a33.gr

Γεύσεις & Φαντασία => Μαγειρική, Κουζίνα, Γεύσεις => Αρτοσκευάσματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: gon στις Σεπτεμβρίου 24, 2005, 09:37:04 ΜΜ

Τίτλος: Χορτόπιτα
Αποστολή από: gon στις Σεπτεμβρίου 24, 2005, 09:37:04 ΜΜ
Χορτόπιτα
 
 Υλικά για την γέμιση
1 κιλό χόρτα άγρια
1/2 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 κουταλιές λάδι
1 κουταλάκι ζάχαρη
λίγο αλάτι - λίγο πιπέρι  Υλικά για το φύλλο
1/2 κιλό σκληρό αλεύρι "ΑΡΙΣΤΟΝ"
1/2 φλιτζανάκι λάδι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζανάκι κρασί κόκκινο
1 (περίπου) φλιτζάνι χλιαρό νερό
λίγο βούτυρο για  το ταψί
1 κρόκος αυγού  


Εκτέλεση
Πλένετε και καθαρίζετε τα χόρτα και το σπανάκι. Τα στραγγίζετε και τα χοντροκόβετε. Ανακατεύετε σ'ένα μπολ τα χόρτα και το σπανάκι με το μαϊντανό, το δυόσμο, το μάραθο και τα δύο είδη κρεμμυδιών. Τα τσιγαρίζετε όλα μαζί στο τσικάλι με το λάδι και προσθέτετε τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
Ετοιμάζετε το φύλλο: ρίχνετε το νερό, το κρασί, το λάδι και το αλάτι μέσα στο αλεύρι  και τα ζυμώνετε καλά. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 μέρη και ανοίγετε λεπτό φύλλο. Απλώνετε ένα φύλλο σε ένα μεγάλο βουτυρωμένο ταψί, και ρίχνετε τα τσιγαριασμένα χόρτα. Τοποθετείτε από πάνω το άλλο φύλλο, το χαράζετε και το αλείφετε με τον κρόκο. Ψήνετε τη χορτόπιτα για 50-60 λεπτά σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο. Αν θέλετε, μπορείτε να κόψετε τη χορτόπιτα σε τετράγωνα κομμάτια πριν τη βάλετε στον φούρνο.