a33.gr

Γεύσεις & Φαντασία => Ζαχαροπλαστική => Σιροπιαστά - Παραδοσιακά => Μήνυμα ξεκίνησε από: ChEf στις Φεβρουαρίου 26, 2010, 12:49:26 ΠΜ

Τίτλος: Νηστήσιμο Σάμαλι
Αποστολή από: ChEf στις Φεβρουαρίου 26, 2010, 12:49:26 ΠΜ
ΣΑΜΑΛΙ ΝΗΣΤΗΣΙΜΟ

Υλικά


1/2 κιλό σιμιγδάλι χοντρό

1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό

1 κούπα ζάχαρη

1 κουταλιά μαστίχα ή βανίλια

3 κούπες ανθρακούχο νερό (σόδα)

5 κουταλιές μπέικιν πάουντερ

1/2 κούπα ασπρισμένα αμύγδαλα

Για το σιρόπι:

3 1/2 κούπες ζάχαρη

3 1/2 κούπες νερό

ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προεραιτικά μπορείτε να βάλετε και τη φλούδα κομμένη σε γιρλάντα)

1 ξυλάκι κανέλα
 
 
Εκτέλεση
 
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το νερό, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι ή το αλείφουμε με ταχίνι και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Κουνάμε το ταψάκι και το αφήνουμε να σταθεί για 2 ώρες. Μόλις φουσκώσει, βάζουμε αμυγδαλάκια από πάνω και ψήνουμε για 45'-60' στους 200 βαθμούς Κελσίου. Βράζουμε για 5' τα υλικά για το σιρόπι και μόλις βγάλουμε το σάμαλι από το φούρνο, το χαράζουμε και περιχύνουμε με το σιρόπι.


Η συνταγή ανήκει στην κυρία Πόπη Ευλογημένου από το Βόλο, είναι βραβευμένη συνταγή στο διαγωνισμό μαγειρικής του περιοδικού 7 ΜΕΡΕΣ TV