a33.gr
ΑΡΘΡΑ - NEWS => Magazino a33 e-pi παντός e-pi στητού => Αρθρογραφία - Ρεπορτάζ - Επικαιρότητα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Teo στις Ιουνίου 02, 2005, 08:22:24 ΠΜ
Ένα σούπερ-γραφείο που θα αντιλαμβάνεται πότε μπαίνουμε στο χώρο εργασίας μας, θα καταλαβαίνει εάν έχουμε κέφια ή όχι και θα ακούει τις εντολές που θα του δίνουμε προφορικά, μας υπόσχονται ότι θα έχουμε, μέχρι το 2020, οι εταιρείες ανάπτυξης προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Μικροσκοπικοί δέκτες και οθόνες που θα είναι ενσωματωμένοι στα έπιπλα του γραφείου μας ίσως να είναι τα μοναδικά στοιχεία που θα κάνουν τη διαφορά και τα οποία θα είναι επιφορτισμένα με τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για να έχουμε εμείς μια ευχάριστη ημέρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες και ερευνητές που πειραματίζονται πάνω σε αυτό το σούπερ-γραφείο, οι αισθητήρες του θα αντιλαμβάνονται την ψυχική μας διάθεση και θα αλλάζουν ανάλογα το χρώμα και το σχέδιο στις ειδικές ταπετσαρίες και τους πίνακες του χώρου. Το χρώμα στους τοίχους θα υποδεικνύει και εάν έχουμε όρεξη να μιλήσουμε με τους συναδέρφους μας ή εάν προτιμούμε να δουλέψουμε απερίσπαστοι.
Σε αυτό το μελλοντικό και σχεδόν απίστευτο σενάριο πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίζει ο υπολογιστής μας, ο οποίος θα έχει πολλές περισσότερες δυνατότητες από τις σημερινές. Έτσι, εκτιμάται ότι στο μέλλον θα επικοινωνούμε περισσότερο με το κομπιούτερ μας μέσω ομιλίας παρά μέσω του πληκτρολογίου και του ποντικιού μας. Την υπόθεση αυτή έρχεται να ενισχύσει η πεποίθηση ότι μέχρι το 2020 η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας θα δώσει στους υπολογιστές τη δυνατότητα να επεξεργάζονται πιο γρήγορα την ομιλία απ’ ότι οι άνθρωποι.
Όλοι αυτοί οι πειραματισμοί ξεκίνησαν το 2001 όταν η ΙΒΜ και η εταιρεία επίπλων Steelcase αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ξεκινήσουν μια φιλόδοξη μελέτη με την ονομασία Bluespace.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το γραφείο του μέλλοντος θα μοιάζει πολύ με το γραφείο στο οποίο εργαζόμαστε σήμερα, αλλά θα συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά.
Πρωταρχικός στόχος των κατασκευαστών είναι η αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και ο κατά το δυνατόν περιορισμός της διάσπασης της προσοχής τους. Έτσι, προσανατολίζονται προς τη δημιουργία ειδικών συστημάτων που θα μπορούν να διαχειρίζονται τις μεγάλες ποσότητες emails που κατακλύζουν τον υπολογιστή ενός εργαζόμενου και τον διακόπτουν συχνά-πυκνά από τη δουλειά του.
Μέχρι στιγμής όλα αυτά βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας και, όπως φαίνεται, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή αρκετά χρόνια μέχρι να έχουμε τη δυνατότητα να καθίσουμε σε ένα τέτοιο γραφείο.