a33.gr
Γεύσεις & Φαντασία => Μαγειρική, Κουζίνα, Γεύσεις => Αρτοσκευάσματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: gon στις Σεπτεμβρίου 25, 2005, 12:35:27 ΠΜ
Χριστουγεννιάτικο ψωμί - Cesnica
1 κιλό αλεύρι
20 γρ μαγιά
1 φλιτζάνι λάδι
λίγο αλάτι
λίγο ζεστό νερό
Κοσκινίστε 1 κιλό αλεύρι σε ένα πιάτο. Προσθέστε 20 γρ. μαγιά, ένα φλιτζάνι λάδι, λίγο αλάτι και ζυμώστε το με ζεστό νερό μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια σας. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μαλακή αλλά ούτε και πολύ σκληρή. Απλώστε λάδι σε ένα ταψί και τοποθετήστε πάνω τη ζύμη και αφήστε την για 10 λεπτά σε ένα ζεστό μέρος.
Τρυπήστε τη ζύμη με ένα πιρούνι για να μην υπάρξουν κενά κάτω από την κόρα. Το χριστουγεννιάτικο ψωμί συνήθως διακοσμείται με κομμάτια ζύμης σε σχήμα πουλιού ή πλεξούδας. Τοποθετήστε το ταψί σε ένα καλά προθερμασμένο φούρνο. Όταν ψηθεί η κόρα, σκεπάστε το με ένα φύλλο χαρτιού που θα επιτρέψει στο ψωμί να ψηθεί καλά. Σερβίρεται ζεστό.