a33.gr
Γεύσεις & Φαντασία => Μαγειρική, Κουζίνα, Γεύσεις => Κρεατικά => Μήνυμα ξεκίνησε από: Ntama στις Ιουλίου 14, 2005, 12:37:12 ΠΜ
ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΡΥΖΙ, ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΑ
Η κλασσική συνταγή της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας
- 1 γαλοπούλα γύρω στα 3 1/2- 4 κιλά με τα εντόσθιά της
- 2/3 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο ή μαργαρίνη
- 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο
- 10-12 κάστανα βρασμένα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
- 2 κρεμμύδια μέτρια
- 1 φύλλο δάφνης
- 50 ml κρασί ροζέ ή λευκό
- 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι καβουρντισμένο
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι βρασμένο
- 1 ποτήρι νερό
- 3 κουταλιές της σούπας ντοματάκια ψιλοκομμένα κονσέρβας
- αλάτι
- πιπέρι
1. Σοτάρετε σε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή μαργαρίνη τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
2. Προσθέτετε τον κιμά και τα συκωτάκια ψιλοκομμένα και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
3. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τη δάφνη, τα ντοματάκια, το κρασί και ένα ποτήρι νερό.
4. Αφήνετε να βράσουν σκεπασμένα, 20'. Κατόπιν προσθέτετε στη γέμιση το κουκουνάρι, το βρασμένο ρύζι και τα κάστανα. Ανακατεύετε καλά.
5. Γεμίζετε τη γαλοπούλα και τη ράβετε, αφού την έχετε πλύνει, στραγγίσει και αλατοπιπερώσει εσωτερικά και εξωτερικά.
6. Την περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ή τη μαργαρίνη.
7. Ψήνετε τη γαλοπούλα σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο σε σιγανό φούρνο 4-4 1/2 ώρες, ανάλογα με το βάρος της.
8. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
9. Τη σερβίρετε με τη γέμισή της.