a33.gr
ΑΡΘΡΑ - NEWS => Εναλλακτικά - Μεταφυσικά - Αστρολογία => Μήνυμα ξεκίνησε από: Marlboro στις Σεπτεμβρίου 22, 2006, 10:46:52 ΠΜ
Η επάλειψη του δέρματος με το εκχύλισμα ενός τροπικού βοτάνου ίσως μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή μελανίνης ακόμα και σε ανθρώπους που κανονικά δεν μαυρίζουν εύκολα, ελπίζουν Αμερικανοί επιστήμονες. Ανοιχτόχρωμα ποντίκια στα οποία δοκιμάστηκε το εκχύλισμα μαύρισαν χωρίς ήλιο μέσα σε ένα μήνα.
Το φυτό Coleus forskohlii ίσως αποδειχθεί θησαυρός για τη βιομηχανία καλλυντικών και ίσως προσφέρει σωτηρία στους ανθρώπους που δεν μαυρίζουν όσο και αν κάτσουν στον ήλιο. Πάντως οι αλφικοί (αλμπίνο) είναι απίθανο να ωφεληθούν από το εκχύλισμα, δεδομένου ότι δεν μπορούν να συνθέσουν καθόλου μελανίνη.
Όπως εξηγεί ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, όπου δημοσιεύεται η ανακάλυψη, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που καίγονται αντί να μαυρίζουν στον ήλιο παράγουν μια ελαττωματική μορφή της πρωτεΐνης Mc1r (υποδοχέας της μελανοκορτίνης-1), η οποία συμμετέχει στην παραγωγή μελανίνης.
Η ομάδα του Δρ Ντέιβιντ Φίσερ στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana Farber στη Βοστόνη επιβεβαιώνει τώρα την υπόθεση ότι η μελανίνη μπορεί να παραχθεί ακόμα και χωρίς την Mc1r. Η ουσία φορσκολίνη του βοτάνου ενεργοποεί την εναλλακτική οδό της αδενυλικής κυκλάσης, ενός ενζύμου που συμμετέχει στην παραγωγή χρωστικών.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να πάσχουν από μελαχρωματική ξηροδερμία, μια πάθηση που αφήνει τα κύτταρα ανίκανα να επιδιορθώσουν τις γενετικές βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία.
Ποντίκια με ανοιχτόχρωμο δέρμα που έπασχαν από την πάθηση και δεν διέθεταν λειτουργική Mc1r πάθαιναν όλα καρκίνο όταν οι ερευνητές τα ακτινοβολούσαν με ισχυρή υπεριώδη ακτινοβολία.
Όμως τα πειραματόζωα στα οποία είχε επαληφθεί φορσκολίνη για έναν μήνα πριν από την ακτινοβόληση παρήγαγαν μελανίνη και τα περισσότερα επιζούσαν. Η επάλειψη τους είχε μάλιστα χαρίσει ένα βαθύ μαύρισμα, χωρίς όμως το δέρμα τους να έχει γίνει τραχύ, όπως με την ηλιοθεραπεία.
Η ανακάλυψη ότι η παραγωγή μελανίνης είναι εφικτή ακόμα και χωρίς την Mc1r ανοίγει νέους δρόμους στη δερματολογία, σχολιάζουν οι ερευνητές. Πριν όμως αρχίσει να χρησιμοποιείται το Coleus forskohlii σε λοσιόν τεχνητού μαυρίσματος, θα πρέπει προηγηθούν μελέτες σε ανθρώπους, ώστε να διαπιστωθεί ότι το βότανο είναι ασφαλές.
news.in.gr