a33.gr
Γεύσεις & Φαντασία => Ζαχαροπλαστική => Σιροπιαστά - Παραδοσιακά => Μήνυμα ξεκίνησε από: gon στις Σεπτεμβρίου 24, 2005, 09:44:22 ΜΜ
Πατούδα
Υλικά για την γέμιση
1250 γρ. αμύγδαλα και καρύδια αλεσμένα (μισά-μισά)
150 γρ. σουσάμι άψητο
1 3/4 φλιτζάνι μέλι
2 κουταλιές ζάχαρη
1 παξιμάδι κοπανισμένο
1 1/2 κουταλιά λάδι
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
Για το πασπάλισμα
3 (περίπου) φλιτζάνια άχνη ζάχαρη
Υλικά για το φύλλο
2 ποτήρια λάδι
1 φλιτζάνι ρακή
2 φλιτζανάκια αλουσιά* (τη φτιάχνετε βράζοντας νερό 1 1/2 κουταλιά στάχτη. Βάζετε βαμβάκι στο σουρωτό και την σουρώνετε).
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 1/2 κιλό (περίπου) μαλακό αλεύρι "ΑΡΙΣΤΟΝ"
*ή μεταλλικό νερό
Εκτέλεση
Βάζετε το λάδι σε μια λεκάνη μαζί με τη ρακή και την αλουσιά. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε τη σόδα, το ξύσμα, το χυμό και λίγο-λίγο αλεύρι. Ζυμώνετε καλά ώσπου να γίνει μια ζύμη όχι πολυ σκληρή. Αναμιγνύετε όλα τα υλικά για τη γέμιση μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Ανοίγετε φύλλο, μέτριο στο πάχος, και το κόβετε σε στρογγυλά κομμάτια. Βάζετε στην άκρη του κάθε κομματιού μια κουταλιά γέμιση και κλείνετε το πατούδο σε σχήμα μισοφέγγαρου. Τοποθετείτε τα πατούδα σε ένα μεγάλο ταψί και τα ψήνετε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200C, για 15-20 λεπτά, προσέχοντας να μην ξεροψηθούν. Αφήνετε τα πατούδα να κρυώσουν και τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.