Αγαπητοι φίλοι οι σάλτσες νοστιμεύουν τα φαγητα μας και μπορουν ν αλλαξουν ενα οποιοδηποτε φαγητο.Κλασσικες εξωτικες πικαντικες ή δικης μας εμπνευσης...ολες οι σαλτσες βρισκονται εδω
ΣΑΛΤΣΑ ΠΕΣΤΟ
-1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο, φρέσκο μαϊντανό
-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
-2/3 φλιτζανιού κουκουναρόσπορους κοπανισμένους
-2 κουτ. της σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού
-2/3 φλιτζανιού παρμεζάνα τριμμένη
-1 πρέζα άσπρο πιπέρι
-3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα πέστο ρίχνοντας όλα τα υλικά της στο μπλέντερ και τα δουλεύουμε για 2 λεπτά. Η σάλτσα είναι έτοιμη. Τη διατηρούμε κατά μέρος στο ψυγείο, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
ΣΑΛΤΣΑ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ
1/3 φλιτζανιού σπορέλαιο
1/4 φλιτζανιού ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα άσπρο πιπέρι
Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ, αναμιγνύοντας καλά όλα τα υλικά σε ένα σέικερ ή μπώλ. Το κλείνουμε καλά και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα. Αν αναμίξουμε τα υλικά σε μπώλ, φροντίζουμε για πολύ καλο ανακάτεμα.Τοποθετούμε τη βινεγκρέτ στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Μαρινατα με βοτανα
ΥΛΙΚΑ
# 3/4 της κούπας Ελαιόλαδο.
# 1/4 της κούπας λευκό Ξύδι ή χυμό Λεμονιού.
# 2 σκελίδες Σκόρδο λυωμένες.
# 1 κ. κ. Μουστάρδα.
# 1/2 κ. κ. Βασιλικό.
# 1/2 κ. κ. Ρίγανη.
# 1/2 κ. κ. Ματζουράνα.
# 1/2 κ. κ. Δενδρολίβανο.
# 1/4 κ. κ. μαύρο Πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
# Ανακατέψτε τα υλικά και χρησιμοποιείστε την μαρινάτα.
Μαρινατα μπυρας
ΥΛΙΚΑ
# 2 κουτιά μπίρα
# 2 κ. κ. Αλάτι.
# 1/2 κούπα Ελαιόλαδο.
# 1 κ. κ. πιπέρι Καγιέν.
# 1 κ. σ. Ξύδι.
# 1 κ. σ. χυμό Λεμονιού.
# 1 σκελίδα Σκόρδο λυωμένο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
# Ανακατέψτε τα υλικά και χρησιμοποιείστε την μαρινάτα.
# Χρησιμοποιήστε το μίγμα για να αλείφετε τα τρόφιμα στην διάρκεια του ψησίματος.
ΜΑΡΙΝΑΤΑ BLOODY MARY
ΥΛΙΚΑ
# 3/4 της κούπας χυμό Τομάτας.
# 1/4 της κούπας Βότκα.
# 1 κ. κ. χυμό Λεμονιού.
# 1/2 κ. κ. σάλτσα Σόγιας.
# 2 σταγόνες Tabasco.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
# Ανακατέψτε τα υλικά και χρησιμοποιείστε την μαρινάτα.
ΣΑΛΤΣΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ
ΥΛΙΚΑ
# 2 φλ. φύλλα φρέσκου βασιλικού
# 2 σκελίδες σκόρδο
# 2 κ. κ. κουκουνάρι
# 5-6 κ. σ. Λάδι
# 120 γρ. τριμμένη παρμεζάνα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
# Ψιλοκόβουμε τον βασιλικό και το σκόρδο και τα βάζουμε μαζί με τα κουκουνάρια στο μπλέντερ να γίνουν ένας ομοιόμορφος πολτός.
