a33.gr

Αθλητικά - Σπορ - Υγεία => Υγεία => Μήνυμα ξεκίνησε από: Teo στις Ιουνίου 02, 2005, 07:59:26 ΠΜ

Τίτλος: Πρωταθλητές στο κάπνισμα οι Έλληνες
Αποστολή από: Teo στις Ιουνίου 02, 2005, 07:59:26 ΠΜ
Με μια θλιβερή πρωτιά υποδέχεται και τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος η χώρα μας. Πάνω από το 43% των Ελλήνων καπνίζει, με τους άντρες να κρατούν τα σκήπτρα της βλαβερής αυτής συνήθειας (47,4%) και τις γυναίκες να ακολουθούν με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό (39,6%). Τα ποσοστά αυτά δικαιολογούν και το γεγονός ότι η Ελλάδα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής λίστας κατανάλωσης τσιγάρων, ενώ ίσως τα πιο ανατριχιαστικά στοιχεία είναι αυτά που αφορούν τους νέους ηλικίας 12 έως 18 ετών. Πρόσφατη μελέτη του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου που έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Βύρωνα, σε αγόρια και κορίτσια, έδειξε ότι κατά μέσον όρο, το 33% των εφήβων έχουν δοκιμάσει να καπνίσουν τσιγάρο τουλάχιστον μία φορά, ενώ το 10% των εφήβων δηλώνουν τακτικοί καπνιστές. Εάν τα στοιχεία αυτά αναχθούν στο γενικό πληθυσμό δείχνουν ότι καπνίζουν από 200.000 Ελληνόπουλα.
 
 Σοκάρουν οι αριθμοί


Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα εκ των οποίων οι 500.000 στην Ευρώπη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, την Ελληνική Αντικαπνιστική Εταιρεία και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, δείχνει ότι τα θύματα του καρκίνου του πνεύμονα στη χώρα μας υπολογίζονται σε 6.000 κάθε χρόνο, ενώ το κάπνισμα ευθύνεται για το ένα τρίτο των συνολικών καρκίνων και για το 7% των ενηλίκων που εμφανίζουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Σύμφωνα με στοιχεία και τις εκτιμήσεις των ειδικών, ένας στους τέσσερις νέους που κάθε χρόνο αρχίζουν να καπνίζουν, θα πεθάνει τελικά από νόσο που σχετίζεται με κάπνισμα.


Εξαιρετικά βλαβερό, όμως, αποδεικνύεται και το παθητικό κάπνισμα καθώς η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αυξάνει διάφορους δείκτες φλεγμονής, που το κάνουν να ισοδυναμεί με το ενεργητικό κάπνισμα.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αναφέρονται στα παιδιά των οποίων οι γονείς είναι καπνιστές. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, ένα παιδί που ζει σε σπίτι καπνιστών και εισπνέει καθημερινά τον καπνό τους, μέχρι τα 5 του χρόνια ο οργανισμός του θα έχει επιβαρυνθεί σαν να είχε καπνίσει 100 πακέτα τσιγάρα.

Το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι η πιο σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας καθώς πέρα από τις γνωστές βλάβες που προκαλεί στους πνεύμονες, το φάρυγγα, το λάρυγγα και τη στοματική κοιλότητα, επηρεάζει, επίσης, το στομάχι, το πάγκρεας, την ουροδόχος κύστη, ενώ ευθύνεται για τον καρκίνο του μαστού, τη σεξουαλική δυσλειτουργία και την πρόωρη γήρανση στις γυναίκες.


 Τεράστιο και το οικονομικό κόστος


Πέρα από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, το κάπνισμα κοστίζει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και στα υγειονομικά συστήματα της γηραιάς ηπείρου. Σύμφωνα με υπολογισμούς, σε περισσότερα από 90 δις ευρώ ανέρχεται το κόστος που καλούνται να πληρώσουν κάθε χρόνο τα υγειονομικά συστήματα της Ευρώπης.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι αντικαπνιστικές καμπάνιες και τα μέτρα των τελευταίων 20 ετών έχουν αρχίσει να αποδίδουν στην Ευρώπη καθώς περίπου το 50% των Σουηδών και το 33% των Ισπανών έχει κόψει το τσιγάρο. Εξαίρεση, και σε αυτή την περίπτωση, αποτελεί και πάλι η Ελλάδα καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που αποφάσισαν και κατάφεραν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Στην Ελλάδα, οι αντικαπνιστικές εκστρατείες αποδίδουν ελάχιστα γεγονός το οποίο κάνει τους επιστήμονες να ζητούν ακόμη πιο εντατικές προσπάθειες.

Ένας από τους ανασταλτικούς παράγοντες για τη διακοπή του καπνίσματος θεωρείται το γεγονός ότι οι βλαβερές του συνέπειες αργούν πολύ να εμφανιστούν, ενώ σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι παίζει και η ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων που δε φαίνονται πολύ πρόθυμοι να υπακούσουν σε απαγορεύσεις.

Ίσως το γεγονός ότι η αποχή από το κάπνισμα έστω και για μία ώρα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό σε συνδυασμό με το ότι το τσιγάρο είναι ένα προϊόν το οποίο, όπως λένε οι επιστήμονες, δεν έχει καμία λογική, να βοηθήσουν τους Έλληνες να το ξανασκεφτούν πιο σοβαρά και να καταφέρουν κάνουν πράξη το σύνθημα "Ρουφήξτε τη ζωή και όχι τον καπνό".