ένα ακόμα μέσο στο οποίο οι άνθρωποι λένε ή κάνουν πράγματα που επιστρέφουν για να τους στοιχειώσουν» σχολιάζει ο Φιλ Μαλόουν, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα Διαδικτύου στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ.
«Όσα λένε οι άνθρωποι online ή αφήνουν online είναι ουσιαστικά μόνιμα» προειδοποιεί.
Από το in.gr
Φαντάσου τι έχει να γίνει, αν ανακαλύψουν το facebook και οι απατημένοι/ες σύζυγοι, τα αφεντικά που σου έδωσαν άδεια ασθενείας και εσύ πήγες τριήμερο στη Μύκονο...
:???:
Δηλαδή αν η φωτογραφία ΔΕΝ έχε ημερομηνία, πως υποστηρίζεται η χρήση της ως πειστήριο. Για παράδειγμα, αν η φωτογραφία που αναρτήθηκε στις 22 Ιουλίου του 2008 και με δείχνει να πίνω μπύρα είχε τραβηχτεί τον Ιανουάριο του 2006, μπορεί να γίνει χρήση της ως παράδειγμα; Αν ΔΕΝ έχει ημερομηνία η φωτογραφία, δεν μπορώ εγώ να ισχυριστώ ότι ναι μεν αναρτήθηκε τότε άλλα είχε τραβηχτεί πριν από 2 ή 3 ή 5 χρόνια;
Λέω εγώ τώρα...
Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης.
Γι'αυτό να προσέχουμε τι φωτό βάζουμε παππά..χοχοχοχο πλακίτσα..
Εγώ να ρωτήσω κάτι???Ορισμένα Profil είναι κλειδωμένα..δεν είναι παράνομο αυτό που κάνουν???
Σαν τις κασσέτες που δε μπορεί να τις δεχτεί το δικαστήριο,ενώ τις φωτό από τέτοια site μπορεί και είναι νόμιμο??? :roll:
Αυτό, σαλιαρίτσα, εξαρτάται απ' τη νομοθεσία κάθε χώρας.
Και ναι, σύμφωνα με την κοινή λογική, θα πρέπει ν' αποδείξουν πως η φωτογραφία τραβήχτηκε μετά το συμβάν. Χωρίς να έχει σημασία η ημερομηνία δημοσίευσης σε οποιοδήποτε site στον internet.
Μιλάμε όμως για μια εντελώς νέα τεχνολογία. Η οποία εξελίσσεται ραγδαία. Δε νομίζω, λοιπόν, πως υπάρχει καμία χώρα που προλαβαίνει να παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις. Και να προσαρμόζει ανάλογα τους νόμους της. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δε συμφωνώ με τη δημοσίευση φωτογραφιών σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μέσο / site.
Άσχετο... εγώ γιατί δεν είμαι verified??? Ή απλά δεν το βλέπω;;;;
Ως προς τις φώτο και τα προφίλ... απλά δεν μ' αρέσει να κρύβω το πρόσωπο μου. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχω κάποιο πρόβλημα ή κάποια μομφή εναντίων όσων το κάνουν.
Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης.
Ούτε κι εγώ είμαι verified.
Επίσης, ούτε κι εγώ κρύβω το πρόσωπό μου. Δεν μ' αρέσει όμως η στατικότητα της φωτογραφίας. Προτιμώ την κατά πρόσωπο συνάντηση. Αυτή που ελληνιστί λέμε "live". ]
Ναι γιατί εγώ που είμαι verified ξέρω σε τι χρησιμεύει???Ναι ρε σ Blacky αλλά δε μπορείς να βγείς με όλους έξω..είναι αδύνατον..
Εννοείται πως όχι! Γι' αυτό κάνουμε κι επιλογές. ;-)