# Προσθέτουμε λίγο λίγο το λάδι και την παρμεζάνα μέχρι να τελειώσουν.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
# Χρησιμοποιήστε την σε ζυμαρικά ή σαλάτες.
# Μπορείτε να διατηρήσετε την σάλτσα κλειστή στο ψυγείο για πολλές μέρες.
Αυγολέμονο- 2 φλυτζάνια ζωμό από οτιδήποτε φτιάχνετε
- 1 1/2 ποτήρι γάλα
- 1 1/2 κουταλιά της σούπας γεμάτη κορν φλάουερ
- 2 λεμόνια
- 2 κρόκους
- αλάτι
-Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι το ζωμό να βράσει
-Διαλύετε το κορν φλάουερ στο γάλα
-Χτυπάτε τους κρόκους
-Στίβετε τα λεμόνια και τα προσθέτετε στους κρόκους
-Αποσύρετε το ζωμό από τη φωτιά
-Προσθέτετε το γάλα με το κορν φλάουερ στο ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς να μην σβολιάσει
-Προσθέτετε και τα αυγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα
-Το ξαναβάζετε σε ελάχιστη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι η σάλτσα να δέσει
ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ- 1 φλυτζ τσαγιού λάδι
- 2 κρόκοι αυγού
- 1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα σκόνη
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- χυμός λεμονιού
- αλάτι
-Βάζετε σε ένα μπωλ τη μουστάρδα, το αλάτι και τους κρόκους.
-Ανακατεύετε με σύρμα, προσθέτοντας μερικές σταγόνες ξύδι, ώστε το μείγμα να γίνει σαν αλοιφή.
-Ανακατεύοντας συνέχεια ρίχνετε λάδι πολύ σιγά μέχρι να τελειώσει.
-Ενδιάμεσα ρίχνετε σταγόνες ξύδι.
-Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και η μαγιονέζα είναι έτοιμη.
Μαρέγκα- 4 ασπράδια αυγών
- 1 σταγόνα λεμόνι
-Σε ένα μπώλ στεγνό βάζετε τα ασπράδια με το λεμόνι
-Χτυπάτε με το μίξερ ή με σύρμα μέχρι να γίνει μία σφικτή παχύρευστη κρέμα
ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑ- 1 φλυτζ. τσαγιού λάδι
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 3 ντομάτες φρέσκιες και 1 κουταλιά της σούπας πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό ή
- 1 κουτί ντοματάκια και 1 κουταλιά της σούπας πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό
- ½ κουτ.γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
-Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να ροδίσει .
-Τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.
-Προσθέτουμε την ντομάτα, λίγη ζάχαρη, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ανάλογο νερό.
-Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι ν απορροφηθεί το νερό.
Σάλτσα Ψητού- 3-4 κουταλιές της σούπας λίπος από το ταψί
- 1 1/2-2 φλυτζάνια νερό
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- αλάτι και πιπέρι
-Παίρνετε από το ταψί το λίπος και το βάζετε σε ένα κατσαρολάκι
-Ρίχνετε στο ταψί το νερό και το ξύνετε να πάρετε όλα τα συστατικά
-Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι το νερό να ζεσταθεί
-Ζεσταίνετε το βούτυρο και διαλύετε το αλεύρι
-Ανακατεύετε μέχρι να γίνει καφέ σκούρο
-Προσθέτετε σιγά σιγά το ζεστό νερό
-Αλατοπιπερώνετε
-Ανακατεύετε μέχρι να πήξει και σερβίρετε
ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
ΥΛΙΚΑ
2 κροκοι αβγων
1 κουταλι της σουπας νερο λιγο αλατισμενο
λιγο αλατοπιπερο
1 κουταλακι του γλυκου ξυδι λευκο
1/2 κουταλακι του γλυκου μουσταρδα
1 φλιτζανι καλαμποκελαιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
βαζετε στο μπλεντερ τους κροκους με το νερο,το ξυδι,το αλατοπιπερο,κ τη μουσταρδα κ χτυπατε πολυ καλα
Προσθετετε το λαδι σε μικρες ποσοτητες στην αρχη σχεδον σταγονα σταγονα μεχρι να αρχησει να στερεοποιειται το μιγμα κ σε μεγαλυτερες στην συνεχεια μεχρι να το χρησιμοποιησετε ολο κ να πηξει καλα η μαγιονεζα
ΣΑΛΤΣΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΨΑΡΙ
ΥΛΙΚΑ
300 γρ μαγιονεζα
100γρ καροτο βρασμενο κ πολυ ψιλοκομμενο
50γρ καπαρη ψιλοκομμενη
1 κουταλια της σουπας ξερο εστραγκον
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
αναμιγνυετε ολα τα υλικα σε ενα μπολ κ αφηνετε το μιγμα στο ψυγειο να παγωσει
σερβιρετε το ψαρι στο τραπεζι κ ξεχωριστα σε ενα ή περισσοτερα μπολ σερβιρετε κ τη συνοδευτικη σαλτσα