a33.gr
Γεύσεις & Φαντασία => Ζαχαροπλαστική => Σιροπιαστά - Παραδοσιακά => Μήνυμα ξεκίνησε από: ChEf στις Φεβρουαρίου 26, 2010, 12:49:26 ΠΜ
ΣΑΜΑΛΙ ΝΗΣΤΗΣΙΜΟ
Υλικά
1/2 κιλό σιμιγδάλι χοντρό
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά μαστίχα ή βανίλια
3 κούπες ανθρακούχο νερό (σόδα)
5 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
1/2 κούπα ασπρισμένα αμύγδαλα
Για το σιρόπι:
3 1/2 κούπες ζάχαρη
3 1/2 κούπες νερό
ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προεραιτικά μπορείτε να βάλετε και τη φλούδα κομμένη σε γιρλάντα)
1 ξυλάκι κανέλα
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το νερό, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι ή το αλείφουμε με ταχίνι και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Κουνάμε το ταψάκι και το αφήνουμε να σταθεί για 2 ώρες. Μόλις φουσκώσει, βάζουμε αμυγδαλάκια από πάνω και ψήνουμε για 45'-60' στους 200 βαθμούς Κελσίου. Βράζουμε για 5' τα υλικά για το σιρόπι και μόλις βγάλουμε το σάμαλι από το φούρνο, το χαράζουμε και περιχύνουμε με το σιρόπι.
Η συνταγή ανήκει στην κυρία Πόπη Ευλογημένου από το Βόλο, είναι βραβευμένη συνταγή στο διαγωνισμό μαγειρικής του περιοδικού 7 ΜΕΡΕΣ TV