a33.gr
Γεύσεις & Φαντασία => Ζαχαροπλαστική => Επιδόρπια Φρούτων => Μήνυμα ξεκίνησε από: Ntama στις Ιουλίου 16, 2005, 06:01:00 ΠΜ
ΤΕΡΙΝ ΦΡΕΣΚΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΣΕ ΖΕΛΕ
ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΛΕ
-1/2 λίτρο νερό
-150 γρ. ζάχαρη
-35 γρ. ζελατίνη (περίπου 17 φύλλα)
-300 ml κρασί μοσχάτο (σαμιώτικο)
ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ
-1 μέτριο πεπόνι
-2 νεκταρίνια
-200 γρ. φράουλες
-200 γρ. κεράσια
-4 βερίκοκα
-5 μούρα
1. Ετοιμάζουμε το ζελέ: ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρόλι και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Αμέσως μετά προσθέτουμε τα φύλλα της ζελατίνης, τα οποία πρώτα έχουμε βουτήξει σε κρύο νερό για 10 λεπτά και τα έχουμε στραγγίξει καλά. Όταν το σιρόπι μας κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το κρασί.
2. Ετοιμάζουμε τα φρούτα: κόβουμε το πεπόνι, τα νεκταρίνια και τα βερίκοκα σε λεπτές φέτες, ενώ τις φράουλες και τα κεράσια στη μέση. Τα μούρα τα αφήνουμε ολόκληρα. Τοποθετούμε το ζελέ στο ψυγείο ή σε ένα μπολ με παγάκια και, όταν παγώσει ελαφρά (προσοχή, δεν πρέπει να πήξει τελείως, γιατί δεν θα δουλεύεται), αρχίζουμε να συναρμολογούμε την τερίν μας. Για το σκοπό αυτό θα χρειαστούμε ειδική φόρμα για τερίν ή μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
3. Συναρμολογούμε ως εξής: ρίχνουμε ένα στρώμα από το παχύρευστο ζελέ, πάχους περίπου 1 ½ εκατοστού, μέσα στη φόρμα και κατόπιν ένα στρώμα φρούτων, σύμφωνα με τη φαντασία και την αισθητική μας. Συνεχίζουμε με ένα στρώμα ζελέ και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, μέχρι να γεμίσουμε την τερίν. Θα πρέπει να τελειώσουμε με ένα λεπτό στρώμα ζελέ. Τοποθετούμε στο ψυγείο, για να πήξει καλά η τερίν, και σερβίρουμε.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το ζελέ δεν πρέπει να πήξει τελείως, για να μπορεί να δουλευτεί. Ένας τρόπος, για να πετύχουμε την ιδανική παχύρευστη υφή, είναι να απομακρύνουμε το ζελέ από το ψυγείο ή από το μπολ με τον πάγο την κατάλληλη στιγμή. Αν, παρ? όλα αυτά, πήξει πολύ, το ζεσταίνουμε για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο μάτι της κουζίνας, μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή πυκνότητα και ρευστότητα.