a33.gr
Γεύσεις & Φαντασία => Μαγειρική, Κουζίνα, Γεύσεις => Ζυμαρικά => Μήνυμα ξεκίνησε από: Ntama στις Ιουλίου 10, 2005, 05:33:31 ΠΜ
Μπεσαμέλ για παστίτσιο
Αλάτι
8 κουτ. Αλεύρι
1 Αυγό(ά)
6 κουτ. Βούτυρο
1 λίτρο Γάλα
λίγο Μοσχοκάρυδο
Πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα ανακατεύετε το βούτυρο με το αλεύρι και ρίχνετε το γάλα σιγά-σιγά. Ανακατεύετε συνέχεια με σύρμα (να μην κολλήσει και να μη σβολιάσει) μέχρι να γίνει πηχτή κρέμα.
Αλατοπιπερώνετε, βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το αυγό και το μοσχοκάρυδο.
Σάλτσα μπεσαμέλ
Υλικά
4 κουταλιές της σούπας κοφτές βούτυρο (ή μαργαρίνη)
4 κουταλιές της σούπας κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις "ΕΝΑ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ"
2 φλιτζάνια γάλα
αλάτι , πιπέρι
Εκτέλεση
Λιώνετε το βούτυρο σ'ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα. Αφήνετε να βράσει το μείγμα 2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει λίγο. Χύνετε το γάλα λίγο-λίγο μέσα και ανακατεύετε συνεχώς, μέχρι να σχηματιστεί μία λεία κρέμα. Αφήνετε τη σάλτσα να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά και αλατοπιπερώνετε.
Σημείωση: Αυτή είναι η κλασική σάλτσα μπεσαμέλ. Στη μπεσαμέλ για παστίτσιο, μουσακά κτλ. χτυπάτε στο τέλος (μακριά από την φωτιά) με το χτυπητήρι, 3 αυγά και 3 κουταλιές τυρί (ρεγκάτο ή κεφαλοτύρι τριμμένο), μέσα στη σάλτσα.