a33.gr

Γεύσεις & Φαντασία => Μαγειρική, Κουζίνα, Γεύσεις => Λαδερά - Σούπες => Μήνυμα ξεκίνησε από: gon στις Σεπτεμβρίου 24, 2005, 10:49:39 ΜΜ

Τίτλος: Κεφτέδες Φάβας με σάλτσα ντομάτας και κάππαρης
Αποστολή από: gon στις Σεπτεμβρίου 24, 2005, 10:49:39 ΜΜ
Κεφτέδες φάβας με σάλτσα ντομάτας και κάππαρης

 Για τους κεφτέδες
6 φλιτζάνια μαγειρεμένης φάβας
1 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι
1/2 φλιτζάνι πρασουλίδες
1/4 φλιτζανιού κομμένος δυόσμος
1/2 φλιτζάνι κομμένος μαϊντανός
1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι για αλεύρωμα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Για τη σάλτσα τομάτα και κάππαρης
1 φλιτζάνι κάππαρη
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένες πρασουλίδες
1 κονσέρβα τομάτας ή 1 φλιτζάνι φρέσκια τομάτα (αποφλοιωμένη)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζανιού λευκό κρασί
2 φύλλα δάφνης
2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
αλάτι και πιπέρι

Για τη φάβα
6 φλιτζάνια φάβα
1 1/2 λίτρο νερό
3/4 φλιτζανιού κομμένο κρεμμύδι
1/2 - 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο



Τρόπος παρασκευής των κεφτέδων
Αναμειγνύετε όλα αυτά τα υλικά πλάθοντάς τα σε μπαλάκια 1,5 - 2 εκ. Τα αλευρώνετε με το σιμιγδάλι, τα τηγανίζετε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανιστά. Τα αφήνετε να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρετε ξεχωριστά από τη σάλτσα.

Τρόπος παρασκευής της σάλτσας τομάτας και κάππαρης
Ξεπλένετε την κάππαρη με νερό και τις στραγγίζετε καλά σε ένα σουρωτήρι. Ζεσταίνετε το λάδι μέσα σε ένα κατσαρολάκι, τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτετε το κρασί και ύστερα, την τομάτα, την κάππαρη, τα δαφνόφυλλα και σιγοβράζετε για μισή ώρα.

Τρόπος παρασκευής της φάβας
Βάζετε τη φάβα μαζί με το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με κρύο νερό. Τα σιγοβράζετε για 50 λεπτά με μια ώρα ή μέχρι να μαλακώσει τόσο η φάβα που να διαλυθεί και γίνει περίπου χυλός. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε αν χρειάζεται και νερό. Όταν πλέον είναι έτοιμη, κι όσο είναι ακόμη ζεστή, την αναμειγνύετε με το ελαιόλαδο. Την αφήνετε να "ξεκουραστεί" για λίγες ώρες (χωρίς το καπάκι) μέχρι να πιει η φάβα όλο το νερό.