a33.gr

Αθλητικά - Σπορ - Υγεία => Υγεία => Μήνυμα ξεκίνησε από: Teo στις Μαΐου 18, 2004, 05:03:00 ΜΜ

Τίτλος: Ελπίδες για τους νεφροπαθείς
Αποστολή από: Teo στις Μαΐου 18, 2004, 05:03:00 ΜΜ
Πολλοί νεφροπαθείς για πολλά χρόνια περιμένουν ένα πολυπόθητο μόσχευμα. Και όταν βρεθεί διαπιστώνεται ότι δεν μπορεί να μεταμοσχευθεί γιατί ο δότης και ο νεφροπαθής δεν έχουν την ίδια ομάδα αίματος, απαραίτητη προϋπόθεση μέχρι σήμερα για τη μεταμόσχευση. Γιατροί και καθηγητές της πανεπιστημιακής κλινικής του Φράιμπουργκ κατόρθωσαν να ανατρέψουν τη βασική αυτή προϋπόθεση και προχώρησαν στη μεταμόσχευση νεφρού ανεξάρτητα από την ομάδα αίματος. Πρόκειται για ένα ζευγάρι όπου η σύζυγος δώρισε ένα νεφρό στον άρρωστο σύζυγό της. Η κατάσταση και των δύο είναι άριστη. Η εγχείριση πραγματοποιήθηκε πριν το Πάσχα, αλλά μόλις την προηγούμενη εβδομάδα οι γιατροί έδωσαν στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες.

Δότης και νεφροπαθής υποβάλλονται σε αναλυτικές ιατρικές εξετάσεις, υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη καθώς ο δότης θα πρέπει να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του στην προκειμένη περίπτωση με ένα νεφρό. Ο καθηγητής Κίρστε διευθυντής του κέντρου μεταμοσχεύσεων του Φράιμπουργκ σημειώνει: "Ο δότης πρέπει να υποβληθεί σε διεξοδικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί πως είναι απόλυτα υγιής, τόσο υγιής έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να ζει με ένα νεφρό. Πρέπει να ταιριάζουν και ανατομικά. Όταν τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων είναι θετικά, τότε δεν απαιτούνται άλλες προϋποθέσεις για τη μεταμόσχευση".

Αναφορικά με τον νεφροπαθή, και αυτός υποβάλλεται σε αναλυτικές αιματολογικές εξετάσεις και ειδική θεραπεία έτσι ώστε κατά κάποιο τρόπο ο οργανισμός του να μην αντιδράσει στη διαφορετική ομάδα αίματος και απορρίψει το μόσχευμα.

Ο καθηγητής Κίρστε εξηγεί: "Αυτή η θεραπεία ακολουθεί δύο μεθόδους. Η πρώτη επί μία εβδομάδα ή για δέκα ημέρες ο νεφροπαθής υποβάλλεται σε μια ειδική μορφή αιμοκάθαρσης, όπου αποβάλλονται οι πρωτεΐνες εκείνες που είναι υπεύθυνες για την αντίδραση του οργανισμού στη διαφορετική ομάδα αίματος. "Ξεπλένονται" τα αντισώματα. Η δεύτερη: χορηγούμε ένα φάρμακο που δρα για δύο με τρεις εβδομάδες και η οποία εμποδίζει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στην ξένη ομάδα αίματος".

Η τεχνική αυτή αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κέντρα μεταμοσχεύσεων στη Γερμανία και αναμένεται επίσης να μειωθεί δραματικά το χρονικό διάστημα για τη μεταμόσχευση νεφρού. Στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία το 50% των μοσχευμάτων νεφρού προέρχεται από ζωντανούς δότες, στη Γερμανία το ποσοστό αυτό φτάνει το 16%. Υπάρχουν λοιπόν πολλές ελπίδες για τους νεφροπαθείς που δεν χρειάζεται πλέον να περιμένουν για χρόνια κάποιο μόσχευμα, αλλά μπορούν να το πάρουν από κάποιο συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο.