a33.gr

Ειδικά => Θρησκείες => Μήνυμα ξεκίνησε από: junkie στις Μαΐου 24, 2006, 01:00:03 ΜΜ

Τίτλος: Ανθρωπολατρία
Αποστολή από: junkie στις Μαΐου 24, 2006, 01:00:03 ΜΜ
Ανθρωπολατρία



Είναι η λατρεία ζώντος ανθρώπου σαν θεού. Η ανθρωπολατρεία είναι συνηθέστατο θρησκευτικό φαινόμενο, που εμφανίστηκε κυρίώς σε πρωτόγονους, αλλά και σε ανεπτυγμένους πολιτιστικά λαούς. Διατηρήθηκε μέχρι και τους μεσαιωνικούς χρόνους με τη μορφή της λατρείας των αυτοκρατόρων. Δεν έχει εκλείψει ακόμη σήμερα σε καθυστερημένους λαούς. Το φαινόμενο βασίζεται στην αντίληψη ότι ορισμένα άτομα με ιδιαίτερα σωματικά ή πνευματικά χαρίσματα ή άλλες ικανότητες έχουν υπερφυσικές θείες ιδιότητες και επηρεάζουν την τύχη της θρησκευτικής κοινότητας.

Διακρίνουμε την προγονολατρεία, νεκρολατρεία, ηρωολατρία, λατρεία αυτοκρατόρων, φυλάρχων ή άλλων ηγετών φυλών ή εθνών, λατρεία σπουδαίων θρησκευτικών προσώπων, όπως μάγων ιερέων, ιδρυτών θρησκευμάτων. Η ανθρωπολατρεία θεωρήθηκε σαν το αρχικό στάδιο του φαινομένου της θρησκείας. Ανθρωπολάτρες ονομάστηκαν υβριστικά από τους Χριστιανούς οι εθνικοί, από τους Ιουδαίους οι Χριστιανοί, από τους ορθόδοξους οι Αρειανοί κ. ά.

Τίτλος:
Αποστολή από: Bijoux στις Μαΐου 24, 2006, 10:14:13 ΜΜ
να σε ρωτήσω κάτι

όλα αυτά που σήκωσες είναι άρθρα ή θέματα προς συζήτηση;
Τίτλος:
Αποστολή από: junkie στις Μαΐου 26, 2006, 01:03:59 ΜΜ
Παράθεση από: "Bijoux"να σε ρωτήσω κάτι

όλα αυτά που σήκωσες είναι άρθρα ή θέματα προς συζήτηση;


Όσοι θέλετε μπορείτε να προσθέσετε σε κάθε θέμα..............Δεν χρειάζεται να εξηγήσω περισσότερα.... :roll:
Τίτλος: Re: Ανθρωπολατρία
Αποστολή από: T_Chameleon στις Οκτωβρίου 12, 2008, 01:57:02 ΜΜ
Ήταν κάποτε σε ένα Βασίλειο 2 άνθρωποι του ίδιου κοινωνικού στρώματος 2 αγρότες…ο ένας λάτρευε τον βασιλιά σαν θεό και προσευχόταν σε αυτόν ζητώντας του να τον γλιτώσει από την φτώχια και ένας άλλο στον θεό…κάποτε καθώς περνούσε ο βασιλιάς έξω από το σπίτι του προτού και ακούγοντας τον να προσεύχεται σε αυτόν αποφάσισε να τον βοηθήσει χωρίς όμως να αποκαλυφθεί…έστειλε τους υπηρέτες του να πάρουν σε αυτόν τον αγρότη ένα καζάνι γεμάτο ρύζι που κάτω κάτω είχε πολύ χρυσό…την άλλη μέρα πήγε ξανά στο σπίτι του αγρότη που τον είχε θεοποιήσει και τον ρωτείσαι γτ συνεχίζει να είναι σε αυτήν την θέση..και αν πίρε το καζάνι με το ρύζι…ο αγρότης τον ευχαρίστησε και του είπε πως έφαγε ρύζι αλλά χόρτασε και το υπόλοιπο το έδωσε στον διπλανό(ο οποίος προσευχόταν στον θεό)..αποτέλεσμα Μπορεί να εύνοιες ο βασιλιάς τον πρώτο αλλά το καλό κατάληξε στον δεύτερο….αυτό όλο πιστεύω να βγάζει ένα ηθικό δίδαγμα
Τίτλος: Re: Ανθρωπολατρία
Αποστολή από: Michael_Design στις Οκτωβρίου 13, 2008, 11:08:02 ΠΜ
[size=14]  Η ανθρωπολατρία εκτός από θρησκευτικό είναι και κοινωνικό φαινόμενο. Την συναντούμε σε διάφορες δραστηριότητες όπως την πολιτική, τον αθλητισμό, τον  επιχειρηματικό κόσμο, τον καλλιτεχνικό κόσμο, τον κόσμο της ομορφιάς κ.α. Αφού το χρήμα είναι ο μεγαλύτερος σύγχρονος θεός θεοποιούνται και οι άνθρωποι που το κατέχουν. Αφού θεοποιούνται οι διάφορες αθλητικές ομάδες και δραστηριότητες, θεοποιούνται και οι αθλητές που συμμετέχουν σε αυτές. Αφού θεοποιείται η λάμψη, η καταξίωση και η χλιδή θεοποιούνται και οι άνθρωποι που τα απολαμβάνουν, όπως ηθοποιοί ή καλλιτέχνες.
 Σε έναν κόσμο ματαιοδοξίας και ανισότητας, η ανθρωπολατρεία έχει γίνει φυσικό φαινόμενο. Παρατηρούμε ότι η ανθρωπολατρία προωθείται και χρησιμοποιείτε κατά κόρον από τις διάφορες εξουσίες ώστε να εξυπηρετηθούν συμφέροντα και ως μέσο ελέγχου και βαυκαλισμού των ανθρώπινων μαζών. Οι ανθρώπινες μάζες κατηγοριοποιούνται, ομαδοποιούνται και τέλος τους προσφέρονται και κάποια απτά ανθρώπινα είδωλα ώστε να τα θεοποιήσουν. Η δύναμη των ανθρώπινων θεών – ειδώλων είναι η προσοχή που αποσπούν από τις ανθρώπινες μάζες. Έτσι οι άνθρωποι αντί να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν το μεγαλείο που κρύβουν μέσα τους και να ζήσουν σύμφωνα με αυτό, αρκούνται να φαντασιώνονται πως ζουν μέσα απ’ τις ζωές και τις αξίες των επίγειων ειδώλων τους.
[/size]
Τίτλος: Re: Ανθρωπολατρία
Αποστολή από: rain στις Οκτωβρίου 13, 2008, 12:41:34 ΜΜ
Ανθρωπολατρεία είναι και οι φαν του κάθε Σάκη και της κάθε Μαντόνας ή αυτό αφορά άλλη κατηγόρια ανθρώπινης βλακείας?
Τίτλος: Re: Ανθρωπολατρία
Αποστολή από: black_velvet στις Οκτωβρίου 13, 2008, 06:01:32 ΜΜ

lol

Πολύ καλό αυτό rain!  ]