a33.gr

Γεύσεις & Φαντασία => Μαγειρική, Κουζίνα, Γεύσεις => Αρτοσκευάσματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Ntama στις Ιουλίου 14, 2005, 01:12:49 ΠΜ

Τίτλος: Λειτουργιά [Πρόσφορο]
Αποστολή από: Ntama στις Ιουλίου 14, 2005, 01:12:49 ΠΜ
Υλικά


6 κούπες αλεύρι χωριάτικο

1 κουταλάκι αλάτι

2 κούπες χλιαρό νερό

1 1/2 κούπα προζύμι ή 20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κουταλάκια μαγιά ξερή

 
 
Εκτέλεση
 
Διαλύστε το προζύμι ή τη μαγιά σε μισή κούπα χλιαρό νερό 400C. Ρίξτε κι ανακατέψτε μέσα σ' αυτή 2-3 κουταλιές αλεύρι. Αφήστε τη να σταθεί 10' περίπου, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο και να σχηματίσει φούσκες. Στο μεταξύ, κοσκινίστε το αλέυρι με το αλάτι σε μια λεκάνη ζυμώματος και κάντε ένα λάκκο στη μέση. Ρίξτε τη φουσκωμένη μαγιά και το υπόλοιπο χλιαρό νερό και παίρνοντας το αλεύρι λίγο λίγο από τριγύρω, ζυμώστε καλά, ώσπου να επιτύχετε μια ζύμη μάλλον σφικτή, ελαστική και λεία. Σκεπάστε την κι αφήστε τη σε ζεστό υγρό μέρος, να διπλασιασθεί σε όγκο. Ξαναζυμώστε την 5' και χωρίστε την σε 4 ίσα μέρη. Πλάστε την καθεμιά ζύμη σε μπάλα. Βάλτε τις δύο σε χωριστά ταψάκια κι αφού τις αλευρώσετε ελαφρά, πατήστε τες να πλατύνουν. Πατήστε κατά τον ίδιο τρόπο τις άλλες δύο ζύμες και τοποθετήστε τες μέσα στα ταψάκια, ακουμπώντας τες ελαφρά επάνω στις προηγούμενες. Αλευρώστε την επιφάνεια και πατήστε τη σφραγίδα, να βουλιάξει καλά μέσα στη ζύμη. Αφήστε τη σφραγίδα να σηκωθεί λίγο μόνη της και κατόπιν αφαιρέστε τη με προσοχή. Τρυπήστε τις λειτουργιές, με ένα ξύλινο σουβλάκι, 12 φορές στα σημεία του σταυρού της σφραγίδας. Σκεπάστε τες με μια βαμβακερή, ελαφρά υγρή πετσέτα, κι αφήστε τες να φουσκώσουν 15'-20'. Αλείψτε τες με λίγο νερό και ψήστε τες στους 2200C 15'-20', προσέχοντας να μην καούν. Μόλις τις βγάλετε από το φούρνο, σκεπάστε τες με βαμβακερή πετσέτα κι αφήστε τες να κρυώσουν.


Η συνταγή περιλαμβάνεται στο βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ.