a33.gr

Γεύσεις & Φαντασία => Ζαχαροπλαστική => Μαρμελάδες - Κουταλιού => Μήνυμα ξεκίνησε από: gon στις Μαΐου 10, 2006, 01:50:29 ΜΜ

Τίτλος: Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού
Αποστολή από: gon στις Μαΐου 10, 2006, 01:50:29 ΜΜ
Οι αναλογίες υλικών είναι:

Για 1 κιλό καρυδάκια
1 κιλό ζάχαρη
500 γρ νερό
λίγα μοσχοκάρφια
το χυμό 1 λεμονιού

Τι κάνουμε:

Δεν θα σας έλεγα ότι είναι και το ευκολότερο γλυκό αλλά έχετε υπομονή και θα ανταμειφθείτε
Κατ΄αρχήν τα καρυδάκια που θα μαζέψετε πρέπει να είναι μεσαίου μεγέθους και τρυφερά.
Αλλιώς θα τα σπάσετε να κάνετε καρυδόπιτα!!!
Ο έλεγχος της τρυφερότητας γίνεται με μια βελόνα πλεξίματος λεπτή ή ένα μεταλλικό σουβλάκι λεπτό. Αν περνάει εύκολα στο καρυδάκι σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για γλυκό, τα υπόλοιπα τα πετάμε αν κάναμε τον κόπο και τα κόψαμε. Εγώ πάντως λέω ότι είναι τύχη να βρεις όλα τα τρυφερά.
Πλένουμε λοιπόν τα καρυδάκια και τα καθαρίζουμε με το καθαρηστήρι της πατάτας ελαφρά.
Αφαιρούμε μικρό κομματάκι κι από τις δυο πλευρές και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό να σκεπάζονται καλά. (Προσοχή φοράμε γάντια διπλά γιατί βάφει πολύ)
Τα αφήνουμε εκεί τρεις μέρες αλλάζοντας το νερό 1 -2 φορές την ημέρα.
Την τέταρτη ημέρα βάζουμε τα καρυδάκια σε νερό που βράζει για 5 λεπτά τα στραγγίζουμε κι αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε 5 φορές.Θα πρέπει στο τέλος του βρασίματος να κόβονται με πιρούνι.
Όπως θα καταλάβατε όλα αυτά τα κάνουμε για να ξεπικρίσουν και να μαλακώσουν.
Καρφώνουμε ένα μοσχοκάρφι σε κάθε καρυδάκι ή αν δεν μας αρέσει η έντονη γεύση του βάζουμε λίγα μέσα σε μια γάζα που θα προσθέσουμε στο σιρόπι και θα πετάξουμε στο τέλος της διαδικασίας.

Κι ήρθε η ώρα του δεσίματος του γλυκού.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά, προσθέτουμε τα καρυδάκια και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη.
Αφήνουμε το γλυκό για μια νύχτα και συνεχίζουμε το δέσιμο την επομένη.
Τώρα πότε το γλυκό έχει δέσει αυτό είναι και το πιο δύσκολο στο συγκεκριμένο γλυκό.
Εγώ λοιπόν μετά από πολλά γλυκά που έχω φτιάξει και τηρώντας αυτή τη φορά τις συμβουλές της μαμάς (ακούς μαμά) βάζω σε ένα πιατάκι λίγο σιρόπι το βάζω στην κατάψυξη για λίγα λεπτά κι όταν το βγάλω και πέφτει κόμπους κόμπους είναι έτοιμο.
Ένα άλλο κόλπο είναι να ρίξουμε μια δυο σταγόνες σιροπιού σε ποτήρι με κρύο νερό. Πρέπει να πέφτει σαν μια μαλακιά κλωστούλα , η οποία δεν πρέπει να μαζέψει μέσα στο νερό αλλά να είναι σαν πηκτό υγρό.
Τελικά όλα τα πράγματα θέλουν την εμπειρία τους.
Όταν τέλος πάντων είμαστε σίγουροι ότι έχει δέσει το γλυκό προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και κλείνουμε τη φωτιά.
Μοιράζουμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα βάζα.
Το γλυκό πρέπει να κολυμπάει μέσα στο σιρόπι και να μην είναι στριμογμένο στο βάζο.

Αν σας περισσέψει σιρόπι μην το πετάξετε αλλά κάντε το λικέρ.
1 όγκος σιρόπι και 1/2 όγκος τσίπουρο με λίγα μοσχοκάρφια μέσα σε γυάλινο μπουκάλι καλά κλεισμένο και θα έχετε ένα υπέροχο λικέρ.

Τώρα τι παρασπονδίες έκανα!
Η μαμά τα καρυδάκια τα έβαζε σε ασβεστόνερο για 2 ώρες και μετά αφού τα έπλενε καλά τα έβραζε να μαλακώσουν.
Εγώ ασβέστη ήταν αδύνατο να βρω κι έτσι πάει αυτό τα στάδιο.
Μεταξύ μας δεν νομίζω ότι στο συγκεκριμένο γλυκό χρειάζεται αλλά μην της το πείτε!!!
Όσοι αποφασίσετε να το φτιάξετε θα πρέπει να βιαστείτε καρυδάκια τρυφερά μόνο για λίγες μέρες ακόμη.
Για αυτούς που δεν θα βρείτε κάντε υπομονή μέχρι να γίνουν τα καρύδια να φτιάξετε καρυδόπαστα!