a33.gr

Γεύσεις & Φαντασία => Μαγειρική, Κουζίνα, Γεύσεις => Ζυμαρικά => Μήνυμα ξεκίνησε από: Ntama στις Ιουλίου 10, 2005, 05:33:31 ΠΜ

Τίτλος: Μπεσαμέλ για παστίτσιο
Αποστολή από: Ntama στις Ιουλίου 10, 2005, 05:33:31 ΠΜ
Μπεσαμέλ για παστίτσιο

Αλάτι
8 κουτ. Αλεύρι
1 Αυγό(ά)
6 κουτ. Βούτυρο
1 λίτρο Γάλα
λίγο Μοσχοκάρυδο
Πιπέρι


Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα ανακατεύετε το βούτυρο με το αλεύρι και ρίχνετε το γάλα σιγά-σιγά. Ανακατεύετε συνέχεια με σύρμα (να μην κολλήσει και να μη σβολιάσει) μέχρι να γίνει πηχτή κρέμα.
Αλατοπιπερώνετε, βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το αυγό και το μοσχοκάρυδο.
Τίτλος:
Αποστολή από: gon στις Σεπτεμβρίου 24, 2005, 09:55:49 ΜΜ
Σάλτσα μπεσαμέλ
 
Υλικά
4 κουταλιές της σούπας κοφτές βούτυρο (ή μαργαρίνη)
4 κουταλιές της σούπας κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις "ΕΝΑ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ"
2 φλιτζάνια γάλα
αλάτι , πιπέρι
 

Εκτέλεση
Λιώνετε το βούτυρο σ'ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα. Αφήνετε να βράσει το μείγμα 2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει λίγο. Χύνετε το γάλα λίγο-λίγο μέσα και ανακατεύετε συνεχώς, μέχρι να σχηματιστεί μία λεία κρέμα. Αφήνετε τη σάλτσα να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά και αλατοπιπερώνετε.

Σημείωση: Αυτή είναι η κλασική σάλτσα μπεσαμέλ. Στη μπεσαμέλ για παστίτσιο, μουσακά κτλ. χτυπάτε στο τέλος (μακριά από την φωτιά) με το χτυπητήρι, 3 αυγά και 3 κουταλιές τυρί (ρεγκάτο ή κεφαλοτύρι τριμμένο), μέσα στη σάλτσα.