Teatro del Mondo, Venice, Italy
Γεννημένος στο Μιλάνο (3 Μαΐου 1931), στην ίδια πόλη σπούδασε αρχιτεκτονική (1949-1959), δίδαξε αρχιτεκτονική (1965-1971), ο Αλντο Ρόσι σχεδίασε και έγραψε αρχιτεκτονική, δημοσιεύοντας μεταξύ άλλων τα βιβλία Η αρχιτεκτονική της πόλης, 1966· Εκλεκτά κείμενα για την αρχιτεκτονική και την πόλη, 1956-1972, 1975· Επιστημονική αυτοβιογραφία, 1980.
[img]http]Centro Direzionale
Η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του γρήγορα εμπλουτίστηκε με εμπειρίες στο εξωτερικό, σημαντικότερες των οποίων είναι η διδασκαλία στην περίφημη ΕΤΗ της Ζυρίχης και σε πλειάδα πανεπιστημίων των Ηνωμένων Πολιτειών.
[img]http]Berlin,Germany
Το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στη Βενετία (1975-1997) έμελλε να αποτελέσει όμως το διακεκριμένο και πλήρες ιστορικών στιγμών βήμα από το οποίο θα συνέχιζε να διακηρύττει την ανάγκη επαναθεμελίωσης της αρχιτεκτονικής, μέσω της επεξεργασίας μιας θεωρίας η οποία θα στηρίζεται στις σημαντικότερες, θεμέλιες, διαχρονικές και υπερτοπικές αρχές της.
Οπως συμβαίνει συχνά με τις αυθεντικές ιδιοφυΐες, έτσι και με τον Ρόσι επιβεβαιώθηκε το γνωστό λατινικό ρητό nemo propheta in patria, με αποτέλεσμα τα σημαντικότερα έργα του ιταλού δασκάλου, τουλάχιστον ως πριν από λίγα χρόνια, να έχουν πραγματοποιηθεί εκτός Ιταλίας. Υπάρχουν ασφαλώς οι γνωστές εξαιρέσεις της πολυκατοικίας στη μιλανέζικη περιφερειακή συνοικία Γκαλαρατέζε, του κοιμητηρίου Σαν Κατάλντο στη Μόντενα, του νέου Θεάτρου Κάρλο Φελίτσε στη Γένοβα· και άλλες ακόμη, οι οποίες ωστόσο δεν ισολογίζουν την ουσιαστική απόρριψη της ροσιανής πρότασης για τον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής και της πόλης.
Ο κ. Κωνσταντίνος Πατέστος διδάσκει αρχιτεκτονικές και αστικές συνθέσεις στο Πολυτεχνείο του Τουρίνου.
:shock:
«Από τότε που η ανθρωπότητα συνέλαβε το μεγαλείο της αρχαιότητας, μια μόνο σκέψη συνδέει μεταξύ τους τους μεγάλους αρχιτέκτονες. Αυτοί σκέπτονται]
Κάθε φορά όμως που η αρχιτεκτονική απομακρύνεται από το μοντέλο της με τους ελάσσονες, τους διακοσμητές, επανεμφανίζεται ο μεγάλος αρχιτέκτων ο οποίος την οδηγεί εκ νέου στην αρχαιότητα. Ο Φίσερ φον Ερλαχ στον Νότο, ο Σλέτερ στον Βορρά, υπήρξαν δικαίως οι μεγάλοι δάσκαλοι του 18ου αιώνα. Και στη χαραυγή του 19ου, ο Σίνκελ. Τον λησμονήσαμε. Είθε το φως αυτής της εξαίρετης φιγούρας να φωτίσει τη μελλοντική μας γενιά αρχιτεκτόνων!».
Ο κ. Κωνσταντίνος Πατέστος διδάσκει αρχιτεκτονικές και αστικές συνθέσεις στο Πολυτεχνείο του Τουρίνου. [/b]
:shock:
βλέπε σχετικά και Φώτο ALPUM (//http)