a33.gr
Γεύσεις & Φαντασία => Μαγειρική, Κουζίνα, Γεύσεις => Ορεκτικά - Σαλάτες => Μήνυμα ξεκίνησε από: gon στις Σεπτεμβρίου 24, 2005, 10:29:05 ΜΜ
Ομελέτα στο φούρνο με φέτα και κάστανα
1/4 φλιτζανιού ψιλό καλαμποκάλευρο
2 φλιτζάνια γάλα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποβουτυρωμένο)
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι (περίπου 1 φλιτζάνι)
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
1 φλιτζάνι τρίμμα φέτας
αλάτι
Η ομελέτα αυτή βασίζεται σε παραδοσιακή χιώτικη συνταγή.
Ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτετε το κρεμμύδι, σκεπάζετε με το καπάκι και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά. Χοντροκόβετε ή θρυμματίζετε τα κάστανα και τα αναμειγνύετε με το κρεμμύδι. Με την τρίτη κουταλιά λάδι που σας έχει απομείνει, λαδώνετε ένα πήλινο ή ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος 25 εκ. και προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C.
Ζεσταίνετε το γάλα σε ένα μεσαίου μεγέθους κατσαρόλι. Πριν βράσει, προσθέτετε το καλαμποκάλευρο με σταθερό ρυθμό αναδεύοντας συνεχώς για να μην σας σβολιάσει. Χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε να αναδεύετε μέχρι να δέσει και να χυλώσει κάπως το μείγμα. Γι' αυτό, θα χρειαστείτε 5 περίπου λεπτά. Ανακατεύετε βάζοντας 2 κουταλιές λάδι.
Μέσα σε ένα όχι πολύ μεγάλο μπολ, χτυπάτε τα αυγά στο χέρι ή στη μεσαία σκάλα του μίξερ για 3-4 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζουν αφρό. Προσθέτετε λίγο από το ζεστό χυλό με το καλαμποκάλευρο και αναδεύετε προκειμένου να δέσει σωστά με τα αυγά. Βάζετε μέσα στο χυλό τα αυγά, μαζί με τα κάστανα, τα κρεμμύδια και το τρίμμα της φέτας. Αλατοπιπερώνετε και βάζετε το μείγμα στο ταξί. Ψήνετε στους 175°C για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να πήξει και να ροδίσει η ομελέτα. Όταν θα βυθίσετε μια οδοντογλυφίδα στο μέσο της ομελέτας και βγει καθαρή, τότε θα είναι έτοιμη, δηλαδή μαλακή αλλά όχι πολύ σφιχτή. Τέλος, τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει και την κόβετε σε μερίδες.