a33.gr
Αθλητικά - Σπορ - Υγεία => Υγεία => Μήνυμα ξεκίνησε από: Teo στις Μαΐου 29, 2006, 10:33:59 ΠΜ
Στο ερώτημα αν μπορεί να προβλεφθεί η πιθανότητα εμφράγματος, οι Ευρωπαίοι καρδιολόγοι απαντούν "ναι". Προς το σκοπό αυτό δημιούργησαν μια κλίμακα, με τη βοήθεια της οποίας μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια ποιος κινδυνεύει από έμφραγμα. Επτά παράμετροι περιλαμβάνονται στην κλίμακα: φύλο, ηλικία, σάκχαρο, χοληστερίνη, κάπνισμα, απουσία σωματικής άσκησης και υπέρταση είναι οι παράγοντες που σε συνδυασμό με την κληρονομικότητα "δείχνουν" την πιθανότητα εμφράγματος ακόμα και 10 χρόνια νωρίτερα.
Το heart score, όπως ονομάζεται η κλίμακα μπορεί να υπολογίσει ποιος βρίσκεται στην ομάδα υψηλού κινδύνου από έμφραγμα. "Υπάρχει μια κλίμακα για κάθε χώρα ανάλογα και με το κλίμα. Μία και για την Ελλάδα. Δεν προβλέπει το πότε αλλά το πόσο κινδυνεύει κάποιος", διευκρινίζει ο καθηγητής ιατρικής Δημήτρης Κρεμαστινός.
Ύπουλος δολοφόνος αποδεικνύεται για τους Έλληνες η υπέρταση, που δεν δίνει συμπτώματα, αλλά επηρεάζει καθοριστικά την εξίσωση του εμφράγματος. Το 30% των ενήλικων έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση. "Σήμερα ένα μικρό ποσοστό θεραπεύει πίεση. Το 40% δεν ξέρει ότι έχει πίεση, γιατί δεν έχει συμπτώματα και ένας στους 10 υπερτασικούς δεν παίρνει φάρμακα" επισημαίνει ο καθηγητής Καρδιολογίας, Νίκος Λευκός. Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να προλάβει εκτός από εμφράγματα, εγκεφαλικά και νεφρικές δυσλειτουργίες.
Αν λοιπόν η εξίσωση του εμφράγματος δεν είναι ικανή να αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, ας γνωρίζουμε τουλάχιστον ότι η πρώτη μία ώρα μετά το επεισόδιο έμφραγμα είναι καθοριστική για την επιβίωση. Μόνο στην Αττική, 2000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν γινόταν εγκαίρως η διαδικασία ανάνηψης του ασθενούς.