a33.gr

Γενικά => Πολιτισμός - Εκδηλώσεις => Μήνυμα ξεκίνησε από: isabella στις Φεβρουαρίου 24, 2006, 10:41:23 ΠΜ

Τίτλος: Τρισδιάστατα αριστουργήματα, παλαιά όσο η ιστορία του κόσμου
Αποστολή από: isabella στις Φεβρουαρίου 24, 2006, 10:41:23 ΠΜ
Τρισδιάστατα αριστουργήματα, παλαιά όσο η ιστορία του κόσμου, σε νέο δικτυακό μουσείο

 
Η πρώτη σελίδα του νέου δικτυακού μουσείου
Αθήνα
 
 
Ένα διαδικτυακό μουσείο θα είναι στη διάθεση του κοινού από την Παρασκευή, προσκαλώντας τους επισκέπτες του σε μια περιήγηση στην κοινή ιστορία των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου.

Υπό τον τίτλο «Εικονικό Μουσείο για τις ρίζες της Ευρώπης», η ηλεκτρονική διεύθυνση www.europeanvirtualmuseum.it απευθύνεται σε όσους «θέλουν να ανακαλύψουν ότι τελικά οι λαοί της Ευρώπης έχουν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές, προς ικανοποίηση των αρχαιολόγων και σε πείσμα των πολιτικών» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μάρκο Μερλίνι, εκ των εμπνευστών του φιλόδοξου προγράμματος.

Θησαυροί πολλών χιλιάδων ετών που ήρθαν στο φως, αποκαλύπτοντας την κοινή πορεία της Ευρώπης, παρουσιάζονται με τρισδιάστατες εικόνες στον νέο αυτόν δικτυακό τόπο, δίνοντας την ευκαιρία στον χρήστη να περιεργαστεί λεπτομέρειες στο χρώμα και στην τεχνική αριστουργημάτων «παλαιών όσο και η ιστορία του κόσμου», όπως σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Στόχος του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος είναι να αποτελέσει ένα σταυροδρόμι λαών, ιδεών, θεσμών και παραδόσεων, αποδεικνύοντας ότι η «κοινή μοίρα» της Ευρώπης γέννησε κοινές τεχνοτροπίες και αντικείμενα που είχαν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους.

Ανάμεσα στα αρχαιότερα «αποκτήματα» του διαδικτυακού αυτού μουσείου συγκαταλέγονται δύο αγαλματίδια που αναπαριστούν τη θεά Αφροδίτη: η Αφροδίτη του Willendorf από το Μουσείο της Βιέννης και εκείνη του Σαβινιάνο από την Ιταλία. Η πρώτη είναι φιλοτεχνημένη με πέτρινα εργαλεία κατά την παλαιολιθική εποχή, με ιδιαίτερο σωματότυπο που παραπέμπει στις τότε πεποιθήσεις περί γονιμότητας (τονισμένο στήθος, μεγάλη κοιλιά). Το συγκεκριμένο άγαλμα, όπως και πολλά αντίστοιχα στη Γαλλία και στη Ρωσία, βρέθηκε καλυμμένο με κόκκινη ώχρα, η οποία αποτελούσε σύμβολο της ζωής.

Στην ίδια εποχή ανήκει και η καλοσυντηρημένη Αφροδίτη του Σαβινιάνο με ιδιαίτερο σχήμα που έχει παρομοιαστεί με εκείνο ακατέργαστου διαμαντιού, αποκαλύφθηκε κατά τύχη, κατά τη διάρκεια εργασιών στις όχθες του ποταμού Πανάρο. Μέχρι στιγμής τα ευρήματα που «εκτίθενται» διαδικτυακώς προέρχονται από μουσεία της Αθήνας, της Σόφιας, της Ρώμης, της Βουδαπέστης, του Βερολίνου και της Βιέννης, ενώ νέες αφίξεις από περισσότερες χώρες αναμένονται εντός Μαρτίου